www.zlinskedumy.cz Název školy Střední odborná škola Luhačovice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0370 Autor Mgr. Martina Šuráňová Název šablony III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMu VY_32_INOVACE_STO_0215 Stupeň a typ vzdělání Střední odborné vzdělávání Vzdělávací obor 65-51-H/01 Kuchař-číšník Tematický okruh Víno Druh učebního materiálu PPT Cílová skupina Žák Anotace Víno podle vinařského zákona Klíčová slova Vinařské oblasti, rozdělení vín, odrůdy vinné révy Datum 26. 2. 2014 www.zlinskedumy.cz
Víno podle vinařského zákona
Vinařský zákon Vinařský zákon je zkrácený název zákona č. 321/2004 Sb., o vinohradnictví a vinařství Je základní normou pro výrobu vína
Vinařské oblasti ČR Vinařská oblast Čechy Vinařská oblast Morava Litoměřická vinařská podoblast Mělnická vinařská podoblast Vinařská oblast Morava (96% registrovaných vinic v ČR) Znojemská vinařská podoblast Mikulovská vinařská podoblast Velkopavlovická vinařská podoblast Slovácká vinařská podoblast
Rozdělení vín podle různých hledisek Tichá, šumivá vína Podle barvy bílá, růžová, červená Podle obsahu zbytkového cukru suchá, polosuchá, polosladká, sladká Podle stáří mladá, zralá, archivní
Rozdělení tichých vín Stolní víno Zemské víno Jakostní víno je nejnižší kategorie vín, může pocházet z hroznů vyprodukovaných ve kterékoli zemi EU Zemské víno Je stolní víno vyrobeno pouze z tuzemských hroznů Jakostní víno pouze tuzemské hrozny z vinice pro jakostní víno z jedné vinařské oblasti
Jakostní víno rozdělujeme Jakostní víno známkové víno vyrobené z vinných hroznů, rmutu nebo z hroznového moštu stanovené oblasti nebo smísením jakostních vín Jakostní víno odrůdové víno vyrobené z vinných hroznů, rmutu nebo z hroznového moštu nejvýše 3 odrůd
Odrůdy bílých vín Chardonnay Müller Thurgau Neuburské Pálava Rulanské bílé Rulanské šedé Ryzlink rýnský Ryzlink vlašský Sauvignon Tramín červený Veltlinské zelené
Odrůdy červených vín André Cabernet Moravia Cabernet Sauvignon Dornfelder Frankovka Modrý Portugal Rulandské modré Svatovavřinecké
Jakostní víno s přívlastkem Rozděluje se podle obsahu zbytkového cukru Kabinetní - 19 - 21⁰ NM (stupňů normativního moštoměru) Pozdní sběr – 21 - 24⁰ NM Výběr z hroznů 24 - 27⁰ NM Výběr z bobulí min. 27⁰ NM Výběr z cibéb min. 32⁰ NM Ledové víno min. 27⁰ NM (lisováním zmrzlých hroznů, sbíraných při teplotě - 7⁰C) Slámové víno min. 27⁰ NM (vyrobené z hroznů dosoušených nejméně 3 měsíce na slámě nebo rákosu)
ŠUMIVÁ VÍNA - SEKTY jsou vyrobena prvotním nebo druhotným kvašením vinných hroznů, moštu nebo vína Vyrábí se Tradiční metodou v lahvích tzv. šampaňská metoda metodou ve velkoobjemových tancích tzv. šarmatová metoda
Šampaňské nebo sekt? Názvu šampaňské může být použito pouze u vín pocházejících ze severovýchodní Francie, z oblasti Champagne. Pravé šampaňské má svou přesnou metodu výroby a vzniká mícháním tří odrůd (Chardonnay, Pinot Noir a Pinot Meunier). Vše ostatní, byť vyrobené stejnou technologií, je sekt, nikoliv šampaňské.
rozdělení šumivých vín podle obsahu cukru Brut nature – méně než 3g na litr Extra brut Brut Extra dry Sec Demi sec Doux – vyšší než 50g na litr
NEPLÉST ŠUMIVÉ VÍNO S PERLIVÝM ! POZOR ! NEPLÉST ŠUMIVÉ VÍNO S PERLIVÝM ! Perlivé víno se vyrábí umělým dosycením tichého vína oxidem uhličitým Na rozdíl od šumivého vína je perlení hrubější a kratší
ELEKTRONICKÉ ZDROJE Sbírka zákonů ČR, Zákon o vinohradnictví a vinařství. [online]. 2004 [cit. 2012-4-9]. Dostupné z: http://www.znalecvin.cz/files/2010/03/zakon_321_20041.pdf