Graf změn skupenství Pevná látka Tuhnutí Desublimace Tání Sublimace

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7
Advertisements

Změny skupenství látek
Změny skupenství.
Vypařování.
Co už známe? tání tuhnutí var a vypařování.
Změny skupenství Druhy látek: A) pevná látka B) kapalná látka
Změny skupenství látek
Těleso a látka.
Var, sublimace a desublimace
VYPAŘOVÁNÍ A VAR.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Fyzika Ročník : 8.
ZMĚNY SKUPENSTVÍ Pevná látka tuhnutí tání Kapalina Plyn
Aneta Říhová Lukáš Kahoun Marek Pertlík Adam Stibůrek
Změny skupenství látek
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_FYZIKA1_20 Tematická.
Vojtěch Škvor, Robert Kočí, Zuzana Podhorská, Lucie Syslová
Aleš Baťha Veronika Kohoutová Etela Kouklíková Monika Vančurová
Jirka Brabenec David Fousek Ondra Holoubek Kamil Chvátal
Aneta Brabencová Kristýna Nachtigalová Zuzana Aimová Jiří Dušek
TÁNÍ A TUHNUTÍ.
Vypařování: Na rozdíl od tání a tuhnutí vypařování probíhá
Vypařování a kapalnění
Kapalnění Sublimace Desublimace
Kapalnění Do sklenice nalijeme vodu.
Digitální učební materiál
Změny skupenství látek
Skupenství a vnitřní energie ZŠ Velké Březno. Co budu na konci hodiny znát? Souvislost změny vnitřní energie a změny skupenství tělesa. Souvislost změny.
ZMĚNY SKUPENSTVÍ LÁTEK I.
Skupenské změny.
ZMĚNY SPOJENÉ SE ZMĚNOU SKUPENSTVÍ – SUBLIMACE
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_187_Látky a tělesa AUTOR: Ing. Gavlas Miroslav ROČNÍK, DATUM:
05 Vlastnosti a změny látek, voda a vzduch
Látky mohou mít tři skupenství:
SUBLIMACE DESUBLIMACE
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
Změny skupenství v přírodě shrnutí učiva o přeměnách skupenství
VI. SKUPENSTVÍ. Víme, že látky se skládají z atomů, molekul nebo iontů. Částice jsou v neustálém pohybu. Jejich kinetická energie je úměrná teplotě. skup.
Skupenské přeměny – práce s tabulkami
1.3 Jak zjišťujeme vlastnosti látek? Měření.
Autor: Mgr. Lenka Němcová
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Změny skupenství Zpracovali: Radka Voříšková Petra Rýznarová
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_C2 – 16.
VYPAŘOVÁNÍ, KAPALNĚNÍ, SUBLIMACE, DESUBLIMACE
Hra ke zopakování či procvičení učiva nebo test k ověření znalostí.
FYZIKÁLNÍ KUFR Téma: Změny skupenství látek (8. ročník)
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Látky a tělesa Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785,
Vypařování a kapalnění
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice AUTOR: RNDr. Adéla Lipšová NÁZEV: VY_52_INOVACE_21_VLASTNOSTI LÁTEK (2.ČÁST) TÉMA: VLASTNOSTI LÁTEK (2.ČÁST)
SUBLIMACE, DESUBLIMACE
1. 1. Změny skupenství látek Tání Tuhnutí Změna objemu těles při tání a tuhnutí Sublimace a desublimace Vypařování a kapalnění.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
ZMĚNY SKUPENSTVÍ látka složená s týchž částic se může vyskytovat ve skupenství pevném, kapalném a plynném skupenství látky se liší vzdálenostmi mezi částicemi.
ZMĚNY SKUPENSTVÍ LÁTEK
Vypařování, sublimace Autor: Mgr. Alena Víchová
Datum: Název školy: Základní škola Městec Králové
Látky a tělesa Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785,
Změny skupenství látek
KAPALNĚNÍ SUBLIMACE DESUBLIMACE
Změny skupenství.
TÁNÍ A TUHNUTÍ. TÁNÍ A TUHNUTÍ ? Umíš odpovědět 1.Uveď příklady tání a tuhnutí. 2.Tají a tuhnou pevné látky stejně? 3.Na čem závisí tání látky?
Teplo.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_34_FYZIKA
Kde najdu informaci o teplotě tání a varu různých látek?
Tání = děj, při kterém se pevná látka mění na kapalinu.
Změny skupenství látek
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. ročník
Transkript prezentace:

Graf změn skupenství Pevná látka Tuhnutí Desublimace Tání Sublimace Vypařování Kapalnění Kapalná látka Plynná látka

Jaká podmínka musí být splněna, aby pevná látka se změnila v kapalnou? Víte to ? Musí být dosaženo teploty tání. Každá látka má jinou teplotu tání. Najdi v tabulce, která látka má nejvyšší teplotu tání. Je to chrom – 1 860 °C Najdi v tabulce látku s nejnižší teplotou tání. Je to led – taje při 0°C Jak to,že voda má také uvedenou teplotu 0°C ? Protože teplota 0°C je u vody teplotou tuhnutí, kdy se mění v led. Při jaké teplotě tuhne rtuť ? Rtuť tuhne při teplotě – 38,8 °C

V tabulce jsou uvedeny teploty tání a varu při normálním tlaku. Bude mít změna tlaku vliv na teploty tání? Ano Ne správně špatně Které z následujících tvrzení není správné ? A) Teplota varu vody za normálního tlaku je 100°C B) Na horách je teplota varu vody nižší než 100 °C C Nesprávné tvrzení je : C) Teplota varu vody je vždy 100°C O každých 1 000 m nadmořské výšky se teplota varu vody snižuje o 3 °C Dokázali byste spočítat při jaké teplotě bude vřít voda na nejvyšší hoře světa?

Z jakých látek se skládá pájka? Včera jsme v dílnách vyráběli plechovou krabičku a pak jsme ji pájedlem a pájkou zaletovali. Víte jak vypadá pájedlo a pájka? To je pájedlo To je pájka a trubičkový cín Z jakých látek se skládá pájka? Pájka se skládá z 33% Pb a 67% Sn Je to 240°C Najdete v tabulkách teplotu tání pájky? Hrot pájedla musí mít teplotu tání pájky , abychom mohli letovat.

Víte jak vznikne sněhová vločka nebo jinovatka? Podmínkou vzniku sněhové vločky a nebo jinovatky je, že vzduch musí být nasycen vodními párami . Pokud dojde k náhlému a značnému ochlazení, vodní pára se mění na krystalky ledu. Tomuto ději se říká desublimace.

Víte jak vzniká mlha? Ve vzduchu je vždy obsažena vodní pára Když se večer ochladí, stane se vzduch párou nasycen část vodní páry zkapalní. A tak v přízemních vrstvách vzduchu vzniká mlha. Proč se orosí sklenice studeného nápoje?