Dva příklady snahy o řešení ekonomické krise eurozóny

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Strategie Evropa 2020: nové výzvy, příležitosti a hrozby pro ekonomiku EU 22. září 2010 Prof. Ing. Robert Holman, CSc. člen bankovní rady ČNB Současné.
Advertisements

Bankovní unie EU Exportní forum 2013 Trutnov
Kam kráčí eurozóna Trutnov,
Euro-krize a cesty ven Jan Bureš, Hlavní ekonom Era Poštovní Spořitelny.
Tři poznámky k bankovní unii David Marek. Tři úhly pohledu Bankovní unie v kontextu evropské integrace Bankovní unie a evropské krize Problémy dosavadní.
FUNGOVÁNÍ EUROZÓNY, FEDERATIVNÍ PRVKY V EU
Konference pojišťovacích makléřů 2011
SOUČASNÝ VÝVOJ V EUROZÓNĚ (v kontextu konkurenceschopnosti)
Hospodářská politika státu
Český export a zrychlená bankovní a finanční integrace EU
Bankovní unie Jednotný mechanismus dohledu
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Vývoj regulace a dohledu nad finančním trhem Shrnutí poznatků Ing.
Bankovní unie JUDr. Zuzana Vostrá, Ph.D..
Nestabilita Řecka a Evropské unie v kontextu světové finanční krize
1 Na NERVu o EURu Oldřich Dědek Ministerstvo financí prosinec 2011.
VY_32_INOVACE_ Smlouva o EU je platná od Je zavedeno „evropské občanství“ Přináší „kritéria konvergence“ – ekonomické sblížení 1.Stabilita.
Senát Parlamentu České republiky EURO: Rozbouřené vody nebo přístav? Způsobí problémy či pomůže české ekonomice? Spasí exportéry? Kdy novou měnu zavést?
Státní rozpočet Rozpočet přebytkový Rozpočet vyrovnaný
Současná (finanční) krize – pohled a doporučení OECD
Ekonomická situace EU a návrhy na silnější hospodářskou koordinaci JUDr. Lenka Pítrová, CSc. Úřad vlády ČR, SEZ Únor, 2011.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Potenciální ekonomické efekty bankovní unie Jan Frait ředitel samostatného odboru finanční stability Seminář odboru Finanční politika MF ČR Smilovice 14.
S€PA – platební služby pro €vropany Česká národní banka Praha, 21. září 2010 Ing. Tomáš Hládek, ředitel sekce peněžní a platebního styku Česká národní.
Integrace finančního trhu EMU Petr Čermák. Cíl : Cílem bylo prozkoumat vývoj a míru integrace finančního trhu Evropské měnové unie od počátku jejího vzniku.
Plnění Národního programu reforem Ing. Tomáš Zídek Ministerstvo financí ČR Odstraňování bariér konkurenceschopnosti EU a ČR.
Výukový program: Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval : Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
MONETÁRNÍ POLITIKA květen 2013 VY_32_INOVACE_EKO_060215
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Finanční trh a banky Vypracoval : Ing. Ingrid Ilčíková Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Evropský semestr a posílená koordinace hospodářských politik v EU Jakub Mazur Oddělení 532 Hospodářská a finanční politika EU Prezentace pro seminář MF.
PŘÍLOHA A: SCHÉMA INTEGRACE DOHLEDU NA FINANČNÍM TRHEM V ČR.
Integrace finančního trhu EMU Petr Čermák. Cíl : Cílem bylo prozkoumat vývoj a míru integrace finančního trhu Evropské měnové unie od počátku jejího vzniku.
Monetární (měnová) politika
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Důvody a metody regulace dohledu nad finančním trhem Ing. Dalibor.
1 VŠFS – KS – LS 2005/06 mezinárodní ekonomická integrace Plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a ekonomická sladěnost ČR s Eurozónou
Prezentace projektu doktorského studia
Bankovní systém, centrální banka
Podnikání v oboru družstevního peněžnictví a jeho efektivnost ESFS Řízená konzultace 15. Prosince 2006.
Sekce pro evropské záležitosti Úřadu vlády ČRSekce pro evropské záležitosti Úřadu vlády ČR Digitální jednotný trh Marta Vojtová Odbor koordinace evropských.
Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí1 Mezinárodní finanční instituce.
Daně Rizikem pro volný pohyb zboží může být i rozdílné zdanění Sjednocení daňových soustav - nereálné 1. Daňová diskriminace zakázána - (Případ „Whisky.
Mezinárodní finance a rozvoj
Mezinárodní finance a rozvoj Vladan Hodulák. Osnova Měnový×finanční systém Měnový×finanční systém Kapitálové toky Kapitálové toky Dluhová krize RZ Dluhová.
Soustava veřejných rozpočtů Finanční toky ve veřejném sektoru představují příjmy a výdaje veřejných rozpočtů, a to jak uvnitř soustavy veřejných rozpočtů,
Veřejné finance Úvod do problematiky. Veřejné finance Vymezení VS Řízení VS.
Dopady CMU na reálnou ekonomiku a související změny ve fungování finančního trhu Rozvoj a inovace finančních produktů /2/2016.
 Vznik Hospodářské a měnové unie  Etapy HMU  Instituce měnové unie  Kroky, jež musí být učiněny k přijetí eura v ČR  Výhody a nevýhody přijetí eura.
Finanční trh. Banka. Bankovní systém.. TRHY ZBOŽÍ A SLUŽEB PRODUKČNÍ JEDNOTKY (PODNIKY) DOMÁCNOSTI TRHY VÝROBNÍCH FAKTORŮ výrobní faktory tok výdajů za.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Kód vzdělávacího materiálu: VY_62_INOVACE_0203 Název vzdělávacího materiálu: Bankovnictví Datum vytvoření: Jméno autora: Ing. Zdenek Páže Předmět:
Rozpočtová a fiskální politika 27. dubna 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy 27.
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek. Téma na dnešní cvičení Příjmy a výdaje obce za léta 2,3,4,5 a 6 –Obecné příjmy a výdaje –Zohledňuje se: Počet obyvatel.
Bankovnictví Téma 2: Centrální bankovnictví 1.Soudobé funkce centrální banky 2.Centrální banka jako subjekt monetární politiky 3.Centrální banka jako zdroj.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Soustava veřejných rozpočtů
Struktura finančního trhu
Fiskální politika Pavel Seknička.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Globalizace kapitálových trhů VOKT (P-13)
Rozpočtová a fiskální politika
Pakt stability a růstu EVSE Šárka Horáková.
Peníze a měnová politika
Rozpočtové právo 2. května 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
VeřeJnÁ FinaNční Politika a VEŘEJNÁ FINANČNÍ ČINNOST
Hospodářská politika - cíle, nástroje a nositelé TNH 2 (S-3)
Veřejné Finance.
Rozpočtová a fiskální politika
Rozpočtová a fiskální politika
Globalizace kapitálových trhů VOKT (P-11)
Evropská ekonomika: společně jsme silnější
Transkript prezentace:

Dva příklady snahy o řešení ekonomické krise eurozóny ESM a bankovní unie Dva příklady snahy o řešení ekonomické krise eurozóny Martin Vojta Sekce pro evropské záležitosti

Obsah presentace Krise v eurozóně – její příčiny a projevy Problémy, jimž čelí státy eurozóny Snaha o řešení: Záchranné mechanismy, ESM Vytvoření tzv. bankovní unie Bankovní unie a ČR

Krise v eurozóně - příčiny a projevy Státy – vysoké schodky rozpočtu, vysoká míre veřejného dluhu Banky – špatná aktiva (nemovitostní bubliny), problémy s likviditou Hlubší příčiny – nedůvěra trhů, rostoucí náklady na obsluhu státního dluhu – nedostatečná konkurenceschopnost, nízká produktivita práce, nepružné trhy práce, expansivní fiskální politiky

Stávající problémy států a finančních sektorů eurozóny státy – vysoká míra zadlužení – požadované výnosy při dluhovém financování st. rozpočtů a obsluze st. dluhu jsou neudržitelné finanční sektor – problém držby problematických státních dluhopisů, držby soukromých špatných aktiv, problémy s likviditou (rostoucí požadavky na kapitálovou vybavenost) problém s financováním států a rekapitalizací bank

Snahy o řešení - europeizace pro státy – vytvoření záchranných balíčků a mechanismů, zapojení MMF bilaterální půjčky Evropský mechanismus finanční stabilizace (EFSM) Evropský nástroj finanční stability (EFSF) Evropský stabilizační mechanismus (ESM) pro finanční sektor – rekapitalizace, reforma pravidel

Evropský stabilizační mechanismus (ESM) mezinárodní organizace, založená jako permanentí nástroj pro pomoc eurozóně zápůjční kapacita 500 mld. euro, kapitál 700 mld. euro zahájení činnosti 8. října 2012 nástroje: poskytování půjček členským státům, rekapitalizace bank, operace na dluhopisových trzích fungování: fin. pomoc výměnou za ozdravný prgogram

Bankovní unie náklady na rekapitalizaci bank dále zatěžují státní rozpočty – „vicious circle“ závěry Evropské rady z června 2012 – vytvoření jednotného mechanismu dohledu (SSM) coby předpoklad pro přímou rekapitalizaci bank eurozóny z ESM spojení SSM s dalšími návrhy -> bankovní unie

Architektura bankovní unie mechanismus jednotného bankovního dohledu (SSM) harmonizace systémů pojištění vkladů (DGS) harmonizace resoluce fin. institucí (CMD/BRR) a vytvoření resolučních fondů vytvoření jednotných pravidel (single rule book, CRDIV/CRR) jednotný resoluční mechanismus, fiscal backstop

Bankovní unie a ČR otázka přenesení dohledových pravomocí na evropskou úroveň a ponechání finanční odpovědnosti za dohled na národní úrovni Priority ČR zachování stability finančního sektoru zachování integrity vnitřního trhu rovné podmínky pro všechny participující státy v SSM a neparticipující státy

Bankovní unie a ČR (2) fiskální aspekty SSM povinné půjčování mezi fondy ESM jako veřejná podpora vytváření 2 skupin úvěrových institucí rozdílný přístup k systémové významnosti bank z pohledu ECB a ČNB přeměna dceřiných společností na pobočky vysávání likvidity

Děkuji za pozornost Martin Vojta Sekce pro evropské záležitosti Úřad vlády ČR