 EU je jedinečné hospodářské a politické partnerství 27 demokratických evropských zemí  jejím cílem je mír, prosperita a svoboda pro 498 milionů občanů.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tvorba OP pro programovací období Kontext a vazby OP •EU jako ek. nejrozvinutější společenství na světě – charakterzované sociálním smírem.
Advertisements

OSN OSN= organizace spojených národů
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
Fond soudržnosti EU v ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do.
Co je nového v evropských fondech Datum: Místo: Ostrava David Sventek.
VY_32_INOVACE_ Politiky unie oblasti činnosti unie dělení podle resortu, kterých se týkají (doprava…), nebo podle toho, jak v nich rozhoduje Rada.
Předsednictví ČR v Radě EU Agenda a Priority
Jsme v EU, buďme v obraze. Výhody a nevýhody členství v EU Jarolím Antal.
KOMBI Obsah shrnutí: Důvod vzniku a cíle evropské integrace
Evropské společenství uhlí a oceli (ESUO) Vzniklo v roce 1951 jako první ze tří evropských společenství. Jeho cílem byla podpora rozvoje dvou tehdy klíčových.
Bojím se organizovaného zločinu… Seminář v Evropském domě Doc., PhDr., Judr. Ivo Šlosarčík LL.M., PhD. Policejní a soudní spolupráce v post-lisabonské.
MEZINÁRODNÍ ORGANIZACE
MEZINÁRODNÍ SPOLEČENSTVÍ
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
VY_52_INOVACE_Z.9.36-hospodářské organizace ve světě-prezentace
Historické milníky evropského práva
Třetí role vysokých škol - spolupráce s průmyslem a soukromým sektorem 10. zasedání předsednictva Rady VŠ 22. března 2007 V. Kebo, B. Tremlová.
 VY_32_INOVACE_16_04  Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství.
VY_32_INOVACE_ Smlouva o EU je platná od Je zavedeno „evropské občanství“ Přináší „kritéria konvergence“ – ekonomické sblížení 1.Stabilita.
Jsme v EU, buďme v obraze. EU jako politický organismus Eva Pluskalová.
Tato prezentace byla vytvořena
Evropská unie - vznik vznik 1993 na základě Smlouvy o Evropské unii (Maastrichtská smlouva) navazovala na evropský integrační proces od padesátých let.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č. materiálu:VY_32_INOVACE_101.
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
STADIA EKONOMICKÉ INTEGRACE
Euro – měna Evropanů Eurem lze platit kdekoli v tzv. eurozóně.
Archivy, knihovny, muzea v digitálním světě 2005 Praha Plány Evropské Komise – Evropská digitální knihovna Mgr. Zuzana Bauerová Ministerstvo.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
Evropská Unie.
Postavení Evropy ve světě
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM
Úvod do problematiky Evropské unie. Historie Společenství průmyslová revoluce II. světová válka Schumanův plán Evropské společenství uhlí a oceli (ESUO)
Vytvoření velkého vnitřního trhu a počátky Evropské hospodářské a měnové unie Dějiny EU Marian Kebísek.
Vnitřní trh ES Dr. Petr Kolář. Charakteristika vnitřního trhu n Cíl: konkurenceschopnost na světovém trhu n Definice (Smlouva ES, čl. 14) „vnitřní trh.
Společná obchodní politika EU
EKONOMICKÉ INTEGRACE.
Evropská unie Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph.D. Evropská ekonomická integrace.
EVROPSKÁ UNIE.
Fáze ekonomické integrace
Společná obchodní politika EU (CCP) – právní rámec VŠFS seminář 2015.
Evropská unie Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph. D
Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Autor : Mgr. Irena Nešněrová Datum : červen.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborné učiliště nábytkářské a.
Evropská integrace RNDr. Oldřich Hájek. Principy a kompetence  Politiky EU se liší v kompetencích členů a EU  Každá politika je řízena principy  Při.
Rozpočet Evropské Unie ING. DAVID SLAVATA, PH.D..
JSEM OBČANEM EVROPSKÉ UNIE Učebnice od s. 14 n.. EUROOBČAN ČR je od roku 2004 členem EU Občané EU mají stejná práva a povinnosti (bez ohledu na to, ve.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková org. AUTOR: Mgr. Vlasta Geryková VYTVOŘENO: NÁZEV: VY_32_Zeměpis_16_Evropská unie,
Evropská unie. Pojem a význam Evropské unie Definice Evropské unie (dále jen EU) Aktuální počet členů EU Rok vstupu ČR do EU Cíle EU (čtyři základní svobody)
EVROPSKÝ DŮM 27. ÚNORA 2013 MILENA VICENOVÁ KSAP, MINISTERSTVO ZAHRANIČNÍCH VĚCÍ „Kdo určuje směřování EU?“
Regionální politika EU v období
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Sociální zabezpečení v EU
Občanem Evropské unie.
rrgtoaerhgdghofhgahgarg
Obecná ekonomie 2 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Základní škola, Hradec Králové
Nástroj změny v místním prostředí
Společné a koordinované politiky EU
Digitální učební materiál
Fáze ekonomické integrace
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045
Nástroj změny v místním prostředí
GLOBALIZACE.
Evropské hospodářství
EVROPSKÁ UNIE 7. TŘÍDA, ZŠ SUCHDOL.
Evropská unie VY_32_Inovace_07KR-7
VY_32_INOVACE_60_Svět kolem nás
Transkript prezentace:

 EU je jedinečné hospodářské a politické partnerství 27 demokratických evropských zemí  jejím cílem je mír, prosperita a svoboda pro 498 milionů občanů ve spravedlivějším a bezpečnějším světě  nejdůležitější orgány : Evropský parlament (zastupuje občany EU) Rada Evropské unie (zastupuje vlády členských států) Evropská komise (zastupuje společné zájmy EU)

 Svoboda pohybu-zrušení kontrol na vnitřních hranicích, „schengenský prostor“  Azylová a imigrační politika-Evropský fond pro uprchlíky  Boj s mezinárodním zločinem a terorismem- Schengenský informační systém (SIS), vytvoření Europolu  Vytváření „Evropského právního prostoru“ -Eurojust-umožňuje vnitrostátním orgánům činným v trestním řízení spolupracovat na případech zahrnujících několik zemí EU

 Jednotný trh představuje jeden z největších úspěchů Evropské unie  Omezení obchodu a volné soutěže mezi členskými státy byla postupně odstraněna a výsledkem bylo zvýšení životní úrovně  Fyzické překážky – zrušeny – Schengenská d.  Technické přek. – ještě jsou, ale došlo již k velké liberalizaci  Doprava – zejména volný pohyb-pozemní d.  Hosp. soutěž – volný trh  Spotřebitelská politika – možnost důvěry

 Cestování, život a práce v Evropě-např. evropský průkaz zdravotního pojištění  Jak mohou občané využívat svých práv-právo volit a být volen v obecních volbách a ve volbách do evropského parlamentu v té zemi EU, v níž žije  Základní práva-viz. Listina základních práv EU  Evropa vzdělávání a kultury-např. Comenius  Ombudsman a petiční právo  Zapojení občanů-společné bankovky(euro), možnost porovnat ceny

 Unie hodlá reagovat na globalizaci zlepšením konkurenceschopnosti evropského hospodářství (uvolněním trhu v oblasti telekomunikací, služeb a energetiky)  Strukturální fondy EU poskytnou v rozpočtovém období více prostředků na odbornou přípravu, inovace a výzkum  Lisabonský proces  Větší důraz na růst a zaměstnanost

 Členské státy rozvíjí vojenskou spolupráci u mírových misí  Zvýšená pozornost Africe a jižnímu Středomoří  Světu otevřená obchodní politika Vůleová, Dvořáčková