TĚLESNÁ PRÁCE Glykémie v průběhu zátěže závisí na rovnováze mezi spotřebou glukózy ve svalech a jejím uvolňování z jater V klidu je glukóza uvolňována.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
HORMONÁLNÍ REGULACE ZÁTĚŽE
Advertisements

Fyziologie zažívacího systému
Funkce, regulace a sekrece glukokortikoidů
Humorální regulace při stresu
Otázky z fyziologie – přednášky
Žlázy s vnitřní sekrecí
Soustava žláz s vnitřním vyměšováním
Fyziologické aspekty PA dětí
METABOLISMUS KOSTERNÍCH SVALŮ BĚHEM TĚLESNÉ PRÁCE
JÁTRA.
Studie Greet Van den Bergheové
Jak efektivně na tuky? Fakulta tělesné kultury,
METABOLICKÁ ADAPTACE NA TRÉNINK
Endokrinologie pro bakaláře
Zásady výživy sportovce

BIOLOGIE ČLOVĚKA ENDOKRINNÍ SOUSTAVA
Regulace metabolismu glukózy
Žena a sport.
Dřeň nadledvin - katecholaminy
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_230.
MECHANISMUS REGULACE TĚLESNÉ TEPLOTY
Steroidní hormony Dva typy: 1) vylučované kůrou nadledvinek (aldosteron, kortisol); 2) vylučované pohlavními žlázami (progesteron, testosteron, estradiol)
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
HYPOTALAMUS : FUNKCE REGULACE VEGETATIVNÍCH FUNKCÍ
Obecná endokrinologie
Škola Střední průmyslová škola Zlín
Glykolýza Glukoneogeneze
Metabolismus sacharidů II.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_338 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Mgr. Filip Tomeš Předmět Biologie.
Základní údaje sloučeniny, které slouží jako posel z jedné buňky do druhé sloučeniny, které slouží jako posel z jedné buňky do druhé řídí průběh a vzájemnou.
Regulace biochemických dějů
Pankreas.
NEUROHUMORÁLNÍ REGULACE.
Abdominální tuk a metabolické riziko
Žlázy s vnitřní sekrecí
HUMORÁLNÍ REGULACE GLYKEMIE
Hormonální soustava tercie.
Hormonální řízení.
Fyziologie a fyziologie zátěže Fakulta tělesné kultury UP
Nadledvina - glandula suprarenalis
Nadledvina - glandula suprarenalis
Hormonální regulace glykémie
Hormonální soustava.
SACHARIDOVÝ METABOLISMUS KOSTERNÍCH SVALŮ BĚHEM TĚLESNÉ PRÁCE
CYKLUS KYSELINY CITRONOVÉ KREBSŮV CYKLUS
Regenerace ve sportu - stres
METABOLISMUS.
Akutní metabolický stres
- Jejich funkce a regulace sekrece…
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Hana Turoňová Název materiálu: VY_32_INOVACE_18_ŘÍZENÍ.
PhDr. Michal Botek, Ph.D. Fakulta tělesné kultury, UP Olomouc METABOLISMUS Sacharidů a Lipidů Prezentace obsahuje materiály vypracované doc. MUDr. Pavlem.
MUDr. Zdeněk Pospíšil MUDr. Kateřina Kapounková. Detrénink je částečná nebo úplná ztráta fyziologických a morfologických mechanizmů,které vlastní trénink.
Základní škola Libina, příspěvková organizace, Libina 548,788 05,IČ: Název projektu: Škola hrou Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Žlázy s vnitřním vyměšováním - endokrinní soustava U/60
VSTŘEBÁVÁNÍ ŽIVIN A OSTATNÍCH SLOŽEK POTRAVY
VY_32_INOVACE_14_PR_SOUSTAVA ŽLÁZ S VNITŘNÍ SEKRECÍ
Funkce = spolupodílí se na řízení organismu
Žlázy s vnitřní sekrecí II.
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_11_PŘÍRODOPIS
Řízení činnosti lidského těla
Hormony.
Žlázy s vnitřní sekrecí
ŽLÁZY S VNITŘNÍ SEKRECI
Inzulín - Inzulín, mechanismus a regulace sekrece, receptory. Metabolické účinky inzulínu a jejich mechanismy. Trejbal Tomáš 2.LF 2010.
Žlázy s vnitřní sekrecí- hormonální soustava
Katabolické, Anabolické děje a Metabolismus
Fyziologie sportovních disciplín
Hormony Tělu vlastní látky
Transkript prezentace:

TĚLESNÁ PRÁCE Glykémie v průběhu zátěže závisí na rovnováze mezi spotřebou glukózy ve svalech a jejím uvolňování z jater V klidu je glukóza uvolňována z jater pomocí glukagonu, který podporuje glykogenolýzu a tvorbu glukózy z aminokyselin. Během zátěže se sekrece glukagonu zvyšuje, stoupají katecholaminy ze dřeně nadledvin (zvyšují glykogenolýzu) a kortizol z kůry nadledvin (zvyšuje katabolismus proteinů, uvolňuje aminokyseliny pro glukoneogenezi).

Tělesná práce Navíc růstový hormon zvyšuje mobilizaci volných mastných kyselin a redukuje buněčnou spotřebu glukózy (méně glukózy využíváno ostatními - „nesvalovými“ - buňkami, více zůstává v cirkulaci). Hormony štítné žlázy podporují katabolismus sacharidů a tuků (viz dále).

Tělesná práce Množství glukózy uvolněné játry závisí na intenzitě a trvání zatížení. Při vyšší intenzitě stoupá produkce katecholaminů - zvyšuje se glykogenolýza v játrech. Při vysoké intenzitě zatížení (např. sprinty) je množství uvolněné glukózy větší než svaly potřebují a glykémie stoupá.

Změny glykémie v průběhu a během zotavení po 1-min jízdě na kole

Tělesná práce Příčina „odmítnutí“ („nevyužití“) glukózy - svaly mají svůj (svalový) glykogen Zvýšená glykémie v průběhu zotavení klesá (vstup glukózy do svalů a vytváření svalového glykogenu)

Změny glykémie v průběhu a během zotavení po 1-min jízdě na kole

Tělesná práce V průběhu několikahodinové práce se jaterní glykogenolýza řídí potřebami svalů a glykémie se nemění nebo pouze mírně stoupá nad klidovou hladinu. Ve většině případů glykémie neklesá až do té doby, dokud se jaterní zásoby glykogenu nevyčerpají.

Dynamika hormonů v průběhu 3-hodinové jízdy na kole

v průběhu 3 hod jízdy na kole při 65% VO2 max. Adrenalin Noradrenalin Glukagon Kortizol Glukóza Změny plazmatické hladiny adrenalinu, noradrenalinu, glukagonu, kortizolu a glukózy v průběhu 3 hod jízdy na kole při 65% VO2 max.

Dynamika hormonů v průběhu 3-hodinové jízdy na kole Jaterní zásoby glykogenu se redukují až na kritickou hladinu. Množství rozloženého glykogenu nemusí stačit potřebám pracujících svalů. Potom glykémie klesá navzdory dynamice hormonální sekrece. Proto může sehrát klíčovou roli glukóza vstřebaná ze zažívacího traktu v průběhu zátěže

Ještě jednou - obrácená dynamika inzulínu a glykémie

Změny hladiny inzulínu a glukózy během prolongovaného cyklistického zatížení při 65% až 70% VO2 max.

Ještě jednou - obrácená dynamika inzulínu a glykémie Zdánlivě protiřečící si dynamika - zvýšená potřeba glukózy nevede k vzestupu, ale k poklesu inzulínu!

Ještě jednou - obrácená dynamika inzulínu a glykémie Důležité - během zátěže určují dynamiku glykémie vedle inzulínu i další 4 hormony (katecholaminy, glukagon a kortizol) - vysoká inzulinémie by negovala jejich účinek!!!