Regulační energie a cenotvorba odchylek, analýza průběhu velkých odchylek a navrhované změny v cenotvorbě ČEPS a OTE v roce 2006 AEM, 12.06. 2006.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Udržitelný rozvoj energetiky
Advertisements

Poplatky za systémové služby - změny v roce 2002.
První zkušenosti ze vstupu ČR do EÚ Dopady na energetiku a průmysl Pohled ERÚ konference AEM 14. a 15. září 2005 Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Systémy řízení v reálném čase – nezbytná podpora obchodování
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Obchodní podmínky pro poskytování ZZ 30 Naše cesta vede k Vám Ing. Jiří Strnad.
Stav přípravy novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ.
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Ceny odchylek- základní pravidla a speciální případy tvorby zúčtovací ceny Smluvní zajištění regulační energie Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
Úloha OTE ve spolehlivosti dodávek energie na trhu ČR
PROJEKT PŘEDPOVĚĎ POČASÍ Předpověď počasí na
Budoucnost energetiky ČR Aktualizace státní energetické koncepce Diskuse AEM – Poděbrady 18. a 19. března 2003.
Změny v pravidlech trhu s elektřinou
SOUČASNÝ SYSTÉM PEVNÝCH VÝKUPNÍCH CEN PRO ELEKTŘINU
Smluvní vztahy a registrace u Operátora trhu s elektřinou, a. s
Zatmění Slunce Bude mít dopad na energetiku? Miroslav Vrba Člen představenstva Dispečerské řízení, ICT, VaV.
Závěrečná zpráva k objasnění příčin vzniku stavu nouze v ES ČR dne seminář SVSE, , Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Změny v pravidlech trhu Úprava systému zúčtování odchylek
ČEPS v roce 2008 Miroslav Vrba XIX. Seminář energetiků
Vedeme elektřinu nejvyššího napětí
Rozvoj „Trhu OTE“ Kamil Rudolf Praha „Trh OTE“ = ??? „Trh OTE“ = veškeré registrované nákupy nebo prodeje elektřiny v systému OTE; min. jedna.
Obchodování s elektřinou a povolenkami skleníkových plynů po vstupu do EU Ing. Miroslav Marvan 8. podzimní konference energetických manažerů 14. září 2005.
Novinky v provozu ČEPS pro rok 2005 Pavel Šolc, ČEPS.
Clearing TDD v podmínkách PRE
Barum Continental, spol. s r.o., Otrokovice
ČEPS v podmínkách nové legislativy
Přenosová soustava v roce 2004 Ing. Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
Hodnocení a současné podoby modelu trhu s plynem – vývoj a výsledek, dopad na velké zákazníky Jitka Kafková MVV Energie CZ s.r.o. Agora Flora, Chrudimská.
Vyrovnávací trh 2008 AEM Richard Kabele Vedoucí projektu REGEN.
Změny v pravidlech trhu pro rok 2007 Stanislav Trávníček ERÚ AEM
Smluvní vztahy a registrace Jaroslav Žákovčík PRAHA
Smluvní vztahy a registrace Jaroslav Žákovčík Praha
Zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM Praha,
Výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů v ČR v roce 2004 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM MSV Brno,
Novinky z provozu ČEPS Dopad novelizace vyhl.373/02 Sb Ing. Pavel Šolc, ČEPS.
Ocenění elektřiny z KVET, druhotných a obnovitelných zdrojů v souvislosti s otvíráním trhu s elektřinou a plynem Martin Koďousek Energetický regulační.
Rok 2003, novinky v provozu OTE pro rok 2004, dopad na oprávněné zákazníky Ing. Miroslav Marvan Seminář AEM Spotřebitel energie v roce 2003, výhled na.
1 Optimalizace nákupu elektřiny pro oprávněného zákazníka.
Pravidla trhu s elektřinou změny pro rok 2008 Stanislav Trávníček Energetický regulační úřad.
Analýza vývoje odchylek ve vazbě na vývoj trhu s elektřinou v ČR Pavel Kašpar AEM Praha.
Práce operátora trhu – roční zkušenost Ing. Miroslav Marvan Seminář AEM „Otevření trhu s elektřinou – první rok zkušeností a jak dále“ 5. března 2003.
AEM 20. Listopadu 2003 Operátor trhu s elektřinou - činnosti, přeshraniční přenosy, burza.
Spolehlivost provozu elektrizační soustavy ČR v souvislostech dalšího vývoje trhu s elektřinou v EU. Pavel Šolc, ČEPS, a.s. XVII. SEMINÁŘ ENERGETIKŮ Jelenovská.
1 Zabezpečení dlouhodobé spolehlivosti přenosu v podmínkách mezinárodního trhu s energií Poděbrady 18. a 19. března 2003.
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Ostrava.
Pravidla přeshraničního přenosu Ing. Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
Vliv novelizované legislativy na činnost OTE Miroslav Marvan IX. jarní konference energetických manažerů Poděbrady 15.března 2005.
Typové diagramy dodávek – současný stav, praktická aplikace Ing
Asociace energetických manažerů a Sdružení velkých spotřebitelů Ing. Aleš Valla Obchodní ředitel MORAVIA ENERGO, a.s. Nová pravidla vyhodnocování odchylek,
Bezpečný a spolehlivý partner Výpočet regulační energie a vyhodnocení PpS AEM Zdeněk Fučík
Obchodování s elektřinou v ČR a vývoj po vstupu do EU Miroslav Marvan Konference AEM Česká energetika po vstupu do EU 8. září 2004.
Otevření trhu s elektřinou, první rok zkušeností a jak dále AEA – Sdružení velkých spotřebitelů energie 5. března 2003 Praha.
Podpora obnovitelných zdrojů podle návrhu nového zákona a souvisejících vyhlášek Stanislav Trávníček ERÚ.
Vazby OTE na poskytovatele regulační energie a ČEPS. Role poskytnuté regulační energie při zúčtování odchylek. Operátor trhu s elektřinou a.s. AEM
Podmínky obchodování se zahraničím Pavel Šolc, ČEPS, a.s. Naše cesta vede k Vám.
Vnitrodenní přeshraniční přenosy a možnosti mezinárodního trhu s regulační energií Zuzana Šolcová ČEPS, a.s. AEM Naše cesta vede k Vám.
Jaroslav Kašpar odbor kontrakty
Tobias Schnadt AEM - PRE,a.s.,1.listopadu 2006 Slide 1 Komfortní energie pro Vás Pražská energetika, a. s. STAV NOUZE Pohled obchodníka a distributora.
Pohled ERÚ na energetickou legislativu, příprava úprav při otevírání trhu s elektřinou Ing. Blahoslav Němeček Místopředseda a ředitel sekce regulace ERÚ.
Novinky v provozu ČEPS pro rok 2006 Úloha ČEPS – SYS a PpS Zuzana Šolcová, ČEPS, a.s. SVSE Naše cesta vede k Vám.
Pohled operátora trhu na energetickou legislativu a příprava úprav při otevírání trhu s elektřinou Jaroslav Müller Seminář AEM Revize plynoucí z aplikace.
Pohled operátora trhu na energetickou legislativu a příprava úprav při otevírání trhu s elektřinou Jaroslav Müller Seminář AEM Revize plynoucí z aplikace.
Zkušenosti z otevřeného trhu z pohledu ERÚ - novelizace vyhlášky 373 Stanislav Trávníček AEM.
Průběh otevírání trhu s elektřinou v České republice 1.část Pavel Kašpar Seminář AEM v Praze 14. dubna 2004.
Operativní řízení přenosové soustavy Dispečink ČEPS, a.s.
Bezpečný a spolehlivý partner Novinky v přípravě provozu pro rok 2008 Jaroslav JANIŠ ČEPS,a.s. Seminář SVSE-ČEPS
MMEE Přednáška č.8 Jak vzniká odchylka mezi dohodnutým a skutečně odebraným množstvím zboží? Jaký přístup zvolit pro vyúčtování odchylky? Jak se prakticky.
Výroba elektrické energie - obecná část
Transkript prezentace:

Regulační energie a cenotvorba odchylek, analýza průběhu velkých odchylek a navrhované změny v cenotvorbě ČEPS a OTE v roce 2006 AEM,

Obsah prezentace 1.Cenotvorba odchylek (historie a současnost) 3.Navrhované změny 2.Velký výpadek (leden )

Historie cenotvorby odchylky zúčtovává ČEPS (neúplný clearing) Cena regulační energie = ceníkové ceně silové elektřiny Důsledek trvalé nedokupy cca 200 MW Zúčtovává OTE(úplný clearing) Cena regulační energie Pay as Bid Zúčtovací cena (cena z OKO – rozdíl mezi cenou z OKO a cenou za regulační energii – vícenáklady) Důsledek – průměrná odchlylka - 140MWh 2003 a dále – Zúčtovává OTE Oceňování regulační energie MC - tj. cenou nejdražšího aktivovaného bloku Zúčtovací cena - tvořená MC za regulační energii převažující v dané hodině. Vícenáklady - tvoří pouze protiregulace Od roku 2004 vyrovnávací trh

Důvody existence systémové odchylky Základní rovnice O = E sk - E sjed – Ereg (MWh) Systémová odchylka je způsobena neplněním sjednaných obchodních diagramů na straně výroby nebo spotřeby. Rozhodující vliv na její velikost mají: poruchovost výrobních zdrojů vlivy počasí (roční období, teplota, vítr, oblačnost) nepřesnosti odhadu spotřeby obchodní politika (plánovaná odchylka)

Způsob obstarání regulační energie Regulační energie Aktivace PpS Regulační energie ze zahraničí Vyrovnávací trh Aktivace PpS – poskytovatel PpS určuje nabídkovou cenu Regulační energie ze zahraničí havarijní smlouvy ČEPS nebo o elektřina dodaná subjektem, který má s ČEPS uzavřenou smlouvu na prodej regulační energie Vyrovnávací trh – elektřina nakoupená dispečerem ČEPS na VT

Významné poruchy/nevyrovnaná bilance v týdnu od Stručný přehled událostí ze dne (neděle) Prudké ochlazení – teplota poklesla během dne až o 15°C 150MW/°C při teplotách kolem bodu mrazu.

Významné poruchy/nevyrovnaná bilance v týdnu od Stručný přehled událostí ze dne Denní příprava provozu na pondělí signalizovala nevyrovnanou výkonovou bilanci s deficitem v denním pásmu ve výši cca 200 – 400MW, ve špičce krátkodobě až 600MW. Zvláště nevhodná kombinace následujících vlivů vyšší zatížení vlivem extrémních mrazů. (teplota místy pod -20°C) výpadek Temelína a další poruchové výpadky na zdrojích všech výrobců ČEPS musel dodat v některých hodinách na krytí výkonového deficitu více než 1400MW do systému, což představovalo až 15% okamžité spotřeby ČR

Významné poruchy/nevyrovnaná bilance v týdnu od Stručný přehled událostí ze dne Výpadky: Temelín B1 1000MW, EC Kladno B4 135MW, Chvaletice B4 200MW Aktivace havarijní smlouvy z E.ONvyžádána HV 200MW od 3 do 15 hodin z PSE-O vyžádána HV 200MW od 6 do 8 hodin Z PSE-O vyžádána HV o MW Nakoupena reg. Energie 6 – MW obchodník 1175EUR 6 – MW obchodník 2169EUR Vypovězeno držení havarijní rezervy sousedním TSO Problémy s plynem u poskytovatelů DZ

Významné poruchy/nevyrovnaná bilance týden od

Závěr Volná rezerva výkonu byla skoro nulová, někdy záporná! Silné zatížení vlivem mrazů (-20) max cca 11100MW QS a Vltava během dne prakticky bez vody

Navrhované změny 1.Odstupňovaná cena regulační energie z aktivace SR 2.Regulační energie ze zahraničí (havarijní smlouvy ČEPS) vstupuje do tvorby marginální ceny 3.Stav nouze - ú prava sekundární legislativy (cena 1990 Kč/MWh)

Děkujeme za pozornost. Ing. Jiří Strnad vedoucí odboru Strategie a mezinárodní spolupráce