Dům zahraniční spolupráce Seminář IPC UK v Praze „Možnosti zahraničních stáží pro doktorandy“ 14. 10. 2014.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
  MOŽNOSTI STUDIA V ZAHRANIČÍ Andrea Klapuchová Dům zahraničních služeb MŠMT Národní agentura pro Evropské vzdělávací programy
Advertisements

Ludvík Eger, FEK ZČU v Plzni
DAAD – stipendia 2014/2015 IC DAAD Prag. Studieren und Promovieren in Deutschland | Seite 2 Dr. Astrid Winter – DAAD Prag od roku 1963 výměna vědeckých.
INFORMAČNÍ SEMINÁŘ Možnosti studia v Asii, Střední a Jižní Americe 4
LLP Comenius Evropská jazyková cena Label Petr Chaluš.
Studium v zahraničí Ing. Hana Rendlová Mgr. Helena Bicanová
Studium v zahraničí Petra Taušl Procházková Markéta Kohoutková
ERASMUS 2012/2013 mobilita studentů Oddělení mobilitních programů Rektorát VUT v Brně Antonínská 1.
Univerzita Karlova v Praze INSPIRACE PRO FREEMOVERS Jak vycestovat do zahraničí „na vlastní pěst“ 4. března 2014 MgA. Stanislav Urbánek.
Fakulta ekonomická ZČU v Plzni Informace pro uchazeče:
Schůze koordinátorů programu SOCRATES/ERASMUS
Možnosti studia v zahraničí pro studenty doktorského studia
Erasmus Info Day – DIFA 2013 Barbara Dostálová (zastupuje Hana Matějková) Institucionální koordinátor programu Erasmus Rektorát JAMU, zahraniční oddělení.
FM EHP /Norska Fond pro podporu spolupráce škol. Norsko.
Program AKTION Česká republika - Rakousko spolupráce ve vědě a vzdělávání Fond pro podporu bilaterální spolupráce ve vzdělávání a vědě v terciárním sektoru.
Představení Domu zahraničních služeb/ Národní agentury pro evropské vzdělávací programy Barbora Nájemníková , Bratislava.
Národní agentura pro evropské vzdělávací programy Národní agentura pro evropské vzdělávací programy.
MOBILITY VĚDECKÝCH PRACOVNÍKŮ A PRACOVNIC Mgr. Libor Daněk Odbor mezinárodní spolupráce ve výzkumu a vývoji MŠMT 2. prosince 2010.
Příležitosti (nejen) studia v zahraničí spravované NAEP.
Comenius - Individuální mobilita žáků Slovensko český tematický monitoring Bratislava, 10. a
Možnosti projektové spolupráce a individuálních stáží Mgr. Katarína Kukurová Norské fondy a fondy EHP Spolupráce škol a stipendia (CZ07)
Najdi na slepé mapě Evropy státy podle zadání
Národní agentura pro evropské vzdělávací programy Národní agentura pro evropské vzdělávací programy.
Dům zahraničních služeb Vypracovala: Eva Jermanová.
Erasmus+ Info Day – DIFA 2014 Hana Matějková Institucionální koordinátor programu Erasmus Rektorát JAMU, zahraniční oddělení Beethovenova.
NOVÉ MOŽNOSTI V PROGRAMECH EU Sněm RVŠ - Praha,
AKADEMICKÁ INFORMAČNÍ AGENTURA a možnosti studia v zahraničí Vypracovala: Eva Jermanová.
Excelence doktorského studia na AF MENDELU pro navazující evropskou vědecko-výzkumnou kariéru CZ.1.07/2.3.00/ Tato prezentace je spolufinancována.
Stipendijní pobyty v zahraničí na základě mezinárodních smluv A AKADEMICKÁ I INFORMAČNÍ A AGENTURA.
Informační schůzka k programu. Erasmus+ Program ERASMUS+ se zaměřuje na spolupráci vysokoškolských institucí a vysokoškolských institucí s podniky. Program.
AKTION Česká republika – Rakousko, spolupráce ve vědě a vzdělávání Helena Hanžlová.
Akademická informační agentura Informace o možnostech studia v zahraničí.
FINANČNÍ MECHANISMY EHP/ NORSKA FOND PRO PODPORU SPOLUPRÁCE ŠKOL.
ZAHRANIČNÍ MOBILITA MOŽNOSTI STUDIA V ZAHRANIČÍ A ZÍSKÁNÍ PRAXE
Možnosti projektové spolupráce a individuálních stáží Mgr. Katarína Kukurová Norské fondy a fondy EHP Spolupráce škol a stipendia (CZ07)
Program Socrates/Erasmus Jana Procáková Petra Veselá Odbor zahraničních vztahů Západočeská univerzita v Plzni.
H. Hanžlová AKTION Česká republika – Rakousko spolupráce ve vědě a vzdělávání Katarína Rašovcová.
Dům zahraničních služeb. Dům zahraničních služeb (DZS)  Příspěvková organizace zřízená Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy České republiky.
Možnosti projektové spolupráce a individuálních stáží Jihočeská univerzita Norské fondy a fondy EHP Spolupráce škol a stipendia (CZ07)
Central European Exchange Programme for University Studies
Zahraniční stáže- Evropské programy
Stipendijní pobyty. Erasmus Mundus Co je to program Erasmus Mundus? Erasmus Mundus ( ) je program zaměřený na podporu spolupráce a mobility v.
Zápatí prezentace1 Informace k organizaci doktorské ho studi a na Ekonomicko-správní fakult ě MU.
1 Visegrad, Norské fondy, veřejná výběrová řízení Mgr. Iva Minaříková.
Zápatí prezentace1 Evropské projekty a jejich podpora na ESF MU v roce 2009 Porada vedení fakulty+ vedoucí kateder předkládá: proděkan pro SaR.
Stáže a stipendia - další programy a možnosti I DZS – Dům zahraniční spolupráce (programy pro mobilitu jednotlivců: CEEPUS, AKTION, Norské fondy a fondy.
FREE MOVERS Fakulta filozofická Mgr. Jana Ovsjanniková, Pavlína Bínová 1.
AIA Akademická informační agentura a možnosti studia v zemích Asie, Afriky a Latinské Ameriky Zpracovala: Eva Jermanová.
AIA Akademická informační agentura Zahraniční stipendia na základě mezinárodních smluv.
Mobility Day MOBILITA STUDENTŮ Co je to Erasmus? Program Erasmus je výměnný studijní program určený vysokoškolským studentům, kteří chtějí.
AIA Akademická informační agentura a možnosti studia v Číně pro zájemce z VŠE Zpracovala: Eva Jermanová.
ODBOR ZAHRANIČNÍCH VZTAHŮ Silvie Doubravská AIA AKADEMICKÁ INFORMAČNÍ AGENTURA.
ORIENTAČNÍ TÝDEN PRO STUDENTY PRVNÍCH ROČNÍKŮ Možnosti studia v zahraničí Mgr. Tomáš Uher Univerzita Karlova Informační, poradenské a sociální centrum.
 Středoevropský výměnný univerzitní program zaměřený na regionální spolupráci univerzit v rámci sítí.  Program má více než 20 letou historii, ČR je.
Informační seminář k projektům, programům a stipendiím pro podporu mezinárodní spolupráce.
MOŽNOSTI STUDIA V ČÍNĚ. Ing. Dana Brázdová Ing. Eva Zamrzlová Ing. Radka Vaváková ODDĚLENÍ ZAHRANIČNÍCH STYKŮ VŠE.
Mobilita studentů na základě bilaterálních smluv, popř. formou „free movers“
ODBOR MARKETINGU A VNĚJŠÍCH VZTAHŮ Mgr. Petra Švambergová FREEMOVERS, STÁŽE A DALŠÍ STIPENDIA.
Mobilita studentů na základě bilaterálních smluv, popř. formou „free movers“
AKTION Česká republika – Rakousko spolupráce ve vědě a vzdělávání Eva Šimková Brno,
Informace o možnostech výjezdů pro studenty doktorského studia
AKADEMICKÁ INFORMAČNÍ AGENTURA a možnosti studia v zahraničí
Mobilita studentů mimo program Erasmus+ financovaná z příspěvku MŠMT)
Univerzita Karlova v Praze Možnosti zahraničních stáží pro doktorandy 14. října 2014 MgA. Stanislav Urbánek.
O ČEM TO DNES MIMO JINÉ BUDE?  CEEPUS AKTION STIPENDIA AIA VISEGRAD FUND DALŠÍ NABÍDKA STIPENDIÍ Odbor zahraničních vztahů, Rektorát Ing. Hana.
Univerzita Karlova v Praze Možnosti zahraničních stáží pro doktorandy 13. října 2015 Mgr. Tomáš Uher.
Informační seminář o zahraničních pobytech a stážích
Informační schůzka k programu
Anglické programy na LF UP
Transkript prezentace:

Dům zahraniční spolupráce Seminář IPC UK v Praze „Možnosti zahraničních stáží pro doktorandy“

KDO JSME Dům zahraniční spolupráce (DZS)  příspěvková organizace MŠMT  zajišťuje mezinárodní spolupráci v oblasti školství a vzdělávání

Dům zahraniční spolupráce (DZS)  administruje programy na základě mezinárodních smluv MŠMT  program EU ERASMUS+ HLAVNÍ ČINNOST

CO NABÍZÍME  zprostředkování stipendijních pobytů v zahraničí  pomoc při získávání grantů na mezinárodní vzdělávací projekty  propagaci českého školství v zahraničí

INFORMACE O NABÍDKÁCH STIPENDIÍ KE STUDIU V ZAHRANIČÍ NA ZÁKLADĚ MEZINÁRODNÍCH SMLUV V PŮSOBNOSTI MŠMT

STIPENDIJNÍ PROGRAMY DZS Akademická informační agentura Akademická informační agentura AKTION ČR – Rakousko AKTION ČR – Rakousko CEEPUS CEEPUS Norské fondy a fondy EHP Norské fondy a fondy EHP

AKADEMICKÁ INFORMAČNÍ AGENTURA

AIA Stipendijní pobyty v zahraničí ● stipendijní pobyty v zahraničí na základě mezinárodních smluv pro studenty veřejných vysokých škol ● stipendia nabízená nadacemi, VŠ, ústavy aj.

AIA Stipendia na základě mezinárodních smluv ● studijní/výzkumné pobyty pro studenty DSP v délce až 1 akademického roku a letní jazykové kursy ● v nabídce je t.č. téměř 40 zemí světa ● nabídka je závislá na uzavření bilaterální smlouvymezi ČR a danou zemí

2015 / 2016 Albánie ● Argentina ● Belgie - Francouzské společenství ● Bulharsko ● Čína ● Egypt ● Estonsko ● Francie ● Chorvatsko ● Itálie ● Izrael ● Japonsko ● KLDR ● Korejská republika ● Litva ● Lotyšsko ● Maďarsko ● Makedonie ● Malta ● Mexiko ● Mongolsko ● Německo ● Peru ● Polsko ● Portugalsko ● Rumunsko ● Rusko ● Řecko ● Slovensko ● Slovinsko ● Španělsko ● Švédsko ● Švýcarsko ● Ukrajina ● Vietnam

AIA Podmínky pro uchazeče o stipendium aktivně ● je nutné aktivně si vyhledat zahraniční VŠ v souvislosti se svým studijním oborem ● podmínky, délka pobytu, počet míst apod. vyplývají z příslušné bilaterální smlouvy

AIA Stipendium ● výše stipendia je různá pro jednotlivé země ● obecně platí, že stipendium by mělo pokrýt životní náklady i školné ● úhrada cestovného je ve většině případů zajištěna ze strany ČR

AIA – Výběrová řízení Možnost pro všechny uchazeči ze všech veřejných VŠ v ČR se hlásí prostřednictvím AIA výběrová komisenominace provádí výběrová komise (zástupci zahraničního partnera a pracovníci MŠMT, příp. i odborníci z dalších institucí)

AIA – Rozpis kvót Místa pro VŠ ● MŠMT přiděluje určitá místa pro daný akademický rok jednotlivým VŠ ● uchazeči z těchto VŠ se hlásí prostřednictvím svých rektorátů rozhoduje škola ● o nominacích svých uchazečů rozhoduje škola

AIA – Jak se přihlásit ● žádosti se podávají v akademickém roce, který předchází roku plánované realizace stipendijního pobytu ● termíny odevzdání přihlášek do jednotlivých zemí jsou zveřejňovány na začátku akademického roku

Adresa: Adresa: DZS – AIA Na Poříčí 1035/ Praha 1 Kontaktní osoby: Kontaktní osoby: Mgr. Eva Jermanová Karla Benešová Web: Web: AIA – KONTAKTNÍ ÚDAJE:

AKTION ČESKÁ REPUBLIKA – RAKOUSKO spolupráce ve vědě a vzdělávání

PROGRAM AKTION PODPORUJE: studijní pobyty studijní pobyty projekty spolupráce projekty spolupráce mezi VŠ pracovišti obou zemí letní jazykové a odborné školy letní jazykové a odborné školy  1-3týdenní kurzy pořádané v ČR

pro přípravu disertační práce (1-5 měsíců) věková hranice: 35 let AKTION – NABÍDKA STIPENDIÍ:

občané zemí:  EU  Evropského hospodářského prostoru  Švýcarska  zapsáni k řádnému studiu,  příp. zaměstnáni na veřejné VŠ v ČR AKTION – CÍLOVÁ SKUPINA

online: Přílohy Přílohy žádosti o stipendium:  doporučení pedagogů domácí VŠ  příslib přijetí od potencionálního rakous. školitele  DS za ukončené VŠ studium + Transcript of Records  evidenční formulář v čj AKTION – ŽÁDOST O STIPENDIUM

na základě online žádosti; nekoná se pohovor výsledky výběrového řízení do 6 týdnů od podání žádosti zveřejněné na webu: AKTION – VÝBĚROVÉ ŘÍZENÍ

AKTION – STIPENDIJNÍ POBYT měsíční výše stipendia:  studenti: 940 € ubytování zajištěno přes OeAD-GmbH studenti z ČR osvobozeni od poplatků za studium

PG studenti: pouze na zimní semestr pouze na letní semestr AKTION TERMÍNY PODÁVÁNÍ ŽÁDOSTÍ

mezi VŠ pracovišti obou zemí všechny vědní obory podpora na 1 rok, možné prodloužení priority:  podpora projektů menšího rozsahu  rozvoj nové spolupráce i rozvoj stávající  zapojení vědeckého dorostu  vyhlídky na pokračování v r. programů EU AKTION - PROJEKTY SPOLUPRÁCE

AKTION - PODPOROVANÉ AKTIVITY spolupráce ve výuce společné zpracování skript a učebnic přednášky hostujících profesorů příprava programů pro udělování dvojích diplomů vědecké exkurze studentů spolupráce ve vědě společné bilaterální vědecké akce - sympozia, kongresy

AKTION – NÁVRH PROJEKTU jeden společný návrh projektu v NJ/AJ jeden společný návrh projektu v NJ/AJ termíny pro podávání: termíny pro podávání:   

Adresa: Adresa: DZS – AKTION ČR – Rakousko Na Poříčí 1035/ Praha 1 Kontaktní osoby: Kontaktní osoby: Ing. Helena Hanžlová PhDr. Martina Hamplová Web: Web: AKTION – KONTAKTNÍ ÚDAJE:

CEEPUS C ENTRAL E UROPEAN E XCHANGE P ROGRAM FOR U NIVERSITY S TUDIES

CEEPUS ● středoevropský výměnný meziuniverzitní program zaměřený na spolupráci v rámci tematických sítí VŠ ● 16 zapojených zemí střední a jihovýchodní Evropy

CEEPUS – ZAPOJENÉ ZEMĚ Albánie Bosna a Hercegovina Bulharsko Černá Hora Česká republika Chorvatsko Maďarsko Makedonie Moldavsko Polsko Rakousko Rumunsko Slovensko Slovinsko Srbsko Univerzity Priština, Prizren (Kosovo)

CEEPUS – NABÍDKA STIPENDIÍ ● pro PG studenty (zejména prezenčního studia)  krátkodobá výzkumná stipendia (1 – 2 měsíce)  semestrální stipendia (3 měsíce a více )

CEEPUS – STIPENDIUM ● cestovné (jízdenky, letenky) hradí vysílající VŠ ● pobytové stipendium dle sazebníku dané země hradí hostitelská strana a vyplácí ho zpravidla vysoká škola nebo NCO ● sazebníky dostupné na

CEEPUS – ŽÁDOST O STIPENDUM sítě CEEPUS ● zjištění, zda je katedra zapojena do některé sítě CEEPUS (zahr./studijní oddělení VŠ, NCO) ● žádost se podává online na (nutná registrace) ● oslovení kontaktní osoby univerzitní sítě za účelem výběru cílové země, univerzity a zvolení délky pobytu ● předložení vyplněné žádosti

CEEPUS TERMÍNY PODÁVÁNÍ ŽÁDOSTÍ ● ● na ZS v rámci sítí VŠ ● ● na LS v rámci sítí VŠ ● ● na individuální mobilitu „freemovers“ na LS

Adresa: Adresa: DZS – CEEPUS Na Poříčí 1035/ Praha 1 Kontaktní osoby: Kontaktní osoby: Mgr. Jan Trnka Web: Web: CEEPUS – KONTAKTNÍ ÚDAJE:

NORSKÉ FONDY A FONDY EHP SPOLUPRÁCE ŠKOL A STIPENDIA (CZ07)

NORSKÉ FONDY A FONDY EHP ● přispívají ke:  snižování socio-ekonomických rozdílů v Evropě  posilování bilaterálních vztahů mezi ČR a donorskými státy ● donorské státy: Island, Lichtenštejnsko, Norsko

Norské fondy a fondy EHP Jak se zapojit? ● přihlásit se do projektu mobilit domovské VŠ ● individuálně podat žádost o grant na DZS

Podporované aktivity – Projekty mobilit Studentské mobility – PG studenti studijní pobyty (3 – 10 měsíců, obvykle na 1 semestr) krátkodobé výzkumné pobyty (2 týdny – 2 měsíce) odborné vzdělávání v rámci instituce nebo v podnicích (2 týdny – 2 měsíce) povinné přílohy: Letter of Acceptace + Letter of Recommendation + potvrzení o studiu

Finanční podmínky Projekty mobilit – individuální stáže Min. výše grantu : CZK Max. výše grantu na pobytové náklady: 1.Norské fondy: max CZK + cestovné 2.Fondy EHP: max CZK + cestovné

INDIVIDUÁLNÍ STÁŽE PRO PG STUDENTY ● pro studenty prezenčního doktorského studia Typy pobytů ● studijní pobyt (max. 10 měsíců) ● krátkodobý výzkumný pobyt (2 týdny a ž 2 měsíce) povinné přílohy: Letter of Acceptace + Letter of Recommendation + potvrzení o studiu

Finanční podmínky Individuální stáže Min. výše grantu : CZK Max. výše grantu na pobytové náklady: 1.Norské fondy: max CZK + cestovné 2.Fondy EHP: max CZK + cestovné

Norské fondy a fondy EHP Jak se zapojit? ● přihlásit se do projektu mobilit domovské VŠ ● individuálně podat žádost o grant na DZS žádosti se podávají v elektronické podobě prostřednictvím IS CEDR – nutná registrace žádosti se podávají v AJ

AKTUÁLNÍ VÝZVY II.Výzva 2014B – Norské fondy a fondy EHP období pro předkládání žádostí: od 26. srpna 2014 do 29. října 2014 podporované aktivity:  Projekty mobilit a stáže Projekty mobilit Mobilita pracovníků ve vzdělávání Mobilita studentů  Projekty institucionální spolupráce více informací na: fondy-ehp/ fondy-ehp/

NORSKÉ FONDY A FONDY EHP KONTAKTNÍ ÚDAJE: Kontaktní osoby: Mgr. Katarína Kukurová Bc. Tereza Čechová Ing. Markéta Dědová Web: Web:

KDE SÍDLÍME Na Poříčí 1035/4 Praha 1 tramvajová zastávka Náměstí republiky

Děkujeme za pozornost!