GRAVITAČNÍ POLE.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
GRAVITAČNÍ POLE Základní pojmy Newtonův gravitační zákon
Advertisements

Přeměny energií Při volném pádu se gravitační potenciální energie mění na kinetickou energii tělesa. Při všech mechanických dějích se mění kinetická energie.
POHYB V GRAVITAČNÍM POLI
2.2. Dynamika hmotného bodu … Newtonovy zákony
POHYBY TĚLES VE VĚTŠÍCH VZDÁLENOSTECH OD ZEMĚ
Gravitační pole.
05_5_Gravitační pole Ing. Jakub Ulmann
ROVNOMĚRNÝ POHYB PO KRUŽNICI dostředivé zrychlení.
Vzájemné působení těles - síla
Keplerovy zákony.
GRAVITACE Podmínky používání prezentace © RNDr. Jiří Kocourek 2013
Vypracoval: Petr Hladík IV. C, říjen 2007
Základy kinematiky Kinematika hmotného bodu.
Dynamika hmotného bodu
Fyzika Účinky síly.
Dynamika hmotného bodu
Proč je hmotnější těleso „těžší“?
Síla jako FV Skládání sil - opakování (FV) - opakování (síly)
Vysvětlení pohybu - síla (dynamika)
KOF/FI – Gravitační síla Země
3. KINEMATIKA (hmotný bod, vztažná soustava, polohový vektor, trajektorie, rychlost, zrychlení, druhy pohybů těles, pohyby rovnoměrné a rovnoměrně proměnné,
Dynamika.
Vzájemné působení těles
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Zákon vzájemného působení dvou těles
Vypracovala: Bc. SLEZÁKOVÁ Gabriela Predmet: HE18 Diplomový seminár
Popis časového vývoje Pohyb hmotného bodu je plně popsán závislostí polohy na čase. Otázkou je, jak zjistit vektorovou funkci času ~r (t), která pohyb.
Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Ing. Pavla Macillisová
Tíhové pole gravitační zákon potenciál tíhového pole: těleso o hmotnosti M vytváří gravitační pole intenzita tíhového pole:
Mechanika tuhého tělesa
Fyzika - opakování.
Jiný pohled - práce a energie
Pohyby těles v homogenním tíhovém poli a v centrálním gravitačním poli
VY_32_INOVACE_11-06 Mechanika II. Gravitační pole.
Gravitační pole Newtonův gravitační zákon
Mechanika Gravitační pole.
2 MECHANIKA 2.1 Kinematika popisuje pohyb.
VOLNÝ PÁD.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _631 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
Pavlína Valtrová, 3. C. Každá dvě tělesa se vzájemně přitahují stejně velkými gravitačními silami opačného směru. Velikost gravitační síly F g pro dvě.
Gravitační síla a hmotnost tělesa
4.Dynamika.
4. Přednáška – BOFYZ gravitační pole
1. KINEMATIKA HMOTNÝCH BODŮ
Gravitace (gravitační síla, tíhová síla)
Síla.
Gravitace.
Gravitační síla. Gravitační pole
Tíhová síla a těžiště ZŠ Velké Březno.
Gravitační pole Pohyby těles v gravitačním poli
Gravitační pole – úloha h) Zuzana Vlasáková, 8.A.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _630 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
Gravitační síla, gravitační pole
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_09_FYZIKA Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Autor Ing. Pavla.
VY_32_INOVACE_11-11 Mechanika II. Gravitační pole – test.
VÝKON A PŘÍKON.
Mechanika IV Mgr. Antonín Procházka.
Pohyby v homogenním tíhovém poli Země Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Fyzika pro lékařské a přírodovědné obory Ing. Petr VáchaZS – Mechanika tuhého tělesa.
G RAVITAČNÍ POLE Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
G RAVITAČNÍ POLE Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_43_18 Název materiáluPohyb těles.
Fyzika I-2016, přednáška Dynamika hmotného bodu … Newtonovy zákony Použití druhého pohybového zákona Práce, výkon Kinetická energie Zákon zachování.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Pohyby těles v homogenním tíhovém poli a v centrálním gravitačním poli
GRAVITAČNÍ SÍLA. GRAVITAČNÍ POLE
13. Gravitační pole – základní pojmy a zákony
INTENZITA ELEKTRICKÉHO POLE.
2. Centrální gravitační pole
Transkript prezentace:

GRAVITAČNÍ POLE

OBSAH GRAVITAČNÍ POLE GRAVITAČNÍ INTENZITA GRAVITAČNÍ A TÍHOVÉ ZRYCHLENÍ POHYBY TĚLES V TÍHOVÉM POLI ZEMĚ POHYBY TĚLES V GRAVITAČNÍM POLI ZEMĚ

GRAVITAČNÍ POLE Gravitační pole existuje v okolí každého tělesa (kolem Země i dalších planet). Projevuje se silovým působením na jiná tělesa. Síly, které působí v gravitačním poli, se nazývají gravitační síly. Studium gravitačních sil studoval již Isaac Newton, který na základě studií pohybu Měsíce kolem Země formuloval všeobecný gravitační zákon: Dvě tělesa se navzájem přitahují stejně velkými silami, ale opačného směru.

GRAVITAČNÍ POLE Gravitační síla se vypočítá: kde χ (kapa) je gravitační konstanta; χ = 6,67.10-11 N.m2/kg2, m1, m2 je hmotnost těles, r je vzdálenost. Ze zákona plyne: čím větší bude hmotnost těles, tím větší bude gravitační síla, avšak čím větší bude vzdálenost mezi tělesy, tím menší bude gravitační síla.

INTENZITA GRAVITAČNÍHO POLE Intenzita gravitačního pole je veličina, která popisuje gravitační pole a určuje, jak velká gravitační síla působí na těleso o dané hmotnosti. Intenzita gravitačního pole je vektorová fyzikální veličina. Je dána vztahem: mají stejný směr. Radiální gravitační pole se nachází kolem každého tělesa a má tvar soustředných kružnic.

INTENZITA GRAVITAČNÍHO POLE Velikost intenzity a gravitační síly se zmenšuje s rostoucí vzdáleností od tělesa. Ze druhého pohybového zákonu plyne, že gravitační síla, která působí na těleso určité hmotnosti mu uděluje gravitační zrychlení. Fg K Fg Země K ag – gravitační zrychlení [m.s-2] Radiální gravitační pole

ROZDÍL MEZI TÍHOVÝM A GRAVITAČNÍM ZRYCHLENÍM TÍHOVÉ ZRYCHLENÍ GRAVITAČNÍ ZRYCHLENÍ Souvisí s tíhovou silou, která působí na tělesa zavěšená, nebo tíhou tělesa. Závisí na zemské šířce. Značka: g Tíhová síla: Fg = m.g Tlaková síla: G = m.g Souvisí s gravitační silou. Velikostně se rovná intenzitě. Na pólech se gravitační zrychlení rovná tíhovému zrychlení. Značka: ag

POHYBY TĚLES V TÍHOVÉM POLI ZEMĚ Tíhové pole je prostor v blízkosti zemského povrchu, kde na tělesa působí tíhová síla. Odpor vzduchu je zanedbatelný. Dělení: Volný pád, vrh svislý vzhůru, vodorovný vrh, vrh šikmý vzhůru pod úhlem α.

POHYBY TĚLES V TÍHOVÉM POLI ZEMĚ VOLNÝ PÁD Pád puštěného tělesa z určité výšky. Trajektorie pohybu je přímka. Rychlost se vypočítá: Dráha se vypočítá:

POHYBY TĚLES V TÍHOVÉM POLI ZEMĚ VRH ŠIKMÝ VZHŮRU Skládá se ze dvou pohybů. Nahoru koná těleso přímočarý pohyb s počáteční rychlostí v0. V určité výšce se těleso na chvíli zastaví a padá volným pádem dolů. Trajektorií pohybu je přímka. Rychlost se vypočítá: Dráha se vypočítá:

POHYBY TĚLES V TÍHOVÉM POLI ZEMĚ VODOROVNÝ VRH Skládá se ze dvou pohybů. Nejprve se těleso pohybuje přímočaře ve vodorovném směru s počáteční rychlostí v0. Poté padá volným pádem dolů. Trajektorií pohybuje je část paraboly. Délka vrhu závisí na výšce h a počáteční rychlosti v0. Dráha se vypočítá: y h x d

POHYBY TĚLES V TÍHOVÉM POLI ZEMĚ ŠIKMÝ VRH VZHŮRU POD ÚHLEM α Největší význam má ve sportu, vojenské technice. Skládá se ze dvou pohybů. Nejprve je těleso pod úhlem α, má počáteční rychlost v0. Z určité výšky padá volným pádem. Výška h a délka vrhu d závisí na počáteční rychlosti a na elevačním úhlu. Trajektorií je parabola.

POHYBY TĚLES V TÍHOVÉM POLI ZEMĚ Dosud jsme uvažovali, že dané vrhy probíhají ve vakuu. Ve skutečnosti se vržená tělesa pohybují ve vzduchu, kde je jim kladený odpor pohybu. S rostoucí rychlostí roste velikost odporu. Při velkých rychlostech, např. při střelbě na velkou vzdálenost, dochází k odchylování trajektorie střelby od paraboly a střela se pohybuje po balistické křivce.

POHYBY TĚLES V GRAVITAČNÍM POLI Jedná se o pohyb umělých těles – družic, na které působí gravitační síla Země. Nejjednodušší trajektorií umělé družice je kružnice. Kruhová rychlost vk je rychlost, kterou musíme družici ve výšce h udělit, aby konala rovnoměrný pohyb po kružnici o poloměru r. Síla směřuje stále ke středu Země, čímž vytváří dostředivou sílu, která zakřivuje trajektorii družice. Mz – hmotnost Země Rz – poloměr Země (6,36.106 m) h – vzdálenost družice od Země χ – gravitační konstanta

POHYBY TĚLES V GRAVITAČNÍM POLI Gravitační síla se stává silou dostředivou a mají stejnou velikost. Kruhová rychlost závisí na výšce. 1. kosmická rychlost má hodnotu vk= 7,9 km.s-1. Pokud bude družici udělena rychlost větší než je kruhová rychlost, pak se družice pohybuje po elipse eliptickou rychlostí. Při překročení eliptické rychlosti se bude družice pohybovat parabolickou rychlostí a trajektorií pohybu bude parabola. 2. kosmická rychlost má hodnotu vp= 11,2 km.s-1. Jedná se o únikovou rychlost – družice unikne z gravitačního působení Země, ale zůstává v gravitačním poli Země.