Hromadná kampaň (např.DUHA, aukce) Kontinuální obchodování

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
DLOUHODOBÉ KONTRAKTY PRO VELKÉ ZÁKAZNÍKY Společný seminář SVSE a Skupiny ČEZ 15. května 2008 Praha ČEZ Prodej, s.r.o. generální ředitel ČEZ Prodej, s.r.o.
Advertisements

Vztah distribuční společnosti a Zákazníka po otevření trhu se zemním plynem Ing.Milan Kajtman člen představenstva Jihočeské plynárenské a.s. 1.
Jihomoravská plynárenská, a.s.
Soulad připravované legislativy ČR s legislativou EU, další očekávaný vývoj Ing. Vladimír Štěpán, ENA s.r.o. prosinec 2004
SOUČASNÁ OBCHODNÍ NABÍDKA Martin Polák senior specialista prodeje ZP, ČEZ Prodej, s.r.o. Praha, 3. června 2010.
Tvorba cen v maloobchodě
TRH S ELEKTŘINOU TRH S ELEKTŘINOU E URO E NERGIE CZ, spol.s r.o. E URO E NERGIE CZ Pokyny pro ovládání prezentace: Pokyny pro ovládání prezentace: Prezentace.
První zkušenosti ze vstupu ČR do EÚ Dopady na energetiku a průmysl Pohled ERÚ konference AEM 14. a 15. září 2005 Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Transparentní stanovení ceny elektrické energie v České republice Martin Říman (MPO) Petr Koblic (BCPP) Jiří Šťastný (OTE)
Seminář KOMTERM, 21. duben 2010 Dipl. - Ing. Roman Baláž, MBA Generální ředitel SPP CZ, a.s. 1 Bezpečnost dodávek – nevyhnutná podmínka zákazníka.
PDS - způsob předávání dat Operátorovi trhu Jednání s provozovateli LDS Miroslav Řehoř.
10. září 2008 Situace na evropském trhu s elektrickou energií David Kučera Generální sekretář Energetické burzy Praha.
První zkušenosti s aplikací novely energetických zákonů a vyhlášek Role ERÚ v novelizované energetické legislativě seminář AEM , Brno Josef.
Pavel Štorkán předseda burzovní komory Českomoravské komoditní burzy Kladno Sdružení tajemníků městských a obecních úřadů ČR Špindlerův Mlýn 24. října.
Představení Energetické burzy Praha
P3 - Marketingový plán „Jsou tři typy firem: ty, které předvídají, ty které reagují na podněty, a ty, které se diví tomu, co se stalo.“ Které jsou nejúspěšnější?
Vliv energetické koncepce na obchodníka s energiemi Dr. Tomáš Křížek Ekonomický ředitel.
Rozvoj „Trhu OTE“ Kamil Rudolf Praha „Trh OTE“ = ??? „Trh OTE“ = veškeré registrované nákupy nebo prodeje elektřiny v systému OTE; min. jedna.
Plynárenství v evropském kontextu Situace na trhu s plynem ČR Možnosti odběratelů při výběru dodavatele Ing. Vladimír Štěpán, ENA s.r.o. 8. březen 2007.
0 Jak ovlivňuje členství v EU obchodování s elektřinou v ČR Seminář AEM Praha, 8-9. září 2004 Jan Kanta.
EURO Gas Business Breakfast Plynárenství před a po otevření trhu z pohledu distributora plynu Ing. Josef Kastl President, Česká plynárenská unie Praha,
Vývoj trhu s elektřinou v Evropě z pohledu provozovatele přenosové soustavy Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
Novinky z provozu ČEPS Dopad novelizace vyhl.373/02 Sb Ing. Pavel Šolc, ČEPS.
25. srpna EUro Finance Consulting EUFC CZ s.r.o. Analýza celkové energetické spotřeby Libereckého kraje Liberec, 25. srpna 2009.
Otevírání trhu s elektřinou základní pravidla a informace
1 Cenová úroveň roku 2006, očekávaný vývoj cen silové elektřiny v roce 2007, aktuality Asociace Energetických Manažerů Partyzánská 7, 170.
1 Přehled situace, dopad změn pro rok 2009 na odběratele, cenové srovnání dostupných evropských zemí Zdeněk K Á N S K Ý ENA s.r.o. listopad 2008
1 Cenová úroveň roku 2005, vývoj cen pro OZ Asociace Energetických Manažerů Partyzánská 7, Praha 7 Sdružení velkých spotřebitelů energie.
Vývoj požadavků na obchodování s elektřinou Ing.Karel Šimeček Seminář SVSE 11/2003.
Očekávaný vývoj trhu s elektřinou v kontinentální Evropě Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
SVATOMARTINSKÁ KONFERENCE 11. – 12. LISTOPADU 2010 ODBOR VÝROBY A SLUŽEB.
Evropská energetická burza European Energy Exchange (EEX) Dr
1 Brno, Ing. Petr Fajmon Dopady liberalizace a legislativních změn na JMP,a.s.
Práce operátora trhu – roční zkušenost Ing. Miroslav Marvan Seminář AEM „Otevření trhu s elektřinou – první rok zkušeností a jak dále“ 5. března 2003.
Strana 1 RM-SYSTÉM tradice, jistota a spolehlivost Investiční příležitosti pro drobné investory Jan Sochor Předseda představenstva RM-SYSTÉM,
1 Cenová úroveň roku 2004, vývoj cen pro OZ Asociace Energetických Manažerů Partyzánská 7, Praha 7 Sdružení velkých spotřebitelů energie.
Milan Cerman předseda představenstva AKCENTA CZ, a. s.
Liberalizace energetiky a její vliv na PRE
Ing.K.Šimeček Stav otvírání trhu s energií v ČR z pohledu SVSE Září 2002.
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Vliv novelizované legislativy na činnost OTE Miroslav Marvan IX. jarní konference energetických manažerů Poděbrady 15.března 2005.
Typové diagramy dodávek – současný stav, praktická aplikace Ing
MARKETINGOVÝ MIX.
Asociace energetických manažerů a Sdružení velkých spotřebitelů Ing. Aleš Valla Obchodní ředitel MORAVIA ENERGO, a.s. Nová pravidla vyhodnocování odchylek,
Obchodování s elektřinou v ČR a vývoj po vstupu do EU Miroslav Marvan Konference AEM Česká energetika po vstupu do EU 8. září 2004.
Předpokládaná funkčnost trhu s elektřinou v roce 2005 Ing. Miroslav Marvan Asociace energetických manažerů Praha 14. dubna 2004.
Liberalizace trhu z elektřinou a plynem má být prostředkem k dosažení větší konkurenceschopnosti evropského průmyslu, ne cílem za který je často vydávána.
1 Cenová úroveň roku 2003, vývoj cen pro OZ 1. a 2. etapy otevírání trhu, problematika LDS – stručné shrnutí a úvod dalšího bloku Asociace Energetických.
ČESKÝ TRH S ELEKTŘINOU BUDE OD PLNĚ LIBERALIZOVÁN
Komentář ERÚ k cenovým rozhodnutím, kterými se stanovují ceny plynu, tepla, elektřiny a souvisejících služeb seminář AEM , Praha Josef Fiřt.
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Asociace energetických manažerů Brno, 20. září 2004 Energetický zákon ELEKTROENERGETIKA A TEPLÁRENSTVÍ Ladislav Havel © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
PRODEJ PROSTŘEDNICTVÍM BURZY Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky z pohledu dominantního výrobce Seminář Praha Luděk Horn, ředitel sekce.
HLAVNÍ ČINNOST Hlavní činností společnosti je obchod s elektřinou a provoz energetických zdrojů. Vyrábíme teplo. Zajišťujeme komplexní dodávky energií.
Pozice provozovatele LDS a obchodníka s energií při uplatnění na tuzemském a na evropském trhu Ing. Bohuslav Bernátek Praha
Novela Energetického zákona změny a zkušenosti v oblasti elektroenergetiky a teplárenství Brno Ing. Josef Snítilý © 2005 Ministerstvo průmyslu.
TRH A TRŽNÍ MECHANISMUS Kolektiv žáků 4.I. Nabídka Nabídka je ekonomický pojem vyjadřující objem výstupu výroby, které chce vyrábějící subjekt na trhu.
Pohled nezávislého výrobce na trh s elektřinou v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Poděbrady
Fungování energetických trhů v EU a ČR Dopady chystaných změn energetických koncepcí na energetiku a její zákazníky 1. listopadu 2012 Ing. Jiří Bis.
Obsah Marketingový mix Marketingový mix obchodníka Nákupní marketing.
Pražská energetika, a. s. Fungování energetických trhů Ohrožení a příležitosti z pohledu PRE Žofín
Pražská energetika, a. s. FUNGOVÁNÍ ENERGETICKÝCH TRHŮ Žofín
EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy 1 Ceny a tarify v odvětví elektroenergetiky v roce 2013 Závěrečný koordinační seminář EGÚ.
Fungování energetických trhů v ČR a EU
Obsah prezentace Požadavky u kterých dochází ke změně v procesu
Webové portály účastníků energetického trhu
Webové portály LDS/MDS
Vývoj trhu s elektřinou v ČR versus působení velkých hráčů
Prezentace společnosti CONTE spol. s r.o.
Transkript prezentace:

KONTINUÁLNÍ OBCHODOVÁNÍ PRG-ZPD008-20041008-11373P1C KONTINUÁLNÍ OBCHODOVÁNÍ Bohumil Mazač generální ředitel ČEZ Prodej, s.r.o.

Hromadná kampaň (např.DUHA, aukce) Kontinuální obchodování PRG-ZPD008-20041008-11373P1C ČESKÝ A STŘEDOEVROPSKÝ TRH SE MĚNÍ A PŘECHÁZÍ OD KAMPAŇOVÉHO KE KONTINUÁLNÍMU OBCHODOVÁNÍ Regulovaný trh Hromadná kampaň (např.DUHA, aukce) Kontinuální obchodování 2002 2008 Základní charakteristiky cenotvorného mechanismu v daném období regulace trhu - veškeré ceny stanovovány výměrem MPO ČR, MF ČR, posléze ERÚ trh nebyl unbundlovaný - vyhlašovány ceny jak pro distribuci, tak i pro „silovou elektřinu“ Duhová kampaň - jedna roční kampaň na ucelenou produktovou řadu prodej speciálních produktů neprodej v době mimo období kampaně prodej bílé elektřiny - možnost tvarování diagramu, ale omezující spotový trh v ČR kontinuální obchodování trvalá likvidita funkční spotový trh transparentní obchodní místa - EBP, OTC brokeři, v případě potřeby veřejné aukce Způsob kontraktace pro rok 2008 přinese na trh ČR vyšší míru likvidity trhu v každé době, tj. schopnost rychleji optimalizovat svou pozici a vyšší míru transparentnosti.

POSTUP OTEVÍRÁNÍ TRHU S ELEKTŘINOU V ČR V ČÍSLECH PRG-ZPD008-20041008-11373P1C POSTUP OTEVÍRÁNÍ TRHU S ELEKTŘINOU V ČR V ČÍSLECH Výhody liberalizace – nižší náklady, lepší služby možnost volby dodavatele vede ke vzniku dodavatelů s nižšími náklady obsluhy, s širší nabídkou produktů šitých na míru, se vstřícnějším prodejním přístupem a s rychlejší a komfortnější zákaznickou obsluhou Rizika liberalizace – nekalá konkurence nesolidní obchodníci nabízí elektřinu nekrytou dodávkami falešní zprostředkovatelé nabízejí slevy bez dohody s dodavateli agenti nabízí zákazníkům dodávku ve sdružení s jinými, smlouvy však nedojednají zdroj: ERÚ, roční zpráva o provozu ES ČR 2005. Počet odběrných míst (odběratelů)

Energetická Burza Praha PRG-ZPD008-20041008-11373P1C ČEZ NEPOČÍTÁ DO BUDOUCNA S REALIZACÍ VELKOOBCHODNÍCH AUKCÍ, HODLÁ PRODAT ELEKTŘINU NA ROK 2008 PROSTŘEDNICTVÍM EBP PRODEJ NA ROK 2008 - ZÁKLADNÍ VARIANTA hlavní prodejní místo EBP obchodované produkty - Rok, Kvartál,Měsíc - Pásmo, Špička ČEZ nepředpokládá přímé roční dodávky na zahraniční trhy a hodlá prodat vlastní elektřinu na trhu ČR prostřednictvím EBP Energetická Burza Praha Screeny, brokeři Aukce 1 Aukce 2 Aukce X leden únor březen duben květen červen červenec srpen září říjen listopad prosinec ZÁLOŽNÍ VARIANTA bude uplatněna pouze v případě zpoždění nebo nízké likvidity EBP série aukcí na výše uvedené produkty v období červenec až listopad 2007

PRG-ZPD008-20041008-11373P1C ČEZ DODÁ ELEKTŘINU VLASTNÍM ZÁKAZNÍKŮM PROSTŘEDNICTVÍM SVÉ DCEŘINÉ SPOLEČNOSTI ČEZ PRODEJ ZA CENY DOSAŽENÉ NA EBP 100 % ČEZ, a. s., dodává svým zákazníkům elektřinu prostřednictvím dceřiné společností ČEZ Prodej, s.r.o. ČEZ Prodej nemůže aktivně obchodovat na trhu s ČEZ, a. s., neboť takové obchody v rámci skupiny ČEZ by mohly být cenotvorné pro trh a taková situace by nevedla k transparentní a nezávislé cenotvorbě. Proto elektřina dodaná vlastním zákazníkům bude zobchodována ve vazbě na EBP nepřímo, tj. nevstoupí do burzovních objemů, ale předací cena bude plně určena výslednou cenou burzy. Ostatní ČEZ Prodej výroba ČEZ

PRG-ZPD008-20041008-11373P1C PRAŽSKÁ ENERGETICKÁ BURZA SE PŘÍMO NEDOTÝKÁ ZÁKAZNÍKŮ, STANE SE ROZHRANÍM MEZI VÝROBOU A OBCHODEM S ELEKTŘINOU ceny ČEZ Prodej pro koncové zákazníky budou reagovat na aktuální vývoj cen na burze pro zákazníky na hladině NN využívající ceníky se ve své podstatě nic měnit nebude shodné produkty ceník platný na období jednoho roku pouze konečná cena bude odvozena od vývoje ceny na burze výrazné změny budou v segmentu velkoobchodních zákazníků ocenění diagramu zákazníka bude na základě aktuální ceny na burze nabídka bude časově omezená - předpokládaná doba nabídky je 14 dní ČEZ Prodej nemůže být pro zákazníky garantem nejlepšího nákupu v čase s ohledem na časové omezení nabídek bude potřeba, aby se rozhodovací/schvalovací proces na straně zákazníka výrazně zrychlil