Chci ovlivnit rozhodování EU… Seminář v Evropském domě Doc., PhDr., Judr. Ivo Šlosarčík LL.M., PhD. Hlavní body: Lisabonská smlouva: konec všech reforem.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Institucionální rámec EU © JUDr. Monika Forejtová, Ph.D.
Advertisements

TOPAZ Co je to a jak to funguje? Ondřej Kolář
Politický systém. PhDr. Petr Kaniok, Ph.D. „Úvod do institucí EU“ „Předsednictví a Rady…“
VY_32_INOVACE_ 13 Instituce EU I
Chci ovlivnit rozhodování EU… Seminář v Evropském domě František Čakrt, Parlamentní institut Národní parlamenty v rozhodovacím procesu EU Úvod Co přinesla.
1 Ing. Vít Beneš, Ph.D. Ústav mezinárodních vztahů, v.v.i.
EU a Česká republika Instituce EU
Vliv daňové legislativy EU na členské státy EU Tax Legislative Impact on Member States Ivo Strejček poslanec Evropského parlamentu, ODS.
FUNGOVÁNÍ EUROZÓNY, FEDERATIVNÍ PRVKY V EU
EVROPSKÁ UNIE Je regionální uskupení sdružující evropské státy, jehož cílem je vytvoření hospodářské, politické a měnové unie členských zemí.
Vývoj evropské spolupráce a integrace
VY_32_INOVACE_ Politiky unie oblasti činnosti unie dělení podle resortu, kterých se týkají (doprava…), nebo podle toho, jak v nich rozhoduje Rada.
Co změní Lisabonská smlouva? Eurocentrum, Praha, 23. října 2008 Jan Karlas Ústav mezinárodních vztahů, Praha.
Předsednictví ČR v Radě EU Agenda a Priority
Základní škola Evropské unie
Nelíbí se mi porušování lidských práv v různých zemích světa… Seminář v Evropském domě Tomáš Weiss, Institut pro evropskou politiku EUROPEUM a FSV UK Společná.
ZASTOUPENÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE PŘI EU Zájmové sdružení právnických osob OK4EU.
Jsme v EU, buďme v obraze. Výhody a nevýhody členství v EU Jarolím Antal.
Vznik pozice předsedy Evropské rady - konečně skutečný representant EU (argumenty pro změnu zanesenou v Lisabonské smlouvě) Vypracovaly: Edita Bumbálková,
Instituce EU Evropská rada Rada Evropské unie Evropská komise
Seminář v Evropském domě
Bojím se organizovaného zločinu… Seminář v Evropském domě Doc., PhDr., Judr. Ivo Šlosarčík LL.M., PhD. Policejní a soudní spolupráce v post-lisabonské.
Historické milníky evropského práva
ESVA. Lisabonská smlouva ER – oficiální EU instituce Úroveň hlav států a vlád Stanovuje cíle a dává obecné směry SZBP – závěry ER Stálý předseda ER zajišťuje.
Příprava předsednictví ČR v Radě EU a role Sekce pro evropské záležitosti Aleš Opatrný Odbor koordinace evropských politik Sekce pro evropské záležitosti.
Materiály pro sněm RVŠ František Ježek 20. května 2004.
VY_32_INOVACE_ Smlouva o EU je platná od Je zavedeno „evropské občanství“ Přináší „kritéria konvergence“ – ekonomické sblížení 1.Stabilita.
Participace občanů v Evropské unii Problémy demokratického vládnutí.
Dopady Lisabonské smlouvy na fungování Evropské unie
Právo v Evropě Pavel Šuranský. Jsme občany ČR a zároveň i EU Plynou nám z toho nějaké výhody? Vyplývají z toho pro nás nějaké povinnosti nebo negativní.
Tato prezentace byla vytvořena
Ekonomika a hospodářská politika Ivo Strejček poslanec Evropského parlamentu za ODS výbor pro ekonomiku a monetární záležitosti výbor pro mezinárodní.
Monika Matysová.  Evropská rada  Rada EU  Evropský parlament  Komise  Soudní dvůr EU.
Tři hlavní orgány Evropský parlament - hlas občanů Hans-Gert Pöttering
R. Holušová & D. Kohn. ● pojem ● význam funkce předsednictví – výrazný nástroj ovlivňování agendy EU ● počátkem 90. let je předsednictví předmětem řady.
Naši sou č asní politici Ivana Pavlí č ková 7A/
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č. materiálu:VY_32_INOVACE_101.
B. Agenda představenstva - Prosazování Politiky architektury Gesce: Pracovní skupina pro Politiku architektury předseda Dalibor Borák CÍL : Zvýraznění.
Rozhodovací proces v Evropské unii
Zpráva o činnosti SK RVŠ 5. schůze P RVŠ Studentská komora Rady VŠ ve stálém zasedání Ján Říha.
Evropský semestr a posílená koordinace hospodářských politik v EU Jakub Mazur Oddělení 532 Hospodářská a finanční politika EU Prezentace pro seminář MF.
INSTITUCE EVROPSKÉ UNIE
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM
Evropská unie - instituce
Doc. PhDr. Vlastimil Fiala, CSc.
EUROCENTRUM LIBEREC Informace pro podnikatele Třída 1. máje Liberec 3 Telefon:
Intergovernmental Organization one level State D State C State E State F State A State G State B Intergovernmental Organization.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 11. května 2015.
EVROPSKÁ UNIE.
Příprava předsednictví ČR v Radě EU a role Sekce pro evropské záležitosti Hana Kavánková Odbor koordinace evropských politik Sekce pro evropské záležitosti.
Hospodářská politika Téma 2 Evropská integrace. Evropská integrace Historie „společné“ Evropy Instituce EU.
Instituce Evropské unie
Hlavní orgány v EU Monika Matysová.
Orgány a instituce působící v oblasti sociální politiky a jejich kompetence. JUDr. Jana Komendová, Ph.D.
Zasedání uspořádané k oficiálnímu zahájení činnosti Českého centra pro mobilitu Datum konání: Místo konání: budova AV ČR, Národní 3, Praha.
Zase přijdou povodně, kdo nám pomůže? Seminář v Evropském domě Tomáš Weiss, Institut pro evropskou politiku EUROPEUM a FSV UK Klauzule solidarity, koordinace.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
EVROPSKÝ DŮM 27. ÚNORA 2013 MILENA VICENOVÁ KSAP, MINISTERSTVO ZAHRANIČNÍCH VĚCÍ „Kdo určuje směřování EU?“
Korupce jako problém současné společnosti a politiky Vladimíra Dvořáková Letní škola výchovy k občanství… Olomouc,
Chci, aby naši vojáci bojovali také pod vlajkou EU… Seminář v Evropském domě Tomáš Weiss, Institut pro evropskou politiku EUROPEUM a FSV UK Evropská bezpečnostní.
Proces komitologie Mgr. Ondřej Veselský Ředitel odboru Evropské unie a mezinárodního práva Ministerstvo vnitra.
Příprava předsednictví ČR v Radě EU a role
Rozpočet Evropské unie
EU v ekonomických vztazích
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oborů Technické lyceum,
Digitální učební materiál
Diplomatický protokol uvod a blok 1 a 2
Prof. JUDr. Vladimír Týč, CSc
Úloha a postavení KI AKČR
EVROPSKÁ UNIE.
Transkript prezentace:

Chci ovlivnit rozhodování EU… Seminář v Evropském domě Doc., PhDr., Judr. Ivo Šlosarčík LL.M., PhD. Hlavní body: Lisabonská smlouva: konec všech reforem institucí EU? Nové instituce a noví lidé Jak ovlivním rozhodování EU

Chci ovlivnit rozhodování EU… Seminář v Evropském domě Lisabonská smlouva: konec všech reforem institucí EU? Na dlouhou dobu ano Lisabonská smlouva – reformy institucí jako všelék? (víra, že reforma institucí zlepší okamžitě fungování EU) Lisabonská smlouva - únava z institucí? „Maskované instituce“? (instituce a jejich představitelé nejsou pojmenováni „pravými“ jmény) „Odsunutá“ skutečná reforma institucí ? (reforma až v okamžiku, kdy si jednotlivé instituce znovu vymezí hřiště na základě nových úprav)

Chci ovlivnit rozhodování EU… Seminář v Evropském domě Lisabonská smlouva: nové instituce a noví lidé Nový předseda Evropské rady Nový (?) stálý představitel pro zahraniční politiku Evropská služba pro vnější činnost – zárodek EU diplomacie Evropská komise – stejné pravomoci a noví lidé (?) Evropský parlament – nové pravomoci a stejní lidé (?)

Chci ovlivnit rozhodování EU… Seminář v Evropském domě Jak ovlivním rozhodování v EU? Skrz domácí vládu – každý stát má v EU tak silné zastoupení, jak má kvalitní domácí vládu Skrz domácí parlamenty - systematická kontrola nebo vychytávání rozinek ? Skrz Evropský parlament - - europoslanci jsou pořád také čeští naši poslanci Skrz soudy – české kauzy v Lucemburku Skrz evropskou lidovou iniciativu? Skrz zájmová sdružení nebí lobbying

Chci ovlivnit rozhodování EU… Seminář v Evropském domě Zdroje: Europa.eu Euractiv.cz Charlemagne's blog : Knížky. Machiavelli in Brussels (van Schendelen) nebo Life of A European Mandarin (Eppink)