Marek Bach Jiří Hejtmánek Lukáš Visingr Michaela Jakubcová ČESKÁ REPUBLIKA A ZAHRANIČNÍ MISE BSS103 Bezpečnostní politika ČR 26. dubna 2006.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MLÁDEŽ V AKCI Cíle programu  Podpora aktivního občanství mladých lidí  Rozvoj solidarity a tolerance mezi mladými lidmi  Posílení vzájemného.
Advertisements

Mise AČR v letech
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
ministra obrany České republiky
NATO - North Atlantic Treaty Organisation
AKTIVITY AČR V POZOROVATELSKÝCH MISÍCH OSN/OBSE K říjnu 2009.
•Satelitní komunikace – řešení pro jednotky na cvičišti i na bojišti, nezávislé na terénu, přímé linky do štábů - bez přepojování. Záložní linky pro pozemní.
Nasazení jednotek AČR v zahraničí
podplukovník Ing. Bohuslav PERNICA, Ph.D.
Vývoj politické mapy Evropy
Vojenské orgnanizace a jejich působení ve světě
Nasazení Armády České republiky na území Afghánistánu
kpt. Ing. Veronika Krausová kpt. Ing. Martina Štěpánková
Srbsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Vznik ČR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak,
40. Výročí naší školy 1974–2014.
Pro OS ČR/AČR ? Fabian BAXA CBVSS Univerzity obrany Brno.
Autor: Mgr. Alois Javůrek Doctrina ZŠ Liberec
Státy Jihovýchodní Evropy autor: Mgr. Jana Mikešová
Vývoj české ústavnosti
Nasazení sil a prostředků AČR v zahraničních a pozorovatelských misích v roce 2006.
Sdílená katalogizace po pěti letech provozu Ing. Jiří Šilha,
Test – Jihovýchodní Evropa autor: Mgr. Jana Mikešová
Evropské regiony – Jihovýchodní Evropa– Jadranské státy 2
Vlastivěda 5 Vypracovala: Lucie Holanová, ZŠ a MŠ Višňová
VÝCHODNÍ A JIHOVÝCHODNÍ EVROPA
Evropské regiony – Jihovýchodní Evropa– Jadranské státy1 Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo.
Válka v Jugoslávii II. Petr Machala.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Základy společenských.
SRBSKO.
Srbsko a Černá Hora ( ) Rozpad Jugoslavie
Kiriakovský Michal Tlustá Monika. obecně  musí se jednat o stát ve smyslu mezinárodního práva  musí se jednat o evropský stát  stát musí uznávat.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Inovace bez.
JIHOVÝCHODNÍ EVROPA BALKÁNSKÝ POLOOSTROV.
STÁTY EVROPSKÉ UNIE Zpracovaly: Jana Kroupová Kristýna Kocarová Kristýna Kocarová.
Jugoslávie Jana Požárová.
Historie vzniku a vývoje NATO
SVĚTOVÁ MIGRACE A PRACOVNÍ SÍLA.
 Rozloha km 2 (o něco menší než Jihočeský kraj)  počet obyvatel  hl. m. Nicosia (Lefkosia)  republika  vznik v roce 1960  spory.
Republika Bosna a Hercegovina
Jihovýchodní Evropa Štěpán Dobeš.
Společná bezpečnostní a obranná politika EU Tomáš Weiss. 1
Doc. PhDr. Vlastimil Fiala, CSc.
1 Vyhodnocení splnění hlavních úkolů Armádou České republiky v roce 2007 Generální štáb Armády České republiky.
Válka ve Středomoří, Africe a na Balkáně
JIHOVÝCHODNÍ EVROPA – státy bývalé Jugoslávie
Sarajevo Jiří Eibensteiner.
Státy bývalé Jugoslávie (Jižní Evropa)
NATO Severoatlantick á Aliance (NATO) byla založena 4.dubna 1949 ve Washingtonu na z á kladě Severoatlantick é smlouvy, kterou podepsalo 12 nez á vislých.
Válečné zločiny a jejich stíhání, Ľ. Majerčík.  1946 – 1991: Socialistická federativní republika Jugoslávie – 6 republik  4 fáze konfliktu: 
Chorvatsko Země s českým mořem Ostrov Dugi Otok.
ZAHRANIČNÍ ROZVOJOVÁ SPOLUPRÁCE ČESKÉ REPUBLIKY Zuzana Hlavičková MZV ČR.
JV EVROPA SLOVINSKO, CHORVATSKO,BOSNA A HERCEGOVINA, ČERNÁ HORA, SRBSKO, MAKEDONIE, ALBÁNIE, BULHARSKO, RUMUNSKO.
Ohniska napětí po 2. světové válce. 1) Válka ve Vietnamu 2) Oblast Perského zálivu 3) Konflikt v bývalé Jugoslávii.
1.Bývalá Jugoslávie 2.Kypr 3.Izrael 4.Blízký Východ (Írán, Írák, Afghánistán) 5.Srí Lanka OHNISKA KONFLIKTŮ VE SVĚTĚ.
Černá Hora. Základní informace Hlavní město: Podgorica Úřední jazyk: černohorština Rozloha: km² Počet obyvatel: Měna: Euro Náboženství:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Svobodová Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_ZEMĚPIS TEMA: Jihovýchodní.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
MÍROVÉ OPERACE OSN, NATO A EU NA BALKÁNĚ - REKAPITULACE Jana Urbanovská, MVZ198,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Diana Jančářová NÁZEV: Nové státy na mapě světa TÉMATICKÝ CELEK:
Digitální učební materiál
Jugoslávie – Kosovo pole
Autor: Mgr. Irena Rutarová
Anotace: Prezentace pro 9. ročník. K výkladu
Mezinárodní organizace
Srbsko Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
NATO Severoatlantická aliance.
Anotace Žák se seznámí s problematikou vzniku, historií a fungováním Severoatlantické aliance a jejím významem pro obranyschopnost České republiky Autor.
ČESKOSLOVENSKÉ LEGIE VE FRANCII A ITÁLII.
10. e Jadranské státy.
Transkript prezentace:

Marek Bach Jiří Hejtmánek Lukáš Visingr Michaela Jakubcová ČESKÁ REPUBLIKA A ZAHRANIČNÍ MISE BSS103 Bezpečnostní politika ČR 26. dubna 2006

 United Nations Protection Force  nejrozsáhlejší balkánská mise OSN  od února 1992 do března 1995 ve Federativní republice Jugoslávie (Srbsko a Černá Hora), Bosně a Hercegovině, Chorvatsku a Makedonii  dodržování příměří, bezpečné oblasti, humanitární pomoc  celkem mužů  v UNPROFOR od samého počátku působil československý prapor o síle 500 mužů, později se česká účast zvedla na jednotku 990 vojáků  v UNPROFOR se vystřídalo 2250 příslušníků AČR Bývalá Jugoslávie UNPROFOR

 United Nations Confidence Restoration Operation  mise OSN v Chorvatsku od března 1995 do ledna 1996  dohlížela na příměří mezi Chorvaty a chorvatskými Srby  celkem 7000 mužů, mezi nimi i český polní chirurgický tým (21 mužů)  United Nations Transitional Administration in Eastern Slavonia  návaznost na UNCRO, od ledna 1996 do ledna 1998  zajištění integrace Východní Slavonie do Chorvatska  zvýšení českého personálu na 31 a poté na 40 osob Chorvatsko UNCRO a UNTAES

 Implementation Force  operace NATO Joint Endeavour  od prosince 1995 do prosince 1996  dohled nad vývojem země po ničivé občanské válce  celkem mužů  6. mechanizovaný prapor AČR (800 mužů)  další pomocné a podpůrné síly AČR (50 mužů) Chorvatsko a Bosna a Hercegovina IFOR

 Stabilization Force  operace NATO Joint Guard a Joint Forge  od prosince 1996 do prosince 2004  přímá náhrada a bezprostřední nástupce IFOR  počet vojáků postupně klesal z na 7000 mužů  od prosince 1996 do prosince 2001 fungoval v sestavě SFOR 6. mechanizovaný prapor AČR a další pomocné a podpůrné síly AČR (celkem 650 mužů) Chorvatsko a Bosna a Hercegovina SFOR

 United Nations Mission in Bosnia and Herzegovina  pozorovatelská mise OSN v Bosně a Hercegovině  dohled na příměří od prosince 1995 do prosince 2002  celkem 2000 mužů, mezi nimi 5 pozorovatelů AČR  United Nations Mission of Observers in Prevlaka  pozorovatelská mise OSN na poloostrově Prevlaka mezi Chorvatskem a Srbskem  dohled na demilitarizaci od února 1996 do prosince 2002  celkem 37 mužů, mezi nimi 1 pozorovatel AČR Pozorovatelské mise UNMIBH a UNMOP

 United Nations Preventive Deployment Force  nástupce UNPROFOR v Makedonii, dohled na stabilizaci země od března 1995 do února 1999  celkem 1300 mužů včetně 1 pozorovatele AČR  operace NATO od srpna do září 2001  odzbrojení Albánců a stabilizace Makedonie  celkem 3500 vojáků  česká účast: 43. výsadková rota (120 mužů) Makedonie UNPREDEP a Essential Harvest

 United Nations Interim Administration Mission in Kosovo  prozatímní mezinárodní správa srbské provincie Kosovo  od června 1999 (po odchodu srbských vojsk) dodnes  česká účast: 1 pozorovatel  Kosovo Force  operace NATO Joint Guardian a Joint Enterprise  silová podpora UNMIK, od června 1999 dodnes  celkem mužů, mezi nimi 400 až 500 mužů AČR  od 1. srpna 2005 Česko velí brigádě Střed Kosovo UNMIK a KFOR

 EUFOR (European Force), operace Concordia  od dubna 2003 do prosince 2003 v Makedonii  stabilizace Makedonie, nástupce sil NATO  celkem 400 mužů včetně 2 příslušníků AČR  EUFOR (European Force), operace Althea  od prosince 2004 dodnes v Bosně a Hercegovině  celkový dohled, přímý nástupce sil NATO SFOR  celkem 7000 mužů včetně 65 příslušníků AČR Operace EU v Makedonii a Bosně Concordia a Althea

Použité zdroje  Stránky 601. skupiny s. s. (  Stránky Ministerstva obrany ČR (  Stránky NATOaktual.cz (  Stránky Poslanecké sněmovny PČR (  Visingr, L.: Výbušný Balkán (2.): Rozpad Jugoslávie, Armádní technický magazín 4/2005.