Difúze, fáze a fázové přeměny

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
CHEMICKÁ VAZBA.
Advertisements

Fázové přeměny slitin železa v tuhém stavu
Čisté železo Hustota - 7,86 g.cm-3
Diagram -FeC.
Tato prezentace byla vytvořena
PRŮBĚH CHEMICKÉ REAKCE
Fázová rozhraní Fáze IFáze II z makroskopického hlediska.
Fázové rovnováhy Fáze je homogenní část soustavy oddělená od ostatních fází rozhraním, v němž se vlastnosti mění nespojitě – skokem. Soustavy s dvěma fázemi:
Atomová hmotnost Hmotnosti jednotlivých atomů (atomové hmotnosti) se vyjadřují v násobcích tzv. atomové hmotnostní jednotky u: Dohodou bylo stanoveno,
ŽELEZO Železo je polymorfní kov, který se vyskytuje ve více modifikacích.
Kinetická teorie látek
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
Difuze Neuspořádaný tepelný pohyb atomů a iontů Podstata difuze
Složení a vlastnosti látek a jejich částic
Technické železo Surová železa nekujná Železa kujná Litiny Oceli
Fyzika kondenzovaného stavu
Tato prezentace byla vytvořena
Chemické složení slitin železa
Chemie Přednášející: Doc. Ing. Petr Exnar, CSc.
Tepelné zpracování ocelí (druhy a způsoby)
FS kombinované Chemické reakce
Přeměny austenitu Při poklesu teploty polymorfní oceli pod kritické teploty A3, Acm a A1 dojde k přeměnám přechlazeného austenitu. Základem přeměn je přeměna.
Tepelné a chemicko-tepelné zpracování slitin Fe-C
elektronová konfigurace
VY_32_INOVACE_05-14 Chemická kinetika I
Reakční rychlost Rychlost chemické reakce
Chemické reakce Chemická reakce je děj, při kterém se výchozí látky mění na jiné látky zánikem původních a vznikem nových vazeb Každá změna ve vazebných.
CHEMICKÉ REAKCE.
Fyzikálně-chemické aspekty procesů v prostředí
Skupenství a vnitřní energie ZŠ Velké Březno. Co budu na konci hodiny znát? Souvislost změny vnitřní energie a změny skupenství tělesa. Souvislost změny.
KINETICKÁ TEORIE LÁTEK
I. ZÁKLADNÍ POJMY.
Kontrolní práce č. 6 ST – 1SD
Vnitřní stavba pevných látek
Látkové množství, molární hmotnost
VI. SKUPENSTVÍ. Víme, že látky se skládají z atomů, molekul nebo iontů. Částice jsou v neustálém pohybu. Jejich kinetická energie je úměrná teplotě. skup.
Typy deformace Elastická deformace – vratná deformace, kdy po zániku deformačního napětí nabývá deformovaný vzorek materiálu původních rozměrů Anelastická.
HPT deformovaná Cu, p = 6 GPa, N = 15 střed ( r = 0 )okraj ( r = 3.5 mm ) Záchyt pozitronů v dislokacích t r.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_235 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Mgr. Petr Křížek Předmět Chemie.
Strojírenství Strojírenská technologie Tepelné zpracování kovů (ST12)
Molekula Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Půčková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Implantační profil monoenergetrických pozitronů monoenergetické pozitrony o energii E 2 keV 3 keV 4 keV 5 keV 7 keV 10 keV depth (nm) P(z)
Tato prezentace byla vytvořena
REDOXNÍ REAKCE Chemie 9. ročník
Chemické rovnováhy (část 2.4.)
Vyčíslování chemických rovnic
Látkové množství Mgr. Jakub Janíček VY_32_INOVACE_Ch1r0109.
Stavba látek.
Stabilní a metastabilní diagram
Tepelné a chemicko-tepelné zpracování slitin Fe-C Žíhání, kalení, cementace, nitridace.
TECHNOLOGIE POLOVODIČŮ VYTVOŘENÍ PŘECHODU PN. SLITINOVÁ TECHNOLOGIE PODSTATA TECHNOLOGIE ZÁKLADNÍ POLOVODIČ S POŽADOVANOU VODIVOSTÍ SE SPOLEČNĚ S MATERIÁLEM,
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_III/2_INOVACE_04-02 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova 2, České Budějovice.
CO MÁ VĚDĚT KONSTRUKTÉR O TEPELNÉM ZPRACOVÁNÍ - posuzování vrstev Ing. Petra SALABOVÁ Ing. Otakar PRIKNER Otakar PRIKNER – tepelné zpracování kovů U Letiště.
Materiály a technologie Mechanik elektronik 1. ročník OB21-OP-EL-MTE-VAŠ-M Rozdělení ocelí a litin.
ELEKTROTECHNOLOGIE VODIČE - ÚVOD. VŠEOBECNÁ CHARAKTERISTIKA VODIČE – ELEKTRICKY VODIVÉ MATERIÁLY pro jejichž technické využití je rozhodující jejich VELKÁ.
ZŠ BENEŠOV, JIRÁSKOVA 888 CHEMIE Základní veličina v chemii, 8. ročník Mgr. Jitka Říhová.
Výroba ocelí Ocel se vyrábí zkujňováním.
Elektrické vlastnosti fázových rozhraní
Tepelný pohyb částic VY_32_INOVACE_11_212
VÝROBA A ZNAČENÍ LITIN Litiny jsou slitiny Fe s C + další prvky,
Stavová rovnice ideálního plynu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Fyzika kondenzovaného stavu
Látky a částice 6. ročník Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Vítězslava Baborová. Dostupné z Metodického portálu
Lékařská chemie Podzimní semestr 2012/2013.
CZ.1.07/1.5.00/ KRYSTALIZACE KOVŮ A SLITIN
Elektrické vlastnosti fázových rozhraní
Atomy a molekuly.
4.2 Které látky jsou chemické prvky?
Látkové množství, molární hmotnost
Transkript prezentace:

Difúze, fáze a fázové přeměny Difúze je jedním ze způsobů přenosu hmoty, při kterém se její částice (atomy, ionty, molekuly), i vakance pohybují vzhledem k sousedním částicím. Protože podstatou difúze je tepelný pohyb částic hmoty, je intenzita difúze výrazně závislá na teplotě. D0 – frekvenční faktor ΔHd – aktivační entalpie difúze R – plynová konstanta T – absolutní teplota

Difúzní charakteristiky prvků ve slitinách železa Difundující prvek Difúzní prostředí D0 (m2 . s-1) ΔHd (kJ.mol-1) Rozmezí teplot T (K) H Fe  2.10-7 12,1 293-1173 C 2.10-6 84,1 293-1123 Fe  4.10-5 140 773-1373 Mn 7,6.10-5 225 1063-1173 1,8.10-5 264 1173-1573 Intenzita difúze uhlíku v železe alfa při teplotě 1000 K je 353 x větší než vodíku Intenzita difúze uhlíku v železe alfa při teplotě 1000 K je 1,2 x větší než manganu

D pro uhlík v železe alfa

D pro uhlík v železe gama

K difúzi dochází v každém skupenství, v tuhé fázi je však jediným způsobem přenosu hmoty. Difúzí se zpravidla zmenšují koncentrační rozdíly, v opačném případě jde o obrácenou difúzi. Technický význam difúze spočívá jak v prospěšných tak i ve škodlivých změnách koncentrace a ve fázových či strukturních přeměnách buď jen v povrchových vrstvách výrobků nebo v celém jejich objemu. c1 c2

Proces samodifúze koncentrace Vzdálenost x

Difúze Příkladem prospěšných koncentračních změn je povrchové zvýšení obsahu vybraných prvků při chemicko-tepelném zpracování konstrukčních ocelí. (cementování, nitridování, boridování aj.) Oduhličení nástrojových ocelí při jejich zpracování za vysokých teplot je škodlivé. Prospěšné fázové přeměny, ke kterým dochází difúzí v celém objemu výrobku, jsou přeměny při některých druzích žíhání slitin. (homogenizační) Naproti tomu k škodlivým strukturním změnám patří difúze vakancí, které se při tečení (creepu) spojují na hranicích zrn v polykrystalickém materiálu v kavity, čímž začíná mezikrystalový lom. (viz. Deformační a lomové chování materiálu)