Vrcholný středověk SPOLEČNOST.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
STŘEDOVĚKÁ MĚSTA V 11.a 12.století města nabývají na významu, důležitá ekonomická, kulturní a politická role Měšťané (obyvatelé měst) – různá práva a privilegia.
Advertisements

ZA VLÁDY PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ
Česká společnost se učí podnikat
Rozvitý středověk Život na vesnici.
Rozvitý středověk Život na venkově
Život na středověkém hradě, ve středověké vesnici i městě
VY_32_Inovace_ICT2.4_3-52 Anotace
Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006
Středověká vesnice Kdy vznikla vesnice, ve které bydlíte?
Karolína Jánská, tercie A
Středověká Města Šárka Papoušková 2.B.
Vznik měst a jejich význam
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 7. ročník Předmět: dějepis Autor: Jakub Komrska Základní škola.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Městská kolonizace Hanzovní města
Struktura středověké společnosti
PhDr. Miroslava Poláková, Ph.D.
VRCHOLNÝ STŘEDOVĚK Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o vrcholném středověku a jeho charakteristice.
ZEMĚDĚLSTVÍ ve vrcholném středověku
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Všeználek vypravuje o středověku.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
jméno autora Mgr. Lenka Čechová název projektu
Vrcholný středověk.
Středověká města Města = místa příhodná k obchodování, podnikání, usídlení - v Čechách a na Moravě byla zakládána od 13. století - vznikala na - křižovatkách.
* KOLONIZACE= osídlování nových území
Města ve středověku Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu
SZŠ a VOŠZ Zlín Zdravotnický asistent, první ročník Kapitoly z českých a světových dějin Rozvinutý středověk - města Autor: Mgr. Jan Slovák Vytvořeno:
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Velká řecká kolonizace
Středověk, gotický sloh
VY_12_INOVACE_85 Pro žáky 7. ročníku Člověk a společnost – Dějepis – Křesťanství a středověká Evropa Prosinec 2011 Mgr. Regina Kokešová.
Vrcholný a pozdní středověk
Zemědělství ve středověku
SPOLEČNOST VRCHOLNÉHO A RANÉHO STŘEDOVĚKU
VY_32_Inovace_ICT2.4_3-51 Anotace
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
VENKOV VE VRCHOLNÉM A POZDNÍM STŘEDOVĚKU 7. ročník.
Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu
Středověké městské právo
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Anotace: Seznámení se s životem tehdejšího obyvatelstva ve středověku.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže, příspěvková organizace AUTOR: Pavla Dokoupilová NÁZEV: VY_12_INOVACE_23_ČS TEMA: SPOLEČNOST PO TŘICETILETÉ.
Středověká města Opakování. Rozvoj měst Příčiny - Rostoucí počet obyvatel - Rozšíření peněz - Vesničané mnoho výrobků nepotřebovali ● V 11. a 12. století.
HLAVNÍ PAMÁTKY ČESKÉ REPUBLIKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Čiháková. Dostupné z Metodického portálu
Anotace: Prezentace pro 7. ročník. K výkladu o životě v středověkém městě a městských právech. Slouží též k zápisu do sešitu a procvičení nových pojmů.
Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_02 TÉMA: Proměna středověké.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Dagmar Svobodová NÁZEV: Rostoucí úloha středověkých měst TÉMATICKÝ.
Středověké městské právo Privilegium vydané Karlem IV. pro Moravskou Ostravu, kterým přiznal městu právo na konání výročního trhu Obr. 1.
VY_32_INOVACE_D7.15   Autor: Mgr. Nováková Jana
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Název školy: Základní škola Městec Králové
Renesance Vlastivěda 4. ročník
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola,
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
STŘEDOVĚKÝ VENKOV A MĚSTO
Jak se žilo ve vrcholném středověku?
Středověká města Města = místa příhodná k obchodování, podnikání, usídlení - v Čechách a na Moravě byla zakládána od 13. století - vznikala na - křižovatkách.
Základní charakteristika a hlavní rysy (Učebnice strana 52 – 59)
ROZKVĚT ANTICKÉHO ŘECKA
Vrcholný středověk 12. – 14. století.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Milena Závišová Číslo
Středověké městské právo
Středověká Města Šárka Papoušková 2.B.
VRCHOLNÝ A POZDNÍ STŘEDOVĚK
9.Vrcholný a pozdní středověk
Transkript prezentace:

Vrcholný středověk SPOLEČNOST

Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/01.0057

Obsah Život na venkově Středověké město

Život na VENKOVĚ Důl. změny- vynalezen: CHOMOUT TROJPOLNÍ hospodaření Změny ve společnosti  rozvoj zemědělství Důl. změny- vynalezen: CHOMOUT TROJPOLNÍ hospodaření KOLONIZACE (= osídlování nového území, rozšiřování orné půdy) Proměny vesnice → rozrůstaly se Lidé: robota, desátek

Venkovská stavení

Střešní krytina (ŠINDELE, DOŠKY)

Dřevěný ŠINDEL

DOŠKOVÁ střecha

Zapřahání dobytka Jho x chomout

Město a jeho život

Středověké město na iluminaci

LOKACE MĚST = založení zcela nového města Dopravní spojení – musely již existovat dobré komunikační možnosti Dostatečná spádová oblast trhu Potřebné vesnické zázemí Místo poskytující vhodné podmínky pro obranu

Středověké město CARCASSONNE

Model středověkého města Model středověkého města Jihlavy

Půdorys města vzniklého tzv. na zeleném drnu

Ulicový typ náměstí Půdorys města Domažlic

Půdorys města Úštěk do roku 1428

STAVEBNÍ VÝVOJ MĚSTA Před 12. stoletím se města příliš nelišila od vesnic – domy byly dřevěné a jejích umístění nebylo regulováno žádným urbanistickým plánem, shluk malých tržních nebo řemeslnických osad Od 12.století se města budovala podle jednotného plánu – centrem města bylo tržiště (náměstí) s radnicí, nedaleko náměstí i farní kostel se hřbitovem, kolem tržiště pravidelná síť hlavních a vedlejších ulic, před městskými hradbami předměstí

PODOBA středověkého města Střed – náměstí → trhy - radnice - kostel - domy (řemeslníci, obchodníci) - kašna - hostinec Okolo → hradby + brány

Městská PRIVILEGIA = práva, výsady od panovníka (vesnice je neměly) Právo: postavit si hradby mít městský znak soudní a hrdelní = konat popravy pořádat trhy (týdenní, výroční = jarmarky) várečné = vařit a prodávat pivo mílové (= v okruhu 10 km od města nesměl být cizí řemeslník)

Obyvatelé → MĚŠŤANÉ  !obyvatelé svobodní! V čele: rychtář = řemeslníci, pan farář, chudina, zvl. skupinou Židé (žili v ghettech) Zdroj obživy: většinou řemeslníci (mistři, tovaryši) → sdruženi do CECHŮ (cechy dohlížely na kvalitu výrobků, chránily členy před konkurencí)

SOCIÁLNÍ SLOŽENÍ Obyvatelé: Měšťané, kteří měli plná městská práva (kupci, kramáři, někteří řemeslníci), největší politický vliv, tvořili tzv. patriciát Měšťané, kteří měli jen část celkových městských práv (tovaryši a učni, vojáci, sloužící), i nižší vrstva této skupiny(chudina, žebráci, nemocní) Příslušníci těch společenství, která měla upravena zvláštní právní předpisy (duchovenstvo světské i řádové, šlechta, univerzitní učitelé a studenti) Uzavřená skupina byli židé

Literatura SMETÁNKA, Zdeněk. Legenda o Ostojovi. Praha : LN, 2010, 364 s. Archeologické etudy. Osmnáct kapitol o poznávání středověku. Praha : LN, 2003,218 s. HOFFMANN, František. Středověké město v Čechách a na Moravě. Praha : LN, 2008, 713 s. LE GOFF, Jacques, a kol. Středověký člověk a jeho svět. Praha : Vyšehrad, 2003. 319 s.

Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/01.0057