32.1 Enzymy Enzymy Eduard Buchner

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Elektronická učebnice - I
Advertisements

10.1 Vztahy o několik více, o několik méně
21.1 Vím, jakým způsobem třídíme chemické rovnice.
Nejméně tuků obsahuje ovoce a zelenina.
3.1 Jednobuněčné organismy
20.1 Malá násobilka - násobení
29.1 Cukry a jiné příbuzné látky
28.1 Jednotky obsahu metr čtverečný cm metr cm2 centimetr čtverečný
22.1 Vím, co jsou sloučeniny uhlíku.
6.1 Hmotnostní a objemový zlomek
36.1 Obsahy složitějších obrazců
1.1 Vznik a vývoj života Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Přírodopis Autor: Mgr. Petra.
Elektronická učebnice - I
Víte, jak vypadá rostlina uvnitř?
15.1 Vím, co jsou hydroxidy MÝDLA ČIŠTĚNÍ ODPADŮ
Elektronická učebnice - I
Elektronická učebnice – II
37.1 Ekologie – vztah organismus x prostředí
5.1 Částicové složení látek, prvky, PSP.
62.1 Rovnováha v přírodě, potravní řetězec
9.1 Vím, co jsou nekovy Nekovy nás obklopují Součást atmosféry
20.1 O chemických reakcích (t, v, katalyzátor, n, c).
5.1 Řasy a lišejníky lišejníky řasy
2.1 Viry, bakterie Víte, kdo způsobuje angínu, chřipku nebo neštovice?
60.1 Základy mikroskopování
18.1 Obratlovci Kdo jsou obratlovci?
7.1 Odčítání v oboru V krabici byly žárovky.
Přírodní látky - systematizace a opakování
25.1 Vím, co jsou alkeny a alkyny
Alternativní zdroje energie
Název šablony: Inovace v chemii52/CH12/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Přírodní látky Autor: Mgr.
02.1 Zdravý způsob života Ve zdravém těle zdravý duch.
12.1 Čtyřúhelníky Mezi obrázky se zatoulal jeden, který sem nepatří.
Co jsou nahosemenné rostliny?
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Nejznámější látky nezbytné pro život jsou vitaminy!
31.1 Aminokyseliny, bílkoviny
12.1 Mimořádné události, IZS
13.1 Vím, co jsou dvouprvkové sloučeniny .
16.1 Vím, co je pH, znám podstatu neutralizace.
Vysvětlení pojmu enzymy
Lukáš Pánek, Jaroslav Solfronk
Elektronická učebnice - II
34.1 Dusíkaté organické sloučeniny
14.1 Květ, plod, semena plody květy semena
18.1 Sčítání v oboru do 100 s přechodem přes desítku
Elektronická učebnice - II
Elektronická učebnice - II
43.1 LOMENÉ VÝRAZY 3
39.1 Vznik a vývoj druhů na Zemi
14.1 Vím, co jsou kyseliny. Výroba kyselin je náročná.
Elektronická učebnice - I
4.1 Voda a vzduch Atmosféra Hydrosféra - vzdušný obal Země
Elektronická učebnice – II
Elektronická učebnice - II
Elektronická učebnice - I
39.1 MNOHOČLENY Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Matematika Autor: Mgr. Yveta Hercogová.
14.1 Numerace do 100 Čti čísla v první desítce, ve druhé desítce atd.
8.1 Sčítání do 20 bez přechodu desítky
17.1 Sčítání a odčítání v oboru do 100 bez přechodu přes desítku
45.1 ROVNICE S NEZNÁMOU VE JMENOVATELI
22.1 Násobení a dělení číslem 1 a 10 – násobení číslem 1
Ch_017_Biokatalyzátory Ch_017_Ckemické reakce_Biokatalyzátory Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace.
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: , emaiI:
12.1 Odčítání do 20 s přechodem přes desítku
CHEMIE - Vlastnosti sacharidů
Enzymy a hormony Obr.1 – Jak fungují enzymy?
2.1 Viry, bakterie Víte, kdo způsobuje angínu, chřipku nebo neštovice?
Elektronická učebnice - I
1.1 Vznik a vývoj života Co je to život?
Transkript prezentace:

32.1 Enzymy Enzymy Eduard Buchner Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice – II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Chemie 32.1 Enzymy Čím to je, že v živých organismech probíhají děje, které se v neživé přírodě nevyskytují? Enzymy Eduard Buchner Autor: Mgr. Petra Křivánková

Katalyzátory v anorganické chemii Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Chemie 32.2 Co již víme? Katalyzátory v anorganické chemii Aktivátor Inhibitor Katalyzátor urychlující chemickou reakci Katalyzátor zpomalující chemickou reakci

32.3 Jaké si řekneme nové termíny a názvy? Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Chemie 32.3 Jaké si řekneme nové termíny a názvy? ENZYMY jsou makromolekulární látky, jejichž základem jsou bílkoviny ovlivňují většinu chemických reakcí v organismu Biokatalyzátory specifické katalyzátory, které ovlivňují chemické reakce v organismech

32.4 Co si řekneme nového? Využití v průmyslu Výskyt Význam Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Chemie 32.4 Co si řekneme nového? Využití v průmyslu Výskyt potravinářský a farmaceutický průmysl technologie založené na kultivaci mikroorganismů např. výroba piva, vína, penicilinu, ethanolu ve všech živých organismech – rostliny, živočichové, bakterie, viry Význam enzymy urychlují nejrůznější reakce v buňkách rostlin i živočichů např. u člověka – napomáhají při štěpení cukrů, tuků, bílkovin v trávicím traktu účastní se tzv. skladných dějů (růst nebo vznik zásobních látek)

32.5 Procvičení a příklady Jak fungují enzymy? Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Chemie Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace 32.5 Procvičení a příklady Jak fungují enzymy? Pivo je alkoholický nápoj. Vyrábí se ze sladu, vody a chmele. Výroba sladu ječmen naklíčený ječmen slad máčení, klíčení (rozvoj enzymů) (odstranění klíčků) sušení (zastavení činnosti enzymů) Výroba piva slad sladina mladina pivo (ochlazení, přidání kvasinek) kvašení (přidání chmelu, vaření, filtrace) (rozemletí a zcukernatění ve vodném roztoku) filtrace

32.6 Něco navíc pro šikovné Biotechnologie Ptyalin Lipasy Pepsin Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Chemie 32.6 Něco navíc pro šikovné Biotechnologie Ptyalin výrobní postupy využívající enzymy různých mikroorganismů způsobující změny látek většina mléčných výrobků – sýry, tvaroh, kefír … enzym obsažený ve slinách, napomáhá štěpení škrobu Lipasy Pepsin obsažen v žaludeční šťávě, pomáhá štěpit bílkoviny na aminokyseliny skupina enzymů napomáhající štěpení lipidů - tuků

Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Chemistry 32.7 CLIL ENZYME

32.8 Test znalostí Co jsou enzymy? Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Chemie Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace 32.8 Test znalostí Co jsou enzymy? a/ makromolekuly, většinou bílkoviny b/ mikromolekuly, většinou cukry c/ oligopeptidy d/ tuky 3. Biotechnologie je proces využívající? a/ muchomůrku tygrovanou b/ viry c/ mikroorganismy d/ makroorganismy Které látky patří mezi enzymy? a/ peptid b/ ptyalin c/ pepsin d/ anilin Kde se vyskytují enzymy? a/ ve všech živých organismech b/ v neživých látkách c/ pouze v rostlinách d/ pouze v bakteriích Správné odpovědi: a b c Test na známku

32.9 Použité zdroje a citace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Chemie 32.9 Použité zdroje a citace http://2.bp.blogspot.com/-lOZbkiv4sqA/UQOva6XztuI/AAAAAAAABAo/OMJmFnZTYTg/s1600/chyt1.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/24/Induced_fit_diagram.svg/450px-Induced_fit_diagram.svg.png (slide 7) Chemie pro 9. ročník základní školy, SPN, str. 120 (slide 5)

32.10 Anotace Autor Mgr. Petra Křivánková Období 01 – 06/2013 Ročník Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Chemie 32.10 Anotace Autor Mgr. Petra Křivánková Období 01 – 06/2013 Ročník 9. ročník Klíčová slova Enzymy, katalyzátory, biotechnologie, ptyalin, pektin, lipasy Anotace Prezentace popisující enzymy, jejich vlastnosti, význam, vybrané zástupce.