Jednotný informační systém o životním prostředí (JISŽP)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Environmentální Helpdesk Co a proč to má být. Zkušenost ukazuje, že odborné informace o životním prostředí veřejnost prakticky nezajímají.
Advertisements

Ekonomické nástroje v kontextu Rio+20
INFORMAČNÍ SYSTÉMY EIA/SEA
Kde hledat zaručené informace o životním prostředí?
ENVIRONMENTÁLNÍ INFORMATIKA A REPORTING
ENVIRONMENTÁLNÍ INFORMATIKA A REPORTING C IV Další zdroje pro popis zájmového území.
ENVIRONMENTÁLNÍ INFORMATIKA A REPORTING X. Environmentální informační systémy.
ENVIRONMENTÁLNÍ INFORMATIKA A REPORTING C III Další zdroje pro popis zájmového území.
SIRIUS komplexní řešení pro statistické a analytické zpracování dat v rezortu životního prostředí ČR Ing. Jarmila Cikánková Jiří Roubínek Projektový.
Informace z CENIA J. Valta
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky Portál veřejné správy Mapové služby Konference ISSS 2007, Hradec Králové Ministerstvo informatiky.
INSPIRE Enviro-i-forum, Technická univerzita Zvolen, Implementace INSPIRE v České republice.
Podpora dobrovolných přístupů ze strany MŽP Od regulace k ekoefektivnosti – nové zkušenosti a podpora pro podniky Tomáš Kažmierski
Jiří Hradec. ŽP v Evropě i u nás Ještě v 90. letech všichni věděli, že základním zadáním je ochrana životního prostředí:  znečištění je zjevné -> zadání.
Metainformační systém - Metaportál MŽP ČR
Informace o životním prostředí ve veřejné správě Legislativní rámec problematiky, služby pro veřejnou správu česká informační agentura životního prostředí.
ENVIRONMENTÁLNÍ INFORMATIKA A REPORTING C V Indikátory ŽP Normalizace.
Problematika GIS Úvod do INSPIRE česká informační agentura životního prostředí Jiří Hradec, CENIA.
E M A S - Systém environmentálního řízení a auditu Zavádění EMAS na MŽP Porada OVSS
Lucie Dvořáková Gabriela Homolková.  INfrastructer for SPatial InfoRmation in Europe  Infrastruktura prostorových informací v ES  Je iniciativou Evropské.
ENVIRONMENTÁLNÍ INFORMATIKA A REPORTING VII. Monitoring.
Společenská odpovědnost organizací
Resortní GIS: Portál ŽP Jiří Hradec odbor informatiky MŽP JHr.
Environmentální Helpdesk Co a proč to má být. Současný stav 1.Všechno v ČR se děje po složkách, neexistují průřezové služby; 2.Nejenže se to děje po složkách,
Místní Agenda 21 podpora místní udržitelnosti Ing. arch. Marie Petrová Praha, 23. března 2012.
Občanská společnost Participační nástroje environmentální politiky prosinec 2005, Jan Činčera.
Aplikace IntForm 2007 Eduard Hlavatý Oddělení IPPC Ministerstvo životního prostředí Vršovická 65 Praha 10, Ústředna: Fax:
Georeporty aplikované využití geoprostorových informací
Ing. Silvia Aguilar Bobadilla Nástroje ekologické politiky.
Agentura Integrované Prevence (IPPC) založena v dubnu začleněním do ČEÚ (§5) Cíl: odborná podpora státní správy, průmyslu a veřejnosti při implementaci.
Portál - kultura a historie Prahy Ivan Seyček Miroslav Váňa Lada Králová Magistrát hl. m. Prahy ePraha ISSS/LORIS/V4DIS Portál – kultura.
PRÁVO NA INFORMACE O ŽIVOTNÍM PROSTŘEDÍ JUDr. Jana Tkáčiková, PhD.
EGovernment Zpracoval: Ing. Ivan Ivanov 1 Typové projekty DMVS.
Možnosti podniků v péči o životní prostředí
AEM, Praha Ing. Ladislav Špaček, CSc.1 IPPC Role Ministerstva průmyslu a obchodu. Systém výměny informací o nejlepších dostupných technikách.
Integrovaná prevence a omezování znečištění (IPPC) v České republice
Portál veřejné správy spolupráce s BusinessInfo CS – Zákaznická řešení pro státní správu Ing. Jitka Novotná Ministerstvo informatiky.
INSPIRE Stav a výhled.
ENVIRONMENTÁLNÍ INFORMATIKA A REPORTING C IV Další zdroje pro popis zájmového území.
1 Problémy s aplikací zákona č. 76/2002 Sb. o integrované prevenci z pohledu ČIŽP Ing. Antonín Kroupa Česká inspekce životního prostředí – ředitelství.
Seminární práce z předmětu SIPOL
Mgr. Magdaléna Peterková
Sdílení dat ve veřejné správě Hradec Současný stav  V právním řádu neexistuje předpis, kterým by byla upravena jednotná pravidla pro sdílení.
Implementace veřejného zájmu Veřejné politiky. CYKLUS VEP  KDE JSME ? (identifikace a formulace VZ) - různé varianty řešení problému (kriminalita, dopr.
Současnost a vize Integrovaného registru znečišťování životního prostředí Úsek informační podpory, oddělení IRZ/CO.
ISOP/2 registr entit přírodního prostředí Roman Bukáček CENIA, laboratoř GIS Žďár nad Sázavou.
ISSaR – možnosti využití systému při získávání a zpracování statistických dat Ing. Jarmila Cikánková Oddělení datových služeb CENIA.
EGovernment Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica 1 Datum: Jednání implementátorů ORP Moravskoslezského kraje Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica Datum: 10.
Ing. Jarmila Cikánková Oddělení datových služeb CENIA.
Novelizace zákona č. 365/2000 Sb., o ISVS Hradec
Digitální mapa veřejné správy - DMVS.  Memorandum  o spolupráci, přípravě a realizaci projektu DMVS podepsáno na ČÚZK  Ministerstvo vnitra,
Integrovaná prevence. Integrovaná prevence – prameny, cíle a předmět Prameny právní úpravy: –Směrnice Rady 96/61/EC o integrované prevenci a omezování.
, Banská Bystrica Zbyněk Stein CENIA, česká informační agentura životního prostředí Projekt EnviSec Nástroje pro zpracování a vizualizaci dat.
Administrativní nástroje, integrovaná prevence, sankční nástroje 11. března 2009.
1 Právo na informace Jitka Bělohradová. 2 Právo na informace Zakotvení na ústavní úrovni –Čl. 17 LZPS – právo na informace –Čl. 35 odst. 2 LZPS – právo.
Prevence v právu životního prostředí Jana Dudová.
Organizační zabezpečení práva životního prostředí JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
Interaktivní personální portál
Městský úřad Odolena Voda má následující odbory Odbor tajemníka ( administrativa a organizace činnosti úřadu, právní služba města, správa Základních.
“Analýza agend a optimalizace výkonu státní správy v resortu životního prostředí” Aleš Vokál Ministerstvo životního prostředí.
Místní Agenda 21 MŽP a PS MA21 RVUR Ing.arch. Marie Petrová PS URROU,
Dotační programy v období DRAHOSLAV CHUDOBA, DABONA s.r.o. 1.
Dobrovolné nástroje v_působnosti MŽP Ing. Jan Kříž náměstek pro řízení sekce fondů EU, finančních a dobrovolných nástrojů.
HEIS VÚV Zajištění publicity a publikování výstupů a výsledků projektů řešených VÚV TGM,v.v.i. Petr Vyskoč, Jiří Picek, Jiří Dlabal Seminář VÚV.
Informace z CENIA Jiří Valta ČIŽP.
HEIS VÚV Zajištění publicity a publikování výstupů a výsledků projektů řešených VÚV TGM,v.v.i. Petr Vyskoč, Jiří Picek, Jiří Dlabal Seminář VÚV.
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Informační zdroje české veřejné správy
Nástroje ochrany ŽP Jana Soukopová.
ISŽP Informačný systém životného prostredia na Slovensku
Transkript prezentace:

Jednotný informační systém o životním prostředí (JISŽP) česká informační agentura životního prostředí Jednotný informační systém o životním prostředí (JISŽP) Informační agentura, služby veřejné správě a občanům Jiří Hradec, CENIA

Jednotný informační systém o životním prostředí česká informační agentura životního prostředí Jednotný informační systém o životním prostředí JISŽP je budován na základě pověření MŽP kompetenčním zákonem (2/1969Sb.) Sdružuje všechny informační zdroje resortu životního prostředí Dnes 37 informačních systémů a 5000 databází Výstupy z monitoringu životního prostředí, ohlašování a výzkumu Jednotlivé informační zdroje nejsou jednotně řízeny

CENIA, česká informační agentura životního prostředí Informační agentura CENIA vznikla 1.4.2005 jako integrační prvek JISŽP Účelem CENIA je Zprostředkovávání informací zadavatelům Interpretace informací Orientace na informační produkty Řízení informačních toků v resortu Služby veřejné správě a občanům

Proč CENIA? Zprostředkovávání informací česká informační agentura životního prostředí Proč CENIA? Zprostředkovávání informací Pro velké množství informačních zdrojů resortu je obtížné se v nich vyznat i při dostupnosti metainformací Neexistuje jedna brána na kterou se všichni mohou obracet Chybí informace o datech, jejich dostupnosti, ceně Neexistují standardní ceníky a licenční ujednání Chybí distribuční mechanismy Neexistuje zpětná vazba

Proč CENIA? Interpretace informací česká informační agentura životního prostředí Proč CENIA? Interpretace informací Velká potřeba interpretace informace a politik v kontextu ostatních informací, právního, ekonomického, sociálního a environmentálního rozměru. Využíváme spolupráce s odborníky v daném oboru, interpretace řídíme Máme rozsáhlé datové a informační zázemí v oblasti životního prostředí, statistiky, ekonomiky a sociálního a územního rozměru.

Proč CENIA? Orientace na informační produkty česká informační agentura životního prostředí Proč CENIA? Orientace na informační produkty V minulosti vznikly jednotící informační produkty, kterým scházelo zázemí: Mapové služby http://map.env.cz a http://geoportal.cenia.cz Indikátory udržitelného rozvoje http://indikatory.env.cz Metainformační systém http://mis.env.cz Dnes představíme některé významné informační zdroje: Systém evidence kontaminovaných míst a zátěží ŽP Informační systém ochrany přírody Integrovaný registr znečišťování Geologický informační systém Informační systém odpadového hospodářství

Proč CENIA? Služby veřejné správě a občanům česká informační agentura životního prostředí Proč CENIA? Služby veřejné správě a občanům Průřezové informační služby za celou oblast životního prostředí Datové služby – resortní clearinghouse Podpora veřejné správy – IPPC, EIA Dobrovolné nástroje – EVVO, EŠV, EMAS, čistší produkce, … IT zázemí – poskytujeme např. mapové služby pro MŽP i MI Personální zázemí – 90 zaměstnanců

Držte nám palce… …vyplatí se to i Vám Děkuji za pozornost. česká informační agentura životního prostředí Držte nám palce… …vyplatí se to i Vám Děkuji za pozornost.