VY_32_INOVACE_21-08 Pravděpodobnost 8 Podmíněná pravděpodobnost – II.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Daniel Hanzlík Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Advertisements

TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM
Název materiálu: OPAKOVÁNÍ 2. POLOLETÍ - OTÁZKY
Úvod do teorie pravděpodobnosti
AUTOR Mgr.Moravcová Daniela ŠKOLA ZŠ TGM Kutná Hora Datum Ročník DRUHÝ
Pravděpodobnost 11  Zásobník úloh  Opakování, procvičení VY_32_INOVACE_21-12.
Čísla 0 – 100, sčítání a odčítání
Hádanky z ochrany přírody IV VY_32_INOVACE_16 Sada 6
Člověk a příroda Zeměpis Praktický zeměpis Azimutové soutěže ve třídě VY_32_INOVACE_05 Sada 6 Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka.
Tato prezentace byla vytvořena
Teorie pravděpodobnosti
Elektronická učebnice - I
VY_32_INOVACE_ 14_ sčítání a odčítání do 100 (SADA ČÍSLO 5)
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Zdroj: Kombinatorika Zdroj:
Zábavná matematika.
Pravděpodobnost - úvod
VY_32_INOVACE_21-14 Test č.2 Podmíněná pravděpodobnost Nezávislé jevy.
Výuka anglického, německého jazyka a matematiky na středních školách ve třídách s integrovanými žáky se specifickými poruchami učení pomocí informačních.
VY_32_INOVACE_21-01 PRAVDĚPODOBNOST 1 Úvod, základní pojmy.
Práce s buzolou v terénu VY_32_INOVACE_03 Sada 6
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je RNDr. Zdeněk Binar Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
VY_32_INOVACE_21-13 Pravděpodobnost 12
Dělení se zbytkem 8 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Náhoda, generátory náhodných čísel
VY_32_INOVACE_21-06 Pravděpodobnost 6 Zásobník úloh Opakovací lekce.
Binomická distribuce Při zjišťování p je nutné znát:  a) celkový počet možných jednoduchých jevů  b) počet jednoduchých jevů který spadá do jevu/třídy.
Statistika 8. ročník Autorem materiálu je Mgr. Jana Čulíková
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
DĚLENÍ ČÍSLEM 7 HLAVOLAM DOPLŇOVAČKA PROCVIČOVÁNÍ
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Sčítání, odčítání do sta
Téma: ABSOLUTNÍ HODNOTA CELÝCH ČÍSEL 2
VY_32_INOVACE_21-10 TEST č. 1.
Člověk a příroda Zeměpis Praktický zeměpis Určování zeměpisné polohy 1 VY_32_INOVACE_20 Sada 4 Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka.
Pravděpodobnost 10 Binomické rozdělení pravděpodobnosti neboli
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
VY_32_INOVACE_21-03 PRAVDĚPODOBNOST 3 Zásobník úloh.
Pravděpodobnost (pracovní verze). 1. Definice pojmů Jednoduchý/náhodný pokus (simple experiment)  Akt vedoucí k jednomu výsledku - např. hod kostkou,
Slovní úlohy řešené soustavou rovnic
Autor: Jana Buršová.  Permutace s opakováním jsou skupiny o n prvcích vybíraných z n prvků, v nichž se mohou prvky opakovat.
Posloupnosti a jejich vlastnosti (3.část)
Test č.3  Binomické rozdělení pravděpodobnosti VY_32_INOVACE_21-17.
Posloupnosti a jejich vlastnosti (2.část)
POČET PRAVDĚPODOBNOSTI
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Pravděpodobnost. Náhodný pokus.
VY_32_INOVACE_21-04 Pravděpodobnost 4 Geometrická pravděpodobnost.
Statistika 4  Korelace VY_32_INOVACE_ Korelace - teorie.
PRAVDĚPODOBNOST NEZÁVISLÉ JEVY Jevy A,B nazýváme nezávislými, jestliže
ZÁKLADY TEORIE PRAVDĚPODOBNOSTI
Pravděpodobnost 7  Podmíněná pravděpodobnost. Definice  Podmíněná pravděpodobnost náhodného jevu A je pravděpodobnost jevu A, ale v závislosti na dalším.
Kombinatorika, pravděpodobnost, statistika
Pravděpodobnost Petra V., ZL 3. Zadání:  Z 18-ti lístků označených 1-18 vytáhněte náhodně 1 lístek. Jaká je pravděpodobnost, že na vytaženém lístku bude:
SZŠ a VOŠZ Zlín ® předkládá presentaci Kabinet MAT Mgr. Vladimír Pančocha.
Jana Ch. ZL 3. Prezentace o pravděpodobnosti. Máme 16 láhví minerálky. Víme, že v 10 láhvích je PODĚBRADKA a v 6 je ONDRÁŠOVKA. Jaká je pravděpodobnost,
Pravděpodobnost 5  Pravděpodobnost při jevech disjunktních a nedisjunktních VY_32_INOVACE_21-05.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky 1.
Příklad 1 Urči pravděpodobnost získání výhry ve Sportce pro 4 uhodnutá čísla. Řešení: Ve Sportce se losuje 6 výherních čísel ze 49 čísel v osudí. Výherní.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM
Náhodný jev Mějme určitý soubor podmínek. Provedeme pokus, který budeme chtít zopakovat. Pokud opakování pokusu při zachování nám známých podmínek nevede.
Podmíněné pravděpodobnosti
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Matematika Pravděpodobnost
Pravděpodobnost. Náhodný pokus.
Matematika 2. ročník - sčítání a odčítání Název materiálu
Transkript prezentace:

VY_32_INOVACE_21-08 Pravděpodobnost 8 Podmíněná pravděpodobnost – II

Příklad 1 V osudí A je 6 bílých a 7 černých kuliček, v osudí B 6 modrých a 3 červené, v osudí C 4 bílé a 8 červených. Jaká je pravděpodobnost, že z náhodně zvoleného osudí vytáhneme 2 bílé kuličky (jev BK) ?

Příklad 1 Řešení: Pravděpodobnost volby každého osudí je 1/3, tzn. P(A) = 1/3, P(B) = 1/3, P(C) = 1/3. Tah byl proveden z osudí A: 𝑷 𝑩𝑲/𝑨 = 𝟔 𝟐 𝟏𝟑 𝟐 a proto 𝑷 (𝑩𝑲)/𝑨 = 𝟏 𝟑 . 𝟔 𝟐 𝟏𝟑 𝟐

Příklad 1 Tah byl proveden z osudí B: 𝑷 𝑩𝑲/𝑩 = 𝟎 a proto 𝑷 (𝑩𝑲)/𝑩 = 𝟏 𝟑 . 𝟎=𝟎

Příklad 1 Tah byl proveden z osudí C: 𝑷 𝑩𝑲/𝑪 = 𝟒 𝟐 𝟏𝟐 𝟐 a proto 𝑷 𝑩𝑲)𝑨 = 𝟏 𝟑 . 𝟒 𝟐 𝟏𝟐 𝟐 Celková pravděpodobnost je pak dána součtem tří předchozích a platí, že P(BK) = 0, 094.

Příklad 2 V osudí jsou 3 modré a dvě bílé kuličky. Táhneme dvakrát. Jaká je pravděpodobnost vytažení bílé kuličky (jev BK) ve druhém tahu, jestliže a) po prvním tahu kuličku do osudí vrátíme ? b) po prvním tahu kuličku do osudí nevrátíme ?

Příklad 2 Řešení: Jestliže po prvním tahu kuličku vrátíme, je pravděpodobnost tažení bílé ve druhém tahu 𝑷 𝑩𝑲/𝑨 = 𝟐 𝟏 𝟓 𝟏 Jestliže kuličku nevracíme, jsou dvě možnosti:

Příklad 2 Vytažená kulička je modrá ( jev M) s pravděpodobností P(M) = 3/5 a pravděpodobnost vytažení bílé ve druhém tahu P(BK/M) je 2/4 a tedy P((BK)/M) = 3/5 . 2/4 = 0,3

Příklad 2 Vytažená kulička je bílá ( jev B) s pravděpodobností P(B) = 2/5 a pravděpodobnost vytažení bílé ve druhém tahu P(BK/B) je 1/4 a tedy P((BK)B) = 2/5 . 1/4 = 0,1

Příklad 2 Pravděpodobnost vytažení bílé kuličky v případě b) je dána součtem P(B) = 0,3 +0,1 = 0,4.

Příklad 3 Ve třídě je 20 hochů a 8 dívek. Pravděpodobnost, že náhodně vyvolaný hoch umí Ohmův zákon je 55%, pravděpodobnost znalosti Ohmova zákona u dívek je 30%. Jaká je pravděpodobnost, že náhodně vyvolaný žák třídy umí Ohmův zákon ?

Příklad 3 Řešení: Pravděpodobnost vyvolání hocha je 𝑷 𝑯 = 𝟐𝟎 𝟐𝟖 =𝟎,𝟕𝟏, Pravděpodobnost vyvolání dívky je 𝑷 𝑫 = 𝟖 𝟐𝟖 =𝟎,𝟐𝟗,

Příklad 3 Pravděpodobnost P(HOZ) = 55% (hoch umí Ohmův zákon), P(DOZ) = 30% ( dívka umí Ohmův zákon)

Příklad 3 Pravděpodobnost znalosti Ohmova zákona je pak dána součtem P(Z) = 0,71 . 0,55 + 0,29 . 0,3 = 0,48

Děkuji za pozornost Autor DUM : Mgr. Jan Bajnar