32.1 Enzymy Enzymy Eduard Buchner Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice – II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Chemie 32.1 Enzymy Čím to je, že v živých organismech probíhají děje, které se v neživé přírodě nevyskytují? Enzymy Eduard Buchner Autor: Mgr. Petra Křivánková
Katalyzátory v anorganické chemii Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Chemie 32.2 Co již víme? Katalyzátory v anorganické chemii Aktivátor Inhibitor Katalyzátor urychlující chemickou reakci Katalyzátor zpomalující chemickou reakci
32.3 Jaké si řekneme nové termíny a názvy? Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Chemie 32.3 Jaké si řekneme nové termíny a názvy? ENZYMY jsou makromolekulární látky, jejichž základem jsou bílkoviny ovlivňují většinu chemických reakcí v organismu Biokatalyzátory specifické katalyzátory, které ovlivňují chemické reakce v organismech
32.4 Co si řekneme nového? Využití v průmyslu Výskyt Význam Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Chemie 32.4 Co si řekneme nového? Využití v průmyslu Výskyt potravinářský a farmaceutický průmysl technologie založené na kultivaci mikroorganismů např. výroba piva, vína, penicilinu, ethanolu ve všech živých organismech – rostliny, živočichové, bakterie, viry Význam enzymy urychlují nejrůznější reakce v buňkách rostlin i živočichů např. u člověka – napomáhají při štěpení cukrů, tuků, bílkovin v trávicím traktu účastní se tzv. skladných dějů (růst nebo vznik zásobních látek)
32.5 Procvičení a příklady Jak fungují enzymy? Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Chemie Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace 32.5 Procvičení a příklady Jak fungují enzymy? Pivo je alkoholický nápoj. Vyrábí se ze sladu, vody a chmele. Výroba sladu ječmen naklíčený ječmen slad máčení, klíčení (rozvoj enzymů) (odstranění klíčků) sušení (zastavení činnosti enzymů) Výroba piva slad sladina mladina pivo (ochlazení, přidání kvasinek) kvašení (přidání chmelu, vaření, filtrace) (rozemletí a zcukernatění ve vodném roztoku) filtrace
32.6 Něco navíc pro šikovné Biotechnologie Ptyalin Lipasy Pepsin Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Chemie 32.6 Něco navíc pro šikovné Biotechnologie Ptyalin výrobní postupy využívající enzymy různých mikroorganismů způsobující změny látek většina mléčných výrobků – sýry, tvaroh, kefír … enzym obsažený ve slinách, napomáhá štěpení škrobu Lipasy Pepsin obsažen v žaludeční šťávě, pomáhá štěpit bílkoviny na aminokyseliny skupina enzymů napomáhající štěpení lipidů - tuků
Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Chemistry 32.7 CLIL ENZYME
32.8 Test znalostí Co jsou enzymy? Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Chemie Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace 32.8 Test znalostí Co jsou enzymy? a/ makromolekuly, většinou bílkoviny b/ mikromolekuly, většinou cukry c/ oligopeptidy d/ tuky 3. Biotechnologie je proces využívající? a/ muchomůrku tygrovanou b/ viry c/ mikroorganismy d/ makroorganismy Které látky patří mezi enzymy? a/ peptid b/ ptyalin c/ pepsin d/ anilin Kde se vyskytují enzymy? a/ ve všech živých organismech b/ v neživých látkách c/ pouze v rostlinách d/ pouze v bakteriích Správné odpovědi: a b c Test na známku
32.9 Použité zdroje a citace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Chemie 32.9 Použité zdroje a citace http://2.bp.blogspot.com/-lOZbkiv4sqA/UQOva6XztuI/AAAAAAAABAo/OMJmFnZTYTg/s1600/chyt1.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/24/Induced_fit_diagram.svg/450px-Induced_fit_diagram.svg.png (slide 7) Chemie pro 9. ročník základní školy, SPN, str. 120 (slide 5)
32.10 Anotace Autor Mgr. Petra Křivánková Období 01 – 06/2013 Ročník Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Chemie 32.10 Anotace Autor Mgr. Petra Křivánková Období 01 – 06/2013 Ročník 9. ročník Klíčová slova Enzymy, katalyzátory, biotechnologie, ptyalin, pektin, lipasy Anotace Prezentace popisující enzymy, jejich vlastnosti, význam, vybrané zástupce.