autor: Radka Vašíčková

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ŘASY V LESÍCH.
Advertisements

Pohyby rostlin Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Gymnázium a obchodní akademie Chodov
Použitý zdroj: Biologie rostlin, pro gymnázia, Lubomír Kincl
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA
Primární krycí pletiva
VY_32_INOVACE_Př-b 6.,7.03 Anotace: Prezentace seznamuje s projevy živých organismů – pohybem a dýcháním. Vzdělávací oblast: Základní projevy živých organismů,
J. Kolář - Biologické rytmy a fotoperiodizmus rostlin
Bakteriologie Určování bakterií.
Živá a neživá příroda 3. ročník
PLANKTON.
NIŽŠÍ ROSTLINY Jytka, Veronyka, Wendi By Veronyka.
Pohyby rostlin Jedná se o pohyby orgánů, rostliny nechodí, pohybují se pouze fotoautotrofní bičíkovci. Hnací silou je vnější prostředí nebo vnitřní rostlinné.
Pohyby rostlin VY_32_INOVACE_3.1.Bi1.11/Li
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
Projevy života Život je jeden z nejsložitějších přírodních dějů, které probíhají v organismech. Hlavní projevy života: PŘÍJEM POTRAVY VYLUČOVÁNÍ DÝCHÁNÍ.
ŘASY- lesní Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
Pohyby rostlin Schopnost rostlin reagovat pohybem na vnější fyzikální nebo chemický podnět se označuje dráždivost.
Základní vzdělávání - Člověk a příroda – Přírodopis - Biologie rostlin
Řasy zelené.
Životní projevy rostlinné buňky Mgr. Helena Roubalová
Název Pohyby rostlin Předmět, ročník Biologie, 1. ročník
Pohyby rostlin Autor: Mgr. Jarmila Kučerová Projekt „EUROgymnázia“
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: prosinec 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VI Vzdělávací.
Rostliny - význam a jejich dělení.
Základní vzdělávání - Člověk a příroda – Přírodopis – Biologie rostlin
Světlo a barvy v přírodě
Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík Název: RISKUJ VY_inovace_32_PR6_10
Živá příroda.
Zvláštnosti metabolismu rostlin
LES ŘASY.
Živočichové Dělení.
Symbioza Mixotrofie Parazitismus Saprofytismus Mykorhiza
KOLOBĚH LÁTEK A TOK ENERGIE
Potravní pyramida, potravní řetězec
Pohyby rostlin Znaky na listech Nezelené rostliny
Abiotické faktory Výukový materiál EK
ABIOTICKÉ PODMÍNKY ŽIVOTA
Tvůrce: Mgr. Alena Výborná
Pohyby rostlin.
Pohyb buněk a organismů
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída:
P OHYBY ROSTLIN, JEJICH VÝVOJ A RŮST Karolína Kleinová Oktáva 2015/16 Cvičení z biologie.
Základní informace o patří mezi nižší rostliny - mají chloroplasty s chlorofylem - z vody, minerálních látek a CO 2 vyrábějí organické látky - uvolňují.
Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308
„Trojlístek – podpora výuky přírodopisu, biologie, fyziky a chemie žáků ve věku 11 až 15 let“ Jihočeská agentura pro podporu inovačního podnikání o.p.s.
BIOLOGIE Nabídka programů pro projekt „Trojlístek“
Základní škola Oskol, Kroměříž příspěvková organizace Přírodopis 7. ročník Autor: Ing. Eva Blešová Vytvořeno v rámci projektu „Škola hrou - počítače ve.
EKOSYSTÉM SPOLEČENSTVO ROSTLINY ŽIVOČICHOVÉ HOUBY MIKROORGANISMY PROSTŘEDÍ SLUNCE VODA VZDUCH PŮDA.
METABOLISMUS ROSTLIN OD MARTINA JAROŠE. FOTOSYNTÉZA Zachycuje sluneční energii a z oxidu uhličitého vyrábí organickou sloučeninu (sacharid) a jako vedlejší.
Dělení rostlin Podle způsobu rozmnožování výtrusné – nekvetou,
Fyziologie rostlin Zabývá se vnitřními životními pochody rostlin.
Představení části přírodověda
Buňka Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základní stavbou rostlinné a živočišné buňky. Materiál je plně.
AUTOR: Mgr. Václava Horniková NÁZEV: VY_32_INOVACE_112_List
Dělení rostlin Podle způsobu rozmnožování výtrusné – nekvetou,
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický celek: RYBNÍK
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
ŽIVÁ A NEŽIVÁ PŘÍRODA Jasmína Dolejší,
Název prezentace (DUMu): Dráždivost a pohyby rostlin
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
AUTOR: Mgr. Václava Horniková
Název Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Kateřina Wernerová Název materiálu: VY_52_INOVACE_Pr.7.We.22_Mnohobunecne_organismy.
Buňka Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základní stavbou rostlinné a živočišné buňky. Materiál je plně.
vodní režim příjem, vedení a výdej množství vody v těle funkce
Rostliny - význam a jejich dělení.
Řasy zelené.
9. ABIOTICKÉ PODMÍNKY ŽIVOTA
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Transkript prezentace:

autor: Radka Vašíčková Pohyby rostlin autor: Radka Vašíčková

Fyzikální pohyby Jsou založeny na zákonitostech, které platí i pro neživou přírodu. Hygroskopické pohyby Jsou umožněny bobtnavou schopností buněčné stěny.

Náměty k zamyšlení ? Jaký význam má pro borovici otevírání šišek při jejím vysychání ? ? Jaký význam má pro vikvovité rostliny šroubovité stáčení lusků při vysychání?

Náměty k zamyšlení ? Jaký význam má pro borovici otevírání šišek při jejím vysychání ? ( Ze šišky jsou uvolňována a rozšiřována do okolí okřídlená semena.) ? Jaký význam má pro vikvovité rostliny šroubovité stáčení lusků při vysychání? ( Po rozpuknutí lusků dochází stočením k uvolnění semen.)

Pohyby vyvolané podrážděním Nastie Jsou indukované, neorientované (všesměrné) pohyby rostlin. Mohou je vyvolat změny teploty (termonastie), změny intezity světla (fotonastie), otřesy (seismonastie), střídání dne a noci (nyktinastie) aj.

Seismonastie

Seismonastie

Teoretický princip pohybu Seismonastie jsou pohyby vyvolané otřesem, nebo dotykem. V případě rostliny mucholapka podivná (Dionaea muscipula) je tento pohyb v přírodě vyvolaný hmyzem, který několikanásobně podráždí citlivé trichomy uvnitř „pasti“ – přeměněného listu a rostlina past sklapne a hmyz je tak polapen. mucholapka podivná (Dionaea muscipula)

Teoretický princip pohybu V případě rostliny citlivka stydlivá (Mimosa pudica) dochází ke sklápění lístků. Tento pohyb může být v přírodě vyvolán otřesy způsobenými býložravci. Dojde ke sklopení lístků rostliny, která tak „předstírá, že je zvadlá“ a je tedy neatraktivní potrava. citlivka stydlivá (Mimosa pudica)

Vitální pohyby Jsou výsledkem životních projevů rostliny. Dělíme je na: Vitální pohyby Ohybové pohyby

Lokomoční pohyby (taxe) Jsou pohyby z místa na místo. Jsou indukované (vyvolané nějakým podrážděním) a orientované (ve směru nebo proti směru podráždění). Jsou uskutečňovány nejčastěji pomocí bičíků či brv. Pozorujeme je např. u jednobuněčných zelených řas při pohybu za světlem (fototaxe).

Lokomoční pohyby (taxe) Rozmístění chloroplastů v buňkách okřehku (Lemna) ve tmě (a), při nízké (b) a vysoké ozářenosti (c). (Pavlová, L., 2005)

Princip pohybu V noci, nebo při nízké světelné ozářenosti se chloroplasty v buňce staví tak, aby co nejefektivněji využily dopadající světlo. Naopak při příliš vysokém, pro rostlinu škodlivém, ozáření se chloroplasty pohybují do míst s nižším ozářením (záporná fototaxe), tak, že se vzájemně stíní, aby došlo k co nejmenšímu poškození.

Námět k zamyšlení ? Jakým způsobem může pohyblivý organismus využít schopnost chemotaxe ?

Námět k zamyšlení ? Jakým způsobem může pohyblivý organismus využít schopnost chemotaxe ? ( Pohyb ve směru vyšší koncentrace živin nebo pohyb směrem od jedovatých látek.)

Ohybové pohyby Jsou takové pohyby, kdy se část rostliny zakřiví (ohne). Dále se dělí na: Samovolné (autonomní) pohyby Pohyby vyvolané podrážděním

Samovolné (autonomní) pohyby Rostliny je vykonávají bez vnějšího podráždění. Jsou to především pohyby růstové. Např. stonek vyrůstající klíční rostliny se kývá a kroutí, čímž lépe proniká vrstvou půdy. Mezi samovolné pohyby patří i ovíjení některých rostlin kolem podpory. chmel otáčivý (Humulus lupulus)

Pohyby ovíjivé Princip: Některé druhy rostlin se ovíjejí kolem podpory (např. tyčky). Je to například chmel, svlačec, plamének, fazol. Plamének (Clematis) svlačec rolní (Convolvulus purpurea) fazol šarlatový (Phaseolus coccineus)

Pohyby vyvolané podrážděním Tropismy Jde o ohyby rostlinných částí za zdrojem podráždění nebo naopak. Podráždění tedy odráží směr pohybu. Je-li podrážděním světlo, mluvíme o fototropismu, je-li jím zemská tíže, hovoříme o geotropismu, v případě podrážděním chemickými vlivy jde o chemotropismus. Tyto tropismy jsou buď kladné (ohyb za zdrojem podráždění) nebo záporné (pohyb od zdroje podráždění).

Konec