Název školy Střední odborná škola Luhačovice

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Prezentaci vytvořil Jan Havlík
Advertisements

Vinné i (ne)vinné produkty - nové turistické lákadlo vinařských regionů Operační program přeshraniční spolupráce Slovenská republika Česká republika.
Výroba vína.
Projekt CZ.1.07/1.1.38/ Inovační technologie v odborných předmětech a odborném výcviku uměleckých řemesel a oborů gastro TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Vinařství ČR Anežka Loukotová.
POSUVNÉ MĚŘIDLO – HLAVNÍ ČÁSTI
STROJNÍ SLOUPOVÁ VRTAČKA – HLAVNÍ ČÁSTI
NÁSTROJOVÁ OCEL Název školy
ELEKTRICKÁ VODIVOST KOVŮ
Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgA. Kateřina Mikešová Název šablonyIII/2 – Inovace.
MĚŘENÍ A ORÝSOVÁNÍ - úvod
VY_32_INOVACE_10_GAS_546_Sob
Kamenina Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorBc. Magda Sudková Název šablonyIII/2 – Inovace a zkvalitnění.
Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorBc. Magda Sudková Název šablonyIII/2 – Inovace a zkvalitnění výuky.
MIKROMETR – HLAVNÍ ČÁSTI
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgA. Kateřina Mikešová Název šablonyIII/2 – Inovace.
Nakladatelské informace Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Klára Masařová Název.
VY_32_INOVACE_10_GAS_559_Sob
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Šachtová a Rotační pec Název školy
Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.107/1.5.00/ AutorMgr. Alena Marková Název šablonyIII/2 – Inovace.
Složitá a slavnostní menu
Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMirka Vlažná Název šablonyVI/2 – Inovace a zkvalitnění.
VY_32_INOVACE_10_GAS_544_Sob
Rok vydání Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Klára Masařová Název šablonyIII/2.
TEPELNÁ VODIVOST KOVŮ Název školy
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
z Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Petra Pilková Název šablonyIII/2.
Mletí Název školy Střední odborná škola Luhačovice
Bibliografické citace a metody citace Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Klára.
Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Martina Šuráňová Název šablonyIII/2 – Inovace.
ROZBRUŠOVÁNÍ – PRINCIP A SLOŽENÍ KOTOUČE Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr.
Výroba vína II.
RAKU – pec a příslušenství
z Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Petra Pilková Název šablonyIII/2.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
ROZBRUŠOVÁNÍ - BRUSKY Název školy
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět:OV Ročník:1 - 3 K-č Téma:
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět:OV Ročník:1 - 3 K-č Téma:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Umět charakterizovat víno a jeho význam
Propagace - periodika Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Klára Masařová Název.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Ročník:2. Vzdělávací obor:Hotelnictví M/01, Kuchař – číšník H/01 Předmět :Nauka o nápojích Tematický okruh: Sommeliérství Téma:Bílé odrůdy.
Ročník:2. Vzdělávací obor: Hotelnictví M/01 Kuchař – číšník – H/01 Předmět: Nauka o nápojích Tematický okruh: Sommeliérství Téma:Výroba šumivých.
Ročník: 3. Vzdělávací obor: Hotelnictví M/01 Kuchař – číšník H/01 Předmět :Nauka o nápojích Tematický okruh: Světová vinařství Téma:Výroba.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Střední škola služeb a řemesel Stochov, J. Šípka 187 příspěvková organizace EU peníze školám Projekt Evropské peníze Stochovu reg. č. CZ.1.07/1.5.00/
Vinařství na Slovácku. Slovácko se dá charakterizovat jako kraj vinic a vína.Téměř u každé vesnice je nějaká vinece nebo vinné sklepy.Na Moravě ze 4 podoblastí.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Bakalářská práce Vypracoval: Radek Hoferek Vedoucí práce: prof. Ing. Věra Bečvářová, CSc. Brno, 2012 Podmínky rozvoje vinařského podniku v současném modelu.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_NAPOJOVA_GASTRONOMIE_ODRUDY_VINA_BILE_PREZENTACE_09 Název školyStřední škola služeb,
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_555_ Výroba vína 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_NAPOJOVA_GASTRONOMIE_ODRUDY_VINA_MODRE_PREZENTACE_10 Název školyStřední škola služeb,
Střední škola služeb a řemesel Stochov, J. Šípka 187 příspěvková organizace EU peníze školám Projekt Evropské peníze Stochovu reg. č. CZ.1.07/1.5.00/
Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187, EU peníze školám Projekt Evropské peníze Stochovu reg. č. CZ.1.07/1.5.00/
Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187,
Alkoholické nápoje - víno
Třídění vína Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187,
Bobulové ovoce Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Francie - Champagne Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
FRANCOUZSKÉ VINNÉ OBLASTI
Vinohradnictví a vinařství v ČR
Šumivá vína 245,00Kč Bohemia sekt brut 245,00Kč
Prezentaci vytvořil Jan Havlík Obr. 1. Víno je alkoholický i nealkoholický nápoj typicky vznikající kvašením moštu z plodů révy vinné. Slovo víno pochází.
Transkript prezentace:

www.zlinskedumy.cz Název školy Střední odborná škola Luhačovice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0370 Autor Mgr. Martina Šuráňová Název šablony III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMu VY_32_INOVACE_STO_0215 Stupeň a typ vzdělání Střední odborné vzdělávání Vzdělávací obor 65-51-H/01 Kuchař-číšník Tematický okruh Víno Druh učebního materiálu PPT Cílová skupina Žák Anotace Víno podle vinařského zákona Klíčová slova Vinařské oblasti, rozdělení vín, odrůdy vinné révy Datum 26. 2. 2014 www.zlinskedumy.cz

Víno podle vinařského zákona

Vinařský zákon Vinařský zákon je zkrácený název zákona č. 321/2004 Sb., o vinohradnictví a vinařství Je základní normou pro výrobu vína

Vinařské oblasti ČR Vinařská oblast Čechy Vinařská oblast Morava Litoměřická vinařská podoblast Mělnická vinařská podoblast Vinařská oblast Morava (96% registrovaných vinic v ČR) Znojemská vinařská podoblast Mikulovská vinařská podoblast Velkopavlovická vinařská podoblast Slovácká vinařská podoblast

Rozdělení vín podle různých hledisek Tichá, šumivá vína Podle barvy bílá, růžová, červená Podle obsahu zbytkového cukru suchá, polosuchá, polosladká, sladká Podle stáří mladá, zralá, archivní

Rozdělení tichých vín Stolní víno Zemské víno Jakostní víno je nejnižší kategorie vín, může pocházet z hroznů vyprodukovaných ve kterékoli zemi EU Zemské víno Je stolní víno vyrobeno pouze z tuzemských hroznů Jakostní víno pouze tuzemské hrozny z vinice pro jakostní víno z jedné vinařské oblasti

Jakostní víno rozdělujeme Jakostní víno známkové víno vyrobené z vinných hroznů, rmutu nebo z hroznového moštu stanovené oblasti nebo smísením jakostních vín Jakostní víno odrůdové víno vyrobené z vinných hroznů, rmutu nebo z hroznového moštu nejvýše 3 odrůd

Odrůdy bílých vín Chardonnay Müller Thurgau Neuburské Pálava Rulanské bílé Rulanské šedé Ryzlink rýnský Ryzlink vlašský Sauvignon Tramín červený Veltlinské zelené

Odrůdy červených vín André Cabernet Moravia Cabernet Sauvignon Dornfelder Frankovka Modrý Portugal Rulandské modré Svatovavřinecké

Jakostní víno s přívlastkem Rozděluje se podle obsahu zbytkového cukru Kabinetní - 19 - 21⁰ NM (stupňů normativního moštoměru) Pozdní sběr – 21 - 24⁰ NM Výběr z hroznů 24 - 27⁰ NM Výběr z bobulí min. 27⁰ NM Výběr z cibéb min. 32⁰ NM Ledové víno min. 27⁰ NM (lisováním zmrzlých hroznů, sbíraných při teplotě - 7⁰C) Slámové víno min. 27⁰ NM (vyrobené z hroznů dosoušených nejméně 3 měsíce na slámě nebo rákosu)

ŠUMIVÁ VÍNA - SEKTY jsou vyrobena prvotním nebo druhotným kvašením vinných hroznů, moštu nebo vína Vyrábí se Tradiční metodou v lahvích tzv. šampaňská metoda metodou ve velkoobjemových tancích tzv. šarmatová metoda

Šampaňské nebo sekt? Názvu šampaňské může být použito pouze u vín pocházejících ze severovýchodní Francie, z oblasti Champagne. Pravé šampaňské má svou přesnou metodu výroby a vzniká mícháním tří odrůd (Chardonnay, Pinot Noir a Pinot Meunier). Vše ostatní, byť vyrobené stejnou technologií, je sekt, nikoliv šampaňské.

rozdělení šumivých vín podle obsahu cukru Brut nature – méně než 3g na litr Extra brut Brut Extra dry Sec Demi sec Doux – vyšší než 50g na litr

NEPLÉST ŠUMIVÉ VÍNO S PERLIVÝM ! POZOR ! NEPLÉST ŠUMIVÉ VÍNO S PERLIVÝM ! Perlivé víno se vyrábí umělým dosycením tichého vína oxidem uhličitým Na rozdíl od šumivého vína je perlení hrubější a kratší

ELEKTRONICKÉ ZDROJE Sbírka zákonů ČR, Zákon o vinohradnictví a vinařství. [online]. 2004 [cit. 2012-4-9]. Dostupné z: http://www.znalecvin.cz/files/2010/03/zakon_321_20041.pdf