Srbsko a Černá Hora ( ) Rozpad Jugoslavie

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MLÁDEŽ V AKCI Cíle programu  Podpora aktivního občanství mladých lidí  Rozvoj solidarity a tolerance mezi mladými lidmi  Posílení vzájemného.
Advertisements

ČSR ZA DRUHÉ SVĚTOVÉ VÁLKY
Vývoj politické mapy Evropy
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA Autor Mgr. Rudolf Jánošík Číslo materiálu 8_2_ZMP_19 Datum vytvoření Druh učebního materiálu.
Státní zřízení ve světě
Vývoj ve světě po 2.světové válce
FUNGOVÁNÍ EUROZÓNY, FEDERATIVNÍ PRVKY V EU
Svět po 1. sv. válce.
Mezinárodní integrace
Válka ve Vietnamu.
Volba rektora Statut Čl. 11 Rektor 1.Volbu kandidáta na funkci rektora vyhlašuje senát tak, aby se konala nejméně 90 dní před uplynutím funkčního.
SLOVINSKO.
Srbsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
VY_32_INOVACE_29-06 DUM 6 PRÁVO EU.
KOMBI Obsah shrnutí: Důvod vzniku a cíle evropské integrace
Evropské společenství uhlí a oceli (ESUO) Vzniklo v roce 1951 jako první ze tří evropských společenství. Jeho cílem byla podpora rozvoje dvou tehdy klíčových.
Autor: Mgr. Alois Javůrek Doctrina ZŠ Liberec
Státy Jihovýchodní Evropy autor: Mgr. Jana Mikešová
Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod ve výuce III_Shrnutí_Riskuj Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod.
Vývoj české ústavnosti
MEZINÁRODNÍ SPOLEČENSTVÍ
EDITOR BY: SPRESS 15. ledna ledna ledna 2015.
1.Světová válka.
Jihovýchodní Evropa Albánie, Bosna a Hercegovina, Bulharsko, Černá Hora, Chorvatsko, Itálie, Kypr, Maďarsko, Řecko, Makedonie, Moldavsko, Rumunsko, Slovinsko,
Občanská válka v Jugoslávii
Statistika inovací v Českém statistickém úřadě Odpovědné a kontaktní osoby: Ředitelka odboru statistik rozvoje společnosti: Ing.
ČSR ZA DRUHÉ SVĚTOVÉ VÁLKY
SEVEROATLANTICKÁ ALIANCE
Československo 20. let – 30. let
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZEM_HA_1_20.
Test – Jihovýchodní Evropa autor: Mgr. Jana Mikešová
Evropské regiony – Jihovýchodní Evropa– Jadranské státy 2
Evropské regiony – Jihovýchodní Evropa– Jadranské státy1 Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo.
JADRANSKÉ STÁTY CHORVATSKO, SLOVINSKO.
SRBSKO.
Kiriakovský Michal Tlustá Monika. obecně  musí se jednat o stát ve smyslu mezinárodního práva  musí se jednat o evropský stát  stát musí uznávat.
Gymnázium Jiřího Ortena KUTNÁ HORA
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Inovace bez.
Marek Bach Jiří Hejtmánek Lukáš Visingr Michaela Jakubcová ČESKÁ REPUBLIKA A ZAHRANIČNÍ MISE BSS103 Bezpečnostní politika ČR 26. dubna 2006.
JIHOVÝCHODNÍ EVROPA BALKÁNSKÝ POLOOSTROV.
STÁTY EVROPSKÉ UNIE Zpracovaly: Jana Kroupová Kristýna Kocarová Kristýna Kocarová.
Jugoslávie Jana Požárová.
EVROPSKá UNIE.
Trvalé ohnisko neklidu
SVĚTOVÁ MIGRACE A PRACOVNÍ SÍLA.
 Rozloha km 2 (o něco menší než Jihočeský kraj)  počet obyvatel  hl. m. Nicosia (Lefkosia)  republika  vznik v roce 1960  spory.
Kypr.
První světová válka III
Jihovýchodní Evropa Štěpán Dobeš.
Postavení Evropy ve světě
Česká republika a Evropská unie. ČR na cestě do EU n Dohoda o obchodu průmyslovými výrobky mezi ČSSR a EHS n Kooperační dohoda mezi ČSFR.
Studená válka Poválečné uspořádání Německa Založení vojenských paktů
EVROPSKÁ INTEGRACE.
JINOVÝCHODNÍ EVROPA Více informací ZDE. BALKÁNSKÉ STÁTY.
Chorvatsko Země s českým mořem Ostrov Dugi Otok.
JV EVROPA SLOVINSKO, CHORVATSKO,BOSNA A HERCEGOVINA, ČERNÁ HORA, SRBSKO, MAKEDONIE, ALBÁNIE, BULHARSKO, RUMUNSKO.
Ohniska napětí po 2. světové válce. 1) Válka ve Vietnamu 2) Oblast Perského zálivu 3) Konflikt v bývalé Jugoslávii.
UKRAJINA Vypracovala: Monika Hrnčířová UČO:
Ústavní vývoj ČR Barbora Vítová, Kristýna Jiránková, C3A.
Jihovýchodní Evropa Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
EVROPSKÁ INTEGRACE.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Jugoslávie – Kosovo pole
Autor: Mgr. Irena Rutarová
Anotace: Prezentace pro 9. ročník. K výkladu
Bosna a Hercegovina, Černá Hora, Makedonie
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
EVROPSKÁ INTEGRACE.
10. e Jadranské státy.
Transkript prezentace:

Srbsko a Černá Hora (2005-2007) Rozpad Jugoslavie Nora Dostálová, 136077

Základní informace

Srbsko a Černá Hora V roce 2002 Srbsko a Černá Hora uzavřely novou dohodu o spolupráci. Srbsko a Černá Hora vzniklo 4. února 2003 transformací Svazové republiky Jugoslávie. Vedle změny názvu došlo i k zvýšení pravomocí obou republik. Spolupracovaly jen v některých oblastech(obrana), ale měly oddělenou hospodářskou politiku a vlastní měnu (euro a srbský dinár). V článku 60 Ústavy, která vešla v platnost 4. února 2003, bylo stanoveno, že po tříleté lhůtě členské státy mohou na základě referenda ze soustátí vystoupit.

Referendum o nezávislosti Černé Hory Referendum se konalo 21. května 2006. Volební účast byla 86,3%. Pro vystoupení ze soustátí Srbsko a Černá Hora hlasovalo 55,5% voličů, čímž byla o půl procenta překročena hranice stanovena EU. 3.června parlament Černé Hory na svém mimořádném zasedání ratifikoval výsledky referenda a přijal Usnesení o vyhlášení nezávislosti Republiky Černá Hora. Jako první gratuloval k nezávislosti chorvatský prezident Stipe Mesic. EU uznala platnost referenda. Srbsko také přijalo výsledky. 15. června 2006 podepsal ministr zahraničních věcí Černé Hory Miodrag Vlahovic a velvyslanec ČR Ivan Jestřáb v Podgorici společnou deklaraci o navázání diplomatických styků obou zemí.

Situace po rozdělení Rozpad Jugoslavie Konec prezentace Nástupnickým státem federace Srbsko a Černá Hora bylo Srbsko, jemuž bylo uznáno nástupnictví v mezinárodních organizacích.Černá Hora musela žádat o členství.Černá Hora vstoupila do OSN (28. června 2006), do OBSE (22. června 2006) a do Rady Evropy (11. května 2007). Srbsko ztratilo přístup k moři. ČH patří spíše mezi chudší evropské země. Příjmy ČH pochází zejména z cestovního ruchu. Stále je ekonomicky závislé na Srbsku (například dodávky elektřiny).Velký problém je i vysoká nezaměstnanost (oficiálně 25-30%). Vztah s EU: ČH i Srbsko usilují o vstup do EU.Oba státy jsou potenciálními kandidáty na vstup do EU. Přestože v ČH je zavedeno euro, tak země není členem eurozóny. EU jí vytýká vysokou míru korupce.Srbsko zase musí spolupracovat s Mezinárodním trestním tribunálem v Haagu a stabilizovat vztahy v Kosovu. 15. řijna 2007 ČH podepsala dohodu o stabilizaci a přidružení. 7. listopadu 2007 asociační dohodu podepsalo i Srbsko. Rozpad Jugoslavie Konec prezentace

Zpět Srbsko a Černá hora 1963-1991 Federativní republika, složená z šesti republik (Slovinsko, Chorvatsko, Bosna a Hercegovina, Srbsko, Černá Hora a Makedonie)a dvou autonomních oblastí (Vojvodina a Kosovo). Po smrti Josipa Broze-Tita narůstají národnostní nepokoje. Zpět Srbsko a Černá hora

Zpět Srbsko a Černá hora 1991 25.6. Chorvatsko a Slovinsko vyhlašují nezávislost (především z ekonomických důvodů) 26.6. federální armáda (složená převážně ze Srbů) napadla Slovinsko. Za 14 dnů dojde k dohodě a armáda se do tří měsíců stáhne. Mezitím vypukla válka v Chorvatsku mezi Chorvaty a místními Srby, které podporovala jugoslávská armáda. Slovinsko mezinárodně uznáno 8.10. 17.11. Makedonie reaguje na válku v Chorvatsku odtržením. Srbové 19.12. vyhlásili na části území vlastní republiku Srbskou Krajinu, která nebyla nikdy mezinárodně uznána. Zpět Srbsko a Černá hora

Zpět Srbsko a Černá hora 1992-1994 Na počátku roku 1992 mezinárodně uznána nezávislost Chorvatska,ale boje s přestávkami pokračují. 3. března 1992 vyhlašují Bosňané a Chorvati samostatný stát. Srbská menšina(asi třetina obyvatel) vyhlašuje Srbskou republiku Bosny a Hercegoviny. Následují boje a etnické čistky. 27. dubna 1992 se zbývající dvě republiky přejmenují na Svazovou republiku Jugoslávii. 1993 se do války v Bosně zapojuje i chorvatská menšina. 1994 vojenské nasazení NATO. Zpět Srbsko a Černá hora

Zpět Srbsko a Černá hora 1995-2003 4.-7. srpna 1995 Chorvaté provedli operaci Bouře, obsadili Srbskou Krajinu a vyhnali Srby. Koncem roku se konala v americkém Daytonu mírová jednání, na kterých byly uzavřeny mírové smlouvy, jež znamenaly konec války v Chorvatsku i Bosně a Hercegovině. 1997 vypukla občanská válka mezi Kosovskými Albánci a Jugoslávií (oboustranný teror civilního obyvatelstva). 1999 zasáhlo NATO. Na jaře uzavřeno příměří. Kosovo se formálně stalo součástí Srbska pod správou OSN.Dodnes usiluje o nezávislost. 2000-2001 konflikt se přesunul do Makedonie. Kosovští utečenci se vzbouřili. 4. února 2003 Svazová republika Jugoslávie po změně ústavy přejmenovala na Srbsko a Černou Horu. Zpět Srbsko a Černá hora

Zpět Srbsko a Černá hora 2006 V květnu 2006 se konalo v Černé Hoře referendum o nezávislosti V červnu 2006 se federace rozpadla na dva samostatné státy. Konec prezentace Zpět Srbsko a Černá hora