Válka v Jugoslávii II. Petr Machala.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vztahy mezi velmocemi na přelomu století
Advertisements

Afrika – oblastní členění 5 Jižní Afrika
Vývoj politické mapy Evropy
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA Autor Mgr. Rudolf Jánošík Číslo materiálu 8_2_ZMP_19 Datum vytvoření Druh učebního materiálu.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Vypracoval: Jaromír Tlustoš
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
EVROPSKÁ INTEGRACE EU – OP VK – III/2 ICT DUM 4
Vznik ČR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak,
NÁRODNÍ PARKY ČR - opakování
Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.04/
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Autor Mgr. Rudolf Jánošík Číslo materiálu 6_3_ZMP_2 Datum vytvoření Druh učebního materiálu Prezentace k výkladu Ročník 3. Ročník Anotace Česká.
Státy bývalé Jugoslávie III2-Z7-III-18
8. RELATIVISTICKÁ DYNAMIKA
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Iveta Pietrová. CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_1.3.AJ3,4.01/Pv.
Autor: Mgr. Helena Nováková
Gymnázium, Žamberk, Nádražní 48 Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ Inovace ve vzdělávání na naší školeNázev: Žiji ve státě Autor: David Kopecký kód DUMu:
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín POLITICKÁ MAPA EVROPY 1.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Vývoj české ústavnosti
POLITICKÝ A EKONOMICKÝ VÝVOJ EVROPY
HOSPODÁŘSKÉ ORGANIZACE - opakování
MEZINÁRODNÍ ORGANIZACE
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA
KONFLIKTY V SOUČASNÉM SVĚTĚ 1
Počátky a příčiny 1. světové války
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
Savci – řád hlodavci (úvod)
Určeno pro 5. ročník ZŠ Člověk a jeho svět – Lidé a čas – Novější dějiny ČR – Národní obrození VY_32_INOVACE_150 duben 2011Mgr. Hana Patschová.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_414.
ZÁKLADNÍ CHARAKTERISTIKA STUDENÉ VÁLKY
Balkánské války Petr Machala.
Evropské regiony – Jihovýchodní Evropa– Jadranské státy 2
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Jméno autora:Mgr. Věra Floriánová Třída/ročník:
Vlastivěda 5 Vypracovala: Lucie Holanová, ZŠ a MŠ Višňová
Evropské regiony – Jihovýchodní Evropa– Jadranské státy1 Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo.
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
Z_095_stupeň rozvoje států světa _ohniska neklidu v současném světě
Srbsko a Černá Hora ( ) Rozpad Jugoslavie
Zahraniční a bezpečnostní politika EU
Gymnázium Jiřího Ortena KUTNÁ HORA
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Inovace bez.
Marek Bach Jiří Hejtmánek Lukáš Visingr Michaela Jakubcová ČESKÁ REPUBLIKA A ZAHRANIČNÍ MISE BSS103 Bezpečnostní politika ČR 26. dubna 2006.
JIHOVÝCHODNÍ EVROPA BALKÁNSKÝ POLOOSTROV.
Jugoslávie Jana Požárová.
Petr Machala. fungování státu, politických systémů, mocenských a vládních institucí vztahy nadřazenosti a podřízenosti politické chování lidí moc a autorita.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_270_Ministáty Evropy - 1 AUTOR: Alena Hořavová ROČNÍK, DATUM:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Petr Machala. tak vypadala ekonomická situace v 2. polovině 80. let nahoře se tančí, loď se potápí Znáte osud lidí a příběh Titaniku?
Česká republika, budování státu
Sociokulturní struktura populace ČR
VY_32_INOVACE_25-04 První světová válka Situace před válkou.
Volby Tomáš Divacký 4KA 2011/2012.
Petr Machala. Válka v Jugoslávii? Poučilo se lidstvo ze světových válek? Jaké jsou příčiny válek?
Rozpad Jugoslávie Válka na Balkáně
Jihovýchodní Evropa Štěpán Dobeš.
Petr Machala. Co mají tyto obrázky společné? Dokážete stručně popsat příčiny a řešení sporu? "Ctím názor pana prezidenta, mně je taky líto, že srbský.
Petr Machala slovenských stran pro nezávislost oslavy Andreje Hlinky „Memorandum o suverénním Slovensku“ – ve Slavkově přijata Deklarace.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Jméno autora:Mgr. Stanislav Pexa Třída/ročník:
Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Mgr. Lenka Zedníková
Kapitola 16 Významné světové konflikty ve druhé polovině 20. století
Ohniska napětí po 2. světové válce. 1) Válka ve Vietnamu 2) Oblast Perského zálivu 3) Konflikt v bývalé Jugoslávii.
UKRAJINA Vypracovala: Monika Hrnčířová UČO:
1.Bývalá Jugoslávie 2.Kypr 3.Izrael 4.Blízký Východ (Írán, Írák, Afghánistán) 5.Srí Lanka OHNISKA KONFLIKTŮ VE SVĚTĚ.
Jugoslávie – Kosovo pole
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
První světová válka. Vznik československého státu.
První světová válka 8. třída.
10. e Jadranské státy.
Transkript prezentace:

Válka v Jugoslávii II. Petr Machala

Jaká je příčina války v Jugoslávii? Který národ se cítil být hegemonem? „Balkán, to je sud prachu!“

Srbsko Slobodan Miloševič (od 1987) těžil z vleklé kosovské krize (spor mezi Albánci a Srby) 1989 zrušena autonomie Kosova Miloševič manipuluje se srbskými komunitami v Chorvatsku i Bosně

1991 rozpadající se federace Miloševič – snaha vytvořit novou federaci unie Srbska a Černé Hory federace - oficiální konec 1992 snaha začlenit do Velkého Srbska všechny Srby odpor mezinárodního společenství

Slovinsko etnicky homogenní leden 1990 rozpad Jugoslávie duben 1990 - první volby – prezident Milan Kučan prosinec 1990 – referendum (90% účast, 88% pro úplnou nezávislost 25.6. 1991 – samostatné Slovinsko 1992 – mezinárodní uznání

Chorvatsko jaro 1990 – volby – vítězí pravicově nacionalistická HDZ v čele státu gen. Franjo Tudjman sklon k autoritativní vládě snaha o rehabilitaci Ustašovců národní napětí mezi Chorvaty a Srby (oblast Krajiny) Záhřeb interpretuje jako boj mezi katolíky a pravoslavnými

nezávislost – červen 1991 – Srbové v ohrožení v Ústavě nebyla potvrzena práva Srbů separatistické snahy – podpora Srbska vytvoření Srbské autonomní oblasti Krajina Máte naši podporu…

Bude válka o Krajinu? v létě 1991 – vojenské střety federální armáda podpořila Srby federální vláda Ante Markoviče bez vlivu etnická válka (masakry civilistů) konec bojů 1992

Jak reagoval na válku o Krajinu svět? USA – zaskočeni – snaha udržet jednotu Německo – podporovali samostatnost Chorvatska i Slovinska  Srbsko je zodpovědné za rozpoutání I. světové války Hans-Dietrich Genscher Ministr zahraničí   To snad nemyslíte vážně… Proč podporují Němci nezávislost?

Kdy se podařilo Chorvatům obnovit integritu státu? 1995 – vyzbrojeni Západem zahájili Chorvati operaci „Bouře“ exodus 200 000 Srbů z Krajiny

Bosna a Hercegovina etnicky i nábožensky nehomogenní 1991 – tajná dohoda Miloševiče a Tudjmana o rozdělení země Srby reprezentuje v Bosně Radovan Karadžič Chorvaty – Mate Boban

Navrhněte řešení „spravedlivého“ dělení země. Jakou roli hraje nacionalismus v evropských dějinách? Je náboženství příčinou konfliktů nebo jen záminkou?

odpor muslimů – Alija Izetbegovič 1992 – bosenští Srbové vyhlásili samostatnost tzv. Republiky srbské 1992 – propukly boje tlak OSN – Srbové se stáhli, velkou část výzbroje předali bosenským Srbům etnické čistky – Goražde a Srebrenica (iniciátoři Srbové i Chorvati)

1994 – masakr na tržišti (minometná střela) v Sarajevu (68 mrtvých) vyšetřování ukázalo, že to udělali muslimové – zoufalství (upozornit na problém) NATO a Rusko přinutili Srby k stažení od Sarajeva Udělali to Srbové?

USA přinutili Izetbegoviče a Tudjmana k vytvoření bosensko-chorvatské federace 1995 – Srbové dobyli muslimské enklávy v Žepě a Srebrenici – masakr muslimů – udělaly jednotky Ratka Mladiče

Slyšeli jste někdy o tzv. humanitárním bombardování? USA – opět jednání o rozdělení B-H na chorvatsko- muslimskou a srbskou část (51:49) nový masakr v Sarajevu letecké nálety NATA na Srby Slyšeli jste někdy o tzv. humanitárním bombardování? Bude konečně mír?

Kde probíhají mírová jednání? v Daytonu v Ohiu od r. 1995 podpis v Elysejském paláci (14.12. 1995) zachování B-H rozdělena na bosensko-chorvatskou federaci a Republiku Srbskou

dohoda garantuje volnost pohybu, právo uprchlíků na návrat, potrestání válečných zločinů garantem míru OSN (IFOR, SFOR)

Nezávislost ostatních částí Jugoslávie Makedonie nezávislost 1991 Černá Hora nezávislost 1996 Kosovo nezávislost 2008 Která země není de iure uznána všemi státy?

Byly potrestané válečné zločiny? Slobodan Miloševič obviněn z genocidy, válečných zločinů a zločinů proti lidskosti 2006 nalezen mrtev v cele (infarkt) Radovan Karadžič zatčen r. 2008 falešná identita, léčitel Ratko Mladič zatčen 2011 USA vyhlásily odměnu 5 mil $ Mezinárodní trestní tribunál pro bývalou Jugoslávii, Haag, ustaven rezolucí Rady bezpečnosti r. 1993 "Neměl bych být potrestán, ale oceněn." 

Seznam použitých zdrojů NÁLEVKA, Vladimír. Světová politika ve 20. století. Vyd. 1. Praha: Aleš Skřivan ml., 2000, 287 s. ISBN 80-902-2616-7. [online]. [cit. 2013-03-29]. Dostupné z: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/6b/Slobodan_Milosevic.jpg [online]. [cit. 2013-03-29]. Dostupné z: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/5c/SFRY_Slovenia.png/230px-SFRY_Slovenia.png [online]. [cit. 2013-03-29]. Dostupné z: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/ad/Serbia_in_the_Yugoslav_Wars.png/800px-Serbia_in_the_Yugoslav_Wars.png [online]. [cit. 2013-03-29]. Dostupné z: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/hr/6/60/Franjo_Tu%C4%91man.jpg[online]. [cit. 2013-03-29]. Dostupné z: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/61/Map_of_Republika_Srpska_Krajina.png [online]. [cit. 2013-03-29]. Dostupné z: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/8/83/Ante_Markovics_t.jpg [online]. [cit. 2013-03-29]. Dostupné z: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/cf/Demographics_of_RSK.jpg/800px-Demographics_of_RSK.jpg [online]. [cit. 2013-03-29]. Dostupné z: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/7b/Aalk%C3%B6nig_Hans-Dietrich_Genscher_%282%29_cropped.JPG/563px-Aalk%C3%B6nig_Hans- Dietrich_Genscher_%282%29_cropped.JPG [online]. [cit. 2013-03-29]. Dostupné z: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/a4/Flag_of_the_United_States.svg/800px-Flag_of_the_United_States.svg.png [online]. [cit. 2013-03-29]. Dostupné z: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/ae/Flag_of_the_United_Kingdom.svg/800px-Flag_of_the_United_Kingdom.svg.png[online]. [cit. 2013- 03-29]. Dostupné z: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/2d/HVO_Army_T-55_Glamoc_setup.jpg/800px-HVO_Army_T-55_Glamoc_setup.jpg [online]. [cit. 2013-03-29]. Dostupné z: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/6a/Serb_T-55_Battle_of_the_Barracks.JPG [online]. [cit. 2013-03-29]. Dostupné z: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/fb/Bevoelkerungsgruppen-Jugoslawien.png/600px-Bevoelkerungsgruppen-Jugoslawien.png [online]. [cit. 2013-03-29]. Dostupné z: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/41/AlijaIzetbegovic1.jpg/455px-AlijaIzetbegovic1.jpg [online]. [cit. 2013-03-29]. Dostupné z: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/6d/Evstafiev-Radovan_Karadzic_3MAR94.jpg [online]. [cit. 2013-03-29]. Dostupné z: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/hr/9/95/Mate_Boban.JPG [online]. [cit. 2013-03-29]. Dostupné z: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/50/Map_of_Bosnia_and_Hercegovina_showing_Srebrenica.png [online]. [cit. 2013-03-29]. Dostupné z: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/ef/Evstafiev-ratko-mladic-1993-w.jpg [online]. [cit. 2013-03-29]. Dostupné z: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/a7/Srebrenica_Massacre_-_Exhumed_Grave_of_Victims_-_Potocari_2007.jpg/800px- Srebrenica_Massacre_-_Exhumed_Grave_of_Victims_-_Potocari_2007.jpg [online]. [cit. 2013-03-29]. Dostupné z: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/fe/Srebrenica_Massacre_-_Reinterment_and_Memorial_Ceremony_-_July_2007_- _Women_and_Monument.jpg/450px-Srebrenica_Massacre_-_Reinterment_and_Memorial_Ceremony_-_July_2007_-_Women_and_Monument.jpg [online]. [cit. 2013-03-29]. Dostupné z: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/11/V%C3%A1clav_Havel_cut_out.jpg [online]. [cit. 2013-03-29]. Dostupné z: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/c9/F-16_June_2008.jpg/800px-F-16_June_2008.jpg [online]. [cit. 2013-03-30]. Dostupné z: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/13/DaytonAgreement.jpg/800px-DaytonAgreement.jpg [online]. [cit. 2013-03-30]. Dostupné z: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/1c/Ethnic_Composition_of_BiH_in_1991.gif/496px-Ethnic_Composition_of_BiH_in_1991.gif [online]. [cit. 2013-03-30]. Dostupné z: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/09/Dayton.png/619px-Dayton.png [online]. [cit. 2013-03-30]. Dostupné z: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/c6/Insignia_NATO_Army_IFOR.svg/235px-Insignia_NATO_Army_IFOR.svg.png [online]. [cit. 2013-03-30]. Dostupné z: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/5a/Insignia_NATO_Army_SFOR.svg/235px-Insignia_NATO_Army_SFOR.svg.png online]. [cit. 2013-03-30]. Dostupné z: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/3c/Telemark_batallion_flag_guard_front.jpg/751px-Telemark_batallion_flag_guard_front.jpg [online]. [cit. 2013-03-30]. Dostupné z: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/15/ICTY_2006-01-16.jpg/467px-ICTY_2006-01-16.jpg