Capital Invest - die Kapitalanlagegesellschaft der Bank Austria Creditanstalt Gruppe Analýza kapitálových trhů střední a východní Evropy Investiční příležitosti.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Konec recese v ČR? David Marek listopad Přehled témat •Krátké ohlédnutí za dvěma recesemi v rychlém sledu •Jak je na tom česká ekonomika dnes •Pohled.
Advertisements

Target Click Fund Zajištěný investiční program.
Vysoká škola ekonomická v Praze květen 2012
Kdo by nechtěl boty od Blahnika?
TEORIE ROZHODOVÁNÍ A TEORIE HER
Prezentace pro Forum 2013, SME Union
Investiční produkty pro opatrné nebo začínající investory.
Investiční certifikáty a příklady jejich použití
Kapitálové trhy – Podstata Finanční trh a finanční systém
*Zdroj: Průzkum spotřebitelů Komise EU, ukazatel GfK. Ekonomická očekávání v Evropě Březen.
Finanční trhy prosinec 2007 Jaromír Zdražil. 2 Anatomie hypoteční krize v USA Začátky krize je třeba hledat několik let zpět ● Postupný pokles sazeb Fedu.
František Cvengroš Situace a výhled ekonomiky ČR (podklad pro kulatý stůl k přípravě Národního programu reforem 2013) Ministerstvo financí ČESKÉ REPUBLIKY.
NEJLEPŠÍ KVALITOU PENĚZ JE JEJICH KVANTITA Aktivní správa peněžních prostředků ATLANTIK AM Akciové trhy
Zadlužení, inflace, demografie
Reporting udržitelného rozvoje - nový pohled na těžební činnost.
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Determinanty zahraničních investic na firemní úrovni v ČR Peter Tóth ČNB a CERGE-EI.
Makroekonomika a stát VY_32_INOVACE_ Zásahy státu do ekonomiky - Keynesovská teorie - neoklasická (monetaristická) teorie.
První zkušenosti ze vstupu ČR do EÚ Dopady na energetiku a průmysl Pohled ERÚ konference AEM 14. a 15. září 2005 Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Turecké akcie: z Bosporu do Bruselu ...
1 Akciové trhy - nedávný vývoj a výhled pro rok 2008 Data k
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
Investiční výdaje. Podstata I = výdaje na kapitálové statky a změna stavu zásob Rozdíl mezi I a Ip. Ip = plánované investice, to co firmy chtějí vynaložit.
Člen skupiny HVB Group Představení nového garantovaného fondu Capital Invest Guarantee Basket 2010.
ÚROKOVÉ SAZBY Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta, Karviná.
Barevný svět dluhopisů pro pokročilé Dámský investiční klub České spořitelny Jaromír Zdražil.
Kdy nakoupit a kdy prodat? Časovat či nečasovat investice? Ing. Martin Viktora ředitel úseku podpory prodeje Investiční společnost.
Česká ekonomika: aktuální vývoj a očekávání podniků Vladimír Tomšík 25. ledna 2013.
Situace na trhu s masem v ČR a EU Miluše Abrahamová Pavel Froněk VÚZE Praha.
EXPORTNÍ GARANČNÍ A POJIŠŤOVACÍ SPOLEČNOST, a. s. TISKOVÁ KONFERENCE EGAP 31. ledna 2005.
NEJLEPŠÍ KVALITOU PENĚZ JE JEJICH KVANTITA. Aktivní správa peněžních prostředků ATLANTIK AM Vývoj na trzích a výhled na 2011 Kurdějov,
Makroekonomický vývoj a situace na trhu práce Setkání s představiteli odborových svazů Tomáš Holub Ředitel sekce měnové a statistiky Praha,
1 VŠFS - KS ZS 2006/07 mezinárodní ekonomická integrace Dodatky k měnové unii
Hodnocení možností penzijních fondů v rámci penzijní reformy Autor práce: Ing. Petr Kupčík Vedoucí práce: doc. Ing. Eva Vávrová, Ph.D. Oponent práce: Ing.
1 Zajištěné investice - jistota má svoji cenu Dámský investiční klub Petr Valenta ředitel odboru řízení produktů finančních trhů ČS.
BIVŠ.  Trojí devalvace měnového kurzu!  Liberalizace cen – skokový nárůst cen  Liberalizace zahran.obchodu -> pouze vnitřní směnitelnost koruny  Fiskální.
MOŽNOSTI PODNIKÁNÍ NA UKRAJINĚ
ESPA STOCK ISTANBUL TURECKÝ AKCIOVÝ FOND
Stanislav Polouček Vysoká škola sociálně-správní, Havířov
ÚROKOVÉ SAZBY Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta, Karviná.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Tato prezentace vznikla s finanční podporou CERGE-EI. Firma a hospodářská politika. Souvislosti.
Jednoduchá cesta k optimálnímu rozložení investic
Vnější ekonomické vztahy - hlavní faktory a rizika na běžném účtu Ing. Miroslav Kalous, CSc. Česká národní banka, sekce měnová a statistiky
Výukový program: Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval: Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
Mikroekonomie I Platební bilance a obchodní bilance Ing. Vojtěch JindraIng. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)Katedra ekonomie (KE)
Ruská federace x WTO a OECD
PROBUĎTE SVÉ PENÍZE ZE ZIMNÍHO SPÁNKU! Martin Viktora
Real Estate Market > Autumn 2006 Komerční nemovitosti a budoucnost výnosů Současný vývoj výnosů na trhu nemovitostí v České republice PRAHA, 5. října 2006.
Zpráva o finanční stabilitě 2005
(Ne)konkurenceschopnost ekonomiky ČR Aleš Michl Portfoliový stratég Raiffeisenbank Listopad 2011.
Investiční riziko a jak se mu bránit. Tři pohledy na investici VÝNOS RIZIKOLIKVIDITA Každá investice v sobě zahrnuje všechna tři hlediska klient by si.
Investiční činnost.
Zpomalení růstu na Západě a souvislosti s vývojem ČR Pavel Kohout Property Index, Partners for Life.
Řízení a hodnocení banky
3. PLATEBNÍ BILANCE.
Platební bilance ČR z hlediska členství v EU a perspektivně v EZ (seminář na VŠFS dne , projekt IGA VŠFS č. 7701)
Ekonomie 1 Magistři Pátá přednáška Lidské jednání, spotřeba a produkce v otevřené ekonomice.
Červenec ’15 AKTUÁLNÍ VÝVOJ NA FINANČNÍCH TRZÍCH Ing. Jiří Opletal, MBA.
FEL ČVUT, katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd © Oldřich Starý, 2012 Finanční management Základní pojmy Je NPV důležité? Základy úrokového.
SBERBANK CZ VÁŠ SILNÝ A SPOLEHLIVÝ OBCHODNÍ PARTNER ŘÍJEN 2014.
OBSAH  HDP - definice  Výpočet HDP  HDP České republiky: o HDP v letech 1993 – 1996 o HDP v letech 1997 – 1998 o HDP v letech 1999 – 2002 o HDP v letech.
Uhelný průmysl v Evropě nová publikace EURACOAL Dr. Renata Eisenvortová Manažer evropských záležitostí Czech Coal a.s. Člen výkonného výboru EURACOAL Těžební.
EGAP 25 – čtvrtstoletí pojišťování českého exportu
Raiffeisen investiční společností
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Střední a východní Evropa: Bezpečnost investic v rozvíjejícím se světě
Good News Success Universe leden 2011
Vývoj dluhopisů u Nás a v evropě…
Petr Gapko Hlavní ekonom GE Money Bank, a.s.
Kdo by nechtěl boty od Blahnika?
Transkript prezentace:

Capital Invest - die Kapitalanlagegesellschaft der Bank Austria Creditanstalt Gruppe Analýza kapitálových trhů střední a východní Evropy Investiční příležitosti na akciových trzích střední a východní Evropy Alexander Dimitrov, portfolio manažer - CI Eastern Europe Stock Praha, únor 2005

- 2 - Vysoký ekonomický růst Základní podmínky na trzích střední a východní Evropy Změny cen aktiv Klesající úrokové sazby a obecně se zlepšující rating snižují rizikovou prémii a zvyšují ceny akcií Rostoucí přímé investice Politické a ekonomické podmínky se stále zlepšují Zvyšující se transparentnost a zlepšující se celková odpovědnost firemního vedení podporují ochotu k přímým investicím ze zahraničí

- 3 - Očekává se další zvyšování ratingu v Rumunsku, Bulharsku, Turecku, Rusku a Ukrajině Zdroj: S&P Daten, Bloomberg

- 4 - Atraktivní dluhopisové trhy v zemích střední a východní Evropy Ekonomické údaje (05e) Vývoj návratnosti investic ve střední a východní Evropě Rychlost ekonomického růstu i nadále převyšuje úroveň růstu eurozóny Nízké inflační tlaky: možnost dalšího snižování úrokových sazeb v Maďarsku a na Slovensku Ratingy pravděpodobně zůstanou stabilní Zdroj: Reuters, leden 2005 Předpověď 2005 Reálný růstInflace Čistý schodek Běž. účet platební bilance HDP v %v %v % HDP Polsko4,33,7-4,5-2,4 Maďarsko3,84,4-4,0-8,3 ČR3,72,5-4,9-5,6 Slovensko5,27,9-3,7-2,8 Bulharsko5,34,5-0,5-7,8 Rusko6,013,61,56,2 Rakousko1,92,2-1,9-0,1 Zdroj: Ekonomický průzkum Bank Austria Creditanstalt

- 5 - Trend: i nadále silné měny zemí střední a východní Evropy Chování měn zemí střední a východní Evropy (1 rok) Měny nových členských států EU zůstávají silné vůči euru. Snižující se bilance obchodního deficitu, očekávaný příliv kapitálu pro přímé investice a probíhající privatizace napomáhají dalšímu posilování české koruny. Po „úpravách“ v loňském roce je nyní situace mnohem stabilnější. Měny proti euru v číslech 1 měsícod zač. roku HUF0,5%0,6% PLN3,3%2,5% CZK1,8%1,6% SSK1,5%1,9% Zdroj: Datastream CZKHUFPLNSKK -5% 0% 5% 10% 15% 20% 25% 2/04 3/04 4/04 5/04 6/04 7/04 8/04 9/04 10/04 11/04 12/04 1/05

- 6 - Výkonnost akciových trhů zemí střední a východní Evropy Východoevropské akciové trhy začaly rok 2005 velmi dobře. Dobré výsledky české burzy, za nimiž stojí hlavně privatizace Českého Telecomu. Pozitivní vývoj na ruské a turecké burze. Pozn.: Výkonnost v r. 2004! Výkonnost akciových trhů (v eurech) 1 měsícod začátku roku MSCI Evropa3,3%4,4% MSCI východní Evropa6,4%8,7% MSCI Maďarsko7,3%9,0% MSCI Česká republika5,0%9,9% MSCI Polsko3,6%2,9% MSCI Rusko7,7%11,6% MSCI Turecko16,9%18,2% Zdroj: Datastream Výkonnost stř. a vých. Evropy protiEvropě (MSCI, euro)

- 7 - Analýza a výhled pro akciové trhy střední a východní Evropy Kromě České republiky ceny na burzách zemí střední a východní Evropy zdaleka nedosahují úrovně západní Evropy. V Rusku se očekává silný pokles výnosů, a to zejména kvůli tomu, že analytici předpokládají snižování cen ropy. Přesto se ale dosud ceny ropy nedostaly pod žádný tlak. ČRMaďarskoPolskoRuskoEvropa CEE KGVs anhand der 12monats Gewinnschätzungen (IBES/Datastream) /02 4/02 7/02 10/02 1/03 4/03 7/03 10/03 1/04 4/04 7/04 10/04 Akciové trhy – hlavní ukazatele Cena/výnos vycházející z odhadu výnosů v příštích 12 měsících (IBES/Datastream ) cena/výnos 05erůst zisku 05e MSCI Evropa16,612,4% MSCI východní Evropa7,6-10,4% MSCI Maďarsko10,40,3% MSCI Česká republika18,513,3% MSCI Polsko11,2-1,0% MSCI Rusko5,8-15,6% MSCI Turecko12,54,6% Zdroj: Datastream

- 8 - Nová Evropa: klíčová úloha kapitálových investic Východoevropské kapitálové investiční fondy: Akcie:Capital Invest Eastern Europe Stock, Capital Invest Russia Stock Dluhopisy:Capital Invest Eastern Europe Bond, Capital Invest Central Europe Bond Capital Invest Eastern Europe Stock: ädeset let na trhu äaktivní správa äpětiletá výkonnost: 10,07 % p.a. ( od do ) CI Eastern Europe Stock (nerozdělený zisk) – od do základ = 100

- 9 - Capital Invest Eastern Europe Stock – geografické rozložení investic v % (stav v únoru 2005) Zdroj: FMP; největších investic CI East. Europe Stock Největší podíl z geografického hlediska si drží Rusko Největší podíl z pohledu sektorů mají telekomunikace a farmaceutický průmysl Vympelkom(telekomunikace)Rusko7,3 % OTB (bankovnictví) Maďarsko7,1 % Mol(energetika)Maďarsko5,9 % Lukoil (energetika) Rusko5,7 % MTS (telekomunikace) Rusko5,1 % Komerční banka(bankovnictví)Česká rep.4,2 % Gazprom(energetika)Rusko4,2 % Richter(farmaceutický prům.)Maďarsko4,0 % Matav (telekomunikace)Maďarsko3,6 % Český Telecom(telekomunikace)Česká rep. 3,0 %

Kapitálové investice Získejte více z investičních fondů.