Etruskové Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zpracováno: Autor: Mgr. Dobruše Fajkusová
Advertisements

Antický Řím Architektura.
KŘESŤANSKÁ ANTIKA, RANĚ KŘESŤANSKÉ UMĚNÍ
Etruskové.
Římská antická kultura
Co tě napadne při slově království? Pokus se vytvořit definici tohoto slova.
Charakteristika umělecké památky
Antický Řím Etruskové.
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
III/2 XV A
Byzantská říše Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Zpracováno: Autor: Mgr. Dobruše Fajkusová
Antický ŘÍM.
Architektura Sochařství Malířství
Etruskové Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Dej 1 Počátky umění Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Starověký Řím.
5 Perská a hebrejská literatura Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
8. století – 510 př. Kr. ZŠ TGM Rajhrad Autor: M. Kocmanová
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
HERMANN HESSE Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Název Architektura starověkého Řecka Předmět, ročník Dějepis, prima
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Název Mykénské Řecko Předmět, ročník Dějepis, prima Tematická oblast
Fakulta architektury ČVUT / Dějiny techniky ETRUSKOVÉ
Zvuková stavba souvislého projevu (slovní přízvuk) Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec.
Starověký Řím.
Vladimir Vysockij Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Formy podnikání Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Mezopotámie Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Kultura Říma Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Marcel Proust Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
8 Řecká literatura attického a helénistického období
NĚMECKO A RAKOUSKO Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
STAROVĚKÝ ŘÍM.
Svatá říše římská, Rusko
STAROVĚKÝ ŘÍM.
Etruskové a založení Říma
EXISTENCIALISMUS Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Počátky starověkého Říma
SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
MAXIM GORKIJ Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
SYMBOLISMUS 2 Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Studená, okres Jindřichův Hradec Autor: Mgr. Božena Andrašková Název : VY_32_INOVACE_8C57D6_Starověký Řím.
Název školy: ZŠ Průhonice, Školní 191, příspěvková organizace Název a číslo materiálu: VY_32_INOVACE_D6_43 Autor: Zdeňka Matoušová Období: březen 2013.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Poleis. Athény a Sparta Název sady: Staroorientální.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B. Staška 232, příspěvková organizace Autor: Mgr. Zdeňka Hrádková Název : VY_32_INOVACE_18_Starověký.
Kultura ve starověkém Římě Vzdělanost, architektura.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Vytvořil: Jakub Řezníček
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Starověký řím 6. ročník NG.
Římské antické umění Název školy: Základní škola Karla Klíče
Římské výtvarné umění. Římské výtvarné umění Sochařství - jezdecká socha Marca Aurelia.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
UMĚNÍ STAROVĚKU MEZOPOTÁMIE A EGYPT. UMĚNÍ STAROVĚKU MEZOPOTÁMIE A EGYPT.
Etruskové a římští králové
Výtvarné umění starověkého Říma - architektura
Starověký Řím - počátky
ŠKOLA: Základní škola a Mateřská škola Nemilany
Autor: Mgr. Božena Andrašková
Zemědělství, řemesla, posmrtný život, dějiny
Starověký Řím - počátky
Umění starověkého Říma
Počátky starověkého Říma
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

Etruskové Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí

Osídlení Apeninského poloostrova ŘÍM

Periodizace dějin Říma: předřímské období (2. tis. – 8. stol. př. n. l.) královské období (8. stol. – 510 př. n. l.) období republiky (510 př. n. l. – 27 př. n. l.) období císařství (27 př. n. l. – 476 n. l.)

Etruskové - lidé neznámého etnického původu - žili v oblasti dnešního Toskánska - říši vytvořili v 8. stol. př. n. l. - jejich říše se rozvíjela do 4. stol. př. n. l., potom podlehli vzrůstající moci Říma - jejich kulturu převzali Římané

Etruské písmo Písmo přijali Etruskové od Řeků, jejich jazyk ale nebyl dodnes rozluštěn.

- postavení etruských žen bylo zcela rovnoprávné, a to jak Matka s dítětem Etruské ženy - postavení etruských žen bylo zcela rovnoprávné, a to jak v rodině, tak ve společnosti - děti dostávaly jméno nejen po otci, ale i po matce - volnost žen často kritizovali řečtí spisovatelé

Pozůstatky etruského města Bagnoregio (Itálie) Etruskové nikdy nevytvořili jednotný stát, městské státy se sdružovaly do spolků po 12 městech a tato sdružení měla spíše náboženský než politický charakter.

Architektura Etruskové používali klenbu, kterou od nich převzali Římané.

Tibera Etruskové, vybudovali odvodňovací stoku zvanou Cloaca maxima (velká stoka), která vysušila část půdy mezi pahorky (na levém břehu Tibery) a tím umožnila, aby se starší osídlení propojilo. Tak vzniklo jediné město nazvané Roma (Řím), jež se záhy stalo městským státem. Šířka 3 m a výška 4 m

Etruskové vytvořili dodnes oblíbený typ atriového domu.

Chrámy stavěli Etruskové většinou z cihel a dřeva – nedochovaly se. Pozůstatky etruského chrámu, Orvieto

Etruská mohylová hrobka K nejčetnějším dochovaným stavbám patří etruské náhrobní stavby - důležité zdroje informací o etruské kultuře. Etruská mohylová hrobka (hrobky měly pravoúhlý nebo kruhový půdorys, byly uzavřeny kupolí a přikryty vrstvou hlíny)

Pohřebiště v Populonii Vytesané pohřebiště, Norchie

Interiéry etruských chrámů i hrobek byly zdobeny freskami Interiéry etruských chrámů i hrobek byly zdobeny freskami. Interiér hrobky Leopardů, Monterozzi u Tarquinií

Hrobka Býků v Tarquinii

Freska z hrobky Lvic v Tarquinii zobrazuje pohřební hostinu, zesnulý drží v ruce obolos pro Charóna

Hudebník Tanečníci

Sarkofág má podobu lehátka, na víku jsou zpodobeni manželé

Okřídlení koně, etruská sochařská práce (I. pol. 4. století př. n. l.)

Socha vlčice

Etruský přívěšek se symboly svastiky

Keramika

Etruskové Seznam použitých pramenů: Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Seznam použitých pramenů: Pijoan, José: Dějiny umění/2. Odeon, Praha 1977 Prokop, Vladimír: Kapitoly z dějin výtvarného umění. O.K. – Soft, Sokolov 2003 Rulf, Jan, Válková, Veronika: Dějepis (Pravěk a starověk). SPN, Praha 2001 Sochrová, Marie: Dějepis v kostce pro střední školy I. Fragment, Havlíčkův Brod 1997 http://cs.wikipedia.org/wiki/Perugia http://dejinyumeni.ic.cz/prezentace.html http://en.wikipedia.org/wiki/Etruscan_civilization http://www.malinovysvet.cz/dejiny/starrim.htm http://www.mariamilani.com/rome_maps/ancient_rome_geography.htm http://www.flickr.com/photos/antiekpubliek/4231559528/