Vypuklé kulové zrcadlo

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Odraz světla na rozhraní dvou optických prostředí
Advertisements

Duté (konkávní) zrcadlo
Zrcadla kulová Druhy: 1. dutá 2. vypuklá o o.
Světelné jevy Zrcadla kulová Ing. Irena Mrazíková
Geometrická optika Mgr. Alena Tichá.
Zrcadla v praxi Zrcadla nemusí být jen rovinná.
Čočky (Učebnice strana 110 – 114)
=NAUKA O SVĚTLE A JEHO VLASTNOSTECH
Rozdělení kulových zrcadel a zobrazovací význačné paprsky
Zobrazení dutým zrcadlem
Geometrická optika Mgr. Andrea Cahelová Hlučín 2013.
Vypuklé zrcadlo Erik Bambušek Ondřej Pavelka.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Optické zobrazování Optický obraz Skutečný obraz b) Zdánlivý obraz.
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření:
Zobrazení zrcadlem a čočkou
Název školy Integrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod.
Světelné jevy a jejich využití
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ EU peníze školám MODERNÍ ŠKOLA – ZKVALITNĚNÍ VÝUKY Registrační číslo GP: CZ.1.07/1.4.00/ Č.j.: 14863/ Tento.
FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA - OPTIKA ZOBRAZENÍ KULOVÝMI ZRCADLY
Světlo se po dopadu na jiné optické prostředí
19. Zobrazování optickými soustavami
Čočky průhledná optická prostředí princip založen na lomu světla
Kulová zrcadla duté – světlo odráží vnitřní povrch kulové plochy
Fyzika 8. ročník Světelné jevy Anotace
GEOMETRICKÁ OPTIKA 06. Zrcadla
Zákon odrazu, zrcadla Autor: Mgr. Eliška Vokáčová
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673,
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Radomír Tomášů Název šablonyIII/2.
Optické zobrazování © RNDr. Jiří Kocourek 2013 Podmínky používání prezentace Stažení, instalace na jednom počítači a použití pro soukromou.
Lom světla.
S VĚTELNÉ JEVY. S VĚTELNÉ ZDROJE Vidíme jen ty předměty, ze kterých přichází do našeho oka světlo. Světelné zdroje – světlo vyzařují (Slunce, žárovka)
Pionýrů 400, Frýdek – Místek
Vypuklé zrcadlo - popis
FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA - OPTIKA
39. Geometrická optika II Martin Lola.
Odraz světla.
úhel dopadu = úhel odrazu Zákon odrazu Zrcadla  Využívají odrazu světla.  Do oka pozorovatele dopadají odražené paprsky, mozek ovšem „protahuje paprsky.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Název projektu: Škola a sport
Název projektu: Škola a sport
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Kulová zrcadla - dutá
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Zdeňka Horská Název materiálu: VY_32_INOVACE_6_20_ Test – odraz světla Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
pokusně určí rozdíl mezi dutým a vypuklým zrcadlem dokáže uvést příklad jejich využití v praxi Zrcadla Zpracovala: ing. Alena Pawerová.
ODRAZ SVĚTLA NA ZRCADLE Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_09_32.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Rozdělení kulových zrcadel na dutá a vypuklá. Zobrazení kulovými zrcadly.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV: Zrcadla v praxi TÉMATICKÝ CELEK: Elektromagnetické.
Kulová zrcadla. vyleštěná kovová plocha zrcadla má tvar části kulové plochy 1.duté zrcadlo: - světlo se odráží od části vnitřního povrchu kulové plochy.
PaedDr. Jozef Beňuška ZOBRAZOVÁNÍ ODRAZEM NA KULOVÉ PLOŠE aneb Kdy se v zrcadle vidíme převrácení.
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Název : VY_32_inovace_10 Fyzika - duté zrcadlo Autor: Jana Pěničková Období:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_15 Odraz.
Duté zrcadlo Autor: Mgr. Alena Víchová Škola: Střední umělecká škola v Ostravě Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ Číslo dum: VY_32_INOVACE_FYZ_1_10.
Aplikovaná optika I: příklady k procvičení celku Geometrická optika
39. Geometrická optika II Martin Lola.
Zobrazení dutým zrcadlem
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
ČOČKY Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Zobrazení zrcadlem dutým.
Co už víme o světle, odraz světla, kulová zrcadla
Rozdělení čoček a jejich charakteristické paprsky
Duté zrcadlo Autor: Mgr. Alena Víchová
FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA - OPTIKA
Optika – druhy zrcadel.
F-Pn-P054-Vypukle_zrcadlo
Čočky průhledná optická prostředí princip založen na lomu světla
F-Pn-P053-Dute_zrcadlo PAPRSKOVÁ OPTIKA 3. DUTÉ ZRCADLO.
Transkript prezentace:

Vypuklé kulové zrcadlo

Vypuklé kulové zrcadlo Světelné paprsky dopadající na kulová zrcadla se odráží podle zákonu odrazu. Paprsky směřující do středu optické plochy S po odrazu se šíří v opačném směru.

Vypuklé kulové zrcadlo Světelné paprsky dopadající na kulová zrcadla se odráží podle zákonu odrazu. Paprsky rovnoběžné s optickou osou po odrazu se po prodloužení v opačném směru protínají v bodě na optické ose. Bod je ohnisko F.

Vypuklé kulové zrcadlo Světelné paprsky dopadající na kulová zrcadla se odráží podle zákonu odrazu. Paprsky směřující do ohniska po odrazu se šíří rovnoběžně s optickou osou.

Zobrazení předmětu vypuklým kulovým zrcadlem Obraz předmětu utvořený ve vypuklém kulovém zrcadle je vždy neskutečný (nachází se za zrcadlem), zmenšený a vzpřímený.

Rozdíly mezi odrazem paprsků dutým a vypuklým kulovým zrcadlem Paprsky odražené od dutého zrcadla jsou sbíhavé. Paprsky odražené od vypuklého zrcadla jsou rozbíhavé.

Rozdíly mezi odrazem paprsků dutým a vypuklým kulovým zrcadlem skutečné ohnisko Ohnisko dutého zrcadla je skutečné; světelné paprsky jím skutečně prochází (nachází se v něm světelná energie).

Rozdíly mezi odrazem paprsků dutým a vypuklým kulovým zrcadlem neskutečné ohnisko skutečné ohnisko Ohnisko vypuklého zrcadla je neskutečné; neprochází ním skutečné paprsky, ale pouze jejich prodloužení za zrcadlo (světelná energie se v něm nachází).

Využití zrcadel: Dutá kulová zrcadla: - v osvětlovací technice (reflektory),

Využití zrcadel: Dutá kulová zrcadla: - světlomety automobilů.

Využití zrcadel: Vypuklá kulová zrcadla: - v nepřehledných zatáčkách,

Využití zrcadel: Vypuklá kulová zrcadla: - zpětná zrcátka v autě,

Využití zrcadel: Vypuklá kulová zrcadla: - v dalekohledech.

Jaké jsou parametry vypuklého zrcadla ? Otázky ke zkoušení Jaké jsou parametry vypuklého zrcadla ? Jak se odráží paprsky u vypuklého zrcadla směřující do středu optické plochy S ? Jak se odráží paprsky u vypuklého zrcadla, které rovnoběžné s optickou osou ? Jak se odráží paprsky u vypuklého zrcadla směřující do ohniska zrcadla ? Jaký je obraz předmětu u vypuklého zrcadla ? Vysvětli co je to sbíhavost a rozbíhavost světelných paprsků. Jaké je použití dutých a vypuklých zrcadel ?