Globalizace Konflikty 20. století

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SVĚTOVÁ EKONOMIKA 11 Světová ekonomika OPF.
Advertisements

Mezinárodní nevládní organizace, transvládní organizace
EKONOMICKÉ VÝRAZY. Změny ve společnosti a ve světové ekonomice, které jsou důsledkem dramatického vzrůstu mezinárodního obchodu a sbližování kultur.
HLAVNÍ OHNISKA NAPĚTÍ VE SVĚTĚ
Mezinárodní situace na přelomu 19. a 20. století
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:
TERORISMUS.
Vývoj politické mapy světa
Problémy poválečného světa
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Výuková prezentace Předmět:
Globalizace Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta Karviná.
Financování politických stran a regulace politických kampaní Prorůstání ekonomiky a politiky Vladimíra Dvořáková CESTA Praha, , hotel Jalta.
Klíčovým faktorem je vyvolávání strachu a paniky a upoutání pozornosti za pomoci násilí.
Terorismus.
SVĚTOVÁ EKONOMIKA 3 Světová ekonomika OPF.
GLOBÁLNÍ PROBLÉMY DNEŠKA Stanislav Polouček International School of Management Prešov, Slovakia.
Ohniska neklidu v současném světě
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Dějepis Ročník : 9.
Spolupracovat a společně překonat těžké období. 1.Vliv mezinárodní finanční krize na čínské hospodářství Mezinárodnífinančníkrize Zpomalení světové ekonomiky.
Cyklické krize z nadvýroby Dějepis a občanská výchova Milan Šimek.
Úvod do mezinárodních vztahů 2011
Globalizace z různých úhlů dopadu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Porážka fašismu a důsledky 2. světové války
Autor: Mgr. Věra Sklenářová
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská výchova Ročník:
 U Středozemní ho moře  Jihozápad – Egypt  Jih, východ a sever – Izrael  Rozloha 362 km 2.
Nováčková Kateřina, Nováčková Dominika C2A
Suezská krize Jan Wolf, Ov/Vv, IV. r..
Svět po útoku Petr Machala. 1.Kdo první hovořil o „železné oponě“? 2.Co je to bipolární svět? 3.Kdy končí éra rozděleného světa? 4.Stručně charakterizujete.
Mezinárodní vztahy v předvečer 1. světové války
Bc. Weberová Kristýna, PALESTINSKÁ SAMOSPRÁVASTÁT IZRAEL  Hlavní město: vedení Palestinské samosprávy sídlí v Ramalláhu (arab. Rám Alláh),
Hizballáh Klvač Radim.
Úvod do mezinárodních vztahů 2011
Regionalistika 2 Základní nástroje a možnosti rozvoje území.
Globalizace Milena Tichá Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Milena Tichá. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
1 Aktuální hrozby pro 21.století a ochrana obyvatelstva.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Globální problémy lidstva. GLOBALIZACE - Co myslíš, že znamená tento pojem? Je abstraktní pojem, který naznačuje „srůstání světa“. Jde o nerovný proces,
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová Název: VY_62_INOVACE_2101_GLOBÁLNÍ E. Téma: Pojem F. G._ GLOBÁLNÍ EKONOMIKA Číslo.
Anotace: Prezentace slouží k přehledu tématu intersociální problémy Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního prostředí v 1. a 2. ročníku.
Politický extremismus a terorismus Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu.
 Terorismus je hrubé zastrašování politických odpůrců hrozbou síly a užití různých forem násilí. Vedle individuálního terorismu existuje terorismus.
Terorismus. Co je to terorismus? Útočný čin nebo jeho hrozba k dosažení politických cílů Hlavní rysy terorismu: Strach Panika Upoutání pozornosti.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_TOMAS_VASATA_CLOVEK_A_SVET_NABOZENSKY_EXTREMISMUS_19 Název školyStřední škola služeb,
Mezi hlavní globální problémy dneška patří: 1) Populační exploze a hrozba hladu 2) Znečišťování životního prostředí 3) Terorismus.
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Regionální politika EU v období
Zboží atd. můžeme vyvážet (export), přivážet (import).
Hospodářský cyklus Pavel Seknička.
Zeměpis – 8.ročník VY_32_INOVACE_
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Mgr. Rostislav Navláčil 17. Globalizace Občanská nauka 1. – 4.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
OHNISKA NAPĚTÍ A KONFLIKTŮ VE SVĚTĚ 2.POLOVINY 20.STOLETÍ
ČÍNA.
Vojenství od konce Studené války
Regionální politika Mgr. Oldřich Hájek.
Úvod, základní principy a cíle
Hospodářský cyklus TNH 2 (S-3)
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Velká hospodářská krize
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Globalizace z různých úhlů dopadu
GLOBALIZACE.
Konflikty ve světě Význam ozbrojených sil Příčiny a důsledky konfliktů
GLOBALIZACE.
Transkript prezentace:

Globalizace Konflikty 20. století

Globalizace Definice: proces sbližování kultur a ekonomik různých národů a států. 70. léta 20. století Hospodářský a informační proces Liberalizace mezinárodního obchodu Vznik nadnárodních společností (Světová banka, Mezinárodní měnový fond, Coca-Cola, T-mobile, Kentucky Fried Chicken, Nike, Adidas, Shell atd.)

Globalizace Změna geografické vzdálenosti Důsledky globalizace: reálná moc není v rukou vlád, ale v rukou nadnárodních společností pokles významu národního státu - stát je nucen vytvářet co nejlepší podmínky pro přilákání mezinárodního kapitálu do své ekonomiky, což vede k investičním pobídkám a rozpočtovým škrtům díky využívání levné pracovní síly klesají příjmy obyvatel a prudce rostou příjmy vyšší třídy, které využívají levnou pracovní sílu prohlubují se finanční rozdíly mezi lidmi (úzká vrstva bohatých x zbídačená většina) levná pracovní síla z ciziny migruje za prací do vyspělejších států > lidé s vyspělých států přichází o pracovní místa => zvyšování nezaměstnanosti mění se role prostoru a času, svět se zmenšuje (využívá moderní informační systémy pro komunikaci) a vše se zrychluje pod rozvojem industrializace je každodenně ničeno životní prostředí migrace

Charakter konfliktu v historii Současné konflikty ve světě mají až na výjimky kořeny v dění 20. století, kdy došlo k 3 významným geopolitickým změnám: Nové rozložení sil ve světě po první světové válce(nárůst vlivu vítězných mocností, rozpad několika velkých říší) a vznik nových států s agresivními totalitárními ideologiemi (SSSR) 2. světová válka, která měla především podobu konfliktu ideologií–na jejímž konci stál pád fašistických a nacionalistických režimů a posílení režimů komunistických; následné bipolární rozdělení svět a se systémem dvou vzájemně soupeřících supervelmocí Rozpad bipolárního světa spojený s nárůstem regionálních či lokálních konfliktů hlavně na Balkáně, Kavkazské oblasti a na Blízkém Východě

Trendy

Hizballáh - libanonská militantní organizace, proti Izraeli Hamas – palestinská teroristická organizace, neuznává Izrael, současně i politická strana v Palestině Fatah – umírněnější než Hamas, chce dohodu s Izraelem Al-Kajda – teroristická organizace s celosvětovou působností, v čele byl Usama bin Ladin, nejznámější   jsou útoky z 11. září 2001 na WTC a Pentagon ETA – španělská teroristická organizace, usiluje o odtržení Baskicka IRA – už oficiálně rozpuštěná, snaha sjednotit Irsko Om-šinrikjo – snaha odstranit císařství, proslula útokem v tokijském metru Světlá stezka – Peru Irgun Cvai Leumi - Izrael SS - Schutzstaffel RAF – Frakce rudé armády

Teroristické útoky

http://www.prio.no/ http://www.pcr.uu.se/research/UCDP/