SLUNCE zdroj světla a tepla pro Zemi (jedna z podmínek života)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kde to vlastně žijeme? Vesmír Mléčná dráha Sluneční soustava
Advertisements

Škola 1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko Autor
Sluneční soustava Předmět: Biologie Třída: 1L
ZEMĚ VE VESMÍRU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Křivánková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Člověk a jeho svět – Rozmanitost přírody – Vesmír – Planety
MĚSÍC.
VY_32_INOVACE_19 - SLUNEČNÍ SOUSTAVA
Sluneční soustava.
ZEMĚ A VESMÍR.
Vesmír Vznik Vesmíru a Země: 15 miliard – vznik Vesmíru Velkým třeskem
Země ve vesmíru.
Anotace: Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: MGR. STANISLAVA OHANKOVÁ Název: VY_32_INOVACE_284_SLUNCE _A_ ZEMĚ Téma:
Země MODRÁ PLANETA.
PLANETA ZEMĚ.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
VESMÍR Obrázek: A: Rawastrodata Zeměpis 6.třídy.
Vesmír.
Země Měsíc Slunce Sluneční soustava
Informační technologie-prezentace
Sluneční soustava – 5. ročník
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Vypracovala:Klára Utišilová
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková
Vesmír hvězdy = hvězdná soustava = Galaxie – tvar plochého disku.
ZEMĚ JAKO VESMÍRNÉ TĚLESO
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd zaměření VM:6. ročník – Člověk a příroda – Zeměpis – Sluneční soustava autor VM:Ondřej.
Planety.
VESMÍR Slunce je hvězda. Kolem Slunce se vytvořila sluneční soustava.
Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík
Název : Sluneční soustava Oblast : Zeměpis 6. . ročník
Vesmír a sluneční soustava
Nela Bártová Opava,2010 Březen
Pavel Vlček ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_355
Vesmír a hvězdy Vesmír Soubor všech kosmických těles
OBRÁZEK ZNÁZORŇUJE 1.ERUPCE NA SLUNCI 2.VYZAŘOVÁNÍ SVĚTLA 3.MAGNETICKÉ VÝBOJE.
Test – Vesmír a planeta Země
Slunce vzniklo asi před 4,6 miliardami let a bude svítit ještě přibližně 7 miliard let. Stejně jako všechny hvězdy hlavní posloupnosti i Slunce.
Sluneční soustava 5. ročník
Pavel Vlček ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_357
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu:
Nikola Houšková, Aneta Říhová
Sluneční soustava.
Velký Vesmír Nejnovější informace o vesmíru 2007.
POZNÁVÁNÍ SLUNEČNÍ SOUSTAVY
FYZIKÁLNÍ KUFR Téma: Země a vesmír (9. ročník) Zdroj: Wikimedia. Suitcase icon.jpg [online] [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain.
Sluneční soustava.
Anotace Čtení s porozuměním, schopnost vyhledávat informace z vnějších zdrojů a doplnit tak učební látku Autor Dagmar Kaisrová JazykČeština Očekávaný výstup.
EU_42_sada1_22_M_Souhvězdí 1_Cup Název školy Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, p. o. Autor Bc. Kateřina Cuperová Anotace Prostřednictvím.
Sluneční soustava. Struktura prezentace úvod otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Sluneční soustava -Tvoři ji: Slunce, planety, měsíce, planetky, komety, meteoritická tělesa.
ZEMĚPIS. VESMÍR - skládá se z hvězd a mezihvězdné hmoty - skládá se z hvězd a mezihvězdné hmoty VESMÍR.
Jméno autora výukového materiáluSoňa Maruničová Datum (období, ve kterém byl vytvořen)11/2011 Ročník, pro který je výukový materiál určen5. ročník Vzdělávací.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název:
Vesmír, Slunce a Země Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu VY_12_INOVACE_01_33_Člověk a příroda.
VESMÍR.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
ČÍSLO PROJEKTU: OPVK AUTOR: Mgr. Jana Neugebauerová
EU peníze školám Základní škola Čachovice a Mateřská škola Struhy, Komenského 96, příspěvková organizace Označení: VY_32_INOVACE_231_PR5 Předmět: Přírodověda.
V E S M Í R ? Seznamte se, prosím!.
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY
Fyzika – vesmír.
Název školy: MŠ a ZŠ,Veselí nad Moravou, Kollárova 1045
Sluneční soustava.
ŠKOPKOVÁ HELENA, ZŠ HORNÍ SLAVKOV VY_32_INOVACE_237_VESMÍR
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
VY_52_INOVACE_35_ Země ČLOVĚK A JEHO SVĚT 5. ročník Ing. Hana Adamcová
A) hvězda B) planeta C) galaxie
Transkript prezentace:

SLUNCE zdroj světla a tepla pro Zemi (jedna z podmínek života) pro nás nejbližší a tím i nejjasnější hvězda k úplnému nebo částečnému zatmění Slunce dojde, pokud se Měsíc (přirozená družice Země) dostane mezi Slunce a Zemi - při pozorování Slunce nebo jeho zatmění potřebujeme speciální brýle

Zatmění Slunce dojde k němu, pokud se do jedné přímky mezi Slunce a Zemi dostane Měsíc

HVĚZDY A SOUHVĚZDÍ hvězdy jsou žhavé koule složené z plynů svítí a zahřívají své okolí jejich barva je daná povrchovou teplotou lidé si je pro lepší orientaci spojují do souhvězdí (např. Kassiopeia, Drak, Velký pes, Orion, Blíženci, Labuť, Býk, Lev, Štír, Váhy …)

Velký vůz Malý vůz Polárka (Severka) „zadní kola“ Orientace podle hvězd - „zadní kola“ souhvězdí Velký vůz nám pomohou objevit hvězdu Polárku (Severku) v souhvězdí Malého vozu, která určuje sever - obě tato souhvězdí na severní polokouli nikdy nezapadají

GALAXIE prstencová pravděpodobná podoba naší galaxie Mléčné dráhy spirální galaxie s příčkou - seskupení hvězd do hvězdných skupin = galaxie - naše sluneční soustava se nachází v galaxii, které říkáme Mléčná dráha

PLANETY NAŠÍ SLUNEČNÍ SOUSTAVY kolem Slunce obíhá osm planet: Merkur, Venuše, Země, Mars, Jupiter, Saturn, Uran, Neptun (dříve devět, Pluto vyřazen pro nízkou hmotnost)

ZEMĚ – TŘETÍ PLANETA Země Měsíc - příznivá vzdálenost od Slunce (vhodná teplota a dostatek světla) vhodné složení atmosféry voda v kapalném skupenství pohyby Země umožňují střídání dne a noci a ročních období - její nejbližší kosmické těleso je Měsíc

POHYBY ZEMĚ otáčení kolem vlastní osy = střídání dne a noci (1 den je 24 hodin) - oběh Země kolem Slunce = střídání ročních období (1 rok je 365 dní)

MĚSÍC A JEHO FÁZE 1 nov 3 první čtvrť (D – dorůstá) 5 úplněk 7 poslední čtvrť 8 C – couvá - většina planet sluneční soustavy má své měsíce Měsíc je nejbližší vesmírné těleso Země, oběhne kolem Země za 28 dní nevydává vlastní světlo, odráží světlo sluneční - při jeho oběhu je každý den osvětlena trochu jiná část = fáze Měsíce

ZATMĚNÍ MĚSÍCE dochází k němu, pokud se Země dostane mezi Slunce a Měsíc (vrhá pak na Měsíc svůj stín)

OSTATNÍ TĚLESA VE VESMÍRU hvězdokupy, komety, asteroidy (planetky), roje meteoritů člověkem sestrojené satelity, kosmické lodě, raketoplány, rakety, vesmírné výzkumné stanice …

Zdroje obrázků: http://www. obrazky. cz/. q=slunce&fulltext http://www Zdroje obrázků: http://www.obrazky.cz/?q=slunce&fulltext http://www.obrazky.cz/?step=20&filter=1&s=&size=any&sId=VqrSp_ZDwkkGe69SLKik&orientation=&q=hv%C4%9Bzdy http://cs.wikipedia.org/wiki/Souhv%C4%9Bzd%C3%AD_Orionu http://cs.wikipedia.org/wiki/Mal%C3%BD_medv%C4%9Bd_(souhv%C4%9Bzd%C3%AD) http://cs.wikipedia.org/wiki/Zatm%C4%9Bn%C3%AD_Slunce http://cs.wikipedia.org/wiki/Galaxie http://cs.wikipedia.org/wiki/Galaxie_Ml%C3%A9%C4%8Dn%C3%A1_dr%C3%A1ha http://cs.wikipedia.org/wiki/Slune%C4%8Dn%C3%AD_soustava http://cs.wikipedia.org/wiki/Zem%C4%9B http://cs.wikipedia.org/wiki/M%C4%9Bs%C3%Adc http://cs.wikipedia.org/wiki/Zatm%C4%9Bn%C3%AD_M%C4%9Bs%C3%ADce http://rysava.websnadno.cz/prirodoveda_4.roc/pr4_slunce_a_zeme.htm http://cs.wikipedia.org/wiki/M%C4%9Bs%C3%AD%C4%8Dn%C3%AD_f%C3%A1ze http://cs.wikipedia.org/wiki/Kometa http://cs.wikipedia.org/wiki/Raketopl%C3%A1n http://cs.wikipedia.org/wiki/Hv%C4%9Bzdokupa http://cs.wikipedia.org/wiki/Um%C4%9Bl%C3%A1_dru%C5%Beice http://cs.wikipedia.org/wiki/Raketa http://cs.wikipedia.org/wiki/Lunochod Datum vytvoření materiálu ….. 4.12.2011