Vznik lidského myšlení Filip Bordovský. Vznik lidského myšlení Rozum, neboli schopnost myslet se u lidí vyvinula na základě velkého množství faktorů:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Úvodní konference projektu Úvodní konference projektu.
Advertisements

PhDr. Věra Strnadová, Ph. D.
Společenský a ekonomický význam zdraví a nemoci
Změny klimatu a adaptace stromů na ně
Metody psychologie PhDr. Eva Tomešová, PhD.. Jak psychologové dospějí k závěrům o neznámém?  Používají VĚDECKOU METODU: IDENTIFIKACE VĚDECKÉ OTÁZKY FORMULACE.
Dětský svět Dětské naivní teorie
Předmět psychologie Předmět psychologie práce a organizace.
FYZIKA VÝZNAM FYZIKY METODY FYZIKY.
Kognitivní vývoj u dětí (vývoj myšlení a chápání světa)
PSYCHICKÉ JEVY.
Závislost, nebezpečná závislost.  - je stav, kdy někdo nebo něco je podmíněn nějakou okolností nebo situací  - kterou potřebuje (nebo si myslí že ji.
Hypotézy ve výzkumu.
Křižovatky na cestách poznání Mirek Klvaňa, AsÚ AVČR Observatoř Ondřejov.
Předmět sociologie Věda společenská a behaviorální
CHOVÁNÍ = činnost, která spojuje člověka s prostředím.
Alzheimerova choroba Lukášek Závodný 2.HB.
Rodina, ve které žiji Není nejmenších pochyb o tom, že je to v prostředí rodiny a domova, kde se všechny největší ctnosti, veškeré ctnosti, které vévodí.
Diagnostika inteligence u jedinců s mentálním postižením
KOGNITIVNÍ PSYCHOLOGIE
 obsah vyučování nebo vzdělávání  Tento obsah potom můžeme rozdělit do tří základních skupin:  vědomosti,  dovednosti,  hodnotová orientace žáka.
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
UČENÍ = PROCES JEHOŽ VÝSLEDKEM JE ZMĚNA PSYCHICKÝCH JEVŮ, DISPOZIC K NIM A JEJICH VNĚJŠÍCH PROJEVŮ.
Mgr. Karla Hrbáčková Metodologie pedagogického výzkumu
Metody sociálního výzkumu 2. Ročník, LS 2010 VOŠ Jabok ETF UK.
Fyzika 6.ročník ZŠ Fyzikální veličiny Creation IP&RK.
Tvorba simulačních modelů. Než vznikne model 1.Existence problému 2.Podrobnosti o problému a o systému 3.Jiné možnosti řešení ? 4.Existence podobného.
Chyby ve vnímání První dojem Haló efekt Soukromé teorie osobnosti
Základní principy geografického výzkumu
KREATIVITA UČITELE JAKO VÝRAZNÁ HODNOTA VÝCHOVNÉHO PROCESU Referát na podkladě článku Václava Darmovzala uveřejněného v Pedagogické orientaci č. 2, z roku.
Biostatistika 1. přednáška Aneta Hybšová
Psychologické aspekty zdraví
Výživa v dětí do 2 let - úvod Mgr. Petra Sedlářová.
Předmět sociologie Určení sociologie: Věda společenská a behaviorální Empirická sociologie Empirická sociologie Sociální jevy a formy vztahů Sociální jevy.
Základy sociální psychologie
Psychické procesy, stavy a vlastnosti
Úvod do psychologie
1 HISTORICKÝ PROSEMINÁŘ Postup v rámci bakalářského studia oboru Dějin křesťanského umění na KTF UK: INTERDISCIPLINÁRNÍ CVIČENÍ HISTORICKÝ PROSEMINÁŘ SEMINÁŘ.
Postavení pedagogiky mezi vědami
MYŠLENÍ A ZPŮSOB ŽIVOTA LIDÍ
Modely mentální retardace
Mgr. Karla Hrbáčková Metodologie pedagogického výzkumu
DIDAKTIKA FYZIKY I. 5 Fyzikální experimenty
Pavlína Hlaváčová Alzheimerova choroba Pavlína Hlaváčová
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Název školyStřední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická Nymburk, Soudní 20 IČO Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuModerní.
Zdraví a jeho determinanty Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Kamenice 5, Brno.
Měření v sociálních vědách „Měřit všechno, co je měřitelné, a snažit se učitnit měřitelným vše, co dosud měřitelné není“. (Galileo Galilei)
Přírodovědná gramotnost aktuální téma současnosti Ladislav Podroužek.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_15 Název materiáluObsah, rozdělení.
Epidemiologie Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města Prahy.
Cogito ergo sum. - Myslím, tedy jsem. René Descartes.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Chemický experiment. Školní a vědecký experiment Školní experiment: Dříve řešený problém Známý výsledek pro experimentátora Vyvození výsledku na základě.
Ústav lékařské informatiky, 2. LF UK 2008 STATISTIKA II.
P REZENTACE OBORU SOCIOLOGIE P REZENTACE OBORU SOCIOLOGIE P H D R. R OMAN V IDO, P H.D. Den otevřených dveří 22. – 23. ledna 2016 Fakulta.
Planeta Země Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Motivace praktické výuky uměním, společenskými a přírodními.
Vliv nikotinu na zdraví člověka
Filozofie ošetřovatelství
Všichni o ní mluví, ale víme, jak opravdu vypadá? Školní inkluze
DIDAKTIKA FYZIKY I. 5 Fyzikální experimenty
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
VY_32 _INOVACE_PSYCHOLOGIE.01
Evoluční hledisko v sociální psychologii
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Stipendia města Ostrava
VY_32 _INOVACE_PSYCHOLOGIE.01
Úvod do psychologie II. přednáška
5. Kultura jako řešení problémů přežití
8. Základní ekologické pojmy, organismus a prostředí
§ 49 Domovy pro seniory. V domovech pro seniory se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž.
Transkript prezentace:

Vznik lidského myšlení Filip Bordovský

Vznik lidského myšlení Rozum, neboli schopnost myslet se u lidí vyvinula na základě velkého množství faktorů: Neustálé změny v prostředí Nedostatek potravy Velké množství predátorů Společenský způsob života –Nutnost komunikace  rozvoj řeči –Schopnost učení podporované lidskou zvídavostí

Rozum pracuje ve dvou rovinách: 1.Konkrétní myšlení 2.Abstraktní myšlení Podnětem pro vyšší nervovou činnost je slovo. Slova vyjadřují pojmy, vyvolávají představy a umožňují složité kombinace, které probíhají v myšlení!

Konkrétní slova v nás vyvolávají konkrétní představy! Například: Banán Kapr

Abstraktní slova jsou pro představu složitější! Například: teplota hmotnost Dřevina Čísla Myšlení v abstraktních pojmech umožňuje uvažovat nejen v přítomnosti, ale i o minulosti a budoucnosti. Past – je výsledkem plánování lovu

Myšlení výrazně ovlivňuje: Cítění člověka Aktivitu Vnímání Získávání zkušeností (učení)

Rozvoj lidského poznání Lidé vždy uvažovali o příčinách přírodních jevů.  Tak vznikly různé vědecké obory (např. fyzika, biologie …). Princip vědeckého bádání: 1.Předpoklad nějakého jevu = stanovení hypotézy 2.Stanovení pokusných metod, aby byl výsledek nevyvratitelný 3.Provedení pokusů či pozorování 4.Na základě výsledků stanovení vědecké teorie (potvrzení nebo vyvrácení hypotézy).

A jak to vypadá v praxi? 1. Předpoklad nějakého jevu = stanovení hypotézy Domníváme se, že kouření škodí lidskému zdraví!

2. Stanovení pokusných metod, aby byl výsledek nevyvratitelný Lékařské vyšetření kuřáků i nekuřáků, Srovnání fyzické zdatnosti porovnání délky života a …

3. Provedení pokusů či pozorování Na dostatečně velkém počtu jedinců, vyhodnocení lékařských vyšetření.

4. Na základě výsledků stanovení vědecké teorie. Kouření opravdu škodí zdraví, protože u kuřáků pozorujeme tyto změny: 1.Chronický kašel 2.Sníženou fyzickou zdatnost 3.Větší výskyt srdečních a cévních onemocnění 4.atd…

Úkol: Podle principu vědeckého bádání promyslete a v bodech vypracujte vlastní vědecký výzkum libovolného jevu!