Mikroekonomie I Peníze a poptávka po peněžních zůstatcích Ing. Vojtěch JindraIng. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)Katedra ekonomie (KE)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PENÍZE Martina Hedvičáková
Advertisements

Peníze Mechanismus tvorby peněz Peněžní trh Teorie peněz
Základní pravidla při finančním investování, rentabilita, riziko, likvidita Zdeněk Jelínek.
KVALIFIKOVANÁ EKONOMICKO-PRÁVNÍ ADMINISTRACE PRO KOMERČNÍ SFÉRU
Mikroekonomie I Domácí produkt
Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
Mikroekonomie I Bankovní soustava, tvorba peněz a trh peněz
Peníze 4.
VY_32_INOVACE_ Finanční trh.
Trh peněz Ing. Vojtěch Jindra
Vznik, vývoj a formy peněz
Poptávka po penězích.
Teorie peněz Monetární agregáty.
Trh peněz.
Peníze, inflace a deflace
Cvičení 6 – Peníze a monetární politika
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
 Využití  Bankovní účty  Příklady běžného účtu v domácnosti  Zdroj: Petr Kinský a kol.: Finanční gramotnost, obsah a příklady z praxe škol. Praha.
5. Bankovní soustava, tvorba peněz, trh peněz
PENÍZE A BANKOVNICTVÍ.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_03C14 AutorIng. Helena Svršková Období vytvořeníListopad.
Téma č. 3: Peníze a bankovní soustava Petr Musil
zboží Statek nebo služba určená ke směně na trhu
Funkce peněz Petr Machala.
PENÍZE,INFLACE, MĚNOVÁ POLITIKA
PENÍZE Kamila Kuběnová.
1 Postavení bankovnictví v tržní ekonomice.  jsou prostředkem směny a měřítkem hodnot  aktiva, která mají vysokou likviditu a nízkou míru rizika 2.
Mikroekonomie I Formování trhu
INFLACE Aby peníze nezahálely FINANČNÍ GRAMOTNOST.
INFLACE – 4. ukazatel úrovně ekonomiky Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření: Datum vytvoření:
Makroekonomie I ( Cvičení 4 – Peníze )
Mikroekonomie I Agregátní poptávka, agregátní nabídka a potenciální produkt Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
MONETÁRNÍ POLITIKA květen 2013 VY_32_INOVACE_EKO_060215
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Marie Grygarová.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ekonomika Ročník: 2.
Peníze Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro 21.
VY_62_INOVACE_02_11 CZECH SALES ACADEMY Trutnov – střední odborná škola s.r.o. EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.5.00/ VY_62_INOVACE_02_11 Zpracoval:Ing.
Mikroekonomie I Spotřeba a investice
PENÍZE Ing. Renata Slaná
Peníze.
Peníze a měny.
Bankovní systém a trh peněz
Mikroekonomie I Hospodářský cyklus Ing. Vojtěch JindraIng. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)Katedra ekonomie (KE)
EKONOMIKA FUNKCE CENTRÁLNÍ BANKA Ing. Renata Slaná
Bankovnictví.
2. Peníze, úrokové sazby a směnné kurzy
Kapitálový trh Ekonomika podniku 2. ročník Kapitálový trh - zaměřuje se na umístění kapitálu ve finanční podobě - má dlouhodobou povahu, tzn. investice.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_12_12 Název materiáluPeníze AutorMgr.
Peníze a peněžní trh Pavel Seknička. Směna naturální Přímá naturální směna – zboží za zboží, Z - Z Zprostředkovaná, nepřímá naturální směna – směna zboží.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Ekonomika Tematický.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Peníze ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
FINANČNÍ GRAMOTNOST PENÍZE. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Marcela Zahrádková NÁZEV:VY_62_INOVACE_01B_13_Peníze TEMA:Finanční gramotnost ČÍSLO.
Trh a jeho zákony. Zboží je služba nebo statek určený pro směnu na trhu. SMĚNA  směna naturální neboli bartr  směna realizovaná prostřednictvím peněz.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_ INOVACE _ 2 Jméno autora: Mgr. Marcela Chalúpková Datum: leden 2012 Ročník: 8. Vzdělávací.
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Jana Drtinová Číslo VY_62_INOVACE_6006 NázevPeníze Téma hodinyPeníze PředmětZáklady finanční gramotnosti.
Kam s penězi, aby nezahálely
Obecná ekonomie 2 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
MONETÁRNÍ POLITIKA.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Peníze a monetární politika
Kurz finanční gramotnosti OA Neveklov
Trh peněz Pavel Janíčko.
Peníze a peněžní trh TNH 2 (S-5B)
Majetková a kapitálová výstavba podniku
Obchod, trh Základy hospodaření.
Téma 4 Peníze a měny.
Transkript prezentace:

Mikroekonomie I Peníze a poptávka po peněžních zůstatcích Ing. Vojtěch JindraIng. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)Katedra ekonomie (KE)

Proč vznikly peníze

Naturální směna vyvolává příliš vysoké transakční náklady (náklady směny). Naturální směna se stává brzdou specializace a dělby práce.

Naturální směna byla nahrazena peněžní směnou. Peníze směnu neusnadňují, ony ji umožňují. Peníze můžeme považovat za jeden z největších objevů lidstva.

Peníze – prostředek směny

Potíž s naturální směnou je v tom, že vyžaduje oboustrannou shodu potřeb. Peněžní směna nevyžaduje oboustrannou shodu potřeb, protože peníze fungují jako prostředek směny.

Podstata peněz : každý je přijímá, protože ví, že je každý přijímá

Prvními rozšířenými penězi se se staly drahé kovy – stříbro a zlato. Nejdůležitější vlastností byla jejich dlouhodobá vzácnost.

Rozvoj bankovnictví znamenal postupné nahrazování drahých kovů mincemi a papírovými penězi. Nezáleží na tom, z čeho jsou peníze „dělány“, nýbrž na tom, zda lidé věří, že budou ve směně přijímány.

Bankovky centrální banky stát povýšil na zákonné platidlo. Důvěra v tyto bankovky už není založena na zlatě. Je založena na důvěře v zákon a ve státní moc.

Peněžní zůstatky – likvidní aktivum

Prodej a koupě se rozpadá na dva různé směnné akty. Tyto dva směnné akty obvykle nejsou časově shodné.

Peněžní zůstatky jsou oběživo (mince a bankovky), které máme ve svých peněženkách a na bankovních účtech. Peněžní zůstatky jsou jedním z aktiv.

Likvidní aktivum je takové aktivum, které lze rychle rychle a bez velkých nákladů nebo ztrát přeměnit v prostředek směny – v peníze. Likvidita je snadnost přeměny aktiva v prostředek směny.

Míra výnosu aktiva závisí také na míře jeho likvidity. Čím je aktivum likvidnější, tím je jeho míra výnosu nižší.

Úzce definované peníze zahrnují oběživo a vklady na běžných účtech. Široce definované peníze zahrnují navíc také termínovaná vklady. Součet všech peněžních zůstatků v ekonomice nazýváme peněžním agregátem.

Transakční a opatrnostní zůstatky

průměrný stav zůstatků dny v měsíci výše zůstatků (tis. Kč) 16 10,7 8 5,3 Transakční zůstatky

Důvodem pro držbu peněžních zůstatků je transakční motiv. Transakční zůstatky slouží na zabezpečování běžných transakcí. Druhým důvodem držby peněžních zůstatků je opatrnostní motiv.

Peněžní zůstatky a úroková míra

Při vyšší úrokové míře chtějí domácnosti a firmy držet méně peněžních zůstatků a dávají přednost méně likvidním aktivům. Funkce poptávky po peněžních zůstatcích udává závislost poptávaných peněžních zůstatků na úrokové míře.

r (%) Poptávka po reálných peněžních zůstatcích D D 0 r0r0 r1r1 (M/P) 0 (M/P) 1 M/P (mld. Kč)