Vztlaková síla v tekutinách

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vztlaková síla působící na těleso v atmosféře Země
Advertisements

Zpracovala Iva Potáčková
ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem
Název materiálu: OPAKOVÁNÍ 2. POLOLETÍ - OTÁZKY
Archimédův zákon pro plyny
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem
vlastnosti kapalin a plynů I. Hydrostatika
Proudění tekutin Ustálené proudění (stacionární) – všechny částice se pohybují stejnou rychlostí Proudnice – trajektorie jednotlivých částic proudící tekutiny.
Mechanika tekutin tekutina = látka, která teče
Potápění, plování a vznášení se stejnorodého tělesa v kapalině
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D2 – 09.
STRUKTURA A VLASTNOSTI
8. Hydrostatika.
Tlak v kapalinách a plynech Vztlaková síla Prodění kapalin a plynů
Účinky gravitační síly Země na kapalinu
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Archimedův zákon: Na těleso ponořené do kapaliny působí svisle vzůru
Archimédův zákon.
Digitalizace výuky Příjemce
Na těleso ponořené do kapaliny působí tlakové síly
Digitální učební materiál
Plyny Plyn neboli plynná látka je jedno ze skupenství látek, při kterém jsou částice relativně daleko od sebe, pohybují se v celém objemu a nepůsobí na.
Hydrostatická tlaková síla
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Název materiálu: ARCHIMÉDŮV ZÁKON – výklad učiva.
Laboratorní cvičení 2 Vysoké učení technické v Brně, Fakulta stavební,
Mechanika kapalin a plynů
Plavání těles.
Hydromechanika.
Autor: Mgr. Barbora Pivodová
Mechanika kapalin a plynů
Tlak.
VY_32_INOVACE_269 Název školy
Kapaliny.
Mechanika II. Tlak vyvolaný tíhovou silou VY_32_INOVACE_11-18.
Archimedův zákon Yveta Ančincová.
Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast: Fyzikální vzdělávání Tematická oblast:Mechanika Téma:Tlak a tlaková síla v plynech Ročník:1. Datum.
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Soňa Brunnová Název materiálu: VY_32_INOVACE_19_VZTLAKOVA.
Archimédův zákon (Učebnice strana 118 – 120)
Název úlohy: 5.14 Archimedův zákon.
VY_32_INOVACE_11-20 Mechanika II. Kapaliny – test.
Skládání sil opačného směru
Vztlaková síla působící na těleso v kapalině
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Shrnutí učiva V Autor: Mgr. Barbora Pivodová Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Mechanické vlastnosti kapalin
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_22_FYZIKA
Vztlaková síla Ing. Jan Havel.
Mechanika tekutin Tekutiny Tekutost – vnitřní tření
PLYNY.
Mechanické vlastnosti plynů. Struktura prezentace otázky na úvod teorie příklad využití v praxi otázky k zopakování shrnutí.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
VY_32_INOVACE_14_30_ Chování těles v kapalině. Chování těles v kapalině Anotace: Prezentace může sloužit jako výkladové, opakovací učivo Anotace: Prezentace.
Vztlaková síla. Struktura prezentace otázky na úvod teorie příklad využití v praxi otázky k zopakování shrnutí.
Tlak v tekutinách Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Archimedův zákon – opakování a shrnutí. 1) Kuličky ze železa ponoříme do vody. Na kterou působí nejmenší vztlaková síla a proč ? Na třetí kuličku.
Archimédův zákon Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření RočníkSedmý - sekunda.
Archimédův zákon pro plyny
19. Vztlaková síla, Archimedův zákon
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Přípravný kurz Jan Zeman
Název materiálu: VY_52_INOVACE_F7.Vl.08_Tlak_v_kapalinách Datum:
Vztlaková síla působící na těleso v atmosféře Země
Archimédův zákon.
Archimédův zákon.
… Plování těles v tekutině 1) - tíhová síla - vztlaková síla
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

Vztlaková síla v tekutinách Působí na tělesa ponořená v kapalině nebo plynu. Má opačný směr než tíhová síla FG. Značka: Fvz Odvození velikosti vztlakové síly: F1 Fvz h1 h2 Fo -Fo V h S FG r F2

Fvz = rVg Archimedův zákon: Fvz = F2 – F1 Fvz = rSh2g – rSh1g = rSg(h2 – h1) h2 – h1 = h Fvz = rShg = rVg Fvz = rVg Velikost vztlakové síly, kterou je nadlehčováno těleso je přímo úměrná hustotě kapaliny a objemu ponořeného tělesa. Archimedův zákon: Těleso ponořené do kapaliny je nadlehčováno vztlakovou silou, jejíž velikost se rovná tíze kapaliny tělesem vytlačené.

Chování těles v kapalině O chování těles rozhoduje tíhová síla Země FG = rtVg a vztlaková síla Fvz = rVg. Jejich součtem vznikne výsledná síla F = |FG - Fvz|. 2. Těleso se v kapalině volně vznáší: těla mořských živočichů rt = r, FG = Fvz F = 0 1. Těleso klesá ke dnu: kovový předmět ve vodě rt > r, FG > Fvz F směřuje dolů Fvz r r Fvz V V FG FG

3. Těleso stoupá k volné hladině kapaliny: kmen stromu rt < r, FG < Fvz F směřuje nahoru 4. Těleso plove na volné hladině: částečně je ponořené, nastává po případu č. 3 korková zátka, ledová kra rt < r, FG = Fvz - F = 0 Fvz Fvz V r r V FG FG

Hustoměry – přístroje, které slouží k měření hustoty kapalin. Vztlaková síla nadlehčuje také tělesa ve vzduchu. Vzhledem k mnohem menší hustotě, je však menší než v kapalinách. Využití ve vzduchu: meteorologické balony, dětské balónky a vzducholodě. Využití ve vodě: plavání, lodě,…

Otázky k opakování: Co je to atmosférický tlak a na čem závisí? Jak určil Torricelli atmosférický tlak? Uveďte příklady nadlehčování těles a) pro kapaliny, b) ve vzduchu. Vyslovte Archimédův zákon. Vysvětlete případy chování těles v kapalině. Na čem závisí vztlaková síla? K čemu se používá barometr, hustoměr a tlakoměr.

Příklady k procvičení vzorců Určete velikost vztlakové síly, která působí na krychli o hraně 10 cm ponořené v oleji o hustotě 900 kg/m3. Do vody jsou ponořena dvě závaží o stejné hmotnosti 100 g. Jedno z mosazi, druhé z hliníku. Na které působí větší vztlaková síla? Na těleso ponořené do vody v hloubce 1 m působí vztlaková síla 20 N. Jak velká vztlaková síla na něj působí v hloubce 5 m? Jak velkou silou zvedneme ve vodě kámen o hmotnosti 10 kg a objemu 4 dm3? Jak velkou silou ho zvedáme ve vzduchu?

Zlatý prsten je vyvážen na vzduchu závažím 1 g, ve vodě závažím 0,92 g Zlatý prsten je vyvážen na vzduchu závažím 1 g, ve vodě závažím 0,92 g. Je zhotoven z čistého zlata? Hustota zlata je 19 300 kg/m3. Jestliže naložíme na loď náklad o hmotnosti 10 t, zvětší se její ponor o 5 cm. Stanovte obsah vodorovného průřezu lodi v rovině vodní hladiny. Dutá koule o průměru 10 cm plove na vodě, přičemž je ponořena právě do poloviny svého objemu. Určete její hmotnost. Plavec o hmotnosti 50 kg se potopil do hloubky 3 m, kde se postavil na dno bazénu. Jak velkou tlakovou silou působil na dno bazénu? Průměrná hustota lidského těla je a) při vydechnutí 1 050 kg/m3, b) při nadechnutí 1 000 kg/m3.