Meteorologie Co je to meteorologie? Autor: Vendula Vincurová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ATMOSFÉRA.
Advertisements

POČASÍ = aktuální stav atmosféry Počasím se zabývá věda: meteorologie
III/2 Meteorologie Potřebné pomůcky Sešit, učebnice, pero
Základy meteorologie.
Počasí a podnebí Počasí Podnebí ( klima )
POČASÍ KOLEM NÁS POČASÍ A METEOROLOGIE.
METEOROLOGIE Název a adresa školy
Předpověď počasí a Meteostanice
POČASÍ = STAV ATMOSFÉRY V URČITÉM OKAMŽIKU NA URČITÉM MÍSTĚ DO VÝŠKY 15 km Meteorologie = věda o počasí.
POČASÍ Meteorologie = věda o počasí
METEORILOGIE Počasí kolem nás
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Téma: Fyzikální veličiny – teplota Změna teploty vzduchu během dne
GLOBE GAMES 2013 Název: Srovnání okamžité teploty vzduchu s okamžitou teplotou vody.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Kyselý déšť.
VY_52_INOVACE_Z.6.24-atmosféra, počasí-prezentace
FYZIKA VÝZNAM FYZIKY METODY FYZIKY.
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. Předpověď počasí na
předpověď počasí na 14. května 2009 OBLAČNOST 6.00.
PLYNY.
Druhy teploměrů Prezentace do fyziky.
Registrační číslo projektu
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Mgr. Stanislava Kubíčková.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s významem atmosféry, jejím složením.
Simona Jakschová 3.O, Markéta Bortlíková 3.O
VY_32_INOVACE_6B1 Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Název: Teplo, teplota- pozorování počasí Autor: Mgr. Miloš Boháč © 2012.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
FYZIKA ZEMSKÉ ATMOSFÉRY 2
Počasí.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
ATMOSFÉRA Vzdušný obal Země Video: počasí, klima, tornádo a hurikán.
Složky krajiny a životní prostředí
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
PŘEDPOVĚĎ POČASÍ.
Název úlohy: 2.11 Základy meteorologie
Změny teploty vzduchu v průběhu času
Atmosféra Opakování – znáte z P: vzdušný obal Země
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd zaměření VM:6. ročník – Člověk a příroda – Zeměpis – atmosféra autor VM:Ondřej Vojáček.
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. předpověď počasí na 30. dubna 2009 OBLAČNOST 6.00.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Fyzika 6.ročník ZŠ Fyzikální veličiny Creation IP&RK.
VY_32_INOVACE_ 01 - Ekologie. Ekologie se užívá v několika významech. V původním významu je ekologie biologická věda, která se zabývá vztahem organismů.
POČASÍ A PODNEBÍ Mgr. Petr Králík.
Výpisky z fyziky − 6. ročník
Biosféra.
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. předpověď počasí na 26. května 2014.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Aleš Čech Název DUM: VY_32_Inovace_ Úvod do učiva Název sady: Fyzika 6. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Počasí. obsah počasí sluneční záření, teplota vzduchu, vlhkost vzduchu, oblačnost, vodní srážky, tlak vzduchu, vítr předpověď počasí pozorování počasí.
ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OPVK ŠKOLA: ZŠ A MŠ J. A. KOMENSKÉHO V NOVÉM STRAŠECÍ AUTOR:Mgr. Jana Neugebauerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_01_ATMOSFÉRA ROČNÍK: 6. ročník.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 1. Charakteristika a historie ekologie Název sady: Základy ekologie pro.
T LAK VZDUCHU Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
VY_32_INOVACE_Vac_I_14 Atmosféra Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu:CZ1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Sada:Přírodní prostředí Země2 Ověření ve výuce:
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Atmosféra tornádo bouřka led oblačnost.
Meteorologie.
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_27_FYZIKA
Prezentace pro PIV2 Kateřina Mrázková
ZEMĚPIS - 6. ročník Atmosféra
METEOROLOGIE Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_06_29.
zpracovaný v rámci projektu
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
JAK SE RODÍ POČASÍ.
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
ATMOSFÉRA = vzdušný obal Země.
MATEMATICKÁ GRAMOTNOST
Charakteristika zeměpisu CR
Badatelské odpoledne 18. října Jaké bude počasí?.
Metody geografického výzkumu Fyzicko-geografická část Meteorologie a klimatologie Filip HRBÁČEK.
ATMOSFÉRA Plynný obal Země
Transkript prezentace:

Meteorologie Co je to meteorologie? Autor: Vendula Vincurová

-co vše se v meteorologii měří? - historie světové meteorologie -co to je meteorologie? - historie české a slovenské meteorologie -co vše se v meteorologii měří? - historie světové meteorologie -Obrázky které patří k meteorologii

Co to je meteorologie. Meteorologie je věda zabývající se atmosférou Co to je meteorologie? Meteorologie je věda zabývající se atmosférou. Studuje její složení, stavbu, vlastnosti, jevy a děje v ní probíhající, například počasí. Meteorologie je považována za část fyziky, proto je často chápána jako „fyzika atmosféry“ a je vyučována na matematicko-fyzikálních fakultách. Na mnoha univerzitách je meteorologie často vyučována jako součást věd o Zemi, což zohledňuje souvislost atmosféry s dalšími krajinnými sférami. Poznatky meteorologie jsou nezbytné v mnoha odvětvích lidské činnosti - doprava, zemědělství, vojenství. S meteorologií úzce souvisí hydrologie.

Historie světové meteorologie. -5000 př. n. l Historie světové meteorologie. -5000 př. n. l. zemědělská revoluce člověk se stává závislým na počasí -64 n. l. Seneca mluví o znečištěném vzduchu v Římě Meteorologie spojována s astronomií a astrologií (astrometeorologie) 15. století - doložena znalost pasátů. -mezi 1845-1862 A. von Humbolt definuje pojem klima -po 1850 se rozvíjí synoptická metoda studia meteorologických dějů- vzniká synoptická meteorologie -počátek 20. století V. Bjerknes - norská frontologická škola -1941 během 2. světové války se rozvíjí radarová meteorologie -1946 John von Neumann začíná s matematickým modelováním počasí -v druhé polovině 20. století se rozvíjí družicová meteorologie

Historie české a slovenské meteorologie Historie české a slovenské meteorologie. - 1094 Kosma - první zmínky o počasí na území Čech -1533-1534 žerotínské denní záznamy o počasí -1558-1568 záznamy o počasí z Bratislavy a Prešova pozorované na cestách Žigmunda Tordy -1717 Zákupy - teplota a tlak vzduchu -1717-1720 Adam Reimann provádí v Prešove první pravidelné denní měření tlakoměrem a teploměrem -1771 klementinská řada - teplot -1804 klementinská řada - srážky -1871 hrabě Mikuláš Konkoly- Thege zakládá observatoř v Hurbanovou

Měří se: -Teplota -Vítr -Záření -Tlak -Vlhkost -Srážky

Nějaké Meteorologické obrázky

Meteorologické grafy

Součástí Meteorologie je předpověď počasí