Právo jako normativní systém

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základy práva a právní předpisy související s oceňováním
Advertisements

Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Předmět: Název materiálu: Výuková.
Úvod do problematiky práva
Úvod do Práva Jaromír Kožiak.
Interpretace práva.
Správní právo Pojem správního práva.
Předmět a prameny pracovního práva
Právo jako normativní systém
Právo jako normativní systém
Činnost veřejné správy. Nejčastější členění činnosti s bezprostředními právními důsledky X činnosti organizační činnosti s bezprostředními právními důsledky.
Interpretace práva Jiří Vítek. Obecná charakteristika interpretace práva = výklad práva poznávací funkce a argumentační mezistupeň mezi tvorbou a aplikací.
Právní stát je takový stát, ve kterém je vztah mezi občanem a státem vymezen pomocí práva dříve (např. v rodové společnosti) existovalo tzv. zvykové (obyčejové.
Zásady soukromého (občanského) práva. Literatura a prameny: Hurdík, J., Zásady soukromého práva, Brno: MU, 1998, Hurdík,J.-Lavický,P., Systém zásad soukromého.
Vítám vás! Školní rok 2006/2007 Gymnázium a SOŠ Orlová Lutyně JUDr. Ladislav Hýža.
Základy práva Teorie práva
Název projektu:Učení pro život Reg. číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo šablony:V/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí.
Právo Mgr. Blanka Chocová 2010/11.
Mezinárodní ekonomické právo 1.
Úvod do problematiky práva Základní terminologie
JUDr. Filip Melzer, LL.M., Ph.D.
Prameny práva, právní vztahy
Právní aspekty podnikání
TEORIE PRÁVA Pojem práva JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Správní právo Pojem: ta část právního řádu, která upravuje veřejnou správu Předmět úpravy: široký okruh právních norem, které upravují práva a povinnosti.
Právní řád Pavel Šuranský.
(přednáška k předmětu Základy práva)
Ústavní základy ochrany životního prostředí JUDr. Veronika Tomoszková, Ph.D.
Norma, právo, forma zákonů
Tvorba vnitřních předpisů zaměstnavatele
Profese a etika Regulace a samoregulace. Etika = oblast, ve které se uskutečňují individuální dobrovolné volby a rozhodnutí, a to jak v záležitostech.
Pojem práva a jeho klasifikace
Právo, právní norma a právní předpis. Principy a pravidla.
OBČANSKÉ A OBCHODNÍ PRÁVO
Právo jako normativní systém, základní pojmy
Ústavní základy ochrany životního prostředí JUDr. Veronika Tomoszková, Ph.D.
Úvod do práva.
ZÁKLADY TEORIE PRÁVA III. Normativní právní akty Právní normy I.
Teorie práva Právní kultury, prameny práva
Mezinárodní právo veřejné jako velmi specifický právní systém
OBČANSKÉ A OBCHODNÍ PRÁVO
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_ZV_3_KRE_11_ZAKLADY_PRAVA.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada34 AnotaceNový.
Právní norma a právní předpis Doc. JUDr. Jan Kysela, Ph.D.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_TOMAS_VASATA_ZAKLADNI_PRAVNI_POJMY_PRAVO_FUNKCE_PRAMENY_ 02 Název školyStřední škola.
Správní právo  Soubor veřejnoprávních norem, které upravují organizaci a činnost veřejné správy  Samostatné právní odvětví 1. Předmět 2. Metoda právní.
Právo souhrn pravidel stanovených a vynutitelných státem organizuje a řídí lidské soužití.
SŮVOVÁ, COUFALOVÁ C3B. DEFINICE právní odvětví veřejného práva, zabývá se ústavou a vykládá ji na ochranu ústavnosti dohlížejí ústavní soudy souhrn právních.
Právo. Pojem práva Právo je základním stavebním prvkem demokratického právního státu Právo je základním stavebním prvkem demokratického právního státu.
Právo jako filosofický pojem. Co je to právo? – I.  „Tážeš-li se mě, co je to právo, pak to nevím a netážeš-li se mě, pak to vím.“  Právo je společenský.
ČLOVĚK A PRÁVO Základní právní pojmy
Veřejná správa, pojem a charakteristika MP313Zk Úvod do studia veřejné správy 1. přednáška JUDr. Lukáš Potěšil, Ph.D. Zápatí prezentace.
Zásady soukromého (občanského) práva
ZÁKLADY SPRÁVNÍHO PRÁVA
Zásady soukromého (občanského) práva
Správní řízení I. Správní řád, rozsah jeho působnosti
Prameny Práva pp.
Vnitrostátní, mezinárodní a evropský rozměr práva
Právo životního prostředí pojem, vývoj, prameny, postavení v systému práva, principy Ivana Průchová.
Struktura právních norem
Mgr. Rostislav Navláčil 11. Vznik a podstata práva Občanská nauka
Realizace práva.
Prameny Práva pp.
Obecně o veřejné správě
Právní stát a vláda práva
Právní principy v soudobém právu; právní principy a právní normy
Právo.
Tvorba vnitřních předpisů zaměstnavatele
Právní normy ON 1. M.
Základy práva I 1. přednáška
Transkript prezentace:

Právo jako normativní systém Úvodní přednáška Základy ekonomie a práva (1) – Právo jako normativní systém Mgr. Pavel Pražák

Právní normy Právo – soubor právních norem. (x subjektivní pr.) Právní norma = Obecně závazné pravidlo chování, které je stanoveno nebo uznáno státem a státem vynucováno a které nabývá formy pramene práva. Svět preskriptivních vět -„má býti“ Čl. 13 Ústavy - Hlavním městem České republiky je Praha. § 140 (1) TZ - Kdo jiného úmyslně usmrtí, bude potrestán na deset až osmnáct let. Rysy právní normy závaznost formální určitost (nabývá formy pramene práva) obecnost (x individuální právní akt) vynutitelnost Právní normy

Právní normy Monopol moci státu Jiné normativní systémy Právo subjektivní a objektivní Působení na snižování společenské entropie, resp. udržování společenské homeostázy Morálka Právo Právní normy

Obecné právní zásady – právní principy Vyšší míra abstraktnosti – obecné regulativní ideje Kontradiktornost (právní jistota x spravedlnost) Vyvažování Právní positivismus právo = příkazy zákonodárce, 18.-19. st kodifikace (H. Hart, K. F. von Savigny, H. Kelsen, F. Weyr) Přirozenoprávní teorie právu pozitivnímu je nadřazeno nepsané a v zásadě neměnné právo, jež odpovídá lidské přirozenosti – soulad s morálkou, hodnotovým systémem. Po 2. sv. válce (Lon L. Fuller, R. Dworkin) Riggs vs. Palmer (nemo turpitudinem suam allegans auditur; ex iniuria ius non oritur; nemo ex suo delicto meliorem suam conditionem facere potest) § 6 (2) NOZ (Nikdo nesmí těžit ze svého nepoctivého nebo protiprávního činu. Nikdo nesmí těžit ani z protiprávního stavu, který vyvolal nebo nad kterým má kontrolu.) Obecné právní zásady – právní principy

Obecné právní zásady – právní principy Čl. 20 III GG BRD „Die Gesetzgebung ist an die verfassungsmäßige Ordnung, die vollziehende Gewalt und die Rechtsprechung sind an Gesetz und Recht gebunden.“ Prozařování obecných právních zásad do právního řádu Vyjádření principů v platném právu § 3(1) OZ Výkon práv a povinností vyplývajících z občanskoprávních vztahů nesmí bez právního důvodu zasahovat do práv a oprávněných zájmů jiných a nesmí být v rozporu s dobrými mravy. § 39 OZ Neplatný je právní úkon, který svým obsahem nebo účelem odporuje zákonu nebo jej obchází anebo se příčí dobrým mravům. § 3 (1) NOZ Soukromé právo chrání důstojnost a svobodu člověka i jeho přirozené právo brát se o vlastní štěstí a štěstí jeho rodiny nebo lidí jemu blízkých takovým způsobem, jenž nepůsobí bezdůvodně újmu druhým. Obecné právní zásady – právní principy

Problém odporného udavače 1. Nic - chování tehdy po právu 2. Nic – tehdy bezvládí, absence práva (boj o život) 3. Je třeba rozlišovat (vražda) 4. Přijetí zvl. zákona – jasná pravidla 5. Volný průběh Problém odporného udavače

Právo veřejné a soukromé Zájmová teorie Publicum ius est, quod ad statum rei Romanae spectat, privatum quod ad singulorum utilitatem“ (Veřejné právo je to, které se týká římského státu, soukromé to, které se týká prospěchu jednotlivců) – Ulpianus Teorie subordinační Veřejnou mocí se rozumí taková moc, která autoritativně rozhoduje o právech a povinnostech subjektů, ať již přímo, nebo zprostředkovaně. Subjekt o jehož právech a povinnostech rozhoduje orgán veřejné moci není v rovnoprávném postavení ... a obsah rozhodnutí tohoto orgánu nezávisí na vůli subjektu. (ÚS 147/1998 Sb.) Právo veřejné a soukromé

Sociálního zabezpečení Právo Soukromé Občanské Obchodní Pracovní Veřejné Ústavní Správní Finanční Sociálního zabezpečení Životního prostředí Trestní Právo Hmotné Procení Systém práva

Prameny práva Typy právní kultury Soustava pramenů práva – právní řád Kontinentální Anglosaský Islámský Soustava pramenů práva – právní řád Právní předpis (statute law) + normativní smlouvy Hierarchická struktura – právní síla Kodexy Interní normativní akty Precedenty Stare decisis Distinkce Obyčeje Prameny práva

Prameny práva ČR Povinnosti jen zákonem Nálezy ÚS o zrušení z. Prameny práva EU Nařízení vlády - čl. 78 Ú Vyhl. min – čl. 79 (3) Ú Prameny práva ČR

Výklad pramene práva (textu), ale i např. smlouvy, závěti... Účel – zejména pro aplikaci práva Hermeneutická funkce interpretace práva – proces poznání. Oslabení interpretačního pluralismu a relativismu v zájmu právní jistoty a materiální spravedlnosti. Metody interpretace Standardní výklad Jazykový (gramatika, sémantika), logický (a contrario, per eliminationem, per analogiam, a fortiori), systematický Př.: Nahlížení do spisu advokátem bez prověrky NBÚ Nadstandardní výklad Historický, teleologický, komparativní Interpretace práva

KONEC Dotazy a připomínky na pavel@iprazak.cz Informace o přednáškách na www.iprazak.cz KONEC