Relační databáze.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
© 2000 VEMA počítače a projektování spol. s r. o..
Advertisements

Přednáška č. 1 Úvod, Historie zpracování dat, Základní pojmy
Přednáška č. 3 Normalizace dat, Datová a funkční analýza
Databáze.
Microsoft Office Access
DATABÁZOVÉ SYSTÉMY Ing. Roman Danel, Ph.D.
 Informací se data a vztahy mezi nimi stávají vhodnou interpretací pro uživatele, která odhaluje uspořádání, vztahy, tendence a trendy  Existuje celá.
Přednáška č. 5 Proces návrhu databáze
Výpočetní technika Akademický rok 2006/2007 Letní semestr Mgr. Petr Novák Katedra informatiky a geoinformatiky FŽP UJEP
SQL Lukáš Masopust Historie  Předchůdcem databází byly papírové kartotéky  děrný štítek  1959 konference  1960 – vytvořen jazyk COBOL.
SQL Lukáš Masopust Historie  Předchůdcem databází byly papírové kartotéky  děrný štítek  1959 konference  1960 – vytvořen jazyk COBOL.
Martin Kirschbaum 4.A,  určitá uspořádaná množina informací (dat) uložená na paměťovém médiu  Databázový program - umožňuje tvořit, editovat,
1IT Relační datový model
Databáze Jiří Kalousek.
Databázové systémy Štěpán Šípal.
Databáze Úvod.
Analýza informačního systému
Databázové systémy II Přednáška č. 8 – Pohledy (Views)
Tabulkový procesor.
D ATOVÉ MODELY Ing. Jiří Šilhán. D ATABÁZOVÉ SYSTÉMY Patří vedle textových editorů a tabulkových kalkulátorů k nejrozšířenějším představitelům programového.
Školení správců II. Petr Pinkas RNDr. Vít Ochozka.
DATOVÉ MODELY (c) Tralvex Yeap. All Rights Reserved.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
1IT D OTAZOVACÍ JAZYKY V RELAČNÍCH DATABÁZÍCH Ing. Jiří Šilhán.
Konceptuální návrh databáze
Vypracoval: Ondřej Dvorský Třída: VIII.A
Vytvořil: Robert Döring
Historie databází, jejich význam a základní pojmy
KIV/ZIS cvičení 6 Tomáš Potužák. Pokračování SQL Klauzule GROUP BY a dotazy nad více tabulkami Stáhnout soubor studenti_dotazy_sql.mdb.
Informatika pro ekonomy II přednáška 10
Databázové systémy Přednáška č. 4 Proces návrhu databáze.
Aplikační programy, programovací jazyky, formáty datových souborů
Databázové systémy I Cvičení č. 6 Fakulta elektrotechniky a informatiky Univerzita Pardubice 2013.
Úvod do MS ACCESS Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jiří Novák.
DATABÁZOVÉ SYSTÉMY. 2 DATABÁZOVÝ SYSTÉM SYSTÉM ŘÍZENÍ BÁZE DAT (SŘBD) PROGRAM KTERÝ ORGANIZUJE A UDRŽUJE NASHROMÁŽDĚNÉ INFORMACE DATABÁZOVÁ APLIKACE PROGRAM.
Analýza infromačního systému. Matice afinity ISUD matice – Insert (vkládání dat) – Select (výběr dat) – Update (aktualizace dat) – Delete (vymazání dat)
Databázové modelování
Databázové systémy Relační model.
Access Vysvětlení pojmu databáze - 01
Databáze teorie.
Databáze Lokální systémy a SQL servery VY_32_INOVACE_7B10.
Databázové systémy Informatika pro ekonomy, př. 18.
Databáze velké množství dat pevně dané struktury
Databáze v OpenOffice.org BASE
Analýza informačního systému. Podrobně zdokumentovaný cílový stav Paramentry spojené s provozem systému – Cena – Přínosy – Náklady a úspory – …
Databáze v OpenOffice.org
Databázové systémy Datové modely.
Univerzita třetího věku kurz Znalci Databáze 1.
Databázové systémy Úvod, Základní pojmy. Úvod S rozvojem lidského poznání roste prudce množství informací. Jsou kladeny vysoké požadavky na ukládání,
DATABÁZE.
24 Používání relačních databází (základní pojmy a principy z oblasti relačních databází, struktura databáze,oblasti použití relačních databází, vkládání.
Úvod do databází zkrácená verze.
Tabulkové editory © Tabulkové editory slouží k: vytváření a úpravě tabulek na rozdíl od textových editorů jsou tabulky v těchto editorech aktivní,
● Databaze je soubor dat,slouží pro popis reálného světa(např.evidence čkolní knihovny..) ● Relační databaze je databáze založená na relačním modelu.
Databáze ● úložiště dat s definovaným přístupem ● typy struktury – strom, sekvence, tabulka ● sestává z uspořádaných záznamů ● databáze – struktura – záznam.
Databáze MS ACCESS 2010.
Druhy aplikačních programů – rozdělení podle účelu 1
Software Počítače - rozdělení podle účelu
Ukládání dat biodiverzity a jejich vizualizace
Vlastnosti souborů Jaroslava Černá.
NÁZEV ŠKOLY:SOŠ Net Office, spol. s r.o. Orlová Lutyně
Výpočetní technika Akademický rok 2008/2009 Letní semestr
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
Z3104 Geodatabáze úvod.
SOFTWARE II Aplikační software.
Z3104 Geodatabáze úvod.
Informatika pro ekonomy přednáška 8
Vytvoření formuláře Access (11).
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary
Praktický modul - zadání
Transkript prezentace:

Relační databáze

Pojem databáze Informací se data a vztahy mezi nimi stávají vhodnou interpretací pro uživatele, která odhaluje uspořádání, vztahy, tendence a trendy Existuje celá řada definicí databáze jako úložiště informací, které je udržováno v čase a v počítačové zpracovatelné formě Databáze – sdílená kolekce logicky souvisejících dat i s popisem své datové struktury, organizovaná pro optimální manipulaci s perzistentními daty a získávání informací pro potřeby informačního systému

Charakteristiky dat v databázích •Perzistence (trvalost) •Velké množství dat •Správnost a nerozpornost dat (odhalování chyb v datech, kontrola integrity dat) •Spolehlivost (po poruše počítače je možno data zrekonstruovat) •Sdílení (s daty pracuje více uživatelů) •Bezpečnost (možnost omezení přístupu k datům, stanovení rolí) •Integrace (spojení několika pohledů do datové strukrury) •Konzistence (data uložená i na více místech musí mít stále stejnou hodnotu)

Použití databází •Informační systémy s databázovými aplikacemi (bankovnictví, katalogy, knihovny, sklady, doprava…) •Multimediální databáze (texty, obrázky, zvuky, video) •Geografické informační systémy (GIS – data ve formě map) •Podnikové systémy pro podporu analýzy, řízení a rozhodování, využívající technologii datových skladů a možností dolování dat (data minig) •Komerční obchodování na internetu •Řízení podnikových procesů (workflow)

Relační databáze -je databáze založená na relačním modelu. Často se tímto pojmem označuje nejen databáze samotná, ale i její konkrétní softwarové řešení. -je založena na tabulkách, jejichž řádky obvykle chápeme jako záznamy a eventuálně některé sloupce v nich (tzv. cizí klíče) chápeme tak, že uchovávají informace o relacích mezi jednotlivými záznamy v matematickém slova smyslu.

Tabulky Základem relačních databází jsou databázové tabulky. Jejich sloupce se nazývají atributy nebo pole, řádky tabulky jsou pak záznamy. Atributy mají určen svůj konkrétní datový typ - doménu. Řádek je řezem přes sloupce tabulky a slouží k vlastnímu uložení dat. Konkrétní tabulka pak realizuje podmnožinu kartézského součinu možných dat všech sloupců - relaci.

Primární klíč Primární klíč je jednoznačný identifikátor záznamu, řádku tabulky. Primárním klíčem může být jediný sloupec či kombinace více sloupců tak, aby byla zaručena jeho jednoznačnost. Pole klíče musí obsahovat hodnotu, tzn. nesmí se zde vyskytovat nedefinovaná prázdná hodnota NULL.

Cizí klíč Dalším důležitým pojmem jsou nevlastní/cizí klíče. Slouží pro vyjádření vztahů, relací, mezi databázovými tabulkami. Jedná se o pole či skupinu polí, která nám umožní identifikovat, které záznamy z různých tabulek spolu navzájem souvisí.

Základní operace v databázi •Vložení informací o nové knize (INSERT) •Odstranění informací o vyřazení knize (DELETE) •Oprava údaje u existující položky (UPDATE) •Dotaz na výběr knihy s určitou vlastností (SELECT)

Základní typy objektů databáze •TABULKY •FORMULÁŘE •DOTAZY •SESTAVY

Programy ke zpracování databází •Jednoduchou databází je již tabulka v tabulkovém procesoru (třídění a vyhodnocování menšího množství dat) •Databázové systémy, které jsou součástí kancelářských balíků (Microsoft Office Access, OpenOffice.org BASE – snadná tvorba sestav, formulářů atd.) •SQL databáze (určeny ke zpracování velkého množství dat

Zdroje cs.wikipedia.org http://spock.blog.cz/0905/7-relacni-databaze-relace-typy-vyuziti-a-realizace PDF dokument : Autor : Jaroslav Zavadil Název : Databáze v OpenOffice.org