Krajina a životní prostředí

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ÚVOD DO EKOLOGIE 1. lekce.
Advertisements

Socioekonomická geografie
GEOGRAFIE KRAJINNÁ SFÉRA
KRAJINA A ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda.
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda.
Krajina, krajinné složky
ŠKOLA: STŘEDNÍ ŠKOLA PRÁVNÍ – PRÁVNÍ AKADEMIE, S.R.O. TYP ŠABLONY: III/2 INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT PROJEKT: CZ.1.07/1.5.00/
Městská sídla, proces urbanizace, suburbanizace
Co se ti vybaví pod pojmem krajina?. Krajina o Krajina je to, co vidíme kolem sebe… o Krajina je část zemského povrchu, který se liší od svého okolí…
Perspektivy rozvoje venkova RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo pro místní rozvoj.
Krajina a životní prostředí
Učebnice Ekologie a ochrana životního prostředí
Základní principy a metody krajinné ekologie
Struktura krajiny Diferenciace krajinné sféry
Krajina bezprostřední okolí, které nás obklopuje - místní krajina
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda. Krajina = různě velká, ale určitá část pevniny složena z přírodních a kulturních krajinných složek, vytvořených lidmi.
Integrované terénní vyučování Geografie
Krajina a životní prostředí
Složky krajiny a životní prostředí
K současným trendům v rozvoji venkova RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo pro místní rozvoj.
Krajina a životní prostředí
Společenské a hospodářské prostředí
Ochrana přírody ČR.
Úvod do ekologie.
Životní prostředí Petr Machala.
VY_32_INOVACE_ 01 - Ekologie. Ekologie se užívá v několika významech. V původním významu je ekologie biologická věda, která se zabývá vztahem organismů.
Životní prostředí Petr Machala. 1.Jaké jsou nevýhody ekonomické globalizace? 2.Napiš aspoň 4 problémy třetího světa. 3.Vysvětlete schéma bludného kruhu.
Biosféra Úvodní část Jan Dušek.
Biotické podmínky života
prof. RNDr. Rudolf Brázdil, DrSc. Mgr. Zdeněk Máčka, Ph.D.
Ekologie jako věda Obory ekologie.
Základní principy geografického výzkumu
KRAJINNÁ SFÉRA.
Společenské a hospodářské prostředí
Název: Využívání informačních a komunikačních technologií ve výuce
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
Ekologické problémy Petr Machala.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Krajinná sféra Jan Dušek.
E KOSYSTÉMY Výukový materiál EK Tvůrce: Ing. Marie Jiráková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
KRAJINNÉ TYPY Výukový materiál EK Tvůrce: Mgr. Alena Výborná Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Základní ekologické pojmy
OCHRANA PŘÍRODY A KRAJINY
Biosféra.
Společenské a hospodářské prostředí
Nauka o krajině. Nauka o krajině se stala fundamentem na jehož základě se formovala geoekologie jako komplexní fyzická geografie, která se orientuje na.
KULTURNÍ KRAJINA.
Vztahy geografie k ostatním vědám
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
Stavba, funkce a typy EKOSYSTÉMŮ. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Zeměpis (klíčová.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 1. Charakteristika a historie ekologie Název sady: Základy ekologie pro.
K RAJINNÁ SFÉRA. obsah krajina krajinná sféra příroda přírodní krajinná sféra litosféra pedosféra hydrosféra atmosféra biosféra kontrolní otázky.
ÚVOD DO STUDIA GEOGRAFIE. GEOGRAFIE JAKO VĚDA GEOGRAFIE – slovo řeckého původu - v překladu do češtiny znamená POPIS ZEMĚ neboli ZEMĚPIS ( γεός geos pozemský,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Jak ty ke mně, tak já k tobě Aneb ochrana přírody
PŘÍRODNÍ (KRAJINNÁ) SFÉRA ZEMĚ
Biota ČR - Prezentace s výkladem
Krajina – vymezení pojmu, typy krajin
Ochrana přírody a krajiny
Regionální politika Mgr. Oldřich Hájek.
Název prezentace (DUMu): Vlastnosti živých soustav
Geografie Krajinná sféra
Charakteristika zeměpisu CR
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
PŘÍRODNÍ SFÉRA ZEMĚ.
KRAJINNÁ SFÉRA PŘÍRODNÍ SLOŽKA ČLOVĚKEM TVOŘENÁ SLOŽKA
TESTOVÉ OTÁZKY pro EKOLOGII A OCHRANU ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Transkript prezentace:

Krajina a životní prostředí

Krajina a životní prostředí

Obsah 1. Krajina 2. Krajinná sféra 3. Životní prostředí

Krajina Krajina je území, které se svým vzhledem a geografickou polohou liší od okolních území. Rozloha krajiny se pohybuje od několika kilometrů čtverečních do mnoha tisíc kilometrů čtverečních. Krajina je složena z mnoha složek a prvků. Podíl jednotlivých složek a prvků určuje ráz krajiny. Na vzhledu krajiny se výrazně podílí člověk. Příklady jednotlivých typů krajin.

Krajinná sféra Krajinná sféra ( KS ) je objekt studia geografie. Krajinnou sféru tvoří soubor všech krajin. Můžeme rozlišit dvě základní části: přírodní a socioekonomickou složku krajinné sféry. Jednotlivé části KS se navzájem ovlivňují. Model krajinné sféry.

Životní prostředí Životní prostředí je prostor umožňující život organismů. Je to souhrn přírodních a společensko -hospodářských složek a prvků. Věda, která se zabývá krajinou a životním prostředím, se jmenuje ekologie. Člověk a životní prostředí…

Otázky a úkoly 1. Vysvětli pojem krajina. 2. Jaké plochy dosahují jednotlivé typy krajin? 3. Co se dá zařadit mezi složky a prvky krajiny? 4. Vymez krajinnou sféru. 5. Co to je ekologie?

Příklady krajin Horská krajin, Rakouské Alpy Nížinná krajina, povodí Gangy Zemědělská krajina, Dolnomoravský úval Městská krajina, Praha,ČR

Model krajinné sféry

Člověk a životní prostředí… Bez komentáře……..