Milada Horáková VÚPSV Praha Květen 2005

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Trh práce v Jihomoravském kraji – dosavadní vývoj
Advertisements

Politika zaměstnanosti v Pardubickém kraji
10. Slovenská demografická konferencia
Obyvatelstvo zaměstnaní nezaměstnaní.
Cizinci na trhu práce v České republice Vlasta Turková, Jan Pavel květen 2007.
Cizinci Vláda České republiky v roce 1999 zahrnula problematiku integrace cizinců na území České republiky do státní politiky. Bylo to jedinečné a velmi.
Tomáš Křivka FPR ZČU Plzeň 07/05/2014
Změny v podpoře pro období Ing. Marian Piecha, Ph.D., LLM | generální ředitel Brno, 8. října 2013.
 Znárodnění proběhlo v několika fázích a bylo připraveno vládnoucí komunistickou stranou v tzv. Košickém vládním programu.  Ten byl připraven KSČ (Gottwaldem)
Český statistický úřad, pracoviště České Budějovice
1 Opatření 1.1 JPD3 Rozšíření a zvýšení adresnosti aktivní politiky zaměstnanosti Úřad práce hl.m. Prahy 19.října 2004.
Martin Sycha Konference UNIV 2 KRAJE Ostrava Další vzdělávání v ČR.
Evropský sociální fond v ČR
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava – Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 8. dubna 2012 Název: VY_32_INOVACE_7.3.6.
Úřad práce ČR – krajská pobočka v Brně
KOMBI Obsah shrnutí: Důvod vzniku a cíle evropské integrace
Člen USBS ČR a SP ČR Unie soukromých bezpečnostních služeb ČR Svaz průmyslu a dopravy České Republiky
Zsv. Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec Název dokumentu: Ročník: Autor: Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův.
Předpokládaný vývoj počtu osob v produktivním a důchodovém věku
EVROPSKá UNIE.
ZAMĚSTNANOST. Práce, pracovní síla práce = účelná a cílevědomá lidská činnost přeměňující přírodní látky na statky nebo činnost spojená s poskytováním.
Poskytování služeb na vnitřním trhu EU. Obsah I.Směrnice o službách na vnitřním trhu. II.Způsob implementace v ČR. III.Přínosy zákona o volném pohybu.
Trendy trhu práce a pracovní migrace
Strukturální politika. STRUKTURÁLNÍ POLITIKA POLITIKA SCHOPNOSTI PŘIZPŮSOBENÍ SE MĚNÍCÍM PODMÍNKÁM VE STRUKTUŘE EKONOMIKY STRUKTURA – VNITŘNÍ ČLENĚNÍ.
Nový systém ekonomické migrace
Globalizace a trh práce Kamil Galuščák ČNB Seminář MF „Fiskální vývoj ČR, cesta k přijetí eura“ Smilovice,
Pracovní právo ES a změny v pracovně právních předpisech v ČR.
 Znárodnění proběhlo v několika fázích a bylo připraveno vládnoucí komunistickou stranou v tzv. Košickém vládním programu.  Ten byl připraven KSČ (Gottwaldem)
Koordinace dávek v nezaměstnanosti
Měření nezaměstnanosti a segmentace na trhu práce
Situace na trhu práce /Plzeň – město/ Únor Tato prezentace vznikla v rámci projektu „Systém kariérového poradenství pro studenty vysokých škol v.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Trh práce a politika zaměstnanosti Zuzana Hrdličková Porovnání vývoje trhu práce v zemích V4.
Konference ke II. kolu Iniciativy Společenství EQUAL Konference k vyhlášení druhého kola výzvy Iniciativy Společenství EQUAL v ČR Iniciativa Společenství.
RNDr. Josef Pitner, Ph.D. Hlavní charakteristiky trhu práce v Jihomoravském kraji EXPAK AT.CZ Slavonice
/v Pardubickém kraji/ Iva Svobodová, ITP PÚP v Pardubicích
Ing. Jaromír BERÁNEK MAKROEKONOMICKÉ SOUVISLOSTI V CESTOVNÍM RUCHU.
Trh práce a politika zaměstnanosti
Ztráta zaměstnání jako sociální událost
Vývoj nezaměstnanosti, segmentace pracovního trhu
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v EU – prameny ke studiu
CIZINCI NA TRHU PRÁCE V ČR
Trh práce a politika zaměstnanosti Přednáška 8 Sociální výhody v nezaměstnanosti ve vybraných zemích EU.
Vývojové tendence na trhu práce. Přeměny ve způsobech organizace výroby FordismusPost-fordismus Flexibilita výroby Důsledky vývojových tendencí Růst participace.
Trh práce a politika zaměstnanosti
Regionalistika 2 Základní nástroje a možnosti rozvoje území.
Evropská unie Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph. D
Úvod do problematiky, definice základních pojmů
Výběrové šetření pracovních sil (VŠPS)
Investiční pobídky. ► Investiční pobídky začaly být v ČR poskytovány investorům od roku Jsou realizovány MPSV, MPO a Agenturou na podporu podnikání.
MEZINÁRODNĚPRÁVNÍ A EKONOMICKÉ POSTAVENÍ CIZINCŮ (V ČR A VE VYBRANÝCH ZEMÍCH EU) Z HLEDISKA DEMOGRAFICKÉHO VÝVOJE Ing. Mgr. Magda Uxová, DiS.
Czech Statistical Office Na padesátém 81, Praha, Český statistický úřad odd. regionálních analýz a informačních služeb Praha Jana Podhorská.
1 Aktivní politika zaměstnanosti a agenturní zaměstnávání.
Průzkum zaměstnanosti v Jihomoravském kraji k Zpracovatel: Centrum pro regionální rozvoj Geografický ústav Přírodovědecká fakulta Masarykova.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Milan Šimek Ekonomická fakulta VŠB-TUO Dlouhodobá nezaměstnanost znevýhodněných skupin obyvatel v Moravskoslezském kraji.
VÚPSV, v.v.i., Karlovo nám. 1, Praha 2, tel.: , Zkušenosti s pracovní imigrací v České republice Jiří Vyhlídal VÚPSV.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Jak se vyvíjely kraje v minulých letech ? Základní tendence demografického, sociálního.
Cizinci v Jihomoravském kraji Úřad práce ČR – krajská pobočka v Brně
Správa sociálního zabezpečení
Trh práce v ČR, veřejné služby zaměstnanosti ČR
Výběrové šetření pracovních sil (VŠPS)
Tel , Problematika zaměstnávání zahraničních pracovníků z pohledu inspektorátu práce Mgr. Dagmar Lahresová.
Nezaměstnanost (a agregátní nabídka)
Studijní obor: Sociální činnost
Úvod, základní principy a cíle
Problémy trhu práce v České republice a Evropské Unii
Téma VÝVOJ NÁZORŮ NA PODSTATU MZDY
Zaměstnávání cizinců v ČR
Dlouhodobá udržitelnost veřejných financí
Transkript prezentace:

Milada Horáková VÚPSV Praha Květen 2005 PROMĚNY TRHU PRÁCE V ČESKÉ REPUBLICE PO ROCE 1989 SE ZŘETELEM NA PRACOVNÍ MIGRACI Milada Horáková VÚPSV Praha Květen 2005

Výchozí stav v roce 1989 Negativa Celková neefektivnost ekonomiky Nevhodná sektorová a odvětvová struktura Administrativní způsob řízení ekonomiky Převaha velkých podniků Deformovaný trh práce Nadbytečná zaměstnanost Nevhodná kvalifikační struktura z pohledu tržního hospodářství Nivelizované mzdy Pozitiva Průmyslová tradice a celková relativně vysoká kvalifikační úroveň obyvatel Nezaměstnanost téměř neexistovala, pokud ano, byla skrytá Nízká zadluženost ekonomiky

Úkoly politiky zaměstnanosti po roce 1989 Vytvořit trh práce a uzákonit odpovídající právní normy (Zákon o zaměstnanosti 1/1991, Zákon o kolektivním vyjednávání) Přizpůsobit existující pracovně právní normy (Zákoník práce, vyhlášky) Vytvořit instituce trhu práce (úřady práce) Vytvořit nástroje k usměrňování vývoje na trhu práce (aktivní politika zaměstnanosti) Uvádět politiku zaměstnanosti do života V roce 2002 vznikla nová koncepce politiky zaměstnanosti včleněná do (NAPZ 2002). Vychází z analýz situace na trhu práce a z principů Evropské strategie zaměstnanosti, mezi než patří zejména plná zaměstnanost obyvatel.

Vývoj po roce 1990 1990-1991 stabilizační etapa, přijetí ekonomické reformy a cenová liberalizace, zahájení malé privatizace. Důsledek prudký pokles výkonu ekonomiky a pokles produktivity práce, snížení poptávky po pracovní síle. Po roce 1992 – zahájení velké privatizace; Makrostrukturální změny v ekonomice, pokles I. , II. , vzestup III. sektoru. Prudký pokles počtu pracovních míst (zhruba o půl milionu). Zvýšení počtu ekonomicky neaktivních osob. Odchody starších osob do předčasných důchodů uvolnily napětí na trhu práce. Vznik nezaměstnanosti, ale bez výrazných sociálních otřesů. Změny ve struktuře zaměstnanosti: pokles zaměstnanosti starších žen,. Opožděné mikrostrukturální změny. Vznik ohrožených sociálních skupin (nekvalifikovaní, mládež a absolventi škol, ženy po mateřské dovolené, etnické skupiny, zdravotně postižení a osoby v předdůchodovém věku a velké regionální rozdíly v nezaměstnanosti. Pracovní migrace cizinců začaly hrát důležitou roli.

Co označujeme výrazem pracovní migrace Pracovní migrace se vztahují k přechodnému zaměstnání a podnikání cizinců. Jejich struktura je odvozena z právních podmínek určujících pravidla ekonomických činností cizinců. Legální zaměstnávání cizinců je možné na základě povolení k pobytu za účelem zaměstnání a povolení k zaměstnání. Cizinci jsou zaměstnáváni na základě individuálního povolení anebo povolení k zaměstnání v rámci obchodních kontraktů českých a zahraničních firem. Pro občany EU platí v ČR zvláštní režim, nepotřebují povolení k zaměstnání. Mají povinnost informovat místně příslušný úřad práce o zaměstnání. Podnikání cizinců se řídí stejnými předpisy jako podnikání českých občanů. Podmínkou je zápis v obchodním rejstříku ČR. Cizinec může podnikat na území ČR i mimo území ČR. Povolení k pobytu za účelem podnikání potřebují pouze cizinci podnikající na území ČR.

Pracovní migrace Změny v charakteru pracovní migrace – přesun od organizovaných pracovních stáží cizinců k spontánním individuálním migracím. Vytvoření legislativního rámce pro zaměstnávání a podnikání cizinců. V návaznosti na legislativní úpravy vznik různých typů pracovních migrací: zaměstnávání cizinců v rámci smluv o dílo, sezónní pracovní migrace na základě pracovních povolení. Vytvoření legislativního rámce pro zaměstnávání občanů Slovenské republiky po rozpadu federace. Trvalý růst zaměstnanosti cizinců nezávisle na růstu míry nezaměstnanosti obyvatel Pokles cizinců v závislých zaměstnáních a vzestup sebe zaměstnaných cizinců podnikajících na základě živnostenského oprávnění. Vysoká flexibilita živnostníků. Převaha občanů SR mezi zaměstnanými cizinci 34 % na konci roku 2004. Zdrojové země pracovních migrací do ČR leží v Evropě (82 %); z 50 % tvoří občané EU 25 (z toho 80 % občané Slovenska a 12 % občané Polska). 16 % pracovních migrací tvoří občané některé z asijských zemí, nejčastěji Vietnamu.

Pracovní migrace českých občanů do zahraničí Otevření hranic v roce 1990 a spontánní odliv českých občanů za prací do zahraničí, zejména sousedního Německa a Rakouska. Zaměstnávání českých občanů se řídilo zákonodárstvím příslušné země. Vznik dvoustranných dohod o vzájemném zaměstnávání občanů Německa a České republiky (v rámci smluv o dílo, sezónní zaměstnávání a zaměstnávání za účelem zvýšení kvalifikace) Dočasný charakter pracovních migrací českých občanů za hranice, ochrana pracovních trhů členských zemí EU neumožnila masivní odliv pracovní síly z ČR Brain drain z ČR je doposud relativně nevýznamný Vstup ČR do EU v květnu 2004, asymetrický volný pohyb pracovníků v rámci EU (pouze Velká Británie, Irsko a Švédsko nezavedly přechodné období pro volný pohyb pracovníků z ČR)

Vývoj migrační politiky ČR 1990-1997 liberální politika v oblasti migrace cizí pracovní síly od roku 1998 restriktivní politika úřadů práce v oblasti vydávání pracovních povolení cizincům v důsledku růstu nezaměstnanosti 1999 zavedení koncepce integrace dlouhodobě legálně usídlených cizinců 2000 přísnější kontrola hranic v souvislosti s bojem proti nelegální migraci, harmonizace vízové politiky ČR s politikami členských zemí EU, změny zákonů o pobytu, azylu a zaměstnanosti i podnikání, jejichž cílem bylo snížení nelegální migrace a nedokumentované práce cizinců, vytváření ucelené koncepce migrační politiky 2001 zaváděn pilotní projekt aktivního výběru cizí kvalifikované pracovní síly 2004 změna zákona o zaměstnanosti, liberalizace pracovních migrací kvalifikované pracovní síly současný hlavní cíl migrační politiky je řízení migrací vládou České republiky tak, aby byly v souladu s prioritami EU v této oblasti a aby současně odpovídaly potřebám domácí ekonomiky a vedly v dlouhodobé perspektivě ke zlepšeni demografické skladby obyvatel ČR

Pramen ČSÚ, graf Milada Horáková, VÚPSV Průměrný počet pracovníků v civilním sektoru národního hospodářství (fyzické osoby) od roku 1948 do roku 2003 Pramen ČSÚ, graf Milada Horáková, VÚPSV

Zaměstnaní v národním hospodářství 1990-2004 podle VŠPS/ČSÚ Zaměstnaní v národním hospodářství = roční průměry v tis. osob Pramen ČSÚ, VŠPS, graf Milada Horáková, VÚPSV Zaměstnaní v národním hospodářství = roční průměry v tis. osob Pramen ČSÚ, VŠPS, graf Milada Horáková, VÚPSV

Zaměstnaní v národním hospodářství 15+ podle VŠPS (průměr) 1993-2004

Míra registrované nezaměstnanosti Pramen ČSÚ, VŠPS, Bulletin 19 Vývoj hlavních ekonomických a sociálních ukazatelů, VÚPSV, graf Milada Horáková, VÚPSV

Pracovní síla a zaměstnaní v národním hospodářství 1993-2004

Vývoj na trhu práce podle VŠPS Pramen ČSÚ, VŠPS, graf Milada Horáková, VÚPSV

Míra zaměstnanosti a míra ekonomické aktivity obyvatel ČR 15+ podle VŠPS

Registrovaná nezaměstnanost a volná pracovní místa MPSV/SSZ

Podíl cizinců na zaměstnanosti a míra registrované nezaměstnanosti v ČR koncové stavy podle MPSV/SSZ Pramen: MPSV/SSZ, MPO, graf Milada Horáková, VÚPSV

Uchazeči o zaměstnání, volná pracovní místa a cizinci v postavení zaměstnanců Pramen: MPSV/SSZ, MPO, graf Milada Horáková, VÚPSV

Struktura zaměstnanosti cizinců Pramen: MPSV/SSZ, MPO, graf Milada Horáková, VÚPSV

Struktura zaměstnanosti občanů SR v ČR Pramen: MPSV/SSZ, MPO, graf Milada Horáková, VÚPSV

Vývoj struktury zaměstnanosti cizinců Pramen: MPSV/SSZ, MPO, graf Milada Horáková, VÚPSV

Struktura zaměstnanosti cizinců v roce 2004 (k 31.12) Pramen: MPSV/SSZ, MPO, graf Milada Horáková, VÚPSV

Zaměstnanost cizinců v ČR podle kontinentů v roce 2004 (k 31.12.) Pramen: MPSV/SSZ, MPO, graf Milada Horáková, VÚPSV

Zdrojové regiony pracovních migrací do ČR Pramen:Bulletin Mezinárodní pracovní migrace v ČR, VÚPSV, výpočet Milada Horáková, VÚPSV

Zdrojové regiony pracovních migrací Pramen: MPSV/SSZ, MPO, graf Milada Horáková, VÚPSV

Zaměstnanost občanů EU v ČR v roce 2004 (k 312.12.) Pramen: MPSV/SSZ, MPO, graf Milada Horáková, VÚPSV

Struktura zaměstnanosti občanů EU Pramen:Bulletin Mezinárodní pracovní migrace v ČR, VÚPSV, výpočet Milada Horáková, VÚPSV

Cizinci v postavení zaměstnanců podle věku a pohlaví Pramen:MPSV SSZ, předběžná data pro publikaci cizinci v ČR, Scientia, ČSÚ

Cizinci v postavení zaměstnanců podle OKEČ v roce 2004 (stav k 31.12.) Pramen:MPSV SSZ, předběžná data pro publikaci cizinci v ČR, Scientia, ČSÚ