Samoplnicí lahev Předmět: Biologie Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Proudění vzduchu v atmosféře
Advertisements

Tabulka funkce: V balíku je šest lahví kofoly. Jedna stojí 25 Kč. Sestav tabulku závislosti celkové ceny na počtu zakoupených lahví z jednoho balíku kofoly.
Publikované materiály pochází ze zdrojů autora.
POČASÍ PODNEBÍ je okamžitý stav troposféry v určitém místě na Zemi, který lze vyjádřit pomocí tzv. meteorologických prvků je dlouhodobý stav troposféry.
ATMOSFÉRA.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Zemská atmosféra - stavba - soustředné vrstvy - různé vlastnosti
POČASÍ = aktuální stav atmosféry Počasím se zabývá věda: meteorologie
VÍTR.
Země v pohybu Planeta Země se pohybuje obrovskou rychlostí, ale my ten pohyb necítíme. Člověk v našich zeměpisných šířkách urazí za den 25 000 km. Člověk.
POUŠŤ Vyprahlá krajina.
Biologické aspekty vody
Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“ CZ.1.07/1.1.10/
Tropický deštný les.
Příroda ovlivňuje člověka
Mezinárodní den zdraví V rámci mezinárodního Dne zdraví, který je každým rokem 7. 4., jsme připravili akci „ Soutěž o nejzdravější svačinu“
Vznik rosy, jinovatky a mlhy
Pro koho jsou příležitostí nové generické domény? Jiří Průša
Fotosyntéza Vznik glukózy Autor: Ing. Jiřina Ovčarová.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Teplotní rozdíly mezi radiačním štítem a ČS meteorologickou budkou Daniel Bareš; Martin Možný; Jiří Novák; Martin Stalmacher Český hydrometeorologický.
Život v extrému Vypracoval: Jakub Ševčík
Centers Dating 2012 Moderátor: Pavlína Hajnová. Diskuze rezidenčních developerů Dušan Kunovský, Central Group Štěpán Havlas, Finep Martin Svoboda, JRD.
Energie a Město Zpracovali : Štěpán Filip Matěj Havrlant Matěj Havrlant.
Zajímavé případy iniciace Jan Sulan Družicové analýzy z
projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ
Stavebnictví Pozemní stavby Výroba vápna(STA25) Ing. Naděžda Bártová.
Mláďata v pražské ZOO Co se již letos narodilo?
Rozlišujeme 5 základních klimatických pásem:
Změny atmosférického tlaku
VODA Vypracovali: Jakub Zeman a Adam Obrtel Vyučující : Ludvík Kašpar
POUŠTĚ.
Voldán Fabián L SPSE Božetěchova 3
Globální oteplování Ondřej Málek, 2.L.
VENUŠE ZAKLADNÍ INFORMACE:
ATMOSFÉRA Podnebné pásy prima.
Kód VM: VY_32_INOVACE_4PRI20 Projekt: Zlepšení výuky na ZŠ Schulzovy sady registrační číslo: CZ.1.07./1.4.00/ Autor: Miroslav Přichystal Datum:
Monzuny Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Podnebí Česka                                                              8. března 2006.
PODNEBNÍ ČINITELÉ Šířková pásmovitost Výšková stupňovitost
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd zaměření VM:6. ročník – Člověk a příroda – Zeměpis – atmosféra, větry autor VM:Ondřej.
Tlak a proudění vzduchu
PŘENOSOVÉ CESTY (c) Tralvex Yeap. All Rights Reserved.
FYZIKA ZEMSKÉ ATMOSFÉRY 3
Atmosféra Opakování – znáte z P: vzdušný obal Země
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
Pouště a polopouště.
VODA A ŽIVOT Voda je jedním z nejdůležitějších prostředků k životu na naší Zemi. Potřebuje ji člověk, zvířata i rostliny.
RADIOAKTIVITA. Radioaktivitou nazýváme vlastnost některých atomových jader samovolně se štěpit a vysílat (vyzařovat) tak záření nebo částice a tím se.
CHUDOBA.
-nejmodernější budoucnost
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Poušť.
Claudia Richterová 7.třída
01.12 Práce s meteorologickou stanicí Ing. Magda Pavezová Projekt Praktický výcvik žáků v Malém hospodářském dvoře byl spolufinancován Evropským sociálním.
Počítačová prezentace
Příprava dřeva sušení dřeva, hydrotermická úprava, impregnace.
Bod v mapě – areál Otevřená zahrada Tomáš Růžička výkonný ředitel Nadace Partnerství.
Podnebí, podnebné pásy.
Spalovací Motory Benzínové
PŘÍRODNÍ KRAJINA: 1) Tropický pás: a) tropický deštný les b) savana c) poušť a polopoušť 2) Subtropický pás: a) tvrdolistý les 3) Mírný pás: a) step b)
K oběhu vody dochází hlavně díky sluneční energii. Voda se vypařuje z oceánů, vodních toků a nádrží, ze zemského povrchu a z rostlin. Droboučké kapičky.
Pouště test k filmu. Poušť Gobi se nachází a) v Chille. b) v Mongolsku. c) v USA. 1.
Vytápění Tepelná pohoda. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
Biosféra. obsah  úvod  životní podmínky  vlivy působící na životní podmínky  závislost přírodních krajin na podnebí  kontrolní otázky.
PODNEBÍ SLOVÁCKA.
Zeměpis – podnebí Afriky
Technika obsluhy – Výroba kávy
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Petra MATYÁŠTÍKOVÁ Název materiálu:
Pouště a polopouště Nedostatek vody → sucho (ročně průměr 250mm srážek) ⅓ souše.
Transkript prezentace:

Samoplnicí lahev Předmět: Biologie Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Ročník: 1L (Technické lyceum) Školní Rok: 2013/14 Škola: VOŠ a SPŠE, Božetěchova 3, Olomouc Vytvořil: Daniel Bazala

Menu Princip plnění Využití Rychlost plnění Konec

Princip plnění Brouk sběrač rosný Společnost NBD Nano, tvůrci lahve, která se sama plní vodou i v nehostinných podmínkách pouště svůj nápad nevymysleli sami, nýbrž ho okoukali od jednoho pouštního brouka. Tím broukem je sběrač rosný. Žije v poušti Namib, kde roční úhrn srážek činí pouhých 13 mm za rok. Aby v takto suché oblasti dokázal přežít, má speciální systém pro zachytávání mikroskopických kapek vody na svých krovkách. Stoupne si na vrchol duny, otočí se zadem proti směru větru a čeká, než se mu kapičky vody nakondenzují na krovkách. Následně mu pak voda steče přímo do úst. Brouk sběrač rosný

Princip plnění Stejný princip, jaký používá brouk sběrač rosný, je použit i u samoplnicí lahve. Je vytvořena ze speciálního porézního nanomateriálu se specifickými vlastnostmi. Zkondenzovaná voda, která se v tomto materiálu zachytí by poté měla odtíkat dovnitř lahve.

Využití Vzhledem k bezplatnému produktu této lahve – vody, bude mít láhev v budoucnu největší uplatnění pravděpodobně v oblastech s minimálními zdroji vody nebo v oblastech úplně bez zdrojů. To jsou především pouště v Africe a Asii. Zájem by mohla mít i armáda či stavební firmy při budování zahrad na střechách, nebo naopak i k odvádění vlhkosti z domů. Teprve s masovým nasazením do výroby by se cena mohla snížit natolik, aby mohly tyto lahve poskytnout dostatek pitné vody ve vysychajících oblastech Afriky a Asie.

Rychlost plnění Vývojáři z firmy NBD Nano předpokládají, že tato láhev bude schopná nakondenzovat až tři litry za hodinu. Záleží ovšem na prostředí. V poušti proudí horké vzdušné proudy nesoucí vlhkost od moře. V tomto prostředí je přibližně 64 % vzdušné vlhkosti (11,5 ml/m³). Naproti tomu u nás se vlhkost vzduchu pohybuje kolem 60 – 80%. Máme tu ovšem podstatně nižší teplotu a odpařování vody tu probíhá pomaleji. V závislosti na prostředí bude lahev z jejich materiálu schopná “nachytat” mezi půllitrem až třemi litry během jediné hodiny.

Děkuji za pozornost Zdroje: http://www.novinky.cz/veda-skoly/286362-vedci-vyvinuli-lahev-ktera-se-sama-naplni-vodou.html http://fyzmatik.pise.cz/1543-od-brouka-az-k-samoplnici-se-lahvi.html http://www.novinky.cz/zena/zdravi/241331-rozdil-mezi-vodou-balenou-a-z-vodovodu-neni-tak-velky.html http://www.profimedia.cz/