„Agentura pro ekologicky šetrné výrobky a služby“ Váš pomocník a průvodce na cestě k získání národní ekoznačky „Ekologicky šetrný výrobek / služba“ a.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VYBRANÉ KOMPETENCE CELNÍCH ORGÁNŮ V OBLASTI CHEMICKÝCH LÁTEK A SMĚSÍ
Advertisements

Bezpečnost práce a základní znalosti z oblasti chemie
BEZPEČNOST KRMIV Pojmy
Zákon o obalech Česká republika
Daniela Matoušková a Kateřina Staňková
Pole u patentu - změny Kód vydavatele patentu C11$v
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Ekolabeling.
REACH ÚČINNOST – Ministerstvo životního prostředí
Národní síť VTP v ČR Pavel Švejda Společnost vědeckotechnických parků ČR Seminář Podnikové inkubace
Označování poplachových systémů EZS značkou CE
Environmentální značení produktů. ENVIRONMENTÁLNÍ ZNAČENÍ PRODUKTŮ Ing. Marie Tichá 10. listopadu 2011 Kurz Manažer udržitelné spotřeby a výroby v rámci.
JAK SE REGISTRUJÍ LÉKY © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV.
Informace z CENIA J. Valta
Legislativní rámec ochrany zdraví obyvatel před hlukem MUDr. Michael Vít, Ph.D. hlavní hygienik ČR.
Ing. Jaroslav Prachař Dětská obuv a značka kvality CZECH MADE.
EMAS III Změny v akreditaci a ověřování Ing. Radim Frolík.
Program INOVACE Projekty na ochranu práv průmyslového vlastnictví
Podpora dobrovolných přístupů ze strany MŽP Od regulace k ekoefektivnosti – nové zkušenosti a podpora pro podniky Tomáš Kažmierski
Registrace podle EMAS III
1 INSPIRE v ČR 7 let poté Jitka Faugnerová CENIA, česká informační agentura životního prostředí Enviro-i-forum Zvolen,
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
1 Přechodná období ČR po vstupu do EU VŠFS – kombinované studium Veřejná správa
Značení ekologických výrobků a služeb Tomáš Popp, ENVIC, o.s.
Informace o životním prostředí ve veřejné správě Legislativní rámec problematiky, služby pro veřejnou správu česká informační agentura životního prostředí.
Ekologický pilíř – celkový přehled
E M A S - Systém environmentálního řízení a auditu Zavádění EMAS na MŽP Porada OVSS
1 Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační infrastruktura a inovační proces v krajích Manfred Hellmich Praha 29. listopadu 2005.
Nařízení č. 1221/2009 EMAS III Revize nařízení č. 761/2001 Pavel Růžička Seminář „Co nového v normách k environmentálnímu managementu? “ MŽP,
1 M.Krčma Ircon, s.r.o. 24. května 2006, Brno Hodnocení životního cyklu a Life Cycle Thinking, vztah k EMAS.
Aktuální situace nejen v oblasti legislativy ÚNMZ
Není značka jako (eko)značka
DOBROVOLNÁ CERTIFIKACE DĚTSKÉ OBUVI PhDr. Vlasta Mayerová Česká obuvnická a kožedělná asociace Praha,
Ekolabeling a ekologicky šetrné výrobky
Ekolabeling a Green marketing Green marketing Východiska green marketingu Východiska green marketingu Vztah sociálně etického marketingu a green marketingu.
Vývoj požadavků na obchodování s elektřinou Ing.Karel Šimeček Seminář SVSE 11/2003.
Jak specifikovat beton a další produkty
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
Hodnocení eko-inovací podle EU ETV TÝDEN VÝZKUMU A INOVACÍ PRO PRAXI, TVIP 2014 Hustopeče ČESKÉ EKOLOGICKÉ MANAŽERSKÉ CENTRUM
DEKRA Automobil a.s. Akademie dopravního vzdělávání Gremiální porada
1 Moderní učitel CZ.1.07/1.3.00/ Vdělávání v oblasti veřejných zakázek dle postupu uvedeného v Příručce pro příjemce Ing. Jan Weigel, lektor VŘ.
Znalostní portál CHEMSAT
Označování výrobků šetrných k životnímu prostředí
1 Ověřování environmentálních technologií (ETV), cesta na zahraniční trhy , Hustopeče ČESKÉ EKOLOGICKÉ MANAŽERSKÉ CENTRUM
1 ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR Inovační potenciál ČR Technologický profil ČR Cena Inovace roku 2011 Pavel Švejda Seminář Inovace a technologie v rozvoji.
1 ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR K čemu slouží Technologický profil ČR pro inovační firmy? Jsme připraveni na zvládnutí inovačních procesů? Pavel Švejda.
Informace o aktuální a připravované legislativě týkající se klasifikace, balení a označování nebezpečných chemických látek a chemických přípravků Ing.
ZÁKON č. 356/2003 Sb. AKTUÁLNÍ STAV
EKOINKUBÁTOR PODNIKOVÁ EKONOMIKA ENVIRONMENTÁLNÍ MANAGEMENT Ing. Eva Štěpánková ESF MU Katedra podnikového hospodářství
DOPL Ň KY STRAVY Ing. Sylvie kršková, Státní zem ě d ě lská a potraviná ř ská inspekce.
ZÁKLADNÍ DIREKTIVY, SMĚRNICE, NORMY V KOŽEDĚLNÉM OBORU PŘED A PO VSTUPU DO EU.
ŽIVELNÍ POHROMY A PROVOZNÍ HAVÁRIE Název opory – Direktivy SEVESO, zákon o prevenci závažných havárií a jejich význam Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC VÁŠ PARTNER PRO BYZNYS INOVACE.
Elektronické kouření Prezentace pro Zdravotnický výbor PS PČR
Regionální potravina. Projekt Regionální potravina podpora malých a středních producentů potravin cílem je představit to nejlepší z potravinářské produkce.
Proces akreditace a certifikace systémů managementu a produktů.
DOPL Ň KY STRAVY Ing. Sylvie kršková, Státní zem ě d ě lská a potraviná ř ská inspekce.
Dobrovolné nástroje jako možná cesta k předcházení vzniku podnikových odpadů Daniel Hájek odbor finančních a dobrovolných nástrojů.
Oblast intervence 3.2 Integrovaného operačního programu
Metodický pokyn k § 23a vodního zákona
Informace z CENIA Jiří Valta ČIŽP.
INTEGROVANÉ POVOLOVÁNÍ SMĚRNICE IPPC: NEJLEPŠÍ POSTUPY
Konstrukční dokumentace
1 Název školy Číslo projektu Název materiálu Autor Tematická oblast
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Lidé, procesy, partnerství
ENVIRONMENTÁLNÍ MANAGEMENT
VY_32_INOVACE_Maslovsky_ Technické požadavky na výrobky
Znění k Zákon má k tomuto datu 54 novel
Lidé, procesy, partnerství
Transkript prezentace:

„Agentura pro ekologicky šetrné výrobky a služby“ Váš pomocník a průvodce na cestě k získání národní ekoznačky „Ekologicky šetrný výrobek / služba“ a nebo ekoznačky EU „Květina“ Petr Saifríd listopad 2007

Ekoznačky - česká a EU

Národní program, mezinárodní souvislosti Národní program, garantovaný Ministerstvem životního prostředí Usnesení vlády ČR z 1993, 2000,2007 ČSN ISO 14024, stanovující zásady Nařízení Evropské komise z let 1992 a 2000, požadavky harmonizace Od roku 2004 právo Agentury udílet ekoznačku EU, intenzivní spolupráce Global Ecolabelling Network, síť významných programů ekoznačení

Národní program, aktuální stav a výsledky Požadavky a kritéria pro hodnocení výrobků a služeb jsou stanoveny pro 53 skupin (kategorií) produktů 198 licencí reprezentujících více než 350 označených výrobků, resp. služeb na našem trhu 89 firem, používajících ekoznačku ale program je živý, toto je aktuální stav, licence i firmy přibývají i ubývají

Nárůsty souhrnně

Program ekoznačení EU Požadavky a kritéria pro hodnocení výrobků a služeb jsou stanoveny pro 25 skupin kategorií produktů Více než 473 licencí označených produktů na trhu EU Nejvíce v Itálii (144), Francii (82), Dánsku (60), Německu (29), Rakousku (25) atd., v ČR je v současné době uděleno 7 certifikátů sedmi společnostem Mostly mentioned idea and answers to these questions.

Proč ekoznačku ? - Ekoznačka přináší spotřebiteli jasnou, garantovanou a srozumitelnou informaci o vlivu produktu, ať už výrobku nebo služby, na jeho zdraví a životní prostředí - Většina obyvatel preferuje nepoškozené životní prostředí, zhruba 50 % ví co ekoznačka znamená a podle průzkumů spotřebitelského chování říká, že upřednostňuje nákup označených výrobků - Nejúspěšnější programy jsou sice podle počtu označených produktů v zahraničí, Německu, Severských státech, Itálii, atd. Ale ČR opravdu nijak nezaostává, a najdou-li se noví zájemci o ekoznačku v nových kategoriích, bude to představovat nejen další výrazné zviditelnění ekoznačky na trhu, ale pomoc při ovlivňování chování spotřebitelů.

Proč ještě ? Vyzýváme firmy: - Zlepšete svůj marketing - Vyplňte mezeru na trhu - Zlepšete svoji image Získejte nové klienty Využijte možnosti ES a odpovědných orgánů pro ekoznačení v jednotlivých členských státech

Kritéria pro mýdla, šampony a vlasové kondicionéry Pro každé ekologické kritérium jsou uváděny zvláštní požadavky na po- suzování a ověřování, pro které je potřeba uvést následující údaje: - Úplné složení výrobku (technický popis obsahu výrobku), včetně známých znečišťujících látek. V popisu musí být uvedena specifikace množství, číslo CAS a název podle INCI. - Upřesnit funkci každé samostatné složky výrobku s uvedením účelu pro který se složka přidává - Materiálový bezpečnostní list / list údajů o výrobku se jmény dodavatelů všech složek A kritéria: Toxicita pro vodní organismy Výrobky škodlivé pro životní prostředí – výrobek nesmí splňovat podmínky klasifikace pro žádnou z R-vět, tzn. vysoce toxický, toxický či škodlivý pro vodní organismy, nebo může vyvolat dlouhodobé nepříznivé účinky ve vodním prostředí

Kritéria pro mýdla, šampony a vlasové kondicionéry Aerobní a anaerobní biologická rozložitelnost Vonné látky Barviva a barvicí činidla Biocidy Složky nebezpečné pro životní prostředí - žádná látka ve složení nesmí být klasifikovaná jako karcinogenní, mutagenní, nebo toxická pro reprodukci - v kritériích jsou výslovně vyloučené a výslovně omezené složky Obaly a obalová úprava – poměr hmotnost / obsah, materiál, označování, dávkování Vhodnost k použití Ve směrnicích stanovujících ekologická kritéria je definována funkční jednotka jako 1 g „aktivního obsahu (AC)“. Jednotka je potom užívána u jednotlivých kritérií vždy v nějakém vztahu k ke stanoveným limitům. Aktivní obsah se definuje jako hmotnost organických složek ve výrobku a vypočítá se na základě úplného složení výrobku.

Poplatky za získání ekoznačky V rámci obou programů ekoznačení, národním i EU je zaveden systém slev pro mikro, malé a střední podniky, podniky, které jsou již držiteli jiné ekoznačky, nebo mají zavedený systém environmentálního řízení EMAS, čistší produkci, resp. certifikaci EMS podle ISO 14001. Informaci o výši registračních, resp. ročních poplatků a možnosti uplatnění slev získáte v Agentuře.

Postup - Obraťte se na Agenturu pro ekologicky šetrné výrobky - Vyžádejte si směrnici, zjistěte, zda jste schopni splnit kritéria - Vyplňte přihlášku, zaplaťte přihlašovací poplatek - Doložte splnění kritérií - Podepište licenční smlouvu

Kontakt na Agenturu Mgr. Adéla Petrová Petr Saifríd CENIA, česká informační agentura životního prostředí Agentura pro ekologicky šetrné výrobky a služby Litevská 8/1174, 100 05 Praha 10 www.ekoznacka.cz Tel: +420 267 225 289, 267 225 269 E-mail: adela.petrova@cenia.cz petr.saifrid@cenia.cz