TUNDRA A LESOTUNDRA.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Škola 1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko Autor
Advertisements

Tundra.
Tundra a polární pustina
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Referát na téma lesotundra - tundra - polární pustiny
VYPRACOVAL Šimon cigánek, 5.tř.
Klimatické a přírodní krajiny Ameriky
TUNDRA A LESOTUNDRA.
Rozlišujeme 5 základních klimatických pásem:
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Co je to biom?.
Cizokrajné ekosystémy
PODNEBNÉ PÁSY.
Lesy mírného pásu.
Tundra Anotace Prezentace zpracovává téma Tundra. Obsahuje informace o podnebí, fauně a flóře, ale také tradičních obyvatelích této přírodní krajiny. Autor.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
V subpolárním p. pásu Rostliny??? Tundra.
Tundry a polární oblasti
Biomy - popis.
Tam, kde jsou stromy vysoké jako tráva
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
PODNEBNÉ PÁSY – 5. roč. Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu.
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP.
Polární pásy se rozkládají na nejsevernější části severní polokoule - což je Arktida a nejjižnější části jižní polokoule - což je Antartktida.
TAJGA Pás jehličnatých lesů.
Šířkové pásy studený pás.
Podnebí a vegetace Asie
Evropa – vegetace 5. ročník
Tundra.
Amerika – Přírodní krajiny
Registrační číslo projektu
Přírodní podmínky Evropy
Fytogeografické člení zemského povrchu
ROZMANITOST EKOSYSTÉMŮ
1. ročník technického lycea
Současná biosféra. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_04 Autor: Marcela Holíková Anotace: Tento výukový materiál slouží k výuce zeměpisu na základní škole. Zeměpis – tundra a polární.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL: VY_32_INOVACE_06_Z67_13 ŠkolaZákladní škola T.G. Masaryka Komárov, okres Beroun Jméno autoraMgr. Borovský Štefan Datum vytvoření
Klimatické a přírodní krajiny Ameriky
Podnebí Severní Ameriky
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Tundra tundra v Norsku tundra na Aljašce v létě.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
ŠABLONY 32 VY_32_INOVACE_18_22_ROSTLINY A ŽIVOČICHOVÉ EVROPY.
Evropa rostlinstvo a živočišstvo
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Zdeňka Pecková Číslo
TUNDRY.
TAJGA Váňová Stanislava.
Zeměpis – 6.ročník Tajga VY_32_INOVACE_ Název školy
VEGETAČNÍ PÁSY.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
VY_32_INOVACE_13_Z_LESY MÍRNÉHO PÁSU - TAJGA
Evropa - Přírodní oblasti
Základní škola, Hradec Králové
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek
VY_32_INOVACE_20_Z_TUNDRA
Asie – přírodní krajiny
Jméno autora: Bc. Petra Musilová
OBSAH PODNEBNÉ PÁSY TROPICKÝ PÁS SUBTROPICKÝ PÁS MÍRNÝ PÁS POLÁRNÍ PÁS
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková NÁZEV: VY_32_INOVACE_Př_15_Podnebné pásy
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Zdeňka Pecková Číslo
14. g Tundra Subpolární p. pás.
Šablona III/2 Tundra a lesotundra
V subpolárním p. pásu Rostliny??? Tundra.
19. TUNDRA LESOTUNDRA VY_32_INOVACE_11_Z4
VY_32_INOVACE_Z Evropa Autor: Mgr
Přírodověda Podnebné pásy ( Mírný pás )
18. TAJGA - pás jehličnatých lesů
Transkript prezentace:

TUNDRA A LESOTUNDRA

lesotundra mezi tajgou a tundrou začíná tam, kde souvislý porost tajgy přechází v řídké lesíky bříz, vrb a borovic, místy smrku a modřínu přechodný pás je různě široký, zpravidla nepřesahuje několik desítek km rostliny i živočichové z obou zón

tundra biom subpolárních a polárních oblastí, který lze nalézt mezi tajgou a trvale zaledněnými polárními končinami

ARKTICKÁ TUNDRA - severní polokoule ANTARKTICKÁ TUNDRA - jižní polokoule ALPINSKÁ TUNDRA - ve vysokých nadmořských výškách

Arktická tundra

Antarktická tundra

Alpinská tundra

Obecná charakteristika finské slovo tunturi = bezestromá rovina drsné, velmi chladné klima málo srážek krátké a chladné léto nízká biodiverzita trvale zmrzlá půda (permafrost), na povrchu v létě rozsáhlé bažiny

Klima málo srážek (většinou ve formě sněhu) – ročně průměrně 100mm Teplota – průměrná roční – pod -10⁰C (léto 3-12⁰C, zima -34⁰C)

Flora krátká vegetační doba, 2-3 měsíce krátké období růstu a rozmnožování hlavně mechy a lišejníky zakrnělé stromy, byliny, malé keříky, traviny okolo 1700 druhů rostlin vysoká odolnost kvůli chladnému počasí a velkému větru

Fauna Býložraví: lumíci, hraboši, karibu, veverky, sobi Masožraví: lišky, vlci, lední medvědi Hmyz: komáři, mouchy, můry, kobylky Ryby: treska, platýs, losos a pstruh Stěhovaví ptáci: havrani, sokoli, husy, racci velká adaptace živočichů, mnoho jich v zimě migruje na jih (sobi)

SOB KARIBU

PIŽMON LUMÍK SOB

Obyvatelé velmi málo zalidněná Dříve: pastevci sobů a lovci, Inuité (=lidé): různé kmeny – Sibiř, sever Kanady sever Skandinávie – Laponci=Sámové (tradičně: lov, chov polodivokých sobů, zemědělství, rybolov) jejich život stále více modernizovaný (technika,…)

LAPONCI

Vliv člověka imise (především SO2) – citlivost mechorostů a lišejníků introdukce druhů na subantarktické ostrovy lov a domestikace zvěře těžba nerostných surovin rybolov

Uvolňování skleníkového plynu z mokřin uniká velké množství metanu skleníkové plyny unikají i ze zmrzlé tundry arktická tundra uvolňuje v zimě stejně metanu jako v létě celkového množství metanu, které se ročně uvolní z arktické tundry činí 30 až 100 milionů tun