1 Horkovzdušné balóny Největší balón byl vysoký 300 metrů a měl objem dva milióny m 3. V roce 1975 jej postavila výzkumná společnost Winzen Research z.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PLAYBOY Kalendar 2007.
Advertisements

Proudění vzduchu v atmosféře
JAK DO SEBE DESKY NARÁŽEJÍ?
Země v pohybu Planeta Země se pohybuje obrovskou rychlostí, kterou lidé vůbec nevnímají.
před tím velkým šílenstvím…
- podstata, veličiny, jednotky
Poloha České republiky
NEJVĚTŠÍ PŘEHRADY SVĚTA
Základní škola Frýdek-Místek, Pionýrů 400
Měření času Jednotky času
Člověk a jeho svět – Rozmanitost přírody – Vesmír – Planety
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
MĚSÍC.
Modrá planeta Země.
9 CELÁ ČÍSLA
Mechanické vlastnosti plynů.
Pohyb litosferických desek II.
HISTORIE DOBÝVÁNÍ KOSMU
VESMÍR A ZEMĚ SHORA Z SATELITŮ.
Nu 9/15-23 V den, kdy byl Příbytek postaven, přikryl Příbytek při Stanu svědectví oblak. Od večera do rána pak spočíval nad Příbytkem.
Pohyb litosferických desek IV.
Zápis čísla v desítkové soustavě
Předmět: Zeměpis EU peníze školám
AMERIKA Mexiko III2-Z7-I-17
Vizualizace projektu větrného parku Stříbro porovnání variant 13 VTE a menšího parku.
NEŽIVÁ PŘÍRODA Prvouka 3. ročník Opakovací hra Gabriela Mikulková 2013.
Výzkum Marsu v poslední době.
ČLOVĚK A JEHO SVĚT 2. Ročník - hodiny, minuty Jana Štadlerová ŽŠ Věšín.
Poslední mise raketoplánu Discovery nesla označení STS-133
Světlo - - podstata, lom, odraz
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ.
VELKÁ PARDUBICKÁ Jan Freudl Konec Menu
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ.
Vzdělávací materiál v rámci projektu EU peníze školám
Posloupnosti, řady Posloupnost je každá funkce daná nějakým předpisem, jejímž definičním oborem je množina všech přirozených čísel n=1,2,3,… Zapisujeme.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO.
Evropa z balónu Fotografie: Yann Arthus-Bertrand Hudba: Ferenc Liszt – Sen lásky.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Tokio poloha Souřadnice: Nadmořská výška: 0 m n. m. Stát: Japonsko
LOM SVĚTLA Jaroslav Solfronk 2013 Příroda II.
VELKÁ PARDUBICKÁ PŘED 140 LETY A DNES.
EDITOR BY: SPRESS 15. ledna ledna ledna 2015.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Fyzika Ročník : 9. Téma.
TSUNAMI.
Tsunami Asie.
Vodopády Radim Maciuch VOŠ a SPŠE, Božetěchova 3, Olomouc
Extrémní oblasti na naší Zemi
Rekordy rejnoků Autorky: Simona Rýdlová, Aneta Vrzáčková 7. B.
Válka na moři byla ve znamení zejména dvou základních událostí
Pavel Vlček ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_359
POHYBY ZEMĚ.
Pohyby Země Planeta Země se pohybuje obrovskou rychlostí, kterou lidé vůbec nevnímají.
VENUŠE ZAKLADNÍ INFORMACE:
1 !! Je známo, že balón vzlétne vzhůru v důsledku působení vztlakové síly Fvz, kterou na něj působí okolní vzduch podle Archimédova zákona. !! Vzduchoplavba.
Vliv pohybu Země a Měsíce na život na Zemi
HISTORIE DOBÝVÁNÍ VESMÍRU
Konsolidace hutnictví ve světě - cesta ke stabilizaci ?
Poměr - opakování Zapisuj nové pojmy.
SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Sir Richard Charles Nicholas BRANSON
Planeta Země jako součást
GLÓBUS.
KANÁRSKÉ OSTROVY. Kanárské ostrovy jsou autonomním společenstvím Španělska a souostroví sedmi hlavních ostrovů a několika dalších menších ostrůvků sopečného.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
VY_52_INOVACE_Z Šablona.
Světadíly Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
Transkript prezentace:

1 Horkovzdušné balóny Největší balón byl vysoký 300 metrů a měl objem dva milióny m 3. V roce 1975 jej postavila výzkumná společnost Winzen Research z Minnesoty, létal bez posádky. Nejvýše Avšak v oficiálně neuznaném rekordu, vystoupal do metrů Nicholas Piantanida 1.února Přistání ve státě Iowa do kukuřičného pole však nepřežil. Přelet Mount Everestu se 21. října 1991 podařil dvěma horkovzdušným balónům s dvoučlennými britskými posádkami současně: Balóny Star Flyer I a Star Flyer II ustavily rovněž světové rekordy ve startu a přistání v největší nadmořské výšce (4735, respektive 4948 metrů).

2 Balón, který obletěl svět : Breitling Orbiter Celkový objem heliového balónu byl nyní m 3, tedy o 15% více než u Breitling Orbiteru 2. Balón byl zesílen, aniž by se jeho hmotnost zvětšila, a "stan", který izoluje vrchlík byl rovněž zvětšen, aby se snížil vliv slunečního záření. Rozměr kuželu obalu byl v porovnání s dříve užitými obaly úměrně zmenšen, aby se snížil objem ohřívaného vzduchu, což také znamená menší spotřebu propanu. Druhotně se tak eliminuje akumulace slunečního záření v průběhu dne a tepelné ztráty v noci.

3 Obytná část Balónu :

4 Cesta kolem světa : 21. března 1999 v 7 hodin 03 minut středoevropského času přistál v Egyptě poblíž města Mut (482 km jihozápadně od Kahiry) balón Breitling Orbiter 3. Pilotům Bertrandu Piccardovi a Brianu Jonesovi se tak podařilo jako prvním na světě obletět balónem zeměkouli bez mezipřistání. Balón startoval 1. března 1999 ve švýcarském Chateau d'Oex. Během letu bylo překonáno několik rekordů; 15. března největší vzdálenost km, 19. března nejdéle trvající let 17 dní 18 hodin 25 minut. Přes cílovou linii pro oblet země (9 stupeň západní délky) se balón dostal 20. března nad Mauretánií. Celkem byly ustanoveny 4 světové balónové rekordy (tři z nich byly absolutní). - nejkratší čas letu kolem světa (kategorie AM 15 + absolutní) 370 hodin 24 minut - vzdálenost (AM 15 + absolutní) km - doba letu (AM 15 + absolutní) 477 hodin 47 minut - výška (AM 15) metrů * AM 15 - kombinované balóny o odjemu m3. Za první oblet zeměkoule byla pivovarem Anheuser-Bush vypsána odměna dolarů (přibližně 12% celkových výdajů).

5 Nepovedené pokusy obletu : Závod o prvenství v obletu země odstartoval už v roce Avšak až v posledních sedmi letech díky novým technologiím byl tento sen Julie Verna uskutečnitelný Jules Verne M.Anderson and D.Ida (USA). Start v Egyptě, přistání v Indii Earthwinds Hilton L.Nenam (USA) D.Moses (USA) and A.Džanibekov (Russia) Start a přistání v USA Earthwinds Hilton Následný pokus, bohužel opět neúspěšný Solo Challenger Steve Fosset (USA). Start a přistání v USA Virgin Challenger R.Branson and P.Lindstand (GB). Start v Maroku, přistání v Nigerii Global Hilton D.Rutan and D.Melton (USA) Start a katastrofické přistání v USA. Piloti opustili balón padákem. Opuštěný balón shořel po dopadu na stožár elektrického vedení Breitling Orbiter 2 B.Piccard W.Werstraeten (Belgium) and Andy Elson (GB). Start ve Švýcarsku, přistání v Barmě. Povolení k přeletu Číny bylo zamítnuto Solo Spirit Steve Fosset. Start v Argentině, přistání v Pacifiku nedaleko Australie ICO Global Challenger R.Branson and P.Lindstrand (GB) and S.Fosset (USA). Start v Maroku. Povolení k přeletu Číny bylo zamítnuto. Přistání do moře v Tichém Oceáně nedaleko Hawaiských ostrovů Cable and Wireless Andy Elson and Colin Prescott (GB). Start ve Španělsku, přistání do moře u Hamamatsu, Japonsko, 7.března.

6 Zdroje ze kterých jsem čerpala Internet :