Bezpapírová zdravotní dokumentace – první provoz v ČR

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Spisová služba – páteřní systém eGovernmentu v úřadu
Advertisements

Interoperabilita v elektronickém zdravotnictví
Bezpečný digitální podpis v praxi
Spisová služba pro organizace zřízené Olomouckým krajem
Enterprise řešení pro elektronický podpis VerisignIT
Datové a webové služby katastru nemovitostí uživatelům GIS
Nadpis Portál pro komunikaci s občany 1 Portál pro komunikaci s veřejností Portál pro komunikaci s veřejností DATRON, a.s. ing. Jaromír Látal projektový.
Bezpečná elektronická transportace zdravotní dokumentace (ZD)
Podívejme se nejen na mobilní bezpečnost v širším kontextu Michal Rada Iniciativa Informatiky pro Občany.
Elektronická podoba GP a ZPMZ
Elektronický podpis.
13. Koordinace projektů Realizace změn Koordinace projektů
Mgr. David Mlíčko odbor veřejného investování
Žádost o grant Co je v žádosti napsáno, musíte se dodržet Žádost se porovnává s údaji v monitorovací zprávě Ze žádosti vychází kontrolní orgány Příručka.
Nové funkcionality systému Ing. Michal Pajr IZIP 2005.
PROJEKT EZK ROKY 2001 AŽ 2011 PILOTNÍ PROJEKTY
Informační systém základních registrů. Obsah Úvod Komunikace se základními registry Autentizace a autorizace Práce s údaji Funkcionalita v rámci Portálu.
Legislativa a dokumenty Informační systémy ve státní správě a samosprávě.
3. přednáška, Informační systémy veřejné správy (ISVS) Situace v ČR Úvod do eGovernmentu Výběrová přednáška.
Bezpapírová zdravotní dokumentace pilíř komplexního nemocničního systému Jan Horák.
Moderní eGovernment, moderní dokument, moderní bezpečnost Michal Rada Iniciativa informatiky pro občany.
Střednědobé uložení digitálních dokumentů a jejich autenticita (Miroslav Čejka, GORDIC spol. s r.o.)
Úskalí dlouhodobého ukládání elektronických dokumentů
Elektronický podpis  Zákon č. 227/2000 Sb. o elektronickém podpisu  ve vyjmenovaných případech staví elektronický dokument opatřený bezpečnostními.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
Elektronický podpis a jeho dlouhodobé slabiny Jiří Nápravník
STAPRO …co nového v ČR 15. ročník NIS 2010 Tatranská Lomnica
ITIL Information Technology Infrastructure Library.
Informační technologie pro české a slovenské zdravotnictví Integrační a komunikační centrum zdravotnických informací.
ISMS v KSRZIS (Koordinační středisko pro rezortní zdravotnické informační systémy) František Henkl.
Vaše jistota na trhu IT Důvěryhodné ukládání elektronických dokumentů (legislativní pohled) David Zimandl, ICZ a.s Brno.
Vaše jistota na trhu IT Archivace elektronického spisu Karel Škrle, ICZ a.s. 27/03/2008, Praha.
ISMS VE STÁTNÍ SPRÁVĚ A SAMOSPRÁVĚ
Zkušenosti ze zavedení systému řízení kvality informačních služeb
15 let vývoje E-Governmentu v legislativě ČR Mgr. Tomáš Lechner Vysoká škola ekonomická v Praze Národohospodářská fakulta Katedra práva.
1 E - S V Ě T S E T O Č Í S T Á L E R Y C H L E J I. S T A Č Í T E M U ? e-Faktura Ing. Vladimír Beneš.
Novela zákona o elektronickém podpisu Předmět úpravy novely zákona Obsah prezentace  Dosažení kompatibility se Směrnicí 1999/93/ES:  uznávání.
2005 Adobe Systems Incorporated. All Rights Reserved. 1 Inteligentní PDF formuláře Vladimír Střálka Territory Account Manager Adobe Řešení pro.
Řízení zdravotnictví z pohledu kraje – zdravotnické právo
INTERNET VE STÁTNÍ SPRÁVĚ A SAMOSPRÁVĚ 2008 © Copyright IBM Corporation 2008 Správa obsahu v podání IBM 7. – 8. dubna 2008 ibm.com/cz/public Daniel Beneš.
1 Elektronický podpis v ČR Bezpečnost IS/IT Jaroslav Malý.
STÁTNÍ INFORMAČNÍ POLITIKA E-Government a elektronický podpis Ing. Karel Březina ministr a předseda Rady vlády pro státní informační politiku.
1 E - S V Ě T S E T O Č Í S T Á L E R Y C H L E J I. S T A Č Í T E M U ? Novelizace zákona o elektronickém podpisu – vliv na praxi Ing. Petr.
Technické řešení PostSignum QCA
BIS Elektronický podpis Roman Danel VŠB – TU Ostrava.
1 E - S V Ě T S E T O Č Í S T Á L E R Y C H L E J I. S T A Č Í T E M U ? Elektronická podatelna a problémy s ní spojené Ing. Petr Budiš.
Elektronický identifikátor jako průkaz pojištěnce zdravotního pojištění Ing. Radek Papp vedoucí projektu EI Informace o projektu.
Biometrie v bankovnictví
David PETR, Kateřina VOISOVÁ
Návrh nařízení Evropského parlamentu a Rady o elektronické identifikaci a důvěryhodných službách pro elektronické transakce na vnitřním trhu (eIDAS) Lucie.
Aplikace MS2014+ Portál IS KP14+.
 Legislativa  Infrastruktura veřejné správy  Projekty  Finance  Informace.
Aplikace MS2014+ Portál IS KP14+. URL aplikace IS KP pro korektní fungování aplikace je nezbytně nutné dodržovat.
Biomedicíncký výzkum s podporou evropských zdrojů v nemocnicích 2012 Perspektivy elektronizace ve zdravotnictví v ČR 12. dubna 2012.
Webová aplikace IS KP14+ Ing. Jitka Zdvíhalová Seminář pro SC 2.5 Snížení energetické náročnosti v sektoru bydlení 37.Výzva – Energetické úspory v bytových.
Aplikace MS2014+ Portál IS KP14+. URL aplikace IS KP pro korektní fungování aplikace je nezbytně nutné dodržovat.
Aplikace Monitorovací systém
Služby pro elektronizaci CGM
Aplikace zákonů č. 101/2000 Sb. č. 227/2000 Sb.
Standardizace odborné zdravotní péče
Webová aplikace MS2014+ Ing. Josef Šetek
BEZPEČNOST NA KONTAKTNÍCH MÍSTECH Czech POINT
Aplikace MS2014+ Portál IS KP14+.
Aplikace Monitorovací systém
Aplikace Monitorovací systém
Webová aplikace MS2014+ Ing. Josef Šetek
Pojem virtuální identity Identifikace a elektronický podpis
eMeDocS Exchange Medical Document System David Zažímal Petr Pavlinec
Technická Evidence Zdravotnických Prostředků 2
Aplikace MS2014+ Portál IS KP14+.
Transkript prezentace:

Bezpapírová zdravotní dokumentace – první provoz v ČR Michal Mareš

Nemocnice a papírování Zdravotnická dokumentace Chorobopis - obálka Dekurzy, nálezy Požadavky a žádanky Výsledky Ordinace medikací Diáře Operační protokoly Propouštěcí zprávy Doklady pro plátce Rozpisy služeb Smlouvy s plátci Ošetřovatelská dokumentace Informované souhlasy Příjemky, výdejky, logistika … … … Komunikace Výkaznická dokumentace Papír a nemocnice - Brzdit očekávání, že řešíme veškeré papírové procesy Obecné dokumenty Provozní dokumenty

Efektivita bezpapírové nemocnice Rok 2007 – „Stanovisko k ZEP“ = používání není ekonomicky odůvodnitelné Rok 2008 – úvahy o prolomení barier Rok 2009 – projekt s VFN Praha ROK 2010 – první provoz v ČR s vedením ZD v čistě elektronické formě dle legislativy = Postupné naplňování konceptu Bezpapírové nemocnice Jak se vyvíjel názor a možnosti na ZD v čistě elektronické formě

Co obsahuje naše řešení Použití zaručeného elektronického podpisu ve zdravotnické dokumentaci Použití bezpečného dlouhodobého archivu Co zatím není řešeno: Digitalizace dokumentace mimo KIS Interoperabilita … Pozitivní a negativní vymezení současného řešení k celému konceptu

Legislativní pozadí Zákon o péči o zdraví lidu (20/1966 Sb.) Definuje vedení ZD v elektronické podobě (buď přenesení na papír nebo ZEP +bezpečností a archivní kopie) Formální náležitosti vedení ZD (pravdivě, průkazně, doplňování a opravy) Předávání ZD Podpisy třetích osob Vyhláška o zdravotnické dokumentaci (385/2006 Sb.) Podrobný přehled povinných náležitostí samostatných částí ZD Zákon o elektronickém podpise (227/2000 Sb.) Náležitosti ZEP Zákon o ochraně osobních údajů (101/2000 Sb.) ZD = osobní údaje (citlivé osobní údaje) Definuje způsob nakládání s osobními údaji Definuje požadavky na zpracovatele (požadavky na IS) Podmínky realizace dle legislativy… + Zákon o státní statistické službě + Zákon o archivnictví

Axiomy zdravotní dokumentace v čistě elektronické formě DŮVĚRYHODNOST Kvalifikovaný certifikát vydaný akreditovaným poskytovatelem certifikačních služeb BEZPEČÍ Vytváření prostředkem pro bezpečné vytváření EP Ověřován prostředkem pro bezpečné ověřování EP = ZNEMOŽNĚNÍ ZNEUŽITÍ PODPISOVÝCH DAT pomocí HW a SW prostředků AUTENTIČNOST Podepsaný dokument je opatřen časovým razítkem JISTOTA Technologie pro dlouhodobou archivaci Certifikované v ČR Základní vlastnosti, na kterých je postaveno naše řešení Ke každému teoretickému bodu zmínit, jak je prakticky naplněno tak, aby řešení bylo efektivní Vyhledání subdodavatele ekonomicky výhodných podpisů Partneři a jejich nástroje Časová razítka jednou za den,…

Princip řešení v KIS Každý uživatel má svůj podpis na USB klíči Práce s dokumentací vyžaduje uzavírání Uzavřený dokument je nutno podepsat (okamžitě nebo zpětně; kontroly;txt formát) Časové razítko Ukládání podepsaných dokumentů do samostatné části DB Funkce k ověření platnosti Archivace podepsaných dokumentů

Jaké procesy ovlivňuje nasazení ZEP Klinické procesy: Vedení dokumentace (není možné průběžná) Uzavírání dokumentace Opravy a doplnění Akreditace Standardy a směrnice pro vedení dokumentace Provozní procesy: Vydávání a správa certifikátů Změna uživatelských postupů

Přínosy Legalizace použití čistě elektronické dokumentace Vyčištění klinických procesů Úplnost a obsah dokumentace Dodržování postupů Možnost kontroly Snížení nákladů: tonery, tiskárny i papír Archivnictví (prostory, lidi, čas) Co to přinese zákazníkům

Aktuální stav na VFN V provozu Psychiatrická klinika 145 podpisů V implementaci 3 kliniky (kožní, oční, stoma) 321 podpisů Budování bezpečného archivu 15 TB Plošná implementace do konce roku 2011 4000 podpisů Aktuální pohled na projekt na VFN (květen 2010)

Co bude následovat… Uvolnění produktu pro vedení zdravotní dokumentace v čistě elektronické formě Implementace v dalších nemocnicích Dokončení implementace VFN Další rozšíření řešení dle konceptu o: Komplement (výsledky) Další klinické entity Interoperabilita Další implementace v jiných nemocnicích…aby se to co nejdříve rozšířilo…už tento celek má benefity

Děkuji za pozornost Jan Horák produktový manažer horak@stapro.cz

Stapro naplňuje vize v eHealth http://www.youtube.com/watch?v=V35Kv6-ZNGA

Subdodavatelé a technologie Havel & Holásek s.r.o. Advokátní kancelář (IT řešení) AEC, spol. s r.o. Poskytování nástrojů elektronické identity a PKI eIdentity a.s. Služby v oblasti elektronického podpisu Askon international s.r.o. HW a SW prostředky pro ochranu přístupu EMC Bezpečný archiv certifikovaný v ČR

Entity dokumentace v KIS Odpovídají samostatným částem zdravotnické dokumentace: Vstupní vyšetření Nález (amb.), dekurz (hosp.) Zprávy, propouštěcí zpráva Medikace Epikrýza Diagnózy Ošetřovatelská dokumentace Uživatelské položky

Projekt na VFN Záměr projektu Plošné zavedení zdravotnické dokumentace vedené v čistě elektronické formě Cíle projektu Právní rozbor možností EZD v CZ a trendů v EU Analýza, návrh a implementace EZD v NIS Analýza návrh a implementace bezpečného archivu