Infračervené záření.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hezká fyzika s termokamerou (a něco navíc)
Advertisements

OPTIKA ZDROJE ELEKTROMAGNETICKÉHOZÁŘENÍ
Elektromagnetické vlny
Elektromagnetické záření
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Ultrafialové záření Ultrafialové záření je neviditelné elektromagnetické záření o vlnové délce 400 – 4 nm a frekvenci 1015 až 1017 Hz. Je součástí slunečního.
Stavební fyzika 1 (světlo a zvuk 1)
Elektromagnetické záření 3. část Autor: Mgr. Eliška Vokáčová Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova , únor.
The world leader in serving science Infračervená spektroskopie Princip, aplikace a souvislosti se správnou výrobní praxí Ing. Martin Hollein, Nicolet CZ.
O základních principech
Mikroskopická identifikace optického zjasňovacího prostředku Autor: Giliana Taraskaeva Vedoucí pracé: Ing. Ludmila Fridrichová, Ph.D.
Barva těles.
Využití elektromagnetického záření v praxi
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Sluneční energie.
OPTIKA.
Autor: Mgr. Libor Sovadina
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
ELEKTROMAGNETICKÉ VLNY A ZÁŘENÍ
Infračervené záření.
Elektormagnetické vlnění
Pavel Vlček ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_343
Elektromagnetické záření látek
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Vnímání světla Vičánková Barbora 3IT.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ EU peníze školám MODERNÍ ŠKOLA – ZKVALITNĚNÍ VÝUKY Registrační číslo GP: CZ.1.07/1.4.00/ Č.j.: 14863/ Tento.
Světlo Richard Brabec.
Prezentace 2L Lukáš Matoušek Marek Chromec
Světlo a světelné zdroje
Přehled elektromagnetického záření
Přehled elektromagnetického záření
Zrakové klamy ŠKEBLOŇ 2009.
Rozklad světla Vypracoval: Tomáš Cacek a Aleš Křepelka.
Světlo.
Tomáš Novotný, 2.L SPŠE Olomouc
Ultrafialové záření.
INFRAČERVENÉ ZÁŘENÍ Melicher Jan Středa Tomáš.
Aneta Trkalová Petra Košárková
Infračervené záření Barbora Pagáčová IV.C
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ EU peníze školám MODERNÍ ŠKOLA – ZKVALITNĚNÍ VÝUKY Registrační číslo GP: CZ.1.07/1.4.00/ Č.j.: 14863/ Tento.
Oko Pavel Vlček ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_344. Oko párový orgán umožňující vidění vnímá elektromagnetické záření o vlnové délce nm lidské.
Vypracoval: Karel Koudela
Spektra látek Při průchodu světla optickým hranolem vzniká v důsledku disperze světla tzv. hranolové spektrum.   Podobné spektrum vzniká také při průchodu.
Šíření tepla TEPLO Q.
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
DÁLKOVÝ PRŮZKUM ZEMĚ.
Veronika Pekarská ČVUT - Fakulta biomedicínského inženýrství
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Přednášky z lékařské přístrojové techniky Masarykova univerzita v Brně
Tepelné akumulátory.
Světlo.
Zdroje světla.
Infračervené záření T. BAJER & J.MAZÁNEK.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_18 Název materiáluSpektrum.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda, Fyzika.
Přenos dat infračerveným zářením OB21-OP-EL-ELN-NEL-M
? Kde se šíří teplo zářením? Kde se využívá tepelného záření ? Vysvětlíš princip termosky ?
Elektromagnetické záření. Elektromagnetická vlna E – elektrické pole B – magnetické pole Rychlost světla c= m/s Neviditelné vlny, které se.
 Objevil ho Sir William Herschel  V roce 1800 Jak ?  Optickým hranolem rozložil sluneční světlo na jednotlivé barvy. Do rozloženého barevného spektra.
Světlo, optické zobrazení - opakování
Spektroskopie.
Světlo jako elektromagnetické vlnění
Ivča Lukšová Petra Pichová © 2009
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
ELEKTRONICKÉ ZABEZPEČOVACÍ SYSTÉMY
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_54_F7
Abiotický faktor světlo
Elektromagnetické vlny a záření
Transkript prezentace:

Infračervené záření

Objevitel Objevitelem infračerveného záření v roce 1800 je britský astronom William Frederic Herschel. K objevu infračervených paprsků mu pomohlo zjištění enormního nárůstu teploty v červeném pásmu viditelného světla při rozložení slunečního světla skleněným hranolem, které signalizovalo přítomnost pro lidské oko ještě dalšího, ale už neviditelného záření.

Jak vzniká infračervené záření??? Slunce je základním zdrojem infračervené energie. Byli jste někdy venku za polojasného jarního počasí o teplotě kolem 30 stupňů a cítili se velice příjemně, když se slunce schovalo za jeden z nemnoha mraků? I když okolní teplota nepoklesla, cítili jste příjemné ochlazení, protože mrak nedovolil plný průchod infračerveným paprskům. Infračervené teplo v Infračerveném Termálním Systému má stejné vlastnosti jako teplo z našeho slunce, anebo jako teplo vyzařovaném naším tělem potřebné k udržení naší tělesné teploty.

Na obrázku je schematicky naznačen obor vlnových délek celého elektromagnetického spektra – od nejkratších po ty nejdelší. Uzounkou oblast mezi 400 až 700 nm můžeme vnímat zrakem a tento obor elektromagnetického záření jsme nazvali světlo.

Schematicky naznačuje princip snímání vlastního tepelného záření těles v daleké IR oblasti: studené pozadí (1) vydává dlouhovlnné IR záření. O něco teplejší těleso (2) vydává taktéž dlouhovlnné záření, ale s kratší vlnovou délkou. IR kamera (3) je schopna toto záření zachytit a vizualizovat ve falešných barvách (4).

Jak působí na člověka Infračervené záření působí „časné", při opalování ihned nastupující zčervenání kůže. V prostředí, kde působí toto záření dlouhodobě, vyvolává na kůži změny, které jsou hodnoceny jako zarudnutí způsobené cévkami rozšířenými ohněm nebo sálavým teplem. Na postižené kůži se objevují trvalé změny v podobě síťovité pigmentace a někdy i mírného ztenčení kůže.

Kde se využívá infračervené záření??? Noktovizor: Noktovizory pracují v infračerveném pásmu blízkém viditelnému světlu. Nezachycují proto tepelné záření (těles s běžnými teplotami), které má nižší frekvence a které využívá termovize. Noktovizor zesiluje záření o vlnových délkách 700 až 1000 nm a převádí ho do viditelné oblasti spektra. Obraz se obvykle zobrazuje na zeleném stínítku. Uživatel tak vidí monochromatický, zelený obraz.

I člověk je zdrojem záření Infračerveného záření z přirozených nebo umělých zdrojů se dnes využívá v řadě oborů lidské činnosti. K sušení, vytápění a ohřevu, v infračervené spektroskopii, ve vojenské technice k navádění raket nebo u přístrojů pro noční vidění.

zajímavost H. Schmitz, H. Bleckmann a M. Mürtz objevili při studiu elektrofyziologie krasců rodu Melanophila orgány citlivé na tepelné záření. Jde o první nález infračervených receptorů u hmyzu. Autoři optomisticky očekávají, že by jejich poznatky mohli využívat vývojáři nových infračervených čidel. Krasec Melanophila acuminata

Zdroje: http://www.night-vision.cz/ http://vesmir.msu.cas.cz/Pavel/termopercepce.html http://vademecum.hvezdarna.cz/new/pdf/08-1-65.pdf http://www.paladix.cz/clanky/co-to-je-a-jak-se-chova-infracervene-zareni.html?PLXID=847176b89f8e10fb842b3ac93c0617ca http://www.odbornecasopisy.cz/index.php?id_document=37584 http://books.google.cz/books?id=XZGg9qKgm0QC&pg=PA62&lpg=PA62&dq=infra%C4%8Derven%C3%A9+z%C3%A1%C5%99en%C3%AD&source=bl&ots=GoNn-vQPWw&sig=OrumizCDOEcJqVKClzLBJK7mAkY&hl=cs&sa=X&oi=book_result&resnum=10&ct=result#PPA201,M1 http://www.czechdesign.cz/index.php?status=c&clanek=85&lang=1