Astronomické souřadnice

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Země v pohybu Planeta Země se pohybuje obrovskou rychlostí, kterou lidé vůbec nevnímají.
Advertisements

ZEMĚ JAKO VESMÍRNÉ TĚLESO
důsledky v krajinné sféře
Pohyby Země a jejich důsledky
PLANETA ZEMĚ 3.planeta od Slunce s výrazně odlišnými vlastnostmi oproti ostatním palnetám: ideální velikost umožňuje dostatečnou gravitaci pro udržení.
Početní úlohy Zeměpisný seminář.
Tvar a rozměry Země.
Jak se neztratit na moři?
ZEMĚ A MĚSÍC, TĚLESA SLUNEČNÍ SOUSTAVY
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
ROČNÍ OBDOBÍ.
Modrá planeta Země.
Proč se střídají roční období?
Tato prezentace byla vytvořena
Oběh Země kolem Slunce.
Geografie jako věda a její využití
Vítek Urban prosinec 2004 prima
GLÓBUS A ZEMĚPISNÁ SÍŤ.
Zeměpisná poloha 6. října 2005.
Pohyby Země Název školy
Planeta Země Vytvořil: Vojtěch Nedbal
Pohyby Země a jejich důsledky
Pohyby Země Planeta Země se pohybuje obrovskou rychlostí, kterou lidé vůbec nevnímají.
Vliv pohybu Země a Měsíce na život na Zemi
Pohyby těles v homogenním tíhovém poli a v centrálním gravitačním poli
„Výuka na gymnáziu podporovaná ICT“.
Planeta Země.
Země MODRÁ PLANETA.
TRVÁNÍ DNE A NOCI.
PLANETA ZEMĚ.
Určování zeměpisných souřadnic
Vědomostní soutěž ze zeměpisu
Planeta Země.
Orientace na Zemi – poledníky a rovnoběžky
Země a její okolí Miroslava Maňásková.
Zvěrokruh Seminář z fyziky Autor: RNDr.Zdeňka Strouhalová
Počasí během roku a podnebí
Obzorníkové souřadnice
Rovníkové souřadnice II.druhu Autor: RNDr.Zdeňka Strouhalová Seminář z fyziky Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/
1 POHYBY ZEMĚ (žáci mají otevřený Školní atlas světa nebo Školní atlas dnešního světa – v obou případech strany 10-11)
1. Během jednoho oběhu kolem Slunce se Země otočí
Zeměpisná poloha.
POHYBY ZEMĚ Martin VRZALA.
Rozvoj v poznání světa přispěly objevné cesty
Glóbus Glóbus - zmenšený model Země - má své měřítko
DEN a NOC.
Rovníkové souřadnice I.druhu Autor: RNDr.Zdeňka Strouhalová Seminář z fyziky Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/
ORIENTACE NA ZEMI zeměpisné souřadnice
POHYBY ZEMĚ.
Pohyby Slunce, Měsíce a vesmírných těles
Sluneční a hvězdný čas Moravcová, Poláková.
Tvar a rozměry Země.
Zdánlivé pohyby nebeských těles na obloze a čas
Planeta Země Pohyby Země a jejich důsledky Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
Proč se střídá den a noc.
Pozorování denní a noční oblohy. Souhvězdí ekliptiky Ekliptika - průsečnice roviny oběžné dráhy Země s nebeskou sférou (z lat. eclipse = zatmění)
I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
VESMÍR.
2. POHYBY ZEMĚ A JEJICH DŮSLEDKY
Pohyby Země.
Pohyby Země VIDEO Země vykonává 2 základní pohyby:
Odchylka mezi ekliptikou a rovinou Galaxie
Prezentace – výklad učiva
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Otáčení Země kolem své osy
Astronomické súradnicové systémy
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
PLANETA ZEMĚ POHYBY ZEMĚ A JEJÍ DŮSLEDKY Vypracovaly: Natálie Kubešová
PLANETA ZEMĚ Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č.
Transkript prezentace:

Astronomické souřadnice Ukázka prezentace v programu Microsoft PowerPoint

Nebeská sféra Člověk, který v noci stojí pod hvězdnou oblohou, má pocit, jako by stál ve středu koule, na jejíž vnitřní ploše jsou rozmístěny hvězdy. Taková myšlená koule, na kterou se ze stanoviště pozorovatele promítají nebeská tělesa, se nazývá nebeská sféra.

Významné body a hlavní kružnice na nebeské sféře : Světové póly - průsečíky zemské osy s nebeskou sférou. Zenit - průsečík tížnice prodloužené nad hlavu pozorovatele s nebeskou sférou; též nadhlavník. Nadir - průsečík tížnice pod nohama pozorovatele s nebeskou sférou. Světový rovník - průsečnice roviny zemského rovníku s nebeskou sférou

Pokračování : Meridián - průsečnice roviny místního poledníku s nebesku sférou. Obzorník - průsečnice vodorovné roviny s nebeskou sférou; též horizont. Ekliptika - průsečnice roviny oběžné dráhy Země s nebeskou sférou (z lat. eclipse = zatmění).

Pokračování: Jarní bod - průsečík ekliptiky se světovým rovníkem, do kterého se promítá Slunce při jarní rovnodennosti, tj. 20. - 21. března; je zhruba na deklinační kružnici Cassiopeii a Pegasa. Kolur rovnodennosti - deklinační kružnice procházející jarním bodem a podzimním bodem, tj. bodem, do kterého se promítá Slunce při podzimní rovnodennosti.

Obzorníkové souřadnice mění se se stanovištěm pozorovatele a s časem, proto se nenajdou v žádných tabulkách a musí se vždy měřit základní rovinou je rovina obzoru počátečním bodem je jižní bod J na obzoru

Obzorníkové souřadnice Výška h – úhel mezi rovinou obzoru a spojnicí pozorovatel - hvězda. Čísluje od obzoru k zenitu od 0° do 90°. zenitová vzdálenost z – doplněk výšky do 90° almukantaráty – spojnice míst stejné výšky (obzorníkové rovnoběžky)

Obzorníkové souřadnice Azimut A – úhel poloroviny meridiánu s vertikální rovinou, v níž se nacházejí pozorovatel a hvězda. Měří od jihu ve směru pohybu hodinových ručiček od 0° do 360°. výškové kružnice – spojnice míst stejného azimutu (vertikály)

Rovníkové souřadnice konstantní, nezávislé na stanovišti pozorovatele základní rovinou je rovina světového rovníku souřadnice I.druhu: počáteční bod – průsečík meridiánu a světového rovníku (jižní bod na rovníku J) souřadnice II.druhu: počáteční bod – jarní bod .

Rovníkové souřadnice Deklinace δ je úhel mezi rovinou světového rovníku a spojnicí střed Země - hvězda. Nabývá hodnot od 0° do +90° směrem od rovníku k severnímu světovému pólu, od 0° do -90° směrem od rovníku k jižnímu světovému pólu. pólová vzdálenost p – doplněk deklinace do 90° světové rovnoběžky – spojnice míst stejné deklinace

Rovníkové souřadnice I.druhu Hodinový úhel t je úhel mezi rovinou meridiánu a rovinou deklinační kružnice hvězdy. Měří se od jihu ve směru pohybu hodinových ručiček od 0 do 24 hodin. Deklinační kružnice – spojnice míst stejného hodinového úhlu (resp. rektascenze).

Rovníkové souřadnice II.druhu Rektascenze α je úhel mezi rovinou deklinační kružnice jarního bodu (tzv. koluru rovnodennosti) a rovinou deklinační kružnice hvězdy. Měří se od jarního bodu proti směru pohybu hodinových ručiček od 0 do 24 hodin. Deklinační kružnice – spojnice míst stejné rektascenze (resp. hodinového úhlu).