Moderní média a metody individualizace výuky a distanční vzdělávání

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ústav distančního vzdělávání OPF SU Karviná
Advertisements

E-learning – moderní elektronická podpora výuky
Výuka anglického jazyka s interaktivní tabulí a e-learningem
Systém vzdělávání vzdělavatelů dospělých
Projekt „Učme se podnikat!“ Žadatel: LAG Podralsko o.s.
POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
Matika krokem  Proč? - motivy vzniku
Virtuální vzdělávací prostředí na FaME UTB ve Zlíně Virtuální vzdělávací prostředí na FaME UTB ve Zlíně E-learn 2002 Žilina 5. – 6. února 2002 E-learn.
Psychologie pro manažery Projekt ESF v Opatření 3.3 Rozvoj celoživotního učení Registrační číslo projektu: CZ / /0018.
Modernizace studijních opor Představení LMS Moodle
Vznik Regionálního centra celoživotního technického vzdělávání při VŠB – TUO Česká republika, VŠB-Technická univerzita Ostrava Regionální centrum celoživotního.
Didaktická média v dějepisném vyučování
E-learning a studenti kombinovaného studia VŠ projekt do předmětu E-learning Lucie Jirků, UČO květen 2004.
Zapojení Pedagogické fakulty MU do činnosti Evropské agentury pro podporu speciálního vzdělávání Transformační a rozvojové programy na rok 2005.
Virtuální lektor? Miroslava Dvořáková Jiří Votava.
Hodnocení e-learninkových opor Inovace kombinované formy studia bakalářského a magisterského studijního programu „Tělesná výchova a sport“ a jeho učitelských.
Příprava na hodinu dějepisu, organizace výuky dějepisu
Virtuální učebna aneb „webinář“.
Tutoriál jako forma výuky na vysoké škole a na pracovišti PaedDr.Vanda Hájková, Ph.D. PedF UK v Praze
LETNÍ ŠKOLA PRO TUTORY Monika Všetulová Centrum distančního vzdělávání Univerzity Palackého v Olomouci akademie distančního vzdělávání.
Využití programu Learning Space při přípravě výukové jednotky pro distanční vzdělávání Kateřina Kostolányová.
Studijní opory pro distanční vzdělávání z hlediska pedagoga Jitka Komárková Ústav systémového inženýrství a informatiky Fakulta ekonomicko-správní Univerzita.
Role tutora a studenta v on-line formě DiV. Klíč k úspěšné on-line výuce Kvalitní technické zázemí Zřetelné institucionální ukotvení Dostatečné personální.
Moderní vzdělávací systémy vyšších a vysokých škol neuniverzitního typu Ing. Daniel CHOC CCA Group a.s.
Distanční vzdělávání: základní principy Efektivní studium – tipy pro úspěšné (distanční) učení seminář CDV UP lektor: Mgr. Irena Hoblíková datum konání:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Ilona Sadílková Materiál: VY_32_INOVACE_ICT34.04 Téma: Multimédia Číslo.
Podnikání na Internetu e-learning letní semestr 2005 Jana Holá X.
Zkušenosti s elektronickou podporou výuky
On-line forma výuky Cvičení z techniky a technického vzdělávání Zpracoval: Jan Drobný (209671)
Zkušenosti s distančními formami výuky na Slezské univerzitě
e-learning Lucie Rohlíková
Centrum distančního vzdělávání Univerzity Palackého v Olomouci nabízí distanční kurz s e-learningovou podporou DISTANČNÍ MINIMUM.
Úvodní setkání Ing. Zuzana Khendriche Trhlínová, Ph.D.
E-learningový kurz e-learningu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Další vzdělávání pracovníků škol GP – oblast podpory 1.3 CZ1.07/1.3.05/ Vysoká.
 Pilotní kurz pro pedagogy MUDr. Iveta Matějovská, CSc.
E-LEARNINGOVÉ VZDĚLÁVÁNÍ TVŮRCŮ A UŽIVATELŮ JEDNOTNÉHO ZADÁNÍ.
Role vysokoškolského pedagoga ve WBL PaedDr.Vanda Hájková, Ph.D
Univerzita Karlova v Praze Pedagogická fakulta Ústav profesionálního rozvoje pracovníků ve školství (od října 2001) ředitelka: PhDr. Jana Kohnová Ústav.
E-learningový kurz e-learningu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Další vzdělávání pracovníků škol GP – oblast podpory 1.3 CZ1.07/1.3.05/ Vysoká.
Projekt Digitální škola - její pozice v systému projektů na OA Orlová.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A5 Nástroje informatiky pro získávání informací a jejich zpracování.
Centrum distančního vzdělávání Univerzity Palackého v Olomouci DISTANČNÍ MINIMUM Vstupní tutoriál DPRA0508, DMPRA Mgr. Monika Všetulová.
Autor:Ing. Rudolf Drahokoupil Předmět/vzdělávací oblast:Montáže a opravy Tematická oblast:Montáže Téma:Racionalizace montáže Ročník:2. Datum vytvoření:leden.
1 Úvod do modulu: Evaluace distančního vzdělávání Miroslava Dvořáková Olomouc 2007 akademie distančního vzdělávání.
Fakulta zdravotnických studií
C8 – hodnocení kvality výsledků VaV Osnova kurzu C8 – hodnocení kvality výsledků VaV Jana Hančlová Ekonomická fakulta VŠB-Technická univerzita Ostrava.
Základní norma zdravotnických znalostí pro pedagogické pracovníky
Distanční vzdělávání na VŠFS
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 4 didaktických pojmů + 2 otázky.
Kombinovaná forma studia Východiska k realizaci. Kombinovaná forma studia Podle VŠ zákona – kombinace prezenční a distanční formy Obsahuje tedy prvky.
Publikování prostorových dat na Internetu (prezentace pro VLE Dílna) Ing. Jan Růžička Institut geoinformatiky VŠB-TU Ostrava, HGF tř. 17.listopadu
E-learningové aktivity na MU Luděk Matyska
Modul č. 2: Tutor DiV Kurz: Distanční minimum (kód skupiny DMPRA0509) Tutor: Mgr. Monika Všetulová Olomouc,
Úvodní informace Informatika pro ekonomy I LS 2012/2013.
E-learningový kurz e-learningu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Další vzdělávání pracovníků škol GP – oblast podpory 1.3 CZ1.07/1.3.05/ Vysoká.
E-learning v ISu Kontakt na e-technika:
Tvorba e-learningové aplikace pro výuku obchodního práva na oborech s ekonomickým zaměřením Jindřiška Šedová a kol. Masarykova universita Ekonomicko-správní.
Úvod do studia Základní informace o předmětu Robert Zbíral Maxim Tomoszek.
DIDAKTIKA FYZIKY I. 7 Fyzikální učebnice
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Přínos projektu VIP Kariéra II – Kariérové poradenství v podmínkách kurikulární reformy Ing. Jiří Vojtěch, hlavní manažér projektu, vedoucí oddělení pro.
Vzdělávací programy projektu „Implementace nové integrovatelné e- learningové infrastruktury do rezortu MV prostřednictvím videokonferenčního řešení“ Registrační.
Integrační trendy při tvorbě multimediálních výukových portálů pro medicínu a zdravotnictví V. Mihál, J. Potomková Lékařská fakulta Univerzity Palackého.
Didaktika odborných předmětů jako vědní disciplína
Obecná didaktika ÚVOD.
Možnosti audio-vizuálních aplikací v IS MU Mgr. Jitka Daňková
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 6 didaktických pojmů + zodpovědět 2 otázky.
NOVÉ FORMY VÝUKY VE ŠKOLÁCH JMK
E-learning – moderní elektronická podpora výuky
SIPVZ – úvodní modul P ICT a změny ve výuce (2 h) metodické poznámky.
Transkript prezentace:

Moderní média a metody individualizace výuky a distanční vzdělávání RNDr. Jindra Lisalová jinlis@centrum.cz

Cíle Osvojit si vědomosti o multimediálních prostředcích a jejich zařazování do výuky tak, aby bylo možné posuzovat jejich účelnost a vhodnost v konkrétních případech vlastní praxe.

Klíčová slova multimediální prostředky výuky; výukový hypertext; programované vyučování a učení; videokonference; počítačové sítě; interaktivní výuka; distanční vzdělávání; tutor; tutoriál; studijní centrum; e-learning; on-line studium; virtuální univerzita

OBSAH Multimediální pomůcky ve výuce Videokonference Distanční vzdělávání

Multimediální prostředky ve výuce vyjmenujte multimediální prostředky Multimediálními rozumíme všechny prostředky výuky (všechna média), použitelné(á) pro předávání a šíření informací.

Výukový hypertex Co si pod tím představujete? odskoky na vysvětlivky, poznámky,obrázky, animace, webové stránky apod.

Výukový hypertext - umožňuje okamžitý přístup ke všem podstatným informacím

Programované vyučování dávkování (kvantování) informací; aktivizace adresátů zadáváním otázek a úkolů; zpětnovazební informace o dosahování výsledků učení; individuální tempo učení; účast adresátůna přípravě programu.

Videokonference a) Zkuste charakterizovat její vlastnosti. b) Co potřebujete k videokonferenci? c) Jak byste ji využili při vyučování?

Videokonference ad a) Spojení zvukem i obrazem dvou nebo více osob nebo skupin osob. ad b) Videotelefon, nebo počítač, kameru, mikrofon a sluchátka nebo reproboxy. ad c) Přenosy přednášek, individuální nebo skupinové konzultace.

Počítačové sítě Zkuste vyjmenovat počítačové sítě. Místní – např. celoškolská nebo celopodniková se nazývá Intranet Celosvětová – se nazývá Internet

Počítačové sítě   Jak se pozná počítač v síti, podle čeho? Podle IP adresy. Jak ji zjistíte u svého počítače? To je váš domácí úkol!

Interaktivní výuka Co si představujete pod tímto pojmem? Vysvětlete. Interaktivní výuka umožňuje bezprostřední vzájemnou (oboustrannou) komunikaci mezi výukovým systémem (programem) a studujícím.

Laboratoře on-line Viz www.ises.info Jaké úlohy obsahuje? Můžete některé z nich ovlivňovat?

Distanční vyučování Co si pod tímto pojmem představujete? Distanční vzdělávání je systém multimediálního řízeného studia, v němž jsou vyučující, konzultanti (tutoři), psychologičtí poradci i administrátoři v průběhu vzdělávání trvale nebo převážně fyzicky odděleni od vzdělávaných.

Tutor Kdo je to tutor? Zjednodušeně řečeno, jeho hlavním posláním je udržet studující uvnitř vzdělávacího procesu a dovést je k závěrečným zkouškám.

Tutor Co vykonává na začátku studia? seznamuje s pojetím, obsahem, cíli a organizací studijního programu (kurzu)      upozorňuje na typická úskalí studia a konkretizuje denní, týdenní a celkovou studijní zátěž; přibližuje způsoby komunikace, seznamuje se způsoby zadávání, s požadavky i způsoby vypracovávání a hodnocení samostatných prací; přibližuje obsah i organizaci (nepovinných - povinných) tutoriálů;

Tutor Co vykonává v průběhu studia? - průběžně motivuje studující k práci   -   vyslechne vznášené požadavky studujících   -  - vede tutoriály, diskuse, workshopy[ (letní školu); - hodnotí individuálně konceptya definitivní znění samostatných - - prací, pokroky ve studiu, vede o tom záznamy a předává je administraci;  -shromažďuje, třídí, vyhodnocuje a odevzdává náměty studujících, týkající se návrhů změn v obsahu studia, připomínek ke studijním materiálům, testů i zkoušek včetně svých námětů.

Tutoriál Jde o plánovaná (a často nepovinná) setkání se studujícími, jejichž cílem je: - diskuse na předem zadaná odborná témata;  - odstranit nejasnosti v již prostudovaném učivu; rozbor samostatných prací a jejich hodnocení;

Místo, kde probíhají tutoriály a zkoušky. Studijní centrum Místo, kde probíhají tutoriály a zkoušky. Může to být přímo budova fakulty nebo instituce nebo jiná pronajatá místa v jiných školách nebo institucích.

E-learning je počítačem zprostředkované studium z podkladů uložených v elektronické podobě na CD (DVD) nosičích nebo na síťových servrech (v tomto druhém případě označované jako studium on-line).

On-line výuka Najděte některé on.line kurzy na Internetu! Viz např. http://www.geocities.com/vektor_ol/html/i/ia.html nebo http://www.jsi.cz/grafika/zaklady_grafiky/obr_malovani.htm

Virtuální univerzita Je univerzita, kde probíhá výuka ve virtuálním prostředí a studenti studují on-line, kde také plní úkoly on-line a řeší testy on-line. Měly by být i zkoušky pouze on-line?

Praktické příklady Najděte virtuální univerzitu! Nápověda – zadejte do vyhledávače klíčová slova: virtuální univerzita nebo virtual university Např.: http://www.vu.org/ Nebo http://www.vu.msu.edu/site/

Shrnutí Multimediální prostředky výuky umožnily její vysokou individualizaci. Jde zejména o široké využití počítačů a internetu při tvorbě výukových h-textů, digitalizaci fotografií a obrázků (map, schémat, grafů, diagramů) i zvuku a živé přenášení aktuálních situací z pracovišť studujících a tutorů (učitelů, instruktorů, lektorů ) a dalších odborníků.

Shrnutí Využívání moderních telematických(1) prostředků umožnilo zavést a rychle rozvíjet systém distančního vzdělávání (DiV) dospělých, a to jak v oblasti rekvalifikačních, jazykových a zájmových kurzů, tak v oblasti graduálního (2) vysokoškolského studia. (1)prostředky sloužící k elektronickému šíření všech druhů informací na dálku (2)vedoucího k udělení vysokoškolského diplomu a titulu

Shrnutí Kromě administrátorů fungují v systému DiV manažeři vzdělávací instituce, tutoři, konzultanti, examinátoři, psychologičtí poradci a techničtí pracovníci. Z hlediska vzdělávacího působení hrají mimořádnou roli tutoři, jejichž činnost se však podstatně liší od standardně chápané úlohy učitelů.

Shrnutí Vnitřní zpětná vazba (sebehodnocení) je opakovaně vyvolávána po každé z učebních dávek, do nichž je obsah studijního materiálu rozdělen. Vnější zpětná vazba (směrem ke vzdělávací instituci) vyplývá z hodnocení výsledků studia větších celků učiva (modulů nebo celých předmětů). Jde zejména o hodnocení samostatných prací, jejichž počet i témata jsou studujícím poměrně často zadávány.

Shrnutí Nejvyšší technizací a sofistikovanou(1) přípravou organizačního a softwarového zázemí lze dnes poskytovat vzdělání a odbornou přípravu v systémech e-learningu, které využívají možností počítačem prezentovaných h-textů z CD (DVD) nosičů a webových stránek internetu.   (1) promyšlenou a dobře (podrobně) technicky propracovanou