Atmosférický tlak a jeho měření

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vlastnosti kapalin a plynů
Advertisements

Zpracovala Iva Potáčková
Atmosférický tlak a jeho měření
ATMOSFERICKÝ TLAK AUTOR: Natálie Svobodová Vlll. třída.
Základy meteorologie.
VY_32_INOVACE_19 - ATMOSFERICKÝ TLAK
Mechanické vlastnosti plynů.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Změny atmosférického tlaku (Učebnice strana 138 – 139) Atmosférický tlak přímo vyplývá z hmotnosti vzduchu. Protože se množství (a hustota) vzduchu nad.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZMAJA_VYTAPENI_03  
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Název úlohy: 5.16 Atmosférický tlak.
Síla a její měření.
ENERGIÍ NABITÁ ATMOSFÉRA
Plyny Plyn neboli plynná látka je jedno ze skupenství látek, při kterém jsou částice relativně daleko od sebe, pohybují se v celém objemu a nepůsobí na.
Mechanické vlastnosti plynů
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Geodézie 3 (154GD3) Téma č. 3: Barometrické měření výšek.
Měření atmosférického tlaku
Plyny.
Teplota a její měření.
Mechanické vlastnosti plynů
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Soňa Brunnová Název materiálu: VY_32_INOVACE_18_HYDROSTATICKY.
Práce ZŠ Velké Březno. Co budu na konci hodiny znát? Poznám fyzikální veličinu práce. Naučím se práci vypočítat. Poznám jednotku práce.
Plyny.
Mechanika kapalin a plynů
Atmosféra Země, Atmosférický tlak
Tlak – výroba barometru Pracovní činnosti 6. třída
Tlak.
Autor: RNDr. Kateřina Kopečná Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova 55.
VLASTNOSTI KAPALIN A PLYNŮ
Tíhová síla a těžiště ZŠ Velké Březno.
Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast: Fyzikální vzdělávání Tematická oblast:Mechanika Téma:Tlak a tlaková síla v plynech Ročník:1. Datum.
f – sekunda yveta ančincová
Příjemce Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.1.05/ Název projektu Digitalizace výuky.
Výkon ZŠ Velké Březno.
Polohová energie ZŠ Velké Březno.
Hlasitost zvuku, hluk a ochrana před ním
MECHANICKÉ VLASTNOSTI PLYNŮ
Teplo ZŠ Velké Březno.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
F Atmosférický tlak Magdeburské polokoule, Torricelliho pokus, přístroje k měření atmosférického tlaku.
Elektrický proud a elektrické napětí
Atmosférický tlak - Ještěd Zpracovala: Adéla Smetanová Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace.
PLYNY Vlastnosti látek plynných Tlak vzduchu Torricelliho pokus
PLYNY.
Mechanické vlastnosti plynů
Demonstrační experimenty pro střední školy - Mechanika
 malé síly mezi molekulami + velké vzdálenosti,  neustálý a neuspořádaný pohyb částic,  tekuté,  rozpínavé,  stlačitelné,  nemají stálý tvar, nemají.
Vlastnosti plynů Pohyb je základní vlastnost všech těles ve vesmíru. Toto tvrzení platí pro celý vesmír – pro hvězdy, planety, komety, pro celé galaxie.
Atmosférický tlak a jeho měření. Částice plynů konají neustálý neuspořádaný pohyb a mají mezi sebou velké mezery. Plyny jsou stlačitelné a rozpínavé.
Tlak v tekutinách Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Atmosférický tlak Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ Název projektu: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na SUŠ,
Atmosférický tlak AEROSTATIKA nauka o vzduchu v klidu.
VY_32_INOVACE_13_30_ Atmosférický tlak a jeho měření.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_27_FYZIKA
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_14 Mechanické.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Atmosférický tlak atmosféra je vrstva vzduchu okolo naší Země
Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_41_AZ- kvíz
Základní škola, Jičín, Soudná 12 Autor: PaedDr. Jan Havlík Název:
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Název vzdělávacího materiálu
Základní škola, Jičín, Soudná 12 Autor: PaedDr. Jan Havlík Název:
Atmosférický tlak a jeho měření
Atmosférický tlak a jeho měření.
Hydrostatický tlak Hydrostatický tlak je tlak v kapalině způsobený tíhovou silou Značíme jej ph Jednotkou je 1 Pa (Pascal), je to stejná jednotka, jako.
Transkript prezentace:

Atmosférický tlak a jeho měření

Co budu na konci hodiny znát? Poznám novou fyzikální veličinu-atmosférický tlak Pochopím základní souvislost mezi hydrostatickým a atmosférickým tlakem Naučím se vysvětlení Torricelliho pokusu Ověřím si fakt, který říká, že tlak s rostoucí výškou klesa

Co je to atmosférický tlak? Fyzikální veličina atmosférický tlak je dán tlakem vzduchu na zemský povrch. Správný fyzikální zápis pro číselnou hodnotu 100 Pa=100 kPa

Určení velikosti atmosférického tlaku pomocí Torricelliho pokusu Obrázek učebnice s. 83 Videoukázka-potřebuje připojení k webu K určení atmosférického tlaku používal Torricelli souvislost s hydrostatickým tlakem. Na úrovni hladiny musí být stejný tlak v trubičce i mimo ni. V trubičce působí pouze hydrostatický tlak, na hladinu pouze atmosférický tlak. Protože rtuť nevytéká, jsou oba tlaky stejné. Výpočet z učebnice s. 83

Proč atmosférický tlak s rostoucí výškou klesá? Atmosférický tlak s rostoucí nadmořskou výškou klesá, protože se snižuje tloušťka atmosféry nad pozorovatelem. Velikost atmosférického tlaku závisí také na denní době, teplotě a dalších podmínkách

Zařízení pro měření atmosférického tlaku Atmosférický tlak měříme pomocí rtuťového tlakometru (barometru) nebo aneroidu.