Integrační procesy v ekonomice

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 36Číslo.
Advertisements

Systém bank v ČR.
Ekonomická gramotnost
VY_32_INOVACE_ 13 Instituce EU I
Moc výkonná ii VY_32_INOVACE_ 08 - Moc výkonná II.
I NSTITUCE EU II VY_32_INOVACE_ 14 Instituce EU II.
EU a Česká republika Instituce EU
Instituce v EU Vypracovaly: Robenková Pavlína Šmírová Lucie
VY_32_INOVACE_ Politiky unie oblasti činnosti unie dělení podle resortu, kterých se týkají (doprava…), nebo podle toho, jak v nich rozhoduje Rada.
I NSTITUCE EU Kája Tóthová Iva Kociánová. I NSTITUCE EU výchozí bod a cíl má být sdílení politické odpovědnosti hlavní roli ve struktuře EU má tzv. institucionální.
Evropská unie.
Instituce EU Evropská rada Rada Evropské unie Evropská komise
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_62_INOVACE_19_FINANCE Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Autor Ing. Pavla.
INSTITUCE EVROPSKÉ UNIE Je nás sedm společných institucí EU. Máme také poradní orgány a další evropské instituce jako sousedy a spolupracovníky.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Výchova k občanství II. stupeň Název a číslo učebního materiálu.
Evropské instituce Pavla Hormandlová. Evropské instituce Pavla Hormandlová VIII.B, 2008.
VY_32_INOVACE_ Smlouva o EU je platná od Je zavedeno „evropské občanství“ Přináší „kritéria konvergence“ – ekonomické sblížení 1.Stabilita.
Právo v Evropě Pavel Šuranský. Jsme občany ČR a zároveň i EU Plynou nám z toho nějaké výhody? Vyplývají z toho pro nás nějaké povinnosti nebo negativní.
Evropská unie Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/
Bankovní systém říjen 2012VY_32_INOVACE_EKO_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana.
Tato prezentace byla vytvořena
Evropská unie - vznik vznik 1993 na základě Smlouvy o Evropské unii (Maastrichtská smlouva) navazovala na evropský integrační proces od padesátých let.
Výukový program: Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval: Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
Tři hlavní orgány Evropský parlament - hlas občanů Hans-Gert Pöttering
STADIA EKONOMICKÉ INTEGRACE
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Finanční trh a banky Vypracoval : Ing. Ingrid Ilčíková Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ekonomika Ročník: 2.
Evropská Unie.
Vazby ČR a EU na světovou ekonomiku
Finanční a rozpočtové právo
INSTITUCE EVROPSKÉ UNIE
137 Štojdlová Marie Ekonomika, 3. ročník, obchodník
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM
Bankovnictví. ČNB (Česká národní banka)  je právnická osoba, která má postavení veřejnoprávního subjektu se sídlem v Praze  není zapsaná v obchodním.
Česká národní banka.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Nejvyšší kontrolní úřad STR.99.  Nezávislý orgán.  Kontroluje hospodaření s majetkem státu.  Dohlíží na plnění státního rozpočtu.  Prezidenta a viceprezidenta.
Evropská unie - instituce
Ministerstvo financí je ústředním orgánem státní správy pro –státní rozpočet republiky, –státní závěrečný účet republiky, –státní pokladnu České republiky,
Bankovní systém ČR Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie Vašíčková.
Společná obchodní politika EU
EKONOMICKÉ INTEGRACE.
Evropská unie Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph.D. Evropská ekonomická integrace.
EVROPSKÁ UNIE.
Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí1 Mezinárodní finanční instituce.
Hospodářská politika Téma 2 Evropská integrace. Evropská integrace Historie „společné“ Evropy Instituce EU.
ECB a ESCB Evropská měnová integrace. ESCBa ECB Úkoly ESCB a Eurosystému jsou popsány ve Smlouvě o ES. Podrobněji jsou pak definovány ve Statutu Evropského.
Fáze ekonomické integrace
Hlavní orgány v EU Monika Matysová.
Evropská unie EU. Historie Zakladetel Robert Schuman, francouzský ministr zahraničí předložil návrh o sjednocení Evropy. Zakladetel Robert Schuman,
Kapitola 13: Evropské bankovnictví, Evropská centrální banka
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborné učiliště nábytkářské a.
FINANČNÍ GRAMOTNOST BANKOVNÍ SOUSTAVA, FUNKCE CENTRÁLNÍ BANKY.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Česká národní banka Centrální banka ČR Podléhá pouze ústavě Veřejnoprávní objekt Sídlo v Praze Hospodaří samostatně s majetkem, který jí byl svěřen státem.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková org. AUTOR: Mgr. Vlasta Geryková VYTVOŘENO: NÁZEV: VY_32_Zeměpis_16_Evropská unie,
Evropská unie. Pojem a význam Evropské unie Definice Evropské unie (dále jen EU) Aktuální počet členů EU Rok vstupu ČR do EU Cíle EU (čtyři základní svobody)
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
BANKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Kamila Tkáčová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Česká národní banka.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Evropa - Stadia Ekonomické Integrace
EVROPSKÁ MĚNOVÁ INTEGRACE Ing. Martina Šudřichová
Česká národní banka.
Fáze ekonomické integrace
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
EVROPSKÁ UNIE 7. TŘÍDA, ZŠ SUCHDOL.
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Transkript prezentace:

Integrační procesy v ekonomice Národní hospodářství Integrační procesy v ekonomice

Integrační procesy v ekonomice sjednocování (seskupování, propojování) dříve nezávislých států do vyšších a zároveň větších celků Česká republika je součástí Evropské unie musí být maximalizovány výhody řídí je společné orgány integrujících států optimalizace tempa a rozsahu integrace

Výhody integrace rozšíření trhů odstraňování celních bariér pro pohyb zboží a služeb pohyb pracovních sil společná měna čerpání peněz z evropských fondů rozvoj cestovního ruchu

Nevýhody integrace vyšší konkurenční boj a z toho vyplývající dopad na nezaměstnanost (krach firmy znamená propouštění)

Cíle Evropské unie volný pohyb kapitálu volný pohyb osob volný pohyb peněz

Evropské instituce Evropský parlament Evropská rada vykonává legislativní a rozpočtovou funkci zástupci občanů unie jsou voleni na 5 let Evropská rada rozhoduje o politice a ekonomice EU a vymezuje směr, kterým se bude unie ubírat hlavy států a předsedů vlád předseda je volen na 2,5 roku (Herman von Ronpuy)

Evropské instituce Evropská komise sleduje zájmy EU jako celku vypracovává návrh rozpočtu EU zastupuje a sjednává dohody se třetími zeměmi sídlo v Bruselu předseda José Barosso

Evropský systém centrálních bank Evropská centrální banka (sídlo ve Frankfurtu nad Mohanem) Centrální banky jednotlivých států Euro-zóny (státy ke se platí společnou měnou Euro)

Úkoly Evropské centrální banky Provádí měnovou politiku Obchod s devizami Správa měnových rezerv členských států Euro-zóny Udržování bezproblémového platebního styku Schvalování vydávání papírových eurobankovek

Úkoly Evropské centrální banky Sběr statistických dat Dohled nad peněžními ústavy Poradenská činnost

Řízení ECB Rada ředitelů v čele s prezidentem (Jean-Claude Trichet) Rada guvernérů (guvernéři centrálních bank Euro-zóny) Generální rada (prezident, víceprezident ECB a guvernéři všech zemí EU)

Další instituce Evropská investiční banka Evropský investiční fond poskytuje veřejným i soukromým subjektům dlouhodobé půjčky Evropský investiční fond pomáhá s rozšiřováním transevropských infrastruktur a poskytuje záruky na půjčky malým a středním podnikům