Ceny nemovitostí a euro Pavel Kohout. Důsledky zavedení eura na peněžní zásobu Euro znamená ztrátu kontroly nad peněžní zásobou V malé otevřené ekonomice.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Spotřební daň na pohonné hmoty - zachovat nebo snížit?
Advertisements

Měnová politika 11.
Hospodářské cykly a ekonomický růst
Investiční produkty pro opatrné nebo začínající investory.
B) Nabídková funkce.
Makroekonomie I ( Cvičení 12 – Fiskální politika - shrnutí )
Dopad daňových reforem na trh bydlení ing. Tomáš Prouza, MBA, ředitel péče o klienty a ombudsman Stavební fórum, Praha, 22. května 2007.
Zajistí Euro prosperitu České republice? KONFERENCE ČESKÁ A SLOVENSKÁ REPUBLIKA – BUDOUCNOST EVROPSKÉ INTEGRACE doc. Ing. Jiří Schwarz, CSc. děkan Národohospodářské.
SOUČASNÝ VÝVOJ V EUROZÓNĚ (v kontextu konkurenceschopnosti)
Hospodářská politika státu
Od koruny k €uru vede cesta dlouhá … Martin Kupka listopad 2007 Investiční výzkum.
Středoškolská odborná činnost 2008/2009 EURO: politický či ekonomický projekt? Číslo oboru: 13 Název oboru: Ekonomika a řízení Autor: Monika Jabůrková.
Fiskální a monetární politika
6. Trh termínových kontraktů
REÁLNÁ A NOMINÁLNÍ KONVERGENCE - NĚKOLIK POZNATKŮ Petr Čermák Smilovice 23. května 2006 Seminář Ministerstva financí.
Vývoj úvěrů a úrokových sazeb Dopady krize na transmisi měnové politiky Tomáš Holub Ředitel sekce měnové a statistiky Smilovice,
Makroekonomický vývoj a situace na trhu práce Setkání s představiteli odborových svazů Tomáš Holub Ředitel sekce měnové a statistiky Praha,
Měnová unie : definice  Nezrušitelně fixované měn. kurzy  Vzájemná plná směnitelnost  Úplná liberalizace pohybu kapitálu  Společná měna.
Inflace.
Proč slábne spotřeba domácností ? Eva Zamrazilová Členka bankovní rady ČNB Pesimistický spotřebitel: světlo na konci tunelu 17. října 2012 Konferenční.
1 Přijetí eura a inflace v ekonomice ČR Smilovice, František Cvengroš.
Makroekonomie I ( Cvičení 6 – Hospodářské cykly a ekonomický růst)
Makroekonomie I ( Cvičení 11 – Měnová politika - shrnutí )
Inflace 1. Vymezení pojmů 2. Příčiny inflačních procesů.
EURO a česká veřejnost Prezentace výsledků sociologických výzkumů PSP ČR dne 17. září 2008.
ÚROKOVÉ SAZBY Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta, Karviná.
Moderní žena myslí na budoucnost II. Jan Diviš. Bude v ČR důchodová reforma? Demografické okénko Rok 2003 Poválečné ročníky na prahu důchod Dobrá zpráva,
Makroekonomické ukazatele
Stanoviska podnikatelů k přijetí společné měny Zájmy České republiky a přijetí společné evropské měny Praha.
INFLACE – 4. ukazatel úrovně ekonomiky Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření: Datum vytvoření:
Jednoduchá cesta k optimálnímu rozložení investic
Vnější ekonomické vztahy - hlavní faktory a rizika na běžném účtu Ing. Miroslav Kalous, CSc. Česká národní banka, sekce měnová a statistiky
Výukový program: Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval: Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
Současný vývoj koruny k euru a dolaru Aneta Pospíšilová.
Integrace finančního trhu EMU Petr Čermák. Cíl : Cílem bylo prozkoumat vývoj a míru integrace finančního trhu Evropské měnové unie od počátku jejího vzniku.
Inflace VY_32_INOVACE_ Inflace = všeobecný růst cen, tedy růst tzv. cenové hladiny - inflace se zjišťuje (míra inflace) porovnáním cen vybraných.
Zpráva o finanční stabilitě 2005
(Ne)konkurenceschopnost ekonomiky ČR Aleš Michl Portfoliový stratég Raiffeisenbank Listopad 2011.
Jak předpovídat propady cen nemovitostí?
DUM - Digitální Učební Materiál Název školy: Střední odborná škola obchodní s.r.o. Broumovská Liberec 6 IČO: REDIZO: Vzdělávací.
HOSPODAŘENÍ PODNIKU listopad 2012 VY_32_INOVACE_EKO_060106
Mikroekonomie I Spotřeba a investice
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
Mezinárodní obchod a pohyb kapitálu
Zpomalení růstu na Západě a souvislosti s vývojem ČR Pavel Kohout Property Index, Partners for Life.
Inflace Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro.
Integrace finančního trhu EMU Petr Čermák. Cíl : Cílem bylo prozkoumat vývoj a míru integrace finančního trhu Evropské měnové unie od počátku jejího vzniku.
Monetární (měnová) politika
1 VŠFS – KS – LS 2006/07 Mezinárodní ekonomická integrace Plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a ekonomická sladěnost ČR s Eurozónou
Platební bilance ČR z hlediska členství v EU a perspektivně v EZ (seminář na VŠFS dne , projekt IGA VŠFS č. 7701)
Měnový kurz.
Eva Tomášková Ukazatel EVA Ekonomické souvislosti právní úpravy obchodních společností 3. přednáška.
Obsah: Výhody eura Výhody eura Nevýhody eura Nevýhody eura Očekávání Očekávání Co Slovensko eurem získá? Co Slovensko eurem získá? Euro na Slovensku a.
EURO. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené, Janské.
Téma 2: Časová hodnota peněz a riziko ve finančním rozhodování 1. Časová hodnota peněz ve finančním rozhodování podniku 2. Riziko ve finančním rozhodování.
Číslo projektu MŠMT: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_62_FINANCNIGRAMOTNOST_10_02_měno vý kurz Název školy: ZŠ, PŠ a MŠ Česká Lípa, Moskevská.
FINANČNÍ GRAMOTNOST INFLACE. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Inflace. Inflace míra změny cenové hladiny míra změny cenové hladiny K inflaci dochází, roste-li celková cenová hladina. K inflaci dochází, roste-li celková.
Maastrichtská kritéria a ČR, současnost a perspektivy. ČR a Euro.
Ukazatele vývoje ekonomiky - rozdělení inflace a její důsledky
Hospodářský cyklus Pavel Seknička.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová
Makroekonomie – úvod TNH 2 (S-1)
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
Hospodářský cyklus TNH 2 (S-3)
Makroekonomie – úvod TNH 2 (S-2)
Dopady oslabení kurzu na ceny potravin a české zemědělství
Vývoj dluhopisů u Nás a v evropě…
Část VI: Hypoteční úvěry
HYPOTÉKY ODHAD SNÍŽENÍ ZDARMA SAZEB
Transkript prezentace:

Ceny nemovitostí a euro Pavel Kohout

Důsledky zavedení eura na peněžní zásobu Euro znamená ztrátu kontroly nad peněžní zásobou V malé otevřené ekonomice to bude znamenat intenzivnější měnové šoky (kvůli uvolnění kapitálových toků) Čím déle budeme v eurozóně, tím vyšší intenzitu výkyvů kapitálových toků můžeme očekávat.

Důsledky zavedení eura na inflaci (HICP) Velmi malý Index HICP je a priori konstruován tak, aby inflace vycházela nízká a stabilní Příklad: velmi nízké zastoupení cen nemovitostí a služeb Důsledek: oficiální inflace systematicky zaostává za životními náklady

Důsledky zavedení eura na úrokové sazby České úrokové sazby se přizpůsobí evropským To se již stalo: v nynější době by přijetí eura znamenalo pouze mírné zdražení hypoték s kratší fixací Příklad: česká 1Y sazba = 3,09 %, eurová 3,55% (státní dluhopisy)

Důsledky zavedení eura na yieldy nemovitostí Velmi malé, až žádné. Proč: vliv na úrokové sazby bude velmi malý, vliv na ekonomický růst rovněž, vnímání rizika se patrně zásadně nezmění.

Co je důležité Není ani tak důležitá konkrétní měnová jednotka, jaká se v ekonomice používá Důležitá je intenzita kapitálových toků Zavedení eura zřejmě zvýší jejich intenzitu (analogie: zvýšení objemu zahraničního obchodu po vstupu do EU) Důležitý je růst objemu úvěrů

Proč ceny bytů rostou

Důsledky zavedení eura na ceny nemovitostí I. Vliv eura na objem hypoték může být kladný i záporný – podle tvaru výnosových křivek v roce fixace koruny na euro. Vliv eura na kolísání měnové zásoby může být dvojaký: může přispět k růstům i poklesům, podle konkrétních ekonomických podmínek

Důsledky zavedení eura na ceny nemovitostí II. Podstatné není přijetí eura, ale fixace měny na euro Největší výkyvy obvykle zaznamenávají malé otevřené ekonomiky s fixovanými měnami

Knight Frank Global House Price Index 2Q05-2Q06 Lotyšsko45,3Maďarsko4,9 Bulharsko20,5Velká Británie4,8 Dánsko15,4Švýcarsko3,4 Estonsko12,9Rakousko3,2 Švédsko12,8Německo0,5 Řecko11,8Srbsko-5,1

Příklad: Lotyšsko Knight Frank Global House Price Index v období 2Q05 až 2Q06 vykazuje nárůst o šokujících 45,3 %. Důvod – růst objemu úvěrů a měnové zásoby v Lotyšsku za stejné období: 40 respektive 50 procent

Odtok kapitálu z trhu nemovitostí

Kdy ČR přijme euro? Termín 2010 je stále prakticky dosažitelný Vyžadovalo by to ovšem spolupráci parlamentních politických stran Česká ekonomika není na euro připravena hůře, než bylo Německo nebo Itálie (druhá otázka je, zda toto srovnání není příliš „měkké“)

Děkuji za pozornost