Tlak vzduchu, tlakové útvary

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vítr.
Advertisements

POČASÍ PODNEBÍ je okamžitý stav troposféry v určitém místě na Zemi, který lze vyjádřit pomocí tzv. meteorologických prvků je dlouhodobý stav troposféry.
ATMOSFÉRA.
ATMOSFÉRA.
Zemská atmosféra - stavba - soustředné vrstvy - různé vlastnosti
POČASÍ = aktuální stav atmosféry Počasím se zabývá věda: meteorologie
Teplota, tlak a vlhkost vzduchu
Základy meteorologie.
Počasí a podnebí Počasí Podnebí ( klima )
POČASÍ = STAV ATMOSFÉRY V URČITÉM OKAMŽIKU NA URČITÉM MÍSTĚ DO VÝŠKY 15 km Meteorologie = věda o počasí.
VODA A VODNÍ REŽIM V ZEMINÁCH PODLOŽÍ
5. Práce, energie, výkon.
Alena Cahová Důsledky základních postulátů STR. Teorie relativity je sada dvou fyzikálních teorií vytvořených Albertem Einsteinem:  speciální teorie.
Změny atmosférického tlaku (Učebnice strana 138 – 139) Atmosférický tlak přímo vyplývá z hmotnosti vzduchu. Protože se množství (a hustota) vzduchu nad.
Tlakové útvary – vítr a tlakový gradient
Název úlohy: 5.16 Atmosférický tlak.
Kurz meteorologie pro účely horoškoly.
Meteorologie: nebezpečné jevy 3
Změny atmosférického tlaku
ODPOROVÁ SÍLA …a související jevy.
ENERGIÍ NABITÁ ATMOSFÉRA
Seminář ŘLP ČR pro GA METEOROLOGIE – Tlak vzduchu, dohlednost, námraza, turbulence, proudění přes překážky a v hladinách. Informace o dvou novinkách.
3. KINEMATIKA (hmotný bod, vztažná soustava, polohový vektor, trajektorie, rychlost, zrychlení, druhy pohybů těles, pohyby rovnoměrné a rovnoměrně proměnné,
Plyny Plyn neboli plynná látka je jedno ze skupenství látek, při kterém jsou částice relativně daleko od sebe, pohybují se v celém objemu a nepůsobí na.
● ATMOSFÉRA řec. atmos = pára → vzdušný (plynný) obal Země
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
ATMOSFÉRA atmosféra = plynný (vzdušný) obal Země Složení vzduchu:
Oběh vzduchu na Zemi Název školy
Tlak a proudění vzduchu
POČASÍ.
Mechanické vlastnosti plynů
FYZIKA ZEMSKÉ ATMOSFÉRY 3
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Počasí.
„Výuka na gymnáziu podporovaná ICT“.
Abiotické faktory prostředí
Atmosféra Opakování – znáte z P: vzdušný obal Země
Co je fyzická geografie?
TROPICKÉ CYKLÓNY petr klika.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
POČASÍ A PODNEBÍ Mgr. Petr Králík.
Změna tloušťky převodní vrstvy na min.1000ft - od
Počasí L. Hronová, 8. K 2014.
Gravitační pole Pohyby těles v gravitačním poli
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
Skládání kmitů.
PODNEBÍ NA ZEMI.
Atmosférický tlak - Ještěd Zpracovala: Adéla Smetanová Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace.
Soutěž RISK HydrosféraAtmosféra Autorem materiálu a všech jeho částí je, není-li uvedeno jinak, Pavel Žižka. Dostupné z Metodického portálu
Počasí. obsah počasí sluneční záření, teplota vzduchu, vlhkost vzduchu, oblačnost, vodní srážky, tlak vzduchu, vítr předpověď počasí pozorování počasí.
EU OPVK – III/2 – A3 – 7/22 – Rak Petr Předmět Zeměpis, 8.ročník ZŠP. Vytvořeno 2011/2012.
Podnebí, podnebné pásy.
ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OPVK ŠKOLA: ZŠ A MŠ J. A. KOMENSKÉHO V NOVÉM STRAŠECÍ AUTOR:Mgr. Jana Neugebauerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_01_ATMOSFÉRA ROČNÍK: 6. ročník.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti METEOROLOGIE, BEZPEČNOST A ITS DOPRAVY PŘÍZEMNÍ MAPA II. Praha 2012.
= vzdušný obal Země (atmos = pára z řečtiny) - zabraňuje výkyvům teplot na Zemi - chrání Zemi před kosmickým zářením, meteority - umožňuje život na Zemi.
OBĚH VZDUCHU V ATMOSFÉRĚ
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Rovnoměrný pohyb po kružnici a otáčivý pohyb
Podnebí typické střídání čtyř ročních období Co ovlivňuje podnebí? a)
Všeobecná cirkulace atmosféry
Rovnoměrně rotující vztažná soustava
Tropická cyklóna Tropická cyklóna je atmosférický útvar charakteru cyklóny (tlakové níže), v podobě obrovského víru s charakteristickým okem ve středu.
JAK SE RODÍ POČASÍ.
ATMOSFÉRA.
Tření smykové tření pohyb pokud je Fv menší než kritická hodnota:
ATMOSFÉRA PLYNNÝ OBAL ZEMĚ.
ATMOSFÉRA.
Tlak vzduchu a chyby v nastavení výškoměru
Galileova transformace
Transkript prezentace:

Tlak vzduchu, tlakové útvary

Tlak vzduchu

Změna tlaku vzduchu s výškou Výškový barický stupeň Na zemi 1hPa = 8m výšky V hladině 500 hPa 1hPa = 16m výšky

Změna tlaku vzduchu s výškou

Závislost tlaku na teplotě

Horizontální změny tlaku Více než 10000x menší změny tlaku vzduchu v horizontálním směru oproti směru vertikálnímu 8 m/1hPa X 80 km/1hPa

Tlak na hladině moře Z různých důvodů je třeba tlak přepočítávat k nějaké vztažné hladině – většinou hladina moře zakreslení map tlakového pole barometrické měření výšky nastavení výškoměru

QNH, QFE, QFF, QNE QFE – tlak přímo naměřený barometrem. Výškoměr nastavený na QFE ukazuje na letišti výšku „nula“

QNH, QFE, QFF, QNE QFF – tlak přepočtený na hladinu moře použitím barometrické formule na střední hladinu moře. Meteorologické využití – mapy tlaku

QNH, QFE, QFF, QNE QNH – tlak přepočtený na hladinu moře podle MSA. Výškoměr ukazuje výšku nad mořem = ALTITUDE

QNH, QFE, QFF, QNE QNE – standartní tlak 1013,25 hPa. Při nastavení výškoměru na QNE neukazuje výškoměr skutečnou výšku letadla, ale letadla mohou zachovávat výškové rozestupy (zejména v letových hladinách) Převodní výška (stoupání) Převodní hladina (klesání) Letová hladina

Termíny spojený s určením výšky

Chyby měření výšky

Chyby měření výšky

Chyby měření výšky nízká teplota, nízký tlak = „letím níže než si myslím“ //nebezpečná varianta Vysoká teplota, vysoký tlak = „letím výše než si myslím“ //bezpečná varianta

Rozdíl QNH a QFF Na hladině moře QNH = QFF = QFE V malých výškách malý rozdíl QNH a QFF Ve větších n.v. větší rozdíl QNH a QFF

uchylující síla zemské rotace Coriolisova síla uchylující síla zemské rotace

Coriolisova síla je síla, která se uplatňuje v souřadném systému (vztažné soustavě), která je pevně spojena s rotující Zemí. Tato síla je přímo úměrná rychlosti pohybu tělesa a zeměpisné šíři, v niž se pohyb děje. Lze si ji představit jako sílu, která vychyluje pohybující se tělesa ve vztažné soustavě Země z jejího přímočarého pohybu. Pro pozorovatele vně souřadný systém bude toto těleso konat stále přímočarý pohyb, zatímco pro pozorovatele nacházejícího se v souřadném systému Země bude těleso konat pohyb zakřivený.  Tato uchylující síla zemské rotace působí vždy ve směru kolmém na pohyb tělesa a uchyluje dráhu pohybu. Tato síla ovlivňuje pohyb vody v řekách, dráhu střel v balistice, jevy v meteorologii apod.

pohled z vesmíru (mimo desku)

pohled ze země (z desky)

trajektorie

geostrofický vítr

gradientový vítr

vliv tření

tlaková níže - cyklona

tlaková výše - anticyklona

3D náhled

Klasifikace tlakových útvarů Vysoké přes celou troposféru Přízemní od země do cca 700 hPa Výškové nad hladinou 700 hPa

Klasifikace tlakových níží Termické tlakové níže Frontální tlakové níže Tropické tlakové níže

Termická tlaková níže Typicky středy kontinentů v létě během dne Nízký tlakový útvar, ve vyšších hladinách často tlaková výše. Nemusí docházet k tvorbě oblačnosti ani srážek.

Frontální tlaková níže Obvykle vysoký tlakový útvar. Do Evropy často přicházejí jako „frontální vlny“ od západu, severozápadu. Vznikají „v závětří“ Grónska.

Frontální tlaková níže

Tropická tlaková níže „Pozůstatek hurikánu“ Původně tropická porucha postupující od Afriky směrem do Karibiku a směrem na Floridu už jako hurikán. Po postupu na sever stočení k západu a pře Atlantik už jako tlaková níže směrem k Evropě

Tropická tlaková níže