Dluhové cenné papíry Dluhopis

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ, o.p.s.
Advertisements

Dluhopis – popelka, které málokdo rozumí
Zákon o dluhopisech Předpis č. 190/2004 Sb..
FINANČNÍ DOKUMENTY (OBLIGACE)
VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ, o.p.s.
Cenné papíry.
VÝNOSY A HODNOTA FINANČNÍCH AKTIV Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta, Karviná.
BANKOVNICTVÍ Dluhopisy.
Peníze v tržní ekonomice. Nejvýznamnější objev v dějinách V penězích vyjadřujeme ceny veškerého zboží – jsou všeobecným ekvivalentem Plní v tržní ekonomice.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
ÚROKOVÉ SAZBY Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta, Karviná.
7. Hodnocení investic.
Základní druhy finančních investičních instrumentů
Cenné papíry kapitálového trhu.
Pravidla pro poskytování nepeněžitých vkladů Zjistitelnost a hospodářská využitelnost ve vztahu k předmětu podnikání Musí být splaceny před zápisem výše.
Cenné papíry (akcie a dluhopis)
Dluhové cenné papíry. Dluhopis.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
DRUHY CENNÝCH PAPÍRŮ Katedra financí
Ekonomika 3.ročník denní studium 2. ročník nástavbové studium
Právní úprava cenných papírů
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 36Číslo.
13. července 2013VY_32_INOVACE_100305_Cenne_papiry_1_DUM Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Roman Blaha. Obchodní akademie.
Cenné papíry peněžního trhu
ÚROKOVÉ SAZBY Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta, Karviná.
BANKOVNICTVÍ Depozitní obchody.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
HYPOTEČNÍ ÚVĚR. STAVEBNÍ SPOŘENÍ.
Finanční trh II. Kapitálový trh
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
FINANČNÍ A INVESTIČNÍ MATEMATIKA
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku (dividendy) z majetkového podílu.
FINANČNÍ DOKUMENTY Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta Karviná.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku (dividendy) z majetkového podílu.
VÝNOSY A HODNOTA FINANČNÍCH AKTIV
Ing. František Řezáč, Ph.D. Katedra financí ESF MU
Nominální a reálná úroková sazba
Matematické modely ve finanční sféře
Komerční bankovnictví 1 / VŠFS ZS 2008/09 1 Zkouškové termíny  ST :00, E 127  PO :00, E 127  ČT :00, E 127  ST :00, E.
ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_EKO_94 ROČNÍK: 4. VZDĚLÁVACÍ OBOR:65-42-M/01 HOTELNICTVÍ.
Akciová společnost Právnická osoba, typická kapitálová společnost, anonymita společníků Společnost je podnikatelem, ale může být založena i k nepodnikatelskému.
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku (dividendy) z majetkového podílu.
Podnikové finance II Ing. Stanislava Čížková. Dluhopisy Pokladniční poukázky /ČNB, stát/ Komerční dluhopisy /stát, banky, obce, fy/ Depozitní certifikáty.
Finanční trhy Cenné papíry. Cenný papír - definice Cenný papír je listina, která ztělesňuje právní nárok jeho vlastníka na finanční plnění. V současné.
Ing. František Řezáč, Ph.D. Masarykova univerzita Finanční řízení (teze seminářů - platí pro seminární skupiny 2 a 3)
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_21_06 Název materiáluDluhopis.
Kapitálový trh Ekonomika podniku 2. ročník Kapitálový trh - zaměřuje se na umístění kapitálu ve finanční podobě - má dlouhodobou povahu, tzn. investice.
ObligaceObligace. Obligace je dlužný cenný papír. Jeho vlastník má právo na vyplacení úroku a po uplynutí doby i vyplacení nominální hodnoty obligace.
Téma 11: Dlouhodobé financování investičního majetku 1. Třídění finančních zdrojů 2. Financování z externích zdrojů 3. Financování z interních zdrojů.
Téma 2: Časová hodnota peněz a riziko ve finančním rozhodování 1. Časová hodnota peněz ve finančním rozhodování podniku 2. Riziko ve finančním rozhodování.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Téma 7. Investiční rozhodování 1. Kapitálové rozpočty výdajů a očekávaných peněžních příjmů z investic 2. Hodnocení efektivnosti investičních projektů.
Akademie STING, téma 3 z 61 Bankovnictví Téma 3: Aktivní bankovní obchody 1.Typologie aktivních obchodů 2.Proces úvěrování 3.Finančně úvěrové obchody.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Ekonomika Tematický.
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku z obchodní korporace a úroky z držby.
OPAKOVÁNÍ MAJETKOVÝCH CENNÝCH PAPÍRŮ ÚVĚROVÉ CENNÉ PAPÍRY OBLIGACE/DLUHOPISY.
F INANČNÍ ŘÍZENÍ FIRMY F INANČNÍ PORTFOLIO rozložení finančních investic firmy investice se liší výnosností a rizikem cílem je minimalizovat riziko Termínovaný.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
HYPOTEČNÍ ÚVĚR. STAVEBNÍ SPOŘENÍ.
Kapitálový trh – charakteristika CP
Finanční trhY peněžní trhy kapitálové trhy.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Akciová společnost Právnická osoba, typická kapitálová společnost, anonymita společníků Společnost je podnikatelem, ale může být založena i k nepodnikatelskému.
Datum: od Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Obchodní právo I. Akciová společnost
Dluhopisy Prezentace – podklad pro přednášku v předmětu Obchodní právo III J. Kotásek :37.
Část VI: Hypoteční úvěry
Část VI: Hypoteční úvěry
Transkript prezentace:

Dluhové cenné papíry Dluhopis 4. přednáška Dluhové cenné papíry Dluhopis

DLUHOPIS cenný papír s nímž je spojeno právo na částky a povinnost emitenta toto právo ; širší pojetí: užší pojetí: Zákon č. 190/2004 Sb., o dluhopisech, § 2: „Dluhopis je zastupitelný cenný papír, s nímž je spojeno právo na dlužné částky a povinnost emitenta toto právo .“

Krátkodobé dluhové cenné papíry státní pokladniční poukázky emitované jmenovitou hodnotou. poukázky centrální banky komerční dluhové cenné papíry

DLUHOPIS – z pohledu emitenta → Výhody: alternativa v celkovém objemu emise je možné upsat relativně velký počet potenciálních majitel dluhopisu se nepodílí na → Nevýhody: zvyšuje se povinnost hradit vhodné pouze pro

DLUHOPIS – z pohledu investora rozdíl od akcií: většinou přesně definované omezená doba → lze je lépe (přesněji) → výnos je zpravidla než u akcií; → investiční nástroj, → většinou nedostupné pro drobné investory (vysoká nominální hodnota).

KLASIFIKACE DLUHOPISŮ Podle emitenta dluhopisy dluhopisy, dluhopisy. Podle záruky zajištěné s zajištěním, s zajištěním nezajištěné

KLASIFIKACE DLUHOPISŮ Podle výnosu přímý dluhopis (dluhopis s pevným kupónem), dluhopis s proměnlivým kupónem, dluhopis s nulovým kupónem, příjmový dluhopis. Podle místa emise a měny emise domácí dluhopisy, buldočí dluhopisy, eurodluhopisy.

KLASIFIKACE DLUHOPISŮ Podle podmínek splácení fixní datum, dvojdatumové dluhopisy, dluhopisy s call opcí, dluhopisy s put opcí, perpetuita – věčné dluhopisy.

Dluhopisy v ČR vydávány v či podobě; dluhopis se stává dluhopisem v okamžiku (dluhopis v listinné podobě) nebo v okamžiku (dluhopis v zaknihované podobě); emitent – emise – podléhá schválení (s výjimkou státních dluhopisů); prospekt dluhopisu (emisní podmínky).

NÁLEŽITOSTI DLUHOPISU údaje o emitentovi, název dluhopisu, popř. označení dluhopisu, identifikační označení podle mezinárodního systému číslování (ISIN), formu dluhopisu (na jméno, ..) jmenovitá hodnota, údaj o schválení emisních podmínek, výnos dluhopisu či způsob jeho stanovení, datum emise, způsob a místo výplaty jmenovité hodnoty, data splatnosti dluhopisu a výnosů, …

Kupón – cenný papír na vydávaný pro účely uplatnění práva na z dluhopisu; kupónový arch

HYPOTEČNÍ ZÁSTAVNÍ LISTY specifický druh dluhopisy, jejichž jmenovitá hodnota a poměrný výnos jsou plně kryty , popř. též náhradním způsobem, emisí HZL si banka opatřuje pro financování pro krytí HZL může banka použít pouze pohledávky z hypotečních úvěrů poskytnutých do výše % hodnoty zástavy, pro investora investice.

Cena dluhopisu v procentech jmenovité hodnoty, Cena dluhopisu (kurz dluhopisu) v procentech jmenovité hodnoty, kolísá v závislosti na vývoji trhu a situaci emitenta. Běžný výnos (y)

Vnitřní hodnota součet diskontovaných hodnot budoucích příjmů z dluhopisu, současná hodnota budoucích příjmů z dluhopisu. V – vnitřní hodnota, I – roční kupónové platby, n – počet let do splatnosti, F – jmenovitá hodnota r – výnosové kritérium, požadovaná výnosnost

tržní cena > vnitřní hodnota → dluhopis je

Vztah tržní úrokové míry a vnitřní hodnoty dluhopisu tržní úroková míra vnitřní hodnota (cena) dluhopisu

Alikvotní úrokový výnos kompenzuje prodávajícímu výši úroků, jež by mu náležely AUV – alikvotní úrokový výnos, c – kupónová sazba, t – počet dnů od poslední výplaty kupónu, B – doba mezi jednotlivými výplatami kupónu, F – jmenovitá hodnota.

Durace dluhopisu = míra úrokového rizika dluhopisů, vyjadřuje cenovou citlivost dluhopisu na změny tržních úrokových sazeb. = průměrná doba potřebná k inkasu všech plateb z dluhopisu (vážený průměr). - Čím větší durace, tím je větší vliv změny tržní úrokové sazby na tržní cenu dluhopisu.

Durace dluhopisu Ukazatel durace je konstruován jako vážená průměrná životnost dluhopisu, kde vahami je podíl současné hodnoty plateb z dluhopisu v jednotlivých letech na současné hodnotě celkových plateb z dluhopisu. DM – durace PVCF1,2,3, …, n – současná hodnota příjmů z dluhopisu v jednotlivých letech V0 - celková současná hodnota dluhopisu n - počet let do doby splatnosti dluhopisu