Složení a fyzikálně-chemické vlastnosti bílkovin

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
METABOLISMUS BÍLKOVIN I Katabolismus
Advertisements

Barbora Dašková 3.ročník
Christina Bočáková 3. ročník
Chemie.
Aminokyseliny.
Bílkoviny VY_32_INOVACE_CH1 – 17 AUTOR: Mgr. Jana Krajinová
VY_32_INOVACE_18 - TUKY A BÍLKOVINY
Tuky Mgr. Lenka Fasorová.
Příprava a vlastnosti tuků
PROTEINY - přítomny ve všech buňkách - podíl proteinů až 80%
VY_32_INOVACE_G Otázky na bílkoviny
Chemické složení organismů
Substituční deriváty karboxylových kyselin
Výroba kyseliny dusičné
Ethery obecný vzorec R1-O-R2.
Chemik technologických výrob projekt financovaný Úřadem práce.
Soli Při vyslovení slova sůl se každému z nás vybaví kuchyňská sůl - chlorid sodný NaCl. V chemii jsou však soli velkou skupinou látek a chlorid sodný.
Chemická stavba buněk Září 2009.
Peptidy.
DERIVÁTY KARBOXYLOVÝCH KYSELIN
Bílkoviny.
Přírodní látky - systematizace a opakování
Mgr. Ivana Blažíčková Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Tyršova 446 EU-ICT-Ch-9-04.
VY_32_INOVACE_CHK MK Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
BÍLKOVINY (SLOŽENÍ) VY_32_INOVACE_3.3.CH3.07/Cc CZ.1.07/1.5.00/
Proteiny Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vlastimil Vaněk Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
XIII. TYPY CHEMICKÝCH REAKCÍ
Dusíkaté deriváty uhlovodíků
PaedDr. Ivana Töpferová
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KUB_09.
Přírodní látky Mgr. Lenka Fasorová.
Bílkoviny a nukleové kyseliny
Chemická stavba bílkovin
Sloučeniny v organismech
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KUB_08.
BÍLKOVINY.
úlohy proteinů Proteiny (bílkoviny) stavební katalytická
BÍLKOVINY Proteiny.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
Bílkoviny a jejich metabolismus. Charakteristika Makromolekulární látky biopolymery Makromolekulární látky biopolymery Stavební jednotkou jsou  - AMK:
Bílkoviny a jejich význam ve výživě člověka
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Bílkoviny a lipidy VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Aminokyseliny substituční deriváty karboxylových kyselin
Přírodní látky Bílkoviny = Proteiny –přírodní látky složené ze 100 – 2000 molekul aminokyselin (AK) → makromolekuly –obsah – C, H, N, O, S, P –vazby mezi.
Ondra Kutílek , Štěpán Pém
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Chemické a fyzikální vlastnosti karboxylových kyselin
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_132.
Pokuste se vlastními slovy definovat karboxylové kyseliny: Karboxylové kyseliny jsou organickými kyselinami (zároveň kyslíkatými deriváty, které ve.
Pokuste se o definici proteinů svými vlastními slovy: Bílkoviny jsou organické, polymerní, makromolekulární látky, jejichž základními stavebními jednotkami.
Proteiny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
KARBOXYLOVÉ KYSELINY II (deriváty karboxylových kyselin)
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
BÍLKOVINY. DEFINICE Odborně proteiny, z řeckého PROTEIN=PRVNÍ. Jsou to přírodní makromolekulární látky vznikající z aminokyselin. Obsahují vázané atomy.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_18 CH 9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: PŘÍRODNÍ.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída:
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_4A_13_Bílkoviny.
Proteiny Bílkoviny. Bílkoviny jsou makromolekulární přírodní látky složené ze sta a více molekul aminokyselin. Při tvorbě bílkovin se aminokyseliny peptidickou.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Deriváty karboxylových kyselin
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Názvosloví hydroxyderivátů a sulfanylderivátů
Bílkoviny (proteiny).
Bílkoviny.
BÍLKOVINY=PROTEINY.
Bílkoviny = Proteiny Přírodní látky
Transkript prezentace:

Složení a fyzikálně-chemické vlastnosti bílkovin Mgr. Lenka Fasorová

Chemické složení bílkovin makromolekulární látky tvořeny atomy C, H, O, N, popř. S, P jejich základní stavební jednotkou jsou aminokyseliny: organický zbytek karboxylová skupina aminoskupina

Aminokyseliny bílkoviny jsou tvořeny 20 různými aminokyselinami liší se organickým zbytkem R vytvářejí řetězce ( dipeptidy, tripeptidy, polypeptidy …) glycin alanin valin

Peptidická vazba aminokyseliny vzájemně se spojují peptidickou vazbou

Chemické vlastnosti bílkovin vytváří ve vodě koloidní roztoky přítomnost aminoskupiny dává aminokyselinám zásadité vlastnosti přítomnost karboxylové skupiny dává aminokyselinám kyselé vlastnosti probíhá u nich denaturace

Koagulace rozrušení bílkovinného řetězce vlivem: rozlišujeme tepla kyselin hydroxidů roztoků solí těžkých kovů organických látek, např.alkoholu rozlišujeme vratná nevratná - denaturace

Důkaz bílkovin xantoproteinová reakce – působení koncentrované HNO3

Důkaz bílkovin biuretová reakce – zásaditý roztok bílkoviny reaguje s roztokem CuSO4

DÚ: Sestav doma týdenní jídelníček, ve kterém je splněna denní dávka bílkovin. Proveď doma pozorování: připrav 3% roztok NaCl smíchej vaječný bílek s roztokem NaCl pozoruj vypracuj zprávu ze svého pozorování