Český ráj Český ráj leží necelých padesát kilometrů severovýchodně od Prahy. V tomto romantickém kraji ležícím na středním toku Jizery se snoubí rozmanitost.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kraje České republiky.
Advertisements

Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Historie ochrany přírody za dob komunismu
 the19th century  50 km north-east of Prague  Mladá Boleslav, Mnichovo Hradiště, Hodkovice nad Mohelkou, Kopanina, Železný Brod, Semily, Nová Paka,
Chráněné oblasti ve Středočeském kraji
Zájezdy cestovní kanceláře BLUDNÝ HOLANĎAN Martina Jasparová, 4. I
Liberecký kraj.
Středisko ekologické výchovy Český ráj
38.1 Středočeský kraj – poznáš jeho dominanty?
CHRÁNĚNÁ ÚZEMÍ V ČESKÉ REPUBLICE
CHRÁNĚNÁ ÚZEMÍ ČR 8. ročník
Liberecký kraj. Liberecký kraj Mapa ČR Mapa kraje.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Vávrová
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_67.
Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení podmínek pro výuku na gymnáziu Číslo.
40.1 Liberecký kraj – poznáš jeho dominanty?
Liberecký kraj L.
LIBERECKÝ KRAJ.
Předmět: Regionální turistické služby Ročník: IV. Téma: Regiony ČR
Chráněná území České republiky
Středočeský kraj.
Česká republika: Českobudějovický kraj Hospodářský zeměpis Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka,
Jih Čech Zajímavá místa: Tábor, Český Krumlov Třeboň, Jindřichův Hradec Prachatice, Strakonice Hluboká, Zvíkov, Rožmberk nad Vltavou Vyhledávejte ve své.
Ochrana přírody ČR.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Vávrová
LIBERECKÝ KRAJ.
Česká tabule Josefína Krátká 9.A Mapka ČR s označenou lokalitou.
Středočeský kraj Krajské město: Praha Z á kladn í š kola Nový Jič í n, Komensk é ho 68, př í spěvkov á organizace EU – OPVK 1.4. – Inovativně ke konkurenceschopnosti.
CHKO Český kras.
Vypracovaly:Martin Šebrle a Honza Melezínek 9.A 8.prosince.
43.1 Jihočeský kraj – poznáš jeho dominanty?
MÍSTO, KDE ŽIJI - BOBRKY Bobrky jsou část města Vsetína
44.1 Kraj Vysočina – poznáš jeho dominanty?
Česká Republika a její kraje
Cestovní ruch a rekreace – Česká republika. Význam CR významný faktor české ekonomiky: významný faktor české ekonomiky: 2003: celkové příjmy z CR
území oblíbené sportovci a turisty
Chráněná krajinná oblast Kokořínsko
Název: Využívání informačních a komunikačních technologií ve výuce
STŘEDOČESKÝ KRAJ ZEMĚPIS STŘEDOČESKÝ KRAJ 9. ročník.
 Rozloha 709 km 2, les 47 % trvalé travní porosty 15 %, orná půda 29 %, vodní plochy 2 %, ostatní 7 % Geografická orientace 49° 47´ - 49° 31´N, 15° 46´
Chráněná území ČR a regionu. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
TURISTICKÉ OBLASTI JIHOMORAVSKÉHO KRAJE C Z.1.07/1.4.00/ Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; C Z.1.07/1.4.00/
Název školy: Speciální základní škola, Louny, Poděbradova 640, příspěvková organizace autor: Mgr. Věra Elbelová Název materiálu: VY_32_INOVACE_20_CHKO+NP.
Dělení na okresy: Benešov Beroun Kladno Kolín Kutná Hora Mělník Mladá Boleslav Nymburk Praha-východ Praha-západ Příbram Rakovník.
Liberecký kraj. Základní údaje Liberecký kraj je oblíbeným cílem turistů především díky krásám oblasti Českého ráje, Jizerských hor a Krkonoš. Známý je.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Praha – hl- město ČR Praha je největší a nejvíce obydlené město České republiky Patří mezi nekrásnější města světa Je sídlem prezidenta, vlády a parlamentu.
Autor projektu: Mgr. Michaela Kerdová VY_32_INOVACE_26_Český_ráj Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Šárka Doležalová NÁZEV: VY_32_INOVACE_36_Liberecký kraj TEMA: Zeměpis.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Vojtěch Kawan Název materiálu: VY_32_INOVACE_2_EKOLOGIE_17.
Poznejte regiony České republiky Středočeský kraj.. přirozené centrum České republiky Střední Čechy jsou místem, kam se dá přijet na návštěvu,
Český ráj Královéhradecký kraj Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_07_38.
VY_12_INOVACE_Rů_II_07 Severní Čechy Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4.
ČESKÝ JAZYK – ČTENÍ Svět kolem nás Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_12_INOVACE 2_07.
Mapy a plány mapy čtení mapy měřítko mapy vysvětlivky mapy plány.
Anotace: Program je určen k obeznámení s péčí státu o přírodu a prohloubení bližšího vztahu k přírodě i k procvičování a opakování vlastivědného učiva.
environmentální výchova vztah člověka k prostředí – naše obec
POVRCH ČESKÉ REPUBLIKY
VY_32_INOVACE_25_Chráněná území v ČR
Kraj Vysočina. Kraj Vysočina Kde leží Česká republika v Evropě?
Česká republika – Jihočeský kraj
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ KLÁŠTEREC NAD OHŘÍ, KRÁTKÁ 676 AUTOR: MGR
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Práce s mapou Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základy orientace na mapě a glóbusu, práce s mapou, kompasem.
Liberecký kraj Název školy: ZŠ Salvátor
Města České republiky kvíz 3.část Autor materiálu: Mgr. Martin Holý
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Základní škola Rosice, okres Chrudim
Transkript prezentace:

Český ráj Český ráj leží necelých padesát kilometrů severovýchodně od Prahy. V tomto romantickém kraji ležícím na středním toku Jizery se snoubí rozmanitost přírodních krás s bohatými historickými památkami – hrady, zámky, lidovou architekturu. A právě proto již v 19. století hosté lázní Sedmihorky začali tuto část země nazývat Český ráj.

Turistická nabídka Nádherné, nezapomenutelné scenérie můžete v Českém ráji obdivovat v každém ročním období. Na svých výletech, ať pěších či na kole, budete okouzleni pískovcovými skalami, malebnými údolími či tajemnými rybníky. Naleznete zde místa dalekých rozhledů do kraje a další přírodní zajímavosti Na svých cestách za poznáním, po stopách historie objevíte romantické zříceniny, hrady a zámky opředené legendami a pověstmi, nádhernou architekturu i prvky lidového stavitelství, kapličky, boží muka a sochy lidových kameníků Zámek Hrubý Rohozel

Turistický region Český ráj je geograficky ohraničen spojnicí Mladá Boleslav, Mnichovo Hradiště, Hodkovice nad Mohelkou, vrch Kopanina, Železný Brod, Semily, Nová Paka, Jičín, Kopidlno, Sobotka a Dolní Bousov. Na východě tento malebný region přechází v Podkrkonoší a na severu je ohraničena pásem Jizerských hor a Krkonoš. Nachází se v oblasti měst: Jičín,Turnov a Mnichovo Hradiště. Mimořádná členitost krajiny s charakteristickými skalními městy, rostlinnými a živočišnými společenstvy byla hlavním motivem pro vyhlášení první chráněné krajinné oblasti Z hlediska různorodosti krajiny a výskytu chráněných a ohrožených biologických druhů mají význam nejenom hluboké lesy, ale i systémy rybníků na vodních tocích a přilehlé fragmenty mokřadních ekosystémů. Jedinečnou členitost reliéfu dotvářejí i charakteristické výlevy vyvřelých hornin, jež tvoří krajinné dominanty (Trosky, Kozákov, Mužský, Vyskeř atd.).

Příroda a krajina Prachovské skály O jedinečnosti Českého ráje již bylo napsáno mnohé. Stačí vystoupat na horu Kozákov, Veliš, Zebín, Tábor, Vyskeř či Kopaninu a rozhlédnout se do kraje. Hrady, zámky, lesy, rozmanitá pískovcová skalní města, hluboká údolí střídají rovinaté úseky a rybníky. Český ráj je nejstarší chráněnou krajinnou oblastí České republiky a je jen potvrzením kouzla krajiny a její různorodosti, a že byl nedávno vyhlášen i prvním geoparkem UNESCO v rámci České republiky. Prachovské skály

Hrady a zámky Českého ráje

CHKO ČESKÝ RÁJ Český ráj se může pochlubit nejstarší chráněnou krajinnou oblastí v České republice. CHKO Český ráj byla vyhlášena v roce 1955. 5. prosince 2002 došlo k rozšíření Chráněné krajinné oblasti Český ráj ze stávajících 92 km2 na 181,5 km2.

CHKO ČESKÝ RÁJ Chráněná krajinná oblast je tak tvořena třemi oddělenými částmi. "Ráj„ je nemožné vymezit nějakými hranicemi, kolíky či ploty. Lidé si prostor Českého ráje sami ohraničují především citem, a to se ve svém důsledku projeví tím, kam nejčastěji chodí a kde již při letmém pohledu do mapy vidíme nejhustší síť turisticky značených cest. Systém turistického značení v České republice je dokonalý a může být vzorem celému světu. Český ráj je v tomto směru výstavním exponátem.

Zajímavost………… Český ráj byl v roce 2005 vyhlášen Geoparkem UNESCO. Stalo se tak právě díky mnoha fenoménům krajiny, kde najdete naleziště drahých kamenů a dalších výjimečných nerostů, jsou tu zaniklé sopky a podmanivá zákoutí, kde se snoubí dávná historie s naší současností.

Co zde můžeme vidět??? Přírodní síly – vítr, déšť, mráz a žár slunce vytvořily sochařské dílo bizarních pískovcových útvarů, architektura skalních měst má gotickou vznešenost, barokní rozevlátost, v detailu rokokovou ornamentálnost…. Kalich Rotštejn

Rybníky Nepřehlédnutelné jsou také některé rybníky, jako například Věžický rybník a Vidlák pod Troskami, nebo Jinolické rybníky, Komárovský a Drhlenský rybník na Branžeži či Žabakor.

Přihrazské skály Prachovské skály Suché skály

Dnes je tato krajina jedním ze symbolů naší země a zdejší chráněná krajinná oblast patří mezi nejnavštěvovanější. Nádherné, nezapomenutelné scenérie můžete v Českém ráji obdivovat v každém ročním období.

Zdroj: www.ceskyraj.info.cz vlastní a čtenářské fotografie