Energie Informace Energie Látky Informace Látky ROVNOVÁŽNÝ STAV.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Advertisements

Elektrické vlastnosti buňky
HORMONY RNDr. Jitka Šedivá.
Žlázy s vnitřní sekrecí
LÁTKOVÁ A NERVOVÁ REGULACE
MEZIBUNĚČNÁ KOMUNIKACE
Mechanismus přenosu signálu do buňky
Obecná endokrinologie Mezibuněčná komunikace
Nervová soustava, smyslová soustava, žlázy s vnitřní sekrecí
ŘÍDÍCÍ SOUSTAVY.
Nervová soustava.
BUNĚČNÁ SIGNALIZACE - reakce na podněty z okolí
4. Neuron.
Nervová soustava- úvod
Obecná endokrinologie
Neurotransmitery ANS a jejich receptory. Vztah ANS k cirkulaci.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
SOUSTAVA NERVOVÁ Řídí činnost lidského těla
Nervová soustava - úvod
Steroidní hormony Dva typy: 1) vylučované kůrou nadledvinek (aldosteron, kortisol); 2) vylučované pohlavními žlázami (progesteron, testosteron, estradiol)
Nervová soustava Nervová soustava je nadřazená ostatním soustavám
Hormonální řízení.
Obecná endokrinologie
Základní údaje sloučeniny, které slouží jako posel z jedné buňky do druhé sloučeniny, které slouží jako posel z jedné buňky do druhé řídí průběh a vzájemnou.
Regulace biochemických dějů
Nervová soustava soustava řídící
Receptory buněk ligandy Neuropeptid Receptorem se obecně rozumí otvor na povrchu buňky.Každý otvor má velice specifický a jedinečný tvar, který přesně.
Obecná patofyziologie endokrinního systému
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_335 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Mgr. Filip Tomeš Předmět Biologie.
Obecná endokrinologie
Žlázy s vnitřní sekrecí
Řízení organismu Filip Bordovský.
SVALY Obecná charakteristika.
BUNĚČNÁ SIGNALIZACE.
Obecná endokrinologie
NERVOVÁ SOUSTAVA SZŠ A VOŠZ PŘÍBRAM.
Řídící soustavy Nervová a hormonální.
Nadledvina - glandula suprarenalis
Nadledvina - glandula suprarenalis
aneb způsob, jakým je hormon z buňky uvolňován do krevního řečiště … V závislosti na chemické struktuře hormonů existují dva základní způsoby jejich sekrece.
JEDEN HORMON JEDNA CÍLOVÁ TKÁŇ JEDEN EFEKT (ÚČINEK) Toto je ideální situace, která ve skutečnosti existuje jenom zřídka (hypofyzární tropní hormony).
Řízení srdeční činnosti.
Přírodní látky Hormony –různé chem. látky, ovlivňují živé buňky a procesy v nich – řídí a ovlivňují činnost buněk –rostlinné hormony = fytohormony – řídí.
Hormonální akcí rozumíme procesy, ke kterým dochází v cílové buňce poté, co buňka přijme určitý hormon prostřednictvím svých receptorů a zareaguje na.
Glie. Glie jsou početnější než neurony Neúčastní se –Aktivního vedení nervového vzruchu –Přenosu signálů a zpracování informací Regulují iontové prostředí.
Obecná endokrinologie
Poznámky k základnímu strukturálnímu uspořádání NS
7. Synapse.
Žlázy s vnitřní sekrecí
U jednobuněčných je tělo tvořeno jedinou buňkou  na změnu prostředí reaguje buňka.  tělo mnohobuněčných je tvořeno mnoha specializovanými skupinami.
Ch_063_Hormony Ch_063_Přírodní látky_Hormony Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
HORMONÁLNÍ REGULACE ŽIVOČICHŮ A ČLOVĚKA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Dümlerová. Slezské gymnázium, Opava,
Hormony Ch_063_Přírodní látky_Hormony Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět Přírodopis.
BÍLKOVINY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_10_26.
Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY Řízení živočišného organismu.
Žlázy s vnitřním vyměšováním - endokrinní soustava U/60
Mechanismus přenosu signálu do buňky
Hormonální regulace bezobratlých
Projekt: Moderní výuka
Přenos signálu na synapsích
Název prezentace (DUMu): Biologie člověka
Žlázy s vnitřní sekrecí
Název: VY_52_INOVACE_PR_17 Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44
Řízení živočišného organismu
Téma: Tkáně.
Tělní tekutiny živočichů Cévní soustava Vylučovací soustava
Anotace Prezentace slouží k úvodní hodině do tématického celku: nervová soustava Je určena pro žáky 8. ročníku ZŠ.
Základní škola, Hradec Králové
Tkáň soubor buněk stejného tvaru a funkce Tkáň v lidském těle:
Transkript prezentace:

Energie Informace Energie Látky Informace Látky ROVNOVÁŽNÝ STAV

Energie Informace Energie Látky Informace Látky ROVNOVÁŽNÝ STAV ŽIVÉ ORGANISMY = DYNAMICKÉ CELKY Mezi organismy a jejich prostředím dochází k neustálému toku látek, energií a informací. To samé platí pro buňky.

Buňky reagují na podněty z okolí i na informace přicházející z jiných buněk v rámci téhož organismu. Tyto signály buňku ovlivňují. ZDROJ SIGNÁLU VEDENÍ SIGNÁLUPŘÍJEM SIGNÁLU sekreční buňka nervová buňka krevní řečiště tkáňový mok cílová buňka s příslušným receptorem nervové vlákno

ELEKTRICKÉ SIGNÁLY CHEMICKÉ SIGNÁLY tok iontu přes membránu neurotransmiter hormony a jiné signální látky rychlé vedení signálupomalé vedení signálu

nejtěsnější a nejrychlejší spojení malé molekuly a ionty přímo vyměňovány mezi sousedními buňkami bez styku s intercelulárním prostředím důležité pro šíření elektrického signálu z jedné buňky na druhou v srdečním nebo hladkém svalstvu nejběžnější způsob komunikace specifický posel je syntetizován příslušnou buňkou a po stimulaci je vypuštěn do extracelulárního prostředí, navázání poslu (ligandu) na specifický receptor cílové buňky  odpověď jejich přítomnost na membránách některých buněk umožňuje přechodně interagovat s jinými buňkami takto fagocyty imunitního systému specificky rozeznávají s selektivně ničí pouze nežádoucí buňky a vyhýbají se vlastním

Jednotlivé typy poslů se liší vzdáleností (od zdroje k cíli) a prostředky, jak se dostávají do místa určení… NEURO TRANSMITERY NEURO HORMONY HORMONY PARAKRINNÍ LÁTKY FEROMONY CYTOKINY Hranice mezi jednotlivými látkami nejsou ostré. Některé látky působí např. parakrinně i endokrinně atd.

neurony uvolňují NEUROTRANSMITERY (MEDIÁTORY) jen do synaptické štěrbiny, doba účinku je krátká neurosekreční buňky vylučují NEUROHORMONY ze specializovaných zakončení axonů přímo do krevního řečiště = neurosekrece podobně v endokrinní sekreci, kdy HORMONY přenášeny ke všem tkáním krví nebo hemolymfou; doba účinku se prodlužuje v řízení parakrinním buňky produkují látky, které nejsou roznášeny krví do celého těla, ale PARAKRINNÍ LÁTKY pouze difundují do svého nejbližšího okolí; má-li produkovaná látka regulační efekt přímo na buňku zdrojovou, jedná se o autokrinní regulaci hormony vylučované exokrinně ven z těla nebo do tělních dutin (př. potní žlázy) – FEROMONY (dříve ektohormony) – látky sloužící živočichům ke komunikaci na dálku aj. CYTOKINY – látky s mnoha různými účinky (lokálními i distančními), mohou být produkovány téměř jakoukoliv buňkou; účast na řízení vývoje a imunity

Dva anorganické plyny: NO – malý, vysoce reaktivní, krátká životnost, parakrinní regulátor. Podobně CO. Patří sem adenosin a ATP – parakrinní poslové a neurotransmitery (+ transportéři energie, součást NA). Velká skupina obsahující řadu parakrinně působících látek – histamin, serotonin, ale také řadu hormonů – př. adrenalin. Velmi početná skupina. Parakrinní, hormonální, neurohormonální, cytokinové působení. Tvořeny hydrofobními molekulami odvozenými od cholesterolu. Lipidická povaha  průchod membránami buněk. Hormony a feromony. Odvozeny od vit.A. Hlavně parakrinní působení – řízení diferenciace a vývoje. Deriváty mastných kyselin, primárně parakrinní. Např. prostaglandiny.

Diferencuj ! Proliferuj ! Syntetizuj ! Zemři ! Tyto a další příkazy (chemické signály) provázejí všechny buňky mnohobuněčného organismu po celý život (  zachování organizovanosti organismu).

cílová buňka nervová buňka cílová buňka neuroendokrinní buňka endokrinní buňka céva NERVOVÁNEUROENDOKRINNÍENDOKRINNÍ

neuron, který syntetizuje a vylučuje neurotransmitery nezbytný pro přenos nerv. signálu ke konkrétně ohraničené cílové tkáni specializované neurony, které syntetizují a vylučují hormony přímo do krevního oběhu netvoří SYNAPSE tvoří SYNAPSE  působí na vzdálených místech NEUROTRANSMITER NEUROHORMON  šíří se cirkulací v krevním řečišti  působí v blízkosti svého uvolnění  nešíří se cirkulací v krevním řečišti, ale parakrinním způsobem  působí v krátkém časovém měřítku  působí v delším časovém měřítku v místě axonálního zakončení přenáší elektrický signál (prostřednictvím chemického signálu) na lokální buňku v místě axonálního zakončení mění elektrický signál na chemický a přenáší jej krví ke vzdálené cílové buňce  větší neurosekreční váčky  menší neurosekreční váčky

receptor elektrický signál chemický signál ch. signál AKCE buňky START neuron cílová buňka

AKCE buňky START elektrický signálchemický signál neurosekreční neuron cílová buňka